Gratis eten in Pattaya

Door Gringo
Geplaatst in Column
Tags: ,
3 juli 2017

In de beginjaren van mijn verblijf in Pattaya kwam ik (zeer) regelmatig in een bierbar van een Engelsman die ik had leren kennen. Zijn bierbar was er één in een barcomplex, dat in totaal wel zo’n 30 bars omvatte.

De bareigenaars, vrijwel allen Farangs, vormden best een clubje en mijn vriend en ik gingen dan ook wel op “visite” bij andere bars in het complex. In zo’n vrij grote gemeenschap van bareigenaars, bardames en stamgasten vonden regelmatig verjaardagsfeestjes plaats die bestonden uit (veel) drinken, soms live muziek, maar vooral veel eten. Het eten kon eenvoudige Thaise gerechten zijn soms met wat Farangfood als worstjes, hamburgers of iets dergelijks maar wilde je het een beetje goed vieren dan kwam de welhaast onvermijdelijke varken aan het spit erbij.

Gratis eten dus en dat trok altijd extra klanten. Soms wel 3 à 4 keer per week zo’n party in het complex en op den duur zag ik steeds weer mensen die ik op andere dagen niet zag. Die kwamen op het gratis eten af, namen 1 (één) biertje laadden zich vol en verdwenen weer. Zo, mooi weer een te betalen maaltijd uitgespaard! Nee hoor, dat waren niet speciaal Nederlanders mocht u dat denken.

Bij andere gelegenheden, waarbij iets te vieren valt wordt er ook vaak gratis eten aangevoerd. Een huwelijksfeest, een afscheids- dan wel welkomstparty kan niet slagen zonder een vaak uitgebreid lopend buffet.

Megabreak

In de poolhal van Megabreak vinden er op zondag- en donderdagavond poolbiljarttoernooien plaats. Die toernooien hebben uiteraard een sportief doel, maar de opzet is vooral ter stimulering van de bar omzet. In het verleden werd er op zondagavond om een uur of negen gratis eten ter beschikking gesteld. Zondagavond was daarom traditioneel het drukst bezette toernooi. Wat het ook was, lasagne, Engelse pies, of maaltijdsoep, het was binnen een mum van tijd op. Als je goed oplette zag je vooral die spelers die niet op donderdag kwamen en de soms lange avonden doorbrachten met een enkele consumptie van water of koffie. Het management is na verloop van tijd gestopt met de gratis voedselvoorziening en plotseling zag je een aantal spelers niet meer. Het aantal spelers op donderdag en zondag is sindsdien vrijwel constant.

Club Kinnaree

Ik heb u een paar dagen geleden verteld over mijn escapade naar deze Gentlemen’s Club. Ook daar is op bepaalde dagen een mooi lopend buffet aanwezig, gratis te gebruiken door de aanwezige klanten. Het management zag met lede ogen aan dat op die dagen er wel meer bezoekers waren maar de baromzet steeg niet wezenlijk. Men vond uit dat er nogal wat “cheap Charlie’s” kwamen, een cola bestelden, zich te goed deden aan het buffet en weer vertrokken. Dat heeft men als volgt opgelost.

Als het eerste drankje wordt geserveerd wordt voor het eten een bepaald bedrag op de “bin” gezet. Dat ene biertje kost dus geen 90 Baht, maar ineens 240 Baht. Stijgen de werkelijke kosten van het verblijf uit boven 500 Baht (dus voor drankjes, ladydrinks en andere “service”), dan wordt het oorspronkelijk extra in rekening gebrachte bedrag automatisch van de rekening afgetrokken. Genieten van het aangeboden eten is dus gratis voor echte klanten. Ik vond dat een prima idee!


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

21 reacties op “Gratis eten in Pattaya”

 1. chris zegt op

  Er is een veel betere en duurzamere methode om klanten te trekken met gratis eten (en drinken).
  Een restaurant in de Verenigde Staten is al enige jaren elke avond vol. Zij beloven gratis eten en drinken voor iedereen gedurende 1 dag per maand. MAAR: zij zeggen niet welke avond dat is.
  Dus: je bestelt gewoon het eten en drinken dat je wilt hebben. Als je om de rekening vraagt moet je die gewoon betalen. Maar 1 avond per maand schrijft de restaurant manager op de bon: ” The bill today is ours. Thank you for coming and hope to see you again”.

  • Kees zegt op

   Maar Chris, als die gratis avond bijvoorbeeld de 12e van de maand is, zit dat restaurant dan ook de resterende dagen van de maand vol ?

   Of wordt dit aan het eind van de maand bepaald en krijgen de klanten van de geselecteerde datum achteraf hun geld terug betaald? Dat blijkt niet uit de laatste zin van je tekst…

   • Lex k. zegt op

    Beste Kees,

    Het verhaal is toch duidelijk: citaat ” Dus: je bestelt gewoon het eten en drinken dat je wilt hebben. Als je om de rekening vraagt moet je die gewoon betalen. Maar 1 avond per maand schrijft de restaurant manager op de bon: ” The bill today is ours. Thank you for coming and hope to see you again”.

    ik ken het restaurant, van een vriend die er geweest is, het gaat geheel willekeurig, er is geen vaste avond dat het eten en drinken gratis is, de manager bepaalt welke avond er gratis gegeten en gedronken wordt, dat gaat geheel willekeurig en wordt vastgesteld voor het restaurant open gaat, het hangt dus ook niet van de drukte af het is een compleet eerlijk systeem voor zowel klant als restaurant en ja dat restaurant zit gewoon elke avond van de week vol want je weet nooit wanneer het “gratis dag” is, terwijl als je een vaste datum vaststelt dan zit het restaurant bomvol en de klanten dus ook want die willen zoveel mogelijk gratis natuurlijk, zie het als een soort loterij je hebt kans van 1 op 30 (31) dat je niet hoeft te betalen.

    Met vriendelijk groet,

    Lex K.

    • Gringo zegt op

     Moet je in februari gaan, dan is de kans zelfs 1 op 28 (29).
     Onzin natuurlijk, het moet wel een goed restaurant zijn om elke avond bomvol te zitten. Ik kan mij niet voorstellen, dat je er uitsluitend heen gaat met de minieme kans, dat het eten die dag gratis zal zijn. Hoewel, Amerikanen……

     • chris zegt op

      Beste GRingo,
      Het is natuurlijk ook goed eten. Je gaat er inderdaad niet naar toe om grats te eten. dat weet je immers ook niet. Maar het gok-elementspreekt de Amerikanene zeker aan. Ik denk dat zo’n formule ook in Thailand zou slagen.
      Heb het – toen ik Nederland adviseur was – met verschillende eigenaren van hotels en restaurants besproken. Die haalden altijd hun schouder op en zijn er nooit aan begonnen…nog niet aan de drankjes gratis geven op de bovengenoemde manier.

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Chris,opzich een goed Idee,alleen als de maandelijkse( rekening vrije avond) geweest is,loopt het Restaurant de kans dat deze informatie als een lopend vuurtje verspreid zal worden. Als deze gratis eten avond nu toevallig op een der eerste dagen van de maand gevallen is,kunnen ze de rest van de maand een kok, en twee kelners op vakantie sturen,omdat veel z.g.n.klaplopers nu deze maand,zeker niet meer komen zullen. Vandaar dat ik grote twijfels heb,of dit werkelijk zo’n duurzame methode is,zo jij dit in je eerste zin geschreven hebt. Het kan echter zijn,dat ik niet amerikaans genoeg denk.5555

 2. Dick zegt op

  Ze zijn er nog steeds deze mensen en wij noemen ze altijd “ballonvaarders”. Als er iets te vieren is in een bar, dan hangen er altijd ballonnen en daar komen deze mensen op af. Eten (meer schranzen) zich vol, betalen 1 consumptie en verdwijnen.

 3. piet zegt op

  Het kan erger ,jaren terug soi 7 Pattaya AnnaJet bar freefood,maar nee ff verderop biertje 10 baht goedkoper met ook freefood 🙁 volgens paar echte baloonhunters.
  Kijk dat zijn pas de echte en nog 1 ; Winchester ook jaren terug zondags vrij eten gezellig met man of 6 en yep de echte baloonhunter kwam ook binnen, bestelde nx want heb nog geen dorst!!! vrat min.3 borden leeg en na flesje water te hebben afgerekend vrolijk naar huis 🙁

  Persoonlijk zal nooit van free buffet gebruik maken eet thuis wel en veel veiliger en ja freefood na 300 baht aan consumptie’s bestaat al langer ; Jade club woensdagmiddag barbeque .

 4. Henk zegt op

  ik kom vaak in Pattaya, maar waar zijn deze barretjes?

  • fransamsterdam zegt op

   Daar waar iemand jarig is bijvoorbeeld, en dat verschilt natuurlijk van dag tot dag. De ballonnen worden doorgaans ‘s middags al opgehangen, dus als je overdag rondloopt kun je je ogen alvast goed de kost geven.
   Hier een filmpje om te oefenen, Soi 7 twee weken geleden. De Happiness Stars bar 1 & 2 zijn versierd. Te zien vanaf ongeveer 3’00”.
   Veel succes! 🙂

   https://m.youtube.com/watch?v=CZ0MNQXwdaI

 5. fransamsterdam zegt op

  In 2009 was er in Soi 13 een restaurant dat het wel erg bont maakt: “Elke zaterdagavond gratis barbecue. Iedereen is welkom.”
  Alleen de drank hoefde afgerekend te worden. Er stond elke week een enorme mobiele barbeque (van Duirse makelij, geen prul) en de kok bakte ze op verzoek heerlijk bruin.
  Het waren barre tijden, de bezetting van het vliegveld was nog niet vergeten. Het hielp wel, op zaterdag zat het altijd aardig vol.
  Een half jaar later bestond dit concept niet meer en moest er weer gewoon worden afgerekend. Je kunt van alles doen, 3 voor de prijs van 2, zegeltjes sparen, gratis extra’s, korting op de volgende keer, verzin maar wat, maar je core-business op gezette tijden gratis aanbieden is natuurlijk op den duur onhoudbaar.
  Als iemand een bar weet waar het bier gratis is houd ik mij aanbevolen!

 6. RonnyLatPhrao zegt op

  Soi Post Office in Pattaya was in de jaren 90 zowat mijn “thuisbasis”.
  Schuin over het “Guesthouse” waar ik altijd verbleef was er een bar waar een groot spandoek hing met de tekst “Free Drinks Tomorrow”.
  Mooie uitnodiging dus, en als je toeristen zag langslopen en wijzen naar het spandoek, wist je dat ze daar de dag nadien terug zouden staan.
  Toen ze de dag nadien toch een rekening kregen vroegen ze aan de eigenaar waarom ze moesten betalen, want het zou toch gratis zijn.
  “Neen, vandaag niet” zei hij dan en wees naar het spandoek “dat is morgen”

  Het spandoek bleef gewoon gans het jaar hangen…. en “morgen” kwam dus nooit.

  Ik kom de laatste jaren niet zoveel meer in Soi Post Office en weet dus niet of die bar nog bestaat.
  Je zou verbaasd zijn hoeveel toeristen zich hieraan hebben laten vangen. (geen Thailandbloggers natuurlijk want die laten zich aan zoiets niet vangen … .-) )

  • Jan S zegt op

   Dat is tenminste een slimme zakenman !

  • Fransamsterdam zegt op

   1 december 2014:
   https://goo.gl/photos/qynJYZ8wZ6fJ9sS18

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Zelfde tekst, maar kan de naam van de bar niet meer herinneren.
    Die tekst hing ook achteraan in de bar tegen de muur in grote letters. Idee was wel hetzelfde 🙂

 7. John zegt op

  Hua Hin MJ Gallery ♨️Reservation ONLY. With buffet Hotpot and BBQ, we give you FREE FLOW Wine!!!! Dus het bestaat nog wel dat de drank gratis is en wijn is niet echt goedkoop in Thailand….

  • jasper van Der Burgh zegt op

   Mwhoa. 380 baht voor 2, of zelfs 3 liter. Als je dat opdrinkt, van die kwaliteit, ben je een hele knappe. Zal dus wel meevallen met dat gebruik, net zoals in Nederland het onbeperkt spareribs/slibtong eten: de een eet er 2, de ander 14. Uiteindelijk wint toch de restauranthouder!

   • John zegt op

    Of Best Beef bij On Nut BKK, lekker BBQ met onbeperkt bier (San Miguel). Altijd een feestje daar. Ben er eens geweest met een eigen fles wijn, geen probleem, gewoon wat Est sprite erbij! Ik heb te lang in Spanje gewoond en het blijft lastig, eten zonder wijn!

    • Bert zegt op

     Peter Vella wijn, 4 liter 800 bt.
     Is toch ± 5 flessen, omgerekend 160THB per fles, koopje.
     Bij Big C oa

     • John zegt op

      Wanneer je 20 jaar in Spanje hebt gewoond (waar de wijn bijna gratis is, soms is water duurder!) dan is alle andere wijn niet echt je van het. Ik moest 3 jaar geleden voor de Mahidol University een Spaanse avond organiseren met tapas en sangria. Nou, die sangria smaakte echt nergens naar vond ik zelf, gelukkig vonden ze hem daar wel lekker… Maar bedankt voor de tip!

 8. Antonio zegt op

  Fred food…..nou voor 200 a 300 bath kun je net zoveel eten bij de buffet restaurant en je mag zelfs kiezen want keuze zat….
  Ben naar Buriram geweest en hotel naast een buffet restaurant waren met een man of acht on tour….echt fantastisch ….en gezellig met de thais die hun ogen open kijken wat doen deze toeristen hier in land of nowhere…..
  In Pattaya heb je ze ook en echt niet duur en lekker op je gemak
  Drinken is exclusief…..wat ik op zich zelfs niet erg vindt maar eten genoeg hoor en zo een formule begint ook wel in Nederland aan te slaan zoals de Sumo restaurant staan mensen in de rij…..dat as much you can…in one hour….en Thailand geeft jou alle ruimte en tijd….
  Tony


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website