De grote reis naar Nederland van Lizzy Bos

Door Hans Bos
Geplaatst in Column, Hans Bos
Tags: , ,
26 april 2016

Ze kan er bijna niet van slapen. Op 3 mei vliegen Lizzy en ikzelf van Bangkok naar Amsterdam. Het is voor haar de eerste keer dat ze een buitenlandse reis maakt. En nu nog wel naar ‘Hollend’, het land van haar vader, haar broer en zussen en ook haar bijna even oude nichtje en neefjes.

Ze probeert al een paar Nederlandse woorden te leren, zoals ‘kan jij voetballen’ en ‘mag ik een aisje’. Of de kou haar bevalt, waag ik te betwijfelen.

We reizen met EVA Air en blijven slechts 18 dagen weg. Een trip van een alleengaande ouder met kind naar Nederland heeft echter heel wat voeten in de aarde. Om te beginnen heeft Lizzy (bijna zes jaar) nu een Nederlands en een Thais paspoort met mijn achternaam. Dat moet geen problemen opleveren. Vervolgens de toestemmingsbrief van de moeder, kopie geboortebewijs van Lizzy, en de uitspraak gedeelde voogdij van het Juvenile Court in Bangkok. Dat moet voldoende zijn om Thailand uit te komen.

Wie vervolgens denkt dat het geen problemen oplevert om Lizzy terug te brengen naar het land van herkomst, heeft het mis. De Koninklijke Marechaussee verlangt een uitgebreid formulier, ondertekend door beide ouders met verblijfplaatsen, vluchtnummer en wat al niet meer. Ik weet wel dat alle formaliteiten dienen om te voorkomen dat een van de ouders een kind aan het gezag van de ander onttrekt, maar toch.

En dan ken ik ook nog een Thaise die met haar zoontje van zeven (met een Nederlands paspoort en de naam van zijn vader) al enkele keren op en neer is gereisd van Bangkok naar Amsterdam, zonder dat iemand haar om papieren of een verklaring heeft gevraagd.

Nederland binnenkomen en uitreizen is niet eenvoudig, tenzij je op een gammel vlot in Europa aankomt.

No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “De grote reis naar Nederland van Lizzy Bos”

 1. ergens in Thailand zegt op

  dag
  ik ben met mijn dochter ook na Nederland geweest in 2011 ze was toen nog net geen 2
  en mijn dochter heeft ook 2 paspoorten en ik vloog na Nederland en moest bij het inchecken
  in Bangkok alle 2 de paspoorten laten zien en we mochten zo na de gate geen andere papieren
  nodig gehad.
  Toen teug na Bangkok via Schiphol hetzelfde verhaal alle 2 de paspoorten laten zien en toen na de gate
  nergens geen andere papieren hoeven te laten zien en trouwens die had ik ook geen.
  Weet je waarom ik het Thaise paspoort moest laten zien omdat er in het Nederlandse paspoort geen stempel van binnenkomst stond van Thailand.
  Daarom geef eerst de 2 paspoorten af dan heb je geen problemen en hoef je niets anders laten zien
  of het moet veranderd zijn de laatste jaren. (Laat me even weten of het anders is nu alvast bedankt)
  Ik had wel de origenele papieren bij zoals trouwpapieren en geboorteakte maar ik heb ze dus niet hoeven te laten zien.
  Veel plezier in ons koude kikkerlandje brrrrrrrrr.

  Groetjes vanuit Udonthani
  PJ

 2. Tino Kuis zegt op

  Wel, wel, wat een gedoe zeg. Mijn zoon, nu bijna 17 jaar, en ik reisden vanaf zijn geboorte iedere jaar naar Nederland zonder al die paperassen. Nooit iets van gezegd. Misschien omdat hij een jongen is of omdat ik er zo betrouwbaar uitzie ? 🙂
  Ik ben wel erg blij dat hij vloeiend Nederlands spreekt. Volgend jaar vertrekken we naar Nederland waar hij gaat studeren en misschien komen we af en toe terug naar Thailand op vakantie.
  Ik wens jullie een goede reis! Spannend ……..

 3. Pauil en Margot zegt op

  Holland, maak je borst maar nat. Lizzy is on her way. Deze jongedame heeft een aangeboren charme en pakt je in , maar ze is ook wel onweerstaanbaar. Goede reis Lizzy en ook Papa en tot ziens.

 4. Jacques zegt op

  Ja leuk om te horen, heb en fijne tijd in Nederland zo met z’n tweetjes. En o ja goed inpakken denk ik alhoewel ik ook begin mei al eens een marathon in Nederland gelopen heb in 28 graden, dus het kan nog verkeren.

  • Ronald zegt op

   Nog even over die marathon, het had niet veel gescheeld of je had hem kunnen schaatsen.

 5. Jack G. zegt op

  De reis is zo te lezen goed voorbereidt en geen enkel figuur met een stempelmachine of ander gezag op een vliegveld kan roet in het eten gooien. Tenminste dat denk ik als ik zo de papierwinkel zo voorbij zie komen.

 6. jasmijn zegt op

  Hans…
  Su su Hans en je zal zien dat je dochter het heel leuk vind in Nederland.
  Ik hoop eens met mijn dochter en mijn Thaise vrouw naar Nederland te gaan voor een vakantie en zeer zeker een korte periode in de zomer, want de andere seizoenen vinden zij en ik het veel te koud in Nederland….555

 7. Erwin Fleur zegt op

  Beste Hans,

  veel plezier in Nederland, hoop dat je wat beter weer krijgt dan nu.
  Wat ik graag van jou zou vernemen, is of alles goed is gegaan.

  Ik denk zelf dat je geen problemen ondervind met het in en uit reizen.
  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 8. NicoB zegt op

  Wat een plaatje van een kind, die mag overal zo doorlopen! Wel een gedoe, prima voorbereid op stap gaat het goed, wens jullie een fijne vakantie, goede reis en veilige terugkeer in Thailand.
  NicoB

 9. rob zegt op

  Als ze een dagboek gaat bijhouden, heeft ze stof voor een boek, dat best nog eens goed kan verkopen. Ik ben benieuwd!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website