Daar drinken wij op!

Door Gringo
Geplaatst in Column, Gringo
Tags: , , ,
31 oktober 2012

“Ik voelde mij al een tijdje niet goed, dacht aan allerlei enge ziektes, die ik onder de leden kon hebben. Uiteindelijk nam ik een koen besluit en bezocht mijn huisarts.

Gelukkig, het viel mee, ik had iets, wat “mannen van uw leeftijd”, zoals de dokter zei, wel vaker hebben. Zij schreef mij een antibioticakuur voor en ……drie maanden geen alcohol! Wat? Drie maanden geen bier of whisky? Dat kunt u niet maken in een land als Thailand. Alcohol is de smeerolie van de Thaise gemeenschap, hoe moet ik vrienden onder ogen komen en zeggen, sorry, geen borrel voor mij. Dat begrijpen ze vast niet en ik verlies al mijn vrienden op die manier.”

Zo ongeveer begint een column van Andrew Biggs in de Bangkok Post. Ik hoefde er niet lang over na te denken, want alcohol is inderdaad iets, dat het dagelijkse leven in Thailand beheerst. Ik ga het niet hebben over het drinken met dorpsgenoten op het platteland of de vele (verkeers)slachtoffers veroorzaakt door alcohol, maar gewoon alcohol als sociaal bindmiddel, ook voor de buitenlanders hier.

Want hoe gaat dat? Je hebt hard gewerkt en de vakantie in Thailand heb je volledig verdiend. Het is feest en daar hoort een pilsje bij, nietwaar? Nog maar één dan en zo voort, want het is vakantie. Morgen weer naar die gezellige bar en laat het bier maar stromen. Zolang er geen agressie aan te pas komt of er ongelukken gebeuren, is daar niet echt veel mis mee. Het is immers maar een korte periode en als je straks weer thuis en aan het werk bent, gaan die kilootjes er vanzelf weer af.

Toen ik in Thailand ging wonen, was die beginperiode ook als een vakantie. Elke dag wel een paar pilsjes, het is mooi weer, je hebt een prima gevoel en ach wat, een beetje in gewicht aankomen, dat train ik er wel weer af. Niet dus, het bewegen in Thailand is minimaal, het lichaam kan die calorieën niet aan en langzaam maar zeker begint het buikje te groeien. Dat was ook weer niet de bedoeling, dus daar moeten we wat aan doen.

Om te beginnen maar eens wat matigen met drank, niet meer elke dag, sla maar eens een dag over. Dat is al moeilijk genoeg, ik kan nauwelijks nee zeggen tijdens een toernooi van poolbiljart, waar ik dan vrienden zie, die ik een poosje niet gezien heb. “Nee, vandaag niet”, probeer dan ik wel eens, maar hoongelach is mijn deel. “Ik ben zes maanden niet hier geweest, heb al die tijd geen druppel gedronken en nu ik hier ben wil ik een pilsje met je drinken, toch!” Tja, en wat doe je dan, je neemt weer een biertje en nog één en nog één!

En daar zit ook het verschil. In Nederland was ik een matige drinker, doordeweeks nauwelijks een druppel, alleen in het weekend er effen flink tegenaan met mijn vrouw en vrienden. Hier, In Thailand, ontkom je er niet aan. Het is mooi en dorstig weer, het is elke dag een vakantiesfeer, waarbij alcohol de motor is voor alle pret.

“Drie maanden later bezoek ik de dokter weer, ik heb het gehaald. Geen alcohol, in plaats daarvan een glas sinaasappelsap – met wodka, zeg ik dan tegen mijn Thaise vrienden. Ik vertelde de dokter trots, dat mijn missie geslaagd was, dat ik was afgevallen en mij beter voelde dan ooit. Ik heb haar niet verteld, dat ik die antibioticakuur niet heb afgemaakt, want dat had mij weer drie maanden “geen alcohol”kunnen kosten.

Hoe is met uw alcoholverbruik? Is dat meer of minder dan u in Nederland gewend was. Ik ben wel benieuwd. Oké, genoeg hierover: Piiii, Heineken quad nung, khap!

28 reacties op “Daar drinken wij op!”

 1. Fluminis zegt op

  1-2 glazen per week is voldoende voor mij.
  Ik merk juist dat er heel veel mensen respect kunnen opbrengen als je tijdens het stappen niet drinkt want schijnbaar is de verleidng voor velen erg groot. Geen hoongelach maar bewondering.
  Denkend aan de kater de dag erop is het laten staan van wat voor spiritualien dan ook niet moeilijk.

 2. loe zegt op

  Om met Gerard Reve te spreken:
  ”Ik drink niet meer dan strikt noodzakelijk is ”

  Standaard inname 6 eenheden per dag met een enkele uitschieter
  naar boven of naar beneden.
  De dokter adviseerde me:”Probeer het eens een tijdje met 4 eenheden”
  Dat advies heb ik in de wind geslagen en zal lijden, wat me overkomt 🙂

 3. Hans Vliege zegt op

  Woon hier nu ook ruim twee jaar. Ben opgegroeid in de horeca, ouders hadden altijd een café, een restaurant of een bar. Heb veel problemen gezien, met als oorzaak drank. Ik heb zelf ook in “de zaak” gestaan en tot aan mijn 18e nooit iets sterkers gedronken als cola of chocomelk. Daarna wel alcohol genuttigd maar altijd met mate. Toen ik Thailand kwam werd mij gezegd veel drinken, vooral veel water en dat doe ik dan ook.
  Als ik hier in Hua Hin kijk en veel falangs al rond 10 uur aan het bier zie zitten, dan weet ik ook dat dat niet het eerste biertje is en zeker niet het laatste. Twee maal per dag dronken is ook een geregeld leven, maar wel uiterst saai. Ik ben een liefhebber van Chang, van een whisky, van een mix en van een wijntje, MAAR ik drink nooit voor 5 uur in de middag en dan nog met mate. Dan hou je het het langst vol en kan je iets nog met plezier en voor de gezelligheid drinken. DISCIPLINE is iets wat de echte alcoholisten niet meer hebben, anders dan smachten naar ……

 4. R.Vorster zegt op

  Als je er bij rookt wordt de kater 2 x zo erg en ’s morgens een smaak in je mond die lijkt op de bodem van een papagaaienkooi !

  • loe zegt op

   Roken doe ik al bijna 20 jaar niet meer. Maar ook zonder roken krijg ik wel eens een kater.
   Naar mate ik ouder word, duurt het ook steeds langer, voor hij voorbij is.
   Nadat ik gestopt ben met roken, ben ik wel een beetje meer gaan drinken. Een mens moet wat.
   Maar ik probeer ook mijn 1e biertje uit te stellen tot laat in de middag. Ik drink wel een
   paar liter water per dag. Ik zie wel waar het schip strandt 🙂

 5. William zegt op

  Ja Bert,

  Ik denk dat we daar allemaal, op een enkeling na, last van hebben.
  En alleen het drinken van ‘fris’ of orange jus zet ook geen ‘zooien aan de dijk’
  qua (over)gewicht.
  Om nu de hele dag/avond water te drinken ??
  Raak je zo vol van.

  (ex) Collega’s van me (Marine), komen nogal eens ’n keer aan ‘wippen’ en
  dan kun je al heel moeilijk, nee nu niet, verkopen ??
  Dus, ….. we nemen d’r nog maar een, het leven is maar kort !!

  Choc dee , Sanuk sabai.

 6. beobachter zegt op

  Goede morgen,

  Ik ben geen meidicus, maar als je een antibioticakuur niet afmaakt !! Schijnt dat levensgevaarlijk te zijn.

 7. pim zegt op

  Fluminis.
  Ik ben het volkomen met je eens dat je niet heel veel maar enorm respect op kan bouwen bij alle lagen van de Thaise bevolking die verstandig zijn .
  De vrienden uit NL begrijpen dat niet die hier soms komen .
  De persoon die aandacht wil van de aanwezigen denkt indruk te maken als belboy .
  Deze moet nog een hoop leren wat hem veel geld kan besparen .
  1 ruk aan de bel kan echt veel kosten .
  Geef je echte vrienden iets te drinken en vertel hen waarom je niet drinkt zodat ook deze iets meer gaan begrijpen .
  Hopelijk hebben ze dan nog iets over om hun zorgverzekering te betalen als zij aan een nieuwe lever moeten .

 8. Franske zegt op

  Mijn dokter zei me :” Twee biertjes per dag is ok.”
  Ik heb ondertussen vijf dokters…

 9. jeffrey zegt op

  Goed artikel.

  Ik heb inmiddels veel Farangs ontmoet die duidelijk alcolist zijn.

  Verveling in Isaan en de gezelligheid buiten Isaan in de meer toeristische gebieden zijn de belangrijkste oorzaken.
  Natuurlijk smaakt een koud bier prima in het hete klimaat.

  Mischien goed om hier even op te merken dat bij een eerder artikel op dit blog de gemiddelde overlijdings leeftijd van de farang op 59 lag.
  Drank in combinatie met verkeer was de voornaamste oorzaak.

 10. pietpattaya zegt op

  Gezelschaps drinker, niet goed voor mn bierspoiler,maar wel voor de gezelligheid.
  Nu kun je wel zeggen ; gezelligheid is daar biertje voor nodig? nee maar het helpt wel!

  Hier in Thailand drinken de meesten veel meer dan nodig, denk dat het ook te wijten is aan verveling .

  Smorgens 11 uurtje en dan doorgaan in rustig tempo tot 4-5 uur smiddags voor velen een vast ritueel, op zich nx op tegen zolang het niet elke dag is of meer dan 2 dagen /week.

  Bijkomend punt is dat men te weinig aan beweging doet,
  Begin aan pittige ochtend wandeling van min. 1 uur en houd dit vol !

  Goed en voedingsrijk eten hoort hier ook bij , door velen niet echt gedaan.
  Roken is echt iets wat men zou moeten kunnen laten is vele malen erger voor je gezondheid dan bier( met mate)

  Gelukkig heb ik makkelijk l.llen rook niet en drink met mate(n).

  Zo voor mijn doen heel stuk ingezonden dus…………….mn biertje(s) vanavond verdiend

 11. Harrie zegt op

  Ik had een alcohol probleem, kreeg de keus kiezen voor de alcohol of voor mijn vrouw en kinderen, keus was niet moeilijk, heb gekozen voor me gezin.

  Ben na de AA gegaan, en nu bijna 15 jaar droog,
  kan eenmaal niet met alcohol omgaan, schaam me er ook niet voor,

  Werkte in die tijd in een discotheek stopte van de ene dag op de ander, zelf de mensen van de AA geloofde mij niet, werken in een discotheek, en stoppen,
  kan wel gewoon knop omzetten.

  Maar dat betekend niet dat we geen alcohol in huis hebben, we hebben genoeg, weet gewoon dat het voor mij niet meer weg gelegd is.

  Ik heb wel bewondering voor mensen die met alcohol om kunnen gaan en elke dag een glaasje drinken en niet vervelend worden, dat was bij mij anders, ik zoop tot het einde was vervelend en agressief.

  Zal wel commentaar krijgen en uit gelachen worden, na het lezen van dit stuk,
  maak niet uit, ik heb geen alcohol nodig om het gezellig te hebben,

  gr Harrie

  • Cornelis zegt op

   Harrie, waarom zou je hierom uitgelachen worden? Je geeft helder aan dat je niet drinkt omdat je, wanneer je dat wel doet, er kennelijk niet mee om kan gaan. Hadden maar meer mensen die zelfkennis en trokken ze daaruit maar dezelfde conclusie…………….

  • Richard zegt op

   Harrie geweldig ! echt waar !
   Ik wou dat ik dat kon met roken ………( gaat niet )

 12. Rob V. zegt op

  In Nederland houd ik het bij zo’n 2 blikjes (Schultenbrau, het Aldi huismerk) van 0,5 liter per week waarvan ik dan bijna 2/3de a 3/4de opdrink en mijn vriendin ruim 1/3de a 1/4de. Als we in Thailand zijn dan drinken wij beide iets meer, maar niets noemenswaardig (1,5 liter per week?) tenzij het een erg gezellig week is dan kan het wel eens oplopen naar 5 liter in die week. Dan bij voorkeur een lekkere Leo en die valt gelukkig volop te krijgen in de supermarktjes en de Thaise eet gelegenheden. Soms eten we weleens bij een plek maar meer toeristen komen en dan hebben ze dat helaas niet, dan maar een Singha of Chang.

  Cola gaat er dan weer heel snel doorheen, al helemaal in Thailand. En als we de auto pakken dan neemt de bestuurder (In NL ben ik dat, ik Thailand vaak mijn vriendin) geen druppel alcohol. En meerdere malen per week een lekkere ijskoffie van de straat.

  Proost!

 13. Sake zegt op

  Het is maar net wat je gewoontes zijn. Ook de gewoontes van je vrienden spelen daarin een rol.
  Ik dronk niet in Nederland en ik drink niet in Thailand. In het begin vonden de thaise mannen met name mij een saaie vent maar ik bleef halstarrig volhouden dat ik niet wil drinken en dat ik een hekel aan dronken lui die vervelend gaan doen. Die saaiheid waar ze me in het begin van betichten veranderde echter weldra in respect toen ze vernamen dat ik zeker zoveel plezier had als hen maar zonder drank
  ze vragen met niet eens meer en schenken ongevraagd een colaatje voor me in

 14. Eric Donkaew zegt op

  Voor 17.30 drink ik niets. Ik vind het voor die tijd ook niet lekker en het voelt ongezond. In de namiddag heb je dan al een kater en dat in die hitte.
  Na 17.30 drink in principe met mate. Ik drink ook wel eens een paar dagen elkaar geen alcohol, lekker de nieren en de lever spoelen.
  Doorzakken overkomt me nog wel eens. In Thailand betekent dat lekker meedoen met de fles whiskey, cola, soda en ijs, de bekende Thaise dranktafel. De hoeveelheid van een klein flesje whiskey krijg ik er dan wel in.
  In Nederland drink ik het liefst wijn, m.n. rosé. In Thailand whiskey-coke, chang beer en (eigenlijk nog het liefst) gin tonic. Eigenlijk wil ik het liefst het drinken van bier matigen. Volgens mij word je juist daar dik van en ik vind bier eigenlijk niet bovenmatig lekker.

 15. willem zegt op

  Moderator: uw reactie heeft een hoog chat-gehalte. Dat is niet toegestaan.

 16. Dick van der Lugt zegt op

  Een oude tropenregel luidt: voor zonsondergang geen alcohol. Maar die regel impliceert niet dat drinken na zonsondergang verplicht is.

 17. BA zegt op

  Kan me wel vinden in het verhaal Bert.

  Als ik in Nederland ben dan drink ik in principe doordeweeks niks, maar in het weekend een avondje in het cafe vertoeven zei ik geen nee tegen (je moet wat als vrijgezel…)

  De eerste keer in Pattaya met vrienden natuurlijk alle dagen dik feest op walking street ed. Maar sinds ik er vaker vertoef probeer ik ook wat te matigen met alcohol. Sowieso als ik uit ga dan hou ik het meestal wel bij een biertje of 5 of 6 maar ook minder in de bar komen. Dat gaat wat lastiger als er vrienden op vakantie zijn maar als ik alleen ben gaat dat steeds beter.

  Mijn vriendin echter is degene die steeds zegt wil je niet uit vanavond of even een biertje doen in de bar. Zelf is zij na een halve fles Singa al dronken maar ze kan er blijkbaar niet aan wennen dat je als falang ook wel eens een dag niet langs de bar wilt. Met eten ook zoiets, als ze eten voor me haalt dan haalt ze meteen voor een half weeshuis, zelfs als ze bij de mac wat haalt dan komt ze met 5 big macs aan zetten onder het motto ze moet wel goed voor me zorgen. En als ik dan stampvol zit dan begint ze na 2 uur alweer over eten 🙂 Ik moet dus ook altijd serieus op dieet als ik uit Thailand weg ben en vooral als zij ook veel vrije dagen had 🙂

 18. RonnyLadPhrao zegt op

  Mijn drinkgedrag is, sinds ik definitief in Thailand verblijf, niet meer te vergelijk met de tijd toen ik hier verbleef tijdens verlofperiodes.
  Tijdens de vroegere verlofperiodes, die gewoonlijk 4 tot 6 weken duurde, was het elke dag wel prijs. Overdag of ‘savonds , het maakte allemaal niet veel uit. Er was altijd wel een reden om er in te vliegen en meestal wist ik op het einde niet meer hoe en met wie ik uiteindelijk in bed belande (en daar waren toestanden bij). Mensen twijfelde soms als ik zei dat ik een maand in Thailand was geweest. Zo bleek er uitzien na een maand kon volgens vele niet… Noem het de early years en het had ook wel zijn charmes maar het was wel een aanslag op je gezondheid zoals ik nu ondervind.

  Tegenwoordig is het dus heel wat minder. Getrouwd en het ouder worden , hebben de dingen wat gematigd. Het dagelijks doorzakken, zoals vroeger, kan ik duidelijk niet meer aan. Ook zal ik nu pas ‘savonds beginnen met drinken, want inderdaad, overdag er aan beginnen is je doodsvonnis tekenen voor de avond

  Meestal beperkt ik het ook tot 1 of 2 dagen in de week en dan meestal het WE, samen met de familie die naast ons woont. Vooral de neef en de nicht kijken hier naar uit na een werkweek en zijn meestal als eerste present op het terras. De neef herinnert er mij trouwens tijdig aan dat het zover is. (Lonny, dlink tonite- OK OK !!!) Meestal wordt er dan een doos Leo verzet (en natuurlijk het onvermijdelijke eten.) Niet echt overdreven dus als je met enkele personen bent.

  Af en toe zijn er nog wel eens uitschieters en dan meestal als ik vrienden op bezoek heb. Het zijn echter meer uitzonderingen die meestal nog wel eens enkele dagen kunnen nazinderen onder de vorm van een kater.

  Ook speciale gelegenheden kunnen een aanleiding zijn zoals vanavond.
  Zoals de meeste weten zij er veel Thai’s die 3 maanden geen alcohol gedronken hebben (Boeddha). Dit “verbod” is sinds gisteren afgelopen en vanavond willen ze dit vieren. Het terras is dus weer de plaats van samenkomst met het nodige eten en bier.
  Benieuwd hoe ze zullen reageren op de drie maanden onthouding. Meestal halen ze net middernacht niet dus … sante

 19. willem zegt op

  Gringo;je hebt een leuk balletje opgegooid gezien de reakties.Ik heb in isaan hetzelfde;vaak uit verveling begin je wat eerder me de chang”s. Werd laatst op de scooter aangehouden door de tam-Rhuat(politie) met n blikje bier in mn hand en zonder helm! Mai me mau,zeg ik dan maar braaf en tik 200bath af en kon tot mijn grote verbazing met mn biertje in mn hand wegrijden. See you again,zeiden ze nog tot slot! Maar ik houd me wel aan de tax/heb nl in Pattaya een goede vriendin verloren door een farang die dronken over haar heen reed;en geen politie die moeite nam om even langs te komen want de farang was al met hoge snelheid gevlogen!

 20. BramSiam zegt op

  Wat je van deze reacties leert is dat het kennelijk heel saai is in de Isan. Je kunt je dan afvragen waarom mensen daar in hemelsnaam gaan wonen. Je leert ook dat wat de één ervaart als hoon, door de ander als respect wordt beleefd. It’s all in the mind.
  Ik leer zelfs dat men drinkt omdat het leven kort is, maar ik denk dat het wellicht eerder omgekeerd is. Als je ergens niet vanaf kunt blijven dan ben je verslaafd, maar dat willen maar weinigen toegeven. Het beste voor de liefhebber is zoveel te drinken dat hij aan een andere oorzaak overlijdt, zonder dat z’n lever nog puntgaaf is. Dat vereist discipline.Het advies pas na zonsondergang te beginnen lijkt me daarbij een mooie start. Helaas gaan gebruikers na veel drank wel dubbel zien, maar ze gaan zeker hun drankjes niet dubbel tellen.De teller blijft doorgaans steken waar ze hadden moeten stoppen.

 21. Sjaak zegt op

  Eergisteren had ik voor de eerste keer in Thailand een glas of twee bier gedronken. Het smaakte echt lekker en ik had er zin in. Dat gebeurt bij mij één keer in het jaar. Normaal drink ik iedere dag het lekkerste goedje dat er op aarde bestaat: een glas ijskoud water. Heb altijd een flesje met (koud) water bij de hand.
  Als ik op bezoek ga, vraag ik naar de hardere soort: water met bubbels. Als het dan echt moet (om te laten zien dat je een kerel bent??) een scheutje samsong of iets dergelijks erbij.
  Maar als ik alleen ben met mijn vriendin, denk ik er gewoonweg nog niet eens aan.

  Oh ja, het bier dronk ik eigenlijk, omdat we pas verhuisd zijn en een nieuwe ijskast kochten. Er stonden nog een paar flessen bier in een hoek die we voor onze helpende familie gekocht hadden, maar die afgekoeld moesten worden. Dus gelijk de nieuwe ijskast / vriesvak uitgeprobeerd…. ze riepen de hele tijd “drink me, drink me”… zelfs mijn vriendin had het gehoord.
  Nu zijn de flessen leeg (mede door ons bezoek eergisteren) en is er weer normaliteit in huis getreden…

 22. jan maassen zegt op

  gelukkig hebben veel thai respect voor iemand die niet drinkt.ik heb een keer het glas samen met mijn schoon familie geleegd . sinds dien vroegen zij mij nooit meer .maar hoor er wel bij .met complimenten dat ik niet drink. zij drinken elke avond

  • Sake zegt op

   Helemaal met je eens Jan
   mijn ervaring is dezelfde Jan, ze hebben juist veel respect voor als je niet drinkt en vertellen het het hele dorp door

 23. beobachter zegt op

  Elke keer lees ik weer, dat men de antibioticakuur niet afmaakt !
  Dit is levensgevaarlijk, vraag het maar aan mensen die er echt verstand van hebben.

 24. Sake zegt op

  Levensgevaarlijk is ook weer wat overdreven hoor!
  Antibiotica wordt hoofdzakelijk voorgeschreven bij ontstekingen.
  Vaak stopt men met de kuur als de klachten zijn verdwenen, maar het woord kuur zegt het al, het is de bedoeling de kuur af te maken ook als er geen klachten meer zijn. Het afmaken van de kuur is van belang om te voorkomen dat de ontsteking niet geheel is verdwenen en opnieuw de kop opsteekt, vandaar beste vrienden ALTIJD KUUR AFMAKEN


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website