Geld uitlenen aan een bargirl, hoe gaat dat aflopen?

Door Frans Amsterdam
Geplaatst in Column, Frans Amsterdam
Tags: ,
5 oktober 2021

Nauwelijks had ik mijn kamer betrokken toen er een berichtje van Cat binnenkwam. Misschien kunt u zich Cat nog herinneren, ze heeft haar halve leven als bar girl in Pattaya gewerkt, maar sinds de geboorte van haar dochter drie jaar geleden verbleef ze meestal in de Isaan.

Ze is al zolang als ik in Pattaya kom mijn steun en toeverlaat, vraagbaak, gids, tolk, ziekenverzorgster enzovoort. We zijn geen broer en zus, maar zo leven we wel een beetje. Af en toe stop ik haar wat toe. Een half jaar geleden heb ik haar voor een paar dagen naar Pattaya laten overvliegen en dat heeft er feitelijk toe geleid dat ze haar oude baantje weer heeft opgepikt. Haar dochtertje gaat nu naar school en wordt verder door de familie opgevangen.

Met veel goede bedoelingen was ze in september als serveerster begonnen, maar ze kon het niet zo goed met de baas vinden. En 6.000 Baht per maand verdienen met een kamerhuur van 3.500 Baht is ook geen feest. Vervolgens zou ze op de receptie van een appartementencomplex gaan werken, maar de vriend van de Ladyboy van wie ze het baantje zou overnemen kwam niet opdagen, dus dat ging niet door.

Dan toch maar weer het barleven in. En ook dat valt niet mee. Ze is nu halverwege de dertig en de Jack-Coke’s hebben wat kilootjes achtergelaten. Het spaarpotje voor de kledingwinkel is leger dan ooit. Ze heeft ook nog een zoon van 13. Die zorgt regelmatig voor problemen doordat hij met de verkeerde vrienden omgaat.

Ook nu was hij de aanleiding voor het vervelende bericht dat ik ontving, hoewel hij er deze keer geen schuld aan had. Er is iets niet in orde met de knie van de jongen. Hij is daar een paar maanden geleden aan geopereerd, maar dat heeft niet afdoende geholpen. Volgende week moet hij opnieuw onder het mes. Cat wil natuurlijk graag een paar dagen naar huis om erbij te zijn, maar u raadt het al, daarvoor ontbreken de centjes. Dus ja, Cat heeft nu gevraagd of ze van mij geld kan lenen. Mijn reactie was drieledig:

 1. Hoe ga je dat terugbetalen?
 2. Ga je de loterij winnen?
 3. Hoeveel wil je lenen?

Cat heeft 5.000 Baht nodig en dan krijg ik het 20 april terug, zo bleek. De planning is dat ze 8 april vertrekt en 12 april terugkomt, dus er is nog tijd, zodat ik antwoordde dat ik erover na zou denken.
Dezelfde dag in de late namiddag zocht ik haar op in Soi 7, de Happiness Corner Bar. Dit is de voormalige Happiness Agogo, die twee maanden geleden wegens tanende belangstelling de deuren heeft moeten sluiten en nu is omgebouwd tot beer bar. Op de openingsparty na is er niet veel volk te bespeuren geweest. Ik denk dat het aan de inrichting ligt. Men heeft kennelijk geprobeerd er een gezellige familiebar van te maken, met vooral tafels en stoelen. Vergelijkbaar met de Aussie Bar en aanpalende etablissementen even verderop richting Second Road. Maar de mensen die daar zitten trek je niet weg en het gros van de Soi 7 klanten wil toch gewoon een toog om aan te hangen en leuke meisjes daarachter. Dus het loopt voor geen meter.

Ik vroeg aan Cat – niet helemaal serieus – of er geen garantie zat op de vorige operatie. Die vraag werd verkeerd begrepen, maar leverde wel de informatie dat haar zus, die met een Duitser getrouwd is, garant staat voor de kosten van 35.000 Baht. Ik nam nog geen beslissing over de aangevraagde lening en stopte haar een zuinige 100 Baht toe die voor voedsel zouden worden aangewend.

Inmiddels ben ik er wel uit. Ik heb haar laten weten dat ze 5.000 Baht kan lenen en dat ik er op 20 april 3000 terug wil. Als dat niet lukt, vergeet ik haar. En als dat wel lukt, dan vergeet ik die laatste 2.000 Baht. En zo ga ik in ieder geval drie spannende weken tegemoet.

Uw goede raad heb ik dus niet meer nodig, maar u mag best zeggen wat u ervan vindt, of hoe u vermoedt dat het af zal gaan lopen. Want achteraf wist iedereen het van te voren al.

– Herplaatst ter nagedachtenis aan Frans Amsterdam (Frans Goedhart ) † april 2018 –

39 reacties op “Geld uitlenen aan een bargirl, hoe gaat dat aflopen?”

 1. Fransamsterdam zegt op

  20 april 3000, zo ver had ik nog niet gedacht…
  Kom in ieder geval voor die tijd maar een biertje halen, je kunt me herkennen aan een heel fout wit zweetbandje.

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Frans,
   Sorry,misschien ligt het aan mij,maar als ik lees wat ze al jaren voor jou betekent heeft,vriendin,tolk, vraagbaak,steun en toeverlaat,ziekenverzorgster,enz, dan sta jij bij haar meer in de schuld,als zij bij jou.
   Daar stelt zich meer de vraag,hoe jij dit terug betalen wilt,en daar is een schenking van 5000 bath eigenlijk een koopje.

   • Lex K. zegt op

    Beste John,
    Wat jij hier opschrijft, was precies mijn 1ste gedachte, wat is nou 5000 bath vergeleken met ” Ze is al zolang als ik in Pattaya kom mijn steun en toeverlaat, vraagbaak, gids, tolk, ziekenverzorgster enzovoort. We zijn geen broer en zus, maar zo leven we wel een beetje” zoals Frans A’dam het zelf omschrijft, ik zou er geen minuut buikpijn van hebben om dat bedrag aan die persoon te geven/lenen.
    Trouwens misschien krijg je wel het geld of een gedeelte ervan terug, maar wie weet wat voor fratsen ze daarvoor moet uithalen, dat ze nog verder in de problemen werkt,( loanshark b.v.) ik zou het als een schenking beschouwen en als ze wat kan missen zie dan maar wat je terug betaald

    met vriendelijke groet,
    Lex k.

 2. ruud zegt op

  Normaal gesproken zult u het geld kwijt zijn.
  De Thai hebben meestal geen grote reserves, dus als ze het geld nu niet heeft, heeft ze dat geld op 20 April ook niet.
  Verder hebt u haar een half jaar geleden naar Pattaya gehaald, waardoor ze weer in het barleven terecht is gekomen.
  Ik zou haar daarvoor het geld als straf maar gewoon kwijt schelden.
  De rest van die misdaad wordt tijdens uw volgende reincarnatie verrekend.

  Een jongen gaat normaal gesproken niet met verkeerde vrienden om.
  Hij is een van die verkeerde vrienden, waar de kinderen van alle andere ouders mee omgaan.

 3. joy zegt op

  Hallo Frans,

  Ik sta achter de lening, immers geef je zelf al aan ‘ Ze is al zolang als ik in Pattaya kom mijn steun en toeverlaat, vraagbaak, gids, tolk, ziekenverzorgster enzovoort. We zijn geen broer en zus, maar zo leven we wel een beetje.’
  In mijn ogen is het niet zo relevant of je alles terugkrijgt, het gaat erom of je haar een klein beetje wil helpen of niet en voor een vriend(in) doe je dat naar je mogelijkheden.
  Ik ben wel van mening, dat geld uitlenen aan een Thai meestal moeilijkheden oplevert in de vorm van terugbetalen of niet.
  Inderdaad spannend hoe het afloopt! Zal wel gedeeltelijk terugbetaald worden….

  Groet Joy

 4. Eric Donkaew zegt op

  “Ze is al zolang als ik in Pattaya kom mijn steun en toeverlaat, vraagbaak, gids, tolk, ziekenverzorgster enzovoort.”

  In dat geval zou ik haar dat bedrag gewoon geven. Niet lenen, want lenen = geven in Thailand. Het bedrag van 5000 baht is te overzien. Ik denk alleen dat het niet (veel) vaker moet gebeuren.

 5. BramSiam zegt op

  De teneur is duidelijk. Dat geld komt niet terug. Het uitlenen van geld is nooit verstandig. Beter is om het gewoon te geven of niets te doen. Nou ja, in de praktijk komen lenen en geven op hetzelfde neer en dan nog niet eens alleen in Thailand.
  Misschien komt er wel een officiële regel in de nieuwe Thaise grondwet dat geld uitsluitend van Farangs naar Thais mag gaan, maar anderzijds is zo’n regel overbodig, want een waterval stroomt zoals iedereen weet ook niet omhoog.

 6. hendrik zegt op

  Een Thai geldlenen is vragen om moeilijkheden als je het geld terug wil. Geef dit door bewezen diensten van haar zijde en behoud zo de vriendschap of relatie, anders ben ik bang dat je medio april haar kunt vergeten.

  gr.en sterkte

 7. Fred zegt op

  Beste Frans,

  Mijn advies, ik woon hier nu 15 jaar, gewoon geld geven als je haar aardig vindt. Niets lenen, nooit. Aan niemand.
  Je bent het sowieso kwijt en het geeft jou en de dame een beter gevoel.
  Zou nu maar je energie steken in een dame die bij een bank werkt!

  Groet uit warm Phuket,

  Fred

  • leen.egberts zegt op

   Waarom maak je zo druk om 5000 bath ,die vrouw heeft zoveel voor u gedaan.Ik zou mij schamen
   om dit bedrag gedeeltelijk terug te vragen.

   Groetjes Leen

 8. jozef zegt op

  Ik verwacht dat ze haar best zal doen om het terug te geven, want je bent nog steeds haar vriend. Schuld hebben aan iemand is ook voor een thai gezichtverlies. Het zou heel mooi zijn van jouw zijn als ze het terug betaald om het dan haar dan alsnog 1500 weer te schenken als vriend. Jij hebt iets terug wat je niet verwacht en zij helpt jouw in de toekomst nog meer als ze kan. Vriendschappen zijn mooi probeer elkaar te vertrouwen wat je al doet. succes

 9. Johan zegt op

  Beste Frans!

  Als dat zo een goede vriendin is dan geef je toch gewoon 5000 Bath! Ik zou ze niet eens terug willen! Als je kunt geven in je leven is dat een prachtig gebaar!

  En zoek een vriendin die niet in de bar werkt!

  Succes Frans!

  Johan

 10. henk storteboom zegt op

  Wat ik begrijp is dat dat vrouwtje U nogal geholpen heeft’al jaren zegt U ze heeft U verzorgd tijdens ziekte en op nog al wat meer zaken voor U klaar gestaan,U had haar geen 5000 bath moeten lenen maar 10000 bath moeten geven,ze heeft dat geld niet voor der lol nodig gehad. In nood leer je je vrienden kennen.vriendelijke groet henk storteboom

 11. kees zegt op

  Wat is nou 5000 baht? Omgerekend is dat op dit moment nog geen 150 euro..Waar hebben we het dan over. 1 avondje lekker stappen en je bent meer kwijt.
  Als het nu zou gaan om 50.000 baht dan zou het wat anders zijn. Maar in dit geval geef je dat geld tooh gewoon aan je ‘zus’.

  • Jan zegt op

   Voor 100 procent eens met kees,wees blij met deze dame.
   Wel eens gehoord. Wie goeddoet goed ontmoet?

 12. NicoB zegt op

  Ik herinner me je eerdere verhaal nog goed, geef die vriendin dat geld, in een echte vriendschap kan dit geen probleem zijn, dan gaat die vriendschap niet verloren, wat er ook allemaal van te denken valt, is het geld voor de kosten, etc., vergeet het, zoek het niet uit, het is 5.000 en niet 50.000.
  Wat je er ook van denkt, advies is dat als er uitbreidingen gevraagd worden dan wordt het een ander verhaal.
  Sukses.
  NicoB

 13. Davy zegt op

  Als zij u al jaren heeft geholpen ….. (waarschijnlijk ook niet voor niets, maar kom) …..en het betreft wel degelijk 5000 bath voor een operatie waarmee je een kind een beter leven mee kan geven ….. beschouw dat dan als een goed doel en geef het gewoon ….wat is voor ons nu 5000 bath als je er een kind mee kan helpen.

  Menige farangs geven op 1 avondje meer uit aan drank en wijven. Om daar op het einde niets aan over te houden ….. of ne kater.

 14. John Chiang rai zegt op

  Ik vermoed dat het een soort Griekse lening wordt,geven en nooit terug krijgen,omdat ze het eenvoudig niet terug betalen kan. Als je haar als vriendin,vraagbaak,ziekenverzorgster en tolk houden wil,zou ik haar het geld schenken,zolang het bij deze 5000bath blijft,is het geen groot verlies.
  Als zij, zoals haast zeker niet terug betalen kan,gaat ze jou om gezichtsverlies te voorkomen ontwijken , zodat je een langjarige vriendin,en de 5000bath verliest.
  Maar ze moet wel begrijpen,dat het een schenking is die zich niet iedere keer herhaald,anders als zij het gevoel krijgt dat het makkelijk gaat,komt ze vaker.

 15. BA zegt op

  Als ze op 12 april terug komt en voor de 20e die 3000 baht terug betalen moet dan zal dat al van klandizie in de bar afhangen.

  Wat anderen al zeggen, geef het haar maar gewoon. Desnoods wil ze je na de 12e ook nog wel gezelschap houden dan is iedereen weer blij.

 16. Martien zegt op

  Hoi Frans,
  Dat geld krijg je hoogstwaarschijnlijk niet meer terug. Zeg haar dat ze het niet hoeft terug te betalen.
  Hoeven jullie je allebei geen zorgen meer te maken en blijven jullie vrienden.
  Want achteraf gezien, weet elke helderziende het ook veel beter!
  Heb nog een leuke mop:
  Komt een man bij een helderziende. Hij komt binnen, gaat zitten en de dame in kwestie legt haar handen op de kristallen bol en tuurt heel aandachtig een paar minuten in die bol.
  Oh meneer, zegt ze, wat erg……overmorgen overlijdt uw schoonmoeder.
  Ja, zegt die man, dat weet ik wel maar ik wil alleen ff weten of ik word vrijgesproken!
  Gr. Martien

 17. piet zegt op

  Laat je verassen ! komt er wat terug schrik je komt nx ;wist je wel 🙂
  Heb zelf al een keer 2000 baht aan ex vriendin geleend en gelijk gemeld, hoef ik niet terug,
  maar dat wou ze niet ;elke maand 200 baht terug en inderdaad na 1 maand 200 baht netjes terug betaald,
  helaas voor haar waren de maanden op en terug betalen dus ook 😉 terug betalen staat niet in het Thais – ENgelse woordenboek
  Zag haar tijdje terug nog,maar uit schaamte keek ze snel andere kant uit, maakt niet uit ik weet dat ze met moterbike taxi rijden niet rijk word.

  Als men het kan missen ja leen geld uit maar wees er zuinig mee.
  Vervelend kan zijn geld weg(niet erg) maar vriendschap ook weg!!

 18. Gerrit Tienkamp zegt op

  Geld lenen in Thailand is bijna het zelfde als een gift !
  De meesten kijken er van op als je het terug vraagd, of worden kwaad.
  Anderen denken weer,hij heeft het toch niet nodig.

  Ik zeg als je honger hebt krijg je te eten, maar geld leen ik niet.

  • ruud zegt op

   Juum in het Thais wordt vertaald met: lenen onder voorwaarden, zoals een torenhoge rente die dagelijks wordt geincasseerd door een paar aggressieve jongens.
   In alle andere gevallen wordt het vertaald met geef mij.

 19. karel zegt op

  De jongere zus van mijn vrouw zat eens in zeer grote financiële problemen, iedereen kent het. Toyota op afbetaling gekocht, maar ja hè, die maandelijkse afbetalingen en die maand is zo kort. Dus liep ze achter bij Toyota en die dreigde, de auto op te halen. Zus in paniek en uiteindelijk maar aan mij 20.000 Bhat gevraagd.
  Natuurlijk met de restrictie, dat ik het aan niemand mag zeggen en zij het van de “bonus” zal terug betalen.

  Iedereen die in Thailand woont, weet de afloop; geen bonus, geen geld, maar ook durft de zus nu niet meer hier in huis te verschijnen.

 20. Thailand John zegt op

  Waarom zijn we altijd en eeuwig zo negatieve over de Thaise dames, En wat is er mis als een vrouw in een bar heeft gewerkt, als daar wat verkeerd aan is? Dan zijn er niet veel goede mannen op de wereld want vele en vele gaan naar deze bars.Wat zegd dat dan van hun.?

  Ik vind dat hij een goede en juiste beslissing heeft genomen.Zeker zoals hij de relatie met haar omschrijft.
  Ik denk dat hij grote kans maakt dat hij zijn 5000 bath of eventueel de 3000 bath terug gaat krijgen.

  Ik heb al jaren een heel fijne relatie en heb al diverse malen geld aan haar geleend en het altijd tot de laatste cent terug gekregen.Ook in Thailand heb je veel mensen met een goede en juiste instelling en die je kunt vertrouwen.

  • Paul Schiphol zegt op

   Er zijn genoeg Thai, die wel woord houden. In het Bar-circuit hebben de meeste Thai ook slechte ervaringen met Farang, die veelal met geld strooien alsof ze Rotchild zelf zijn. Daarbij is het de dames niet bekend dat dit het vakantie geld is en dat wanneer de Farang eenmaal thuis, er zeker niet zo royaal uitgegaan wordt. Inderdaad een voor een Farang “beperkt” bedrag, (dat voor ieder anders is) moet je schenken aan iemand, zonder uitzicht op voldoende inkomsten om terug te betalen.
   Anders is het met grote bedragen, vraag gewoon hoe realistisch hun terugbetaal plan is, beoordeel dit en neem een besluit. Zelf heb ik 2 goede ervaringen met verschillende personen, voor bedragen van THB 60.000 en 32.000. Het kan dus beslist, maar leen met wijsheid en ook voor een doel dat het waard is dit geld voor te schieten.
   Paul Schiphol

 21. Rob V. zegt op

  Mijn glazenbol doet het helaas niet, dus het kan alle kanten op gaan. Ik ga -omdat jullie elkaar langer dan gisten en/of oppervlakkig kennen- er in ieder geval vanuit dat de intentie er is je terug te betalen. Of en hoeveel zou ik niet durven zeggen. Dat zal onder meer afhangen van hoeveel geld ze deze maand verdient en uiteraard de noodzakelijke en onnodige uitgave voordat de deadline verstrijkt. Als je een bedrag wil weten zeg ik zo’n 1000 bath.

  Als het om serieuze bedragen zou gaan dan moet je natuurlijk slim zijn met uitlenen: onderpand vragen zoals auto, land etc. En dit goed regelen zodat bij wanbetaling jij (lees: je Thaise partner) het onderpand daadwerkelijk zal kunnen claimen.

  Zelf heeft mijn vrouw alleen maar kleine bedragjes uitgeleend vergelijkbaar met Frans hier (of juist geleend), en dat is altijd wel weer goed gekomen want het betrof vooral mensen die zelf ook een redelijk baantje met salaris tussen de 18 en 30 duizend bath hadden. Soms duurde het wat langer dan beloofd.

  • BA zegt op

   Zo werkt het onder de Thai ook inderdaad.

   Als de ene Thai 50.000 baht van de ander leent dan word er gewoon 20% rente per maand gerekend ook al is het familie. En ze moeten doorgaans ook met een onderpand komen.

 22. sooi zegt op

  Beste,
  Ik ben het volledig eens met Dhr Henk storteboom. U hebt uw vriendin naar Pattaya gehaald. Zij is zorgzaam voor u, u trekt al jaren samen op, enz…dan begrijp ik niet waarom je zo pietluttig doet voor de schamele 5000 baht. Haar gewoon helpen door haar het dubbele te schenken. Trouwens, voor wat hoort wat !!!
  groeten

 23. G. Krol zegt op

  Beste Frans,
  Als Cat je steun en toeverlaat is tijdens jouw verblijf, zou ik op voorhand accepteren dat het geen lening is. Thb 5000 is niet een wereldbedrag, tenminste niet voor ons. Mijn idee zou zijn: Spreek haar streng toe, neem vervolgens je verlies van Thb 5000, en geniet van je Cat zo lang je kunt.

  Het leven is te mooi en te kort om het door Thb 5000 te laten verknallen.

 24. kevin zegt op

  Hi

  waar gaat het over 5000 bath
  Lenen is hier kwijt zijn
  Je gunt het haar
  of niet

  Groetjes

  Kevin

 25. david nijholt zegt op

  Ga 15 mei tot 3 juni even naar Nederland,zou mooi zijn als de mensen die nog bij mij in het krijt staan hun verplichting jegens mij gingen aflossen met 20% thaise rente.Dan hoef ik me het eerste half jaar niet druk te maken over de euro.Dus ook in Nederland vind men terug betalen maar niets of het komt wel waarschijnlijk nooit

 26. Nanda zegt op

  Frans,
  Ik vind dit een beregoede oplossing van je. Natuurlijk weet ik niet of je het terug gaat krijgen maar je weet wel gelijk of zij jou net zo’n goede “broer” vind als jij haar een goede “zus”. Ik had ook op zo’n idee willen komen.

 27. ron zegt op

  Geef het geld gewoon,goed voor beide partijen.Delen is een goed beginsel,noem het schenken ook goed.
  En wees blij dat het kan! Als je geld hebt.

 28. chris zegt op

  Ik heb een vrouw die door haar werk als manager in de bouw (met 2000 werknemers) een boel mensenkennis heeft opgedaan in ruim 20 jaar en – als het moet – keihard is. In concreto betekent dit dat wij wel eens geld lenen aan personen die wij vertrouwen en altijd vragen waar dat geld voor nodig is, eventueel met een handgeschreven lijstje van kosten. Wij lenen geld dat goed besteed wordt, wij lenen geen geld dat slecht besteed wordt (drank, gokken, schulden afbetalen, termijnen voor auto’s en brommers). Wij vermelden daarbij altijd dat als men zich niet aan de afspraken houdt (bestemming van het geld, terugbetaling) het de laatste keer is dat men geld krijgt. En mijn vrouw is daarin overbiddelijk. Dat komt ons wel eens te staan op opmerkingen in de buurt dat wij ‘slechte’ mensen zijn (wij hebben het geld maar helpen mensen in nood niet) maar als wij dat horen leggen wij de situatie met genoegen aan de roddelaars uit. Wij hebben ons uitgeleende geld altijd teruggehad.
  Als wij het niet zo vertrouwen (een vriend van een neef van de buurvrouw van de zus in verweggiesaan heeft geld nodig) vragen wij altijd om ons naam, adres en telefoonnummer van de begunstigde te geven (bv . het ziekenhuis waar de vriend van de neef…. geopereerd moet worden of al is) zodat wij de openstaande rekening kunnen verifieren en direct online betalen. Veel gemakkleijker en veiliger dan cash, zeggen wij daar dan bij. In 90 % van de gevallen horen wij dan niks meer.
  Advies aan Frans:
  – 5000 Baht om op en neer naar Isan te reizen vanuit Pattaya lijkt me aan de ruime kant. Ik zou met haar naar het busstation gaan en een retour-ticket voor haar kopen;
  – het geld is wellicht nodig om het ziekenhuis te betalen. Dat kan rechtstreeks: er is email, scans van rekeningen, online betalingen;
  – als de vrouw in kwestie niet jokt zou ik haar het bedrag achteraf kwijtschelden. (voordat ze bij anderen geld gaat lenen om jou af te betalen).

  • NicoB zegt op

   Cat heeft geen vaste partner lijkt het, weloverwogen Chris, kan, is een keuze die ieder voor zich maakt, soms kan een gering bedrag mensen aardig uit de problemen helpen, als toevoeging aan je lijstje,
   -indien er sprake is van een vaste partner, man of vrouw, laat de partner dan ook verschijnen, heb je enige extra zekerheid, met name dat het geld niet met de muziek mee verdwijnt.
   -laat de lener tekenen voor het geleende bedrag, maakt de zaak serieuzer.
   -bij substantiële bedragen, vraag zekerheden.
   -check inkomen, woonvastheid en terugbetalingscapaciteit van de geldlener.
   Zo is er nog meer te bedenken.
   Nog eens naar de datum van plaatsing op dit bericht gekeken, 2 april staat er, dus het is geen 1 april grapje van Frans, gezien het geringe bedrag, om eens te kijken hoeveel mensen op het blog reageren op dit bericht, dat is uitbundig en ook zeer divers. Leuk.
   NicoB

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Chris, Sorry….
   Als je het verhaal goed leest,moet het opvallen dat het hier om een erg goede langjarige vriendin gaat.
   Het was zijn toeverlaat,vraagbaak,tolk,ziekenverzorgster,enzovoort,en gaan haast als broer en zus,door het leven,zodat hij eigenlijk meer bij haar in de schuld staat.
   Bij alles wat zij voor hem gedaan heeft,en het om een eenmalig bedrag gaat van 5000bath,zijn ook jou raadgevingen aan ,,Pitluttigheid” niet te toppen.

 29. Davis zegt op

  Lees zulke postings – en de reacties daarop – graag. Omdat zulks de meesten wel eens overkomt.
  Leen zelf nooit geld uit aan een Thai. En zeg hen dat ook. Met de subtiele opmerking dat het haast nooit terugkomt. Spreek dan uit ondervinding en valt bij me onder de noemer ‘leergeld’.
  Reik echter wel de mogelijkheid het te schenken. Maar dan moet er wel een verdomd goede reden zijn. En bewijzen van oprechtheid.
  Maar in jou geval; schrijf ze op voorhand af als vetliespost. Maar doe het zoals je schrijft. Dat levert allicht een vervolg en reacties op deze posting. Kijk er naar uit.
  Verder, heb ook een surrogaat zus -en broer. Die zullen nooit van honger of ziekte omkomen. Hun dankbaarheid in de aard van hulp is onbetaalbaar. Dat is ergens win-win situatie. Dat je geld kwijt bent. Nou ja.

  Davis.

 30. Eddy uit Oostende zegt op

  Als Cat je afkoeld in de zomer en verwarmd in de winter zou ik haar het geld schenken.Een goede vriendin is zeer kostbaar in dit land-ge kunt haar nog nodig hebben en ze zal uw nobel gebaar nooit
  vergeten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website