Brieven van een weduwnaar

Door Rob V.
Geplaatst in Column
Tags: ,
12 oktober 2015

Zeer recentelijk ben ik mijn Thaise vrouw verloren in door een auto ongeluk. In eerste instantie leken we er beiden goed vanaf te komen: Ik werd dezelfde dag nog ontslagen van de Eerste Hulp, mijn vrouw werd opgenomen in het ziekenhuis om te herstellen.

Maar helaas sloeg na enkele dagen in het ziekenhuis onverwachts het noodlot toch toe. Mijn lieve Mali (niet haar echte naam  noch haar echte nickname) kreeg plots een bloeding in haar hoofd en belandde in een coma. De schade bleek onherstelbaar en heb ik mijn lieve schat moeten laten gaan.

In alle opzichten zit ik nu totaal aan de grond, want dé persoon met wie ik mijn leven deelde is er niet meer. Gelukkig hebben we nog kunnen praten in de dagen na het ongeluk, kusjes kunnen wisselen en elkaar vertellen dat we van elkaar hielden. Mali maakte zich vooral veel zorgen om mij, ik zag er met mijn verwondingen nu niet bepaald top fit uit terwijl zij er van buiten prima uitzag. Ik stelde haar gerust dat ik met een aantal weken weer de oude zou zijn en dat Mali vast ook met dagen tot enkele weken naar huis zou mogen. We maakten ons dan eigenlijk ook geen enkele zorg totdat het ziekenhuis belde dat het helemaal mis was gegaan…  simpelweg onwerkelijk.

We hadden juist zoveel mooie plannen, Mali was nu bijna drie jaar in Nederland dus we zouden de naturalisatie gaan opstarten. Ook waren we aan het rondkijken voor ons eerste koophuisje en hadden het over gezinsuitbreiding. We stonden dus op het punt om naar de volgende fase in ons leven te gaan. Mali was een mooie, slimme, jonge meid en ze had haar draai hier goed gevonden met een handjevol Thaise en andere vriendinnen. Niet teveel vrienden want roddel, achterklap en gepronk wou ze niets mee te maken hebben maar voldoende voor een leuk sociaal leven. Ze had in Thailand een mooie kantoorbaan en moest hier opnieuw bij nul beginnen. Geen makkelijke stap, soms miste ze haar stabiele en niet onaardig leventje in Thailand.

Maar de liefde voor mij deed haar drie jaar geleden toch naar Nederland migreren en met mij aan haar zij en haar slimme koppie kon ze zich hier goed redden. Ze was dolgelukkig met mij. Mali zei weleens dat ze niet voor kon stellen dat ik met haar was, dat er zoveel andere dames waren die mij vast zouden willen hebben. Maar zij wist dat ik me even gelukkig prees dat ik zij voor mij had gekozen, dat ik niet van haar zou wijken. Jaloers was ze totaal niet, we vertrouwden elkaar volledig.  In huis had niemand de broek aan, we deden beiden het huishouden en de financiën. Samen regelden we alles. Natuurlijk ook weleens een discussie of een kleine ruzie maar nooit serieuze heibel. Ik geloof niet in het lot of karma maar we leken voor elkaar gemaakt.  We zouden samen lachen, huilen en gelukkig oud worden maar dat is nu minstens 50 jaar te vroeg de nek omgedraaid.

Leegte, ik blijf nu alleen achter. Hoe ik verder moet zou ik nog absoluut niet weten. Duizenden gedachten schieten door mijn hoofd. Ik ben nog zo jong, hoe moet ik nu verder? Waar ben ik straks? Wat blijft mijn link met Thailand? Ik was mijn lieve schat per toeval tegen gekomen, nooit op zoek geweest naar een Thais schatje of dat soort kolder. Mali zocht geen farang. Gewoon ons hart gevolgd. Samen een prachtige tijd gehad, beide offers gebracht en vele hordes overwonnen omdat we bij elkaar moesten zijn.  De enkele criticasters al snel hun ongelijk laten zien, die verschrikkelijk betuttelende en dure overheidsmolens overwonnen. We vonden onze weg samen. En nu sta ik weer alleen. Radeloos. Gesloopt. Maar met een glimlach op mijn gezicht, wetende dat ik mijn lieve Mali dolgelukkig heb kunnen maken tot de laatste seconden aan toe. Ze heeft het niet gemerkt dat ze weg zakte. Ze is gestorven met een glimlach, maar veel te vroeg.

Ik dank mijn lieve schat met heel mijn hart. Ze zal altijd bij me zijn in mijn hart en hoofd. Ik heb nog vele mooie gedachte en anekdotes. Ik zal in komende stukjes proberen daar enkele van te delen, ter nagedachtenis aan mijn lieve schat.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

51 reacties op “Brieven van een weduwnaar”

 1. Khun Peter zegt op

  Beste Rob, wij kennen jouw op Thailandblog van je reacties en de lezersvragen over Schengenvisa die jij beantwoordt. We hebben al enige tijd contact over jouw prive-situatie die helaas in het teken staat van dit verschrikkelijke drama. Het heeft mij geraakt en ik wil je nogmaals mijn medeleven betuigen.

  Wij houden allemaal van onze (Thaise) vrouw of vriendin en wij kunnen ons dan ook voorstellen hoe groot de pijn en het verdriet is als je partner plotseling komt te overlijden en dan ook nog zo jong.

  Het is moedig dat je besloten hebt om jouw verhaal en ook je verdriet te delen met de lezers van Thailandblog.

  Ik hoop dan ook dat er veel warme reacties komen van lezers die je mogelijk helpen om het verlies een klein beetje dragelijker te maken.

  Ik wens je heel veel sterkte toe….

 2. Will zegt op

  Beste Rob,

  Ik heb alles hier in Thailand tot de laatste minuut gevolgd ,met veel bewondering en diepe respect voor de kranige manier hoe jij alles heb kunnen verdragen.
  Mijn vrouw en ik missen Mali ook heel erg.
  Wij wensen je in ieder geval heel veel sterkte toe .

  Will

 3. Kees zegt op

  Ik wens je heel veel sterkte!

 4. Cornelis zegt op

  Woorden schieten hier haast per definitie tekort, Rob, maar ik wens je heel veel sterkte en wijsheid de komende tijd.

 5. Tino Kuis zegt op

  Verschrikkelijk wat jou is overkomen. Bijna niet te bevatten. Ik wens je veel sterkte. Ik prijs je om je moed je verhaal hier te vertellen.

 6. kjay zegt op

  Hallo Rob. We hebben een paar maal persoonlijk e mail contact gehad, dat ging over visas natuurlijk. Ik ging maar eens lekker relaxt het blog lezen en zie dan een post dat jouw betreft. Ja, wat denkt men dan? Goh, ik wens je heel veel sterkte toe en kom er aub sterk uit, al is het maar voor je lieve vrouwtje!!!

 7. RonnyLatPhrao zegt op

  Beste Rob,

  Verschrikkelijk wat er is gebeurd. Het is inderdaad moedig om dit alles met ons te delen en hopelijk helpt het om je verdriet te dragen. Ik wens je veel sterkte toe in deze moeilijke periode.

  • edward zegt op

   mijn condoleances ook namens mijn thaise vriendin en nog veel sterkte rob

 8. Khun Martin zegt op

  Schokkend! Wij wensen je alle sterkte toe om deze zware tijd door te komen.

 9. pieter zegt op

  Beste Rob. Wat jij schrijft komt mij heel bekend voor. De leegte ,het verdriet en het waarom. Ik leef met jou mee en wens jou heel veel sterke.

 10. Rob zegt op

  Beste Rob,
  Wat een droevig en aangrijpend verhaal, ik wens je alle sterkte en goeds toe voor nu en later, ik begrijp hoe moeilijk dit voor je moet zijn, eerst al die moeite doen om haar in Nederland te krijgen, met alle kosten van dien, alleen omdat onze overheid denkt dat we allemaal schijnliefdes hebben.
  Bedankt dat je dit met ons wil delen, ik hoop dat mijn liefje ook naar Nedeland mag komen en dat we dan nog mooie jaren samen kunnen hebben.
  Rob nogmaals sterkte en het allerbeste toegewenst
  Groet Rob uit Utrecht

 11. wibart zegt op

  Heel veel sterkte met de verwerking van dit verlies. Je brieven en de reacties zullen daar ongetwijfeld bij helpen. Je bent jong zeg je dus na rouw begint de rest van je leven waarin “Mali”altijd een goede herinnering zal blijven. Ik hoop dat in de toekomst je gelukkig kan worden met een andere partner.

 12. Henk zegt op

  Beste Rob, ik ken je niet persoonlijk, maar ik heb je brief met tranen in mijn ogen zitten lezen.
  Ik wens je heel veel sterkte in deze zo moeilijke tijd, dank dat je dit met ons wil delen.

 13. NicoB zegt op

  Beste Rob
  Woorden schieten nu absoluut tekort, nu, met tranen in m’n ogen ga ik toch direct proberen te reageren om je ter condoleren met het onvoorstelbare verlies van zo’n geweldige partner, je hebt zo veel geluk gehad met het ontmoeten van Mali en er leek een geweldige toekomst voor jullie weggelegd en dan dit …. wat een ramp. Ik voel met je mee, zo’n gouden engeltje, zo maar, onverwachts … weg, logisch dat je je radeloos voelt en gesloopt. Hoe kan ik je nou helpen? Mijn tranen helpen je niets.
  Misschien iets moois, ook al heb je daar nu niets aan, je hebt een hele fijne tijd gehad met je geliefde, Mali heeft een mooie tijd gehad met haar geliefde, gelukkig maar, prachtige herinneringen, die raak je nooit meer kwijt, maar nu geven ze je alleen maar verdriet, straks hoop ik voor je dat die mooie herinneringen je goed zullen doen, je energie zullen geven om door te gaan, om de draad weer op te pakken, ook al lijkt dat op dit moment onmogelijk.
  Op Thailandblog een betrokken schrijver, met bewondering las ik je artikelen/reacties, altijd met volle aandacht, daar sprak kennis en kunde uit, ik wil je daarvoor van harte bedanken.
  Uit eigen ervaring, auto ongeval, weet ik, dat er geen toekomst meer lijkt te zijn, uit eigen ervaring weet ik inmiddels ook, dat die toekomst er voor je is, als je een persoon bent als jij, hoef je het geluk niet af te dwingen, het komt naar je toe, geef het de tijd, het komt, weet je leeftijd niet, maar die is zeker jong genoeg om het geluk weer te kunnen ontmoeten, je hebt alle kansen, ook al zie je ze op dit moment niet.
  Rob, je hebt karakter, bleek voldoende uit je Thailandblog bijdragen, dat toon je ook nog eens door dit geweldige verlies met ons te delen.
  Heel veel sterkte met de verwerking van dit onvoorstelbare verlies.
  NicoB

  • Rob V. zegt op

   Het helpen van andere doet mij deugd. Samen kunnen we de wereld immers een klein beetje beter maken. Mijn bijdragen stellen op wereldniveau totaal niets voor maar als ik ook maar een persoon de helpende hand kan bieden is dat al mooi. Waarom mensen laten dwalen als je ze een zetje in de goede richting kan geven? Door samen te werken, kennis en bronnen te delen komen we verder. Net zoals we blijdschap en een lach moeten delen. Op dit moment kan ik weinig lachen, doet de wereld zoveel pijn. Straks kan ik vast weer genieten, de tijd heelt immers alle wonden ook al zal er gemis en pijn blijven. De pijn dat mijn soulmate er niet meer is en de vraag of ik ook iemand nog zoveel liefde en warmte kan bieden.

 14. Sir Charles zegt op

  Gecondoleerd Rob en heel veel sterkte in de toekomst. Bedankt ook voor je heldere uitleggen m.b.t visa- en verblijfsvergunningen, heb daar veel van kunnen opsteken.

 15. Samwatie zegt op

  Beste Rob,
  Wat een bijzonder verhaal. Mooi maar tegelijk ook erg verdrietig voor jou om zonder je soulmate verder te gaan. Koester de mooie momenten samen. Neem de tijd om dit grote verdriet een plek te geven. Ik wens je kracht en veel sterkte toe.
  Dapper dat je dit wil delen dat zegt heel veel over jouw liefde voor haar. God bless you!

 16. Michel zegt op

  Beste Rob,
  Wat een vreselijk drama.
  Dan denk je een mooi leven op te kunnen bouwen met de persoon waar je zo veel van houd, in het “veilige” Nederland, en dan overkomt je zoiets. Woorden schieten hier werkelijk tekort.
  Helaas weet ik te goed hoe dat voelt waardoor ik jouw verhaal met tranen in mijn ogen heb gelezen.

  Ik wens je heel veel sterkte de aankomende tijd.

  Schrijf het lekker van je af. Dat helpt echt bij het verwerken, en je hebt later nog iets moois om terug te lezen.

 17. Gerit Tienkamp zegt op

  R.I.P.
  Safe your memories and good times in your heart.
  God will bless you.

 18. cor van Kampen zegt op

  Beste Rob.
  Ik kan je alleen maar van je geweldige bijdrage op het blog voor alles wat met visa te maken heeft.
  Dat een gelukkig mens in Nederland een ongeluk moet krijgen samen met zijn grote liefde uit Thailand is
  onvoorstelbaar. Ik heb je verhaal met tranen in de ogen gelezen.
  Gelukkig zijn maar vooral gelukkig blijven is helaas niet aan iedereen gegund.
  Wens je veel sterkte in de komende tijd. Als je behoefte hebt om een paar weken weg van de wereld
  te zijn ben je bij ons welkom. Leef in Bangsare 25 Km ten zuiden van Pattaya.

  Cor van Kampen.

 19. Eddy Cauberg zegt op

  Heel veel sterkte Rob …..

 20. Fransamsterdam zegt op

  Even afgezien van de emoties vind ik het wel heel zuur om je Thaise vrouw nou uitgerekend bij een auto ongeluk in Nederland te moeten verliezen. Statistieken heb je ook niks aan.
  En hoe het nu verder moet met een jonge Hollandse vent? Uithuilen – van je af schrijven kan ook helpen – en opnieuw beginnen.
  Wel in die volgorde en neem de tijd. Succes.

 21. Bart zegt op

  Veel sterkte met dit enorme verlies………….

  • happy man zegt op

   Gelukkig heb je alle mooie en fijne momenten met haar mee mogen maken , laat dat een troost zijn voor je toekomst wees daar dankbaar voor , lichamelijk is ze weg maar geestelijk is ze elk moment bij je. We wensen je alle toe.

 22. Dekeyser Eddy zegt op

  Beste
  dit is heel erg en het pakt me ook. Als ik er nog maar aan denk mijn dat dit mij ook kan overkomen, zakt de moed me in mijn schoenen.nergens vind men die liefde en genegenheid van deze vrouwen, iemand die daar geen respect voor heeft is geen mens. Ik zou ze niet kunnen missen. Sterkte!

 23. Lenny zegt op

  Beste Rob,Wens je kracht toe om dit intense verdriet te aanvaarden. Het is vreselijk en niet te bevatten. Misschien dat het je helpt om er over te schrijven, de reacties te lezen en daaruit troost kunt halen.

 24. Rob V. zegt op

  Dank voor de reacties en het medeleven tot dus ver. Hoe ik nu verder ga, ook op dit blog, weet ik nog niet. Ik zal de draad weer oppakken maar een leegte blijft. Hoe ik Thailand in mijn leven moet plaatsen weet ik ook nog niet, ik wou de taal gaan leren maar dat lijkt nu nutteloos. Ik had wat data op mijn computer om de immigratie en omvang van Thai in Nederland te analiseren. Kan ik dat nog oppakken? Geen idee. Wat blijft er over van onze, mijn Thaise contacten? De tijd zal het leren.

  Khun Peter, bedankt voor het plaatsen. In persoonlijke mails heb ik je wat meer details verteld en enkele prachtige foto’s laten zien. Vele complimenteerde ons met het geluk dat we uitstraalde. Om privacy redenen plaats ik geen foto’s dus de overige lezers moeten maar aannemen dat we gemaakt voor elkaar waren.

  Will, ik spreek je weer als je in Nederland bent.

  Frans, in dit geval zeggen statistieken niets: ik grapte enkele uren voordat dat ze de bloeding kreeg nog met een Thaise vriendin (oud collega van Mali) dat het we in Nederland zo snel geholpen werden, binnen enkele minuten waren de hulpdiensten er, dat we in Thailand mogelijk een uur hadden moeten wachten en het heel anders had kunnen aflopen. Net als in het ziekenhuis statistisch de kans op overlijden enkele dagen na het incident nihil was. We hadden eerst alle geluk en plots alle ongeluk van de wereld.

  Het is simpelweg onverstelbaar, als Mali plots voor de deur zou staan zou ik niet vreemd opkijken. Onwerkelijk.

 25. George van Ek zegt op

  Persoonlijk ken ik u niet maar ik wens u veel sterkte.

 26. edward zegt op

  veel sterkte ook namens mijn thaise vriendin rob en het ga je goed

 27. Cees1 zegt op

  Heel veel sterkte met je verlies. Het moet verschrikkelijk voor je zijn.om iemand waar je zoveel van houd. Op zo een mannier te moeten verliezen.

 28. ludo zegt op

  Ik wens je heel veel sterkte! woorden schieten te kort

 29. Diny maas zegt op

  Een van de ergste dingen die je als mens kan overkomen. Wens je dan ook heel veel sterkte in deze moeilijke tijd.

 30. Jacques zegt op

  Van harte gecondoleerd met dit grote verlies Rob. Het leven is hard en zeker als je huidige situatie uiteen valt. De dingen waar jullie mee bezig waren en de zo goed ogende toekomst van jullie beiden. De verwerking is voor een ieder anders en als schrijven je ding is dan moet je dit vooral doen. Sta open voor familie en vrienden en zoek houvast bij zaken en personen die er nog wel zijn. Er is nog veel om voor te leven en er komen betere tijden, wat dat betreft zijn er vele voorbeelden en we kennen allemaal wel iemand die dit heeft meegemaakt. Het is nog steeds zo dat tijd alle wonden heelt. Een waardig afscheid zul je haar zeker geven en de herinneringen blijven en zullen zeker hun invloed hebben op je toekomst. Heel veel sterkte gewenst.

 31. Lela zegt op

  Thank you for sharing your story . Love prevails. blessings Lela .

 32. Alma zegt op

  Beste Rob.

  Heel veel sterkte en bedankt voor het delen. Het van je afschrijven is al een hele stap.

  Respect! In alle opzichten.

  Vriendelijke groet

 33. Leo Th. zegt op

  Beste Rob, uiteraard mijn medeleven voor jou en de Thaise familie van jou overleden echtgenote. Ondanks al je verdriet heb je de laatste tijd toch nog inspiratie gevonden om met deskundigheid te reageren op een aantal vragen op Thailandblog. Net als Fransamsterdam hoop ik dat het vertellen van jouw verhaal je in staat stelt om je verdriet enigszins te verwerken en het enorme leed een plaats te kunnen geven. Heel veel sterkte!!

 34. kees zegt op

  jammer…………heel jammer.
  Echte liefde kom je zo weinig tegen………
  Hoop dat je t nog keer vind,maar……………..

 35. Paul Schiphol zegt op

  Rob, gecondoleerd, alle woorden van troost schieten tekort bij zo’n verlies. Dit wens je niemand toe. Sterkte.

 36. Jan VC zegt op

  Beste Rob,
  Ook ik ken je niet persoonlijk.
  Je droeve verhaal, waaruit vooral jullie onvoorwaardelijke liefde bleek, heeft me zeer getroffen. Het reflecteert ook dadelijk naar “wat als dit ook bij ons zou gebeuren”! Ik kan daarom geen enkel woord uitbrengen dat genoeg inhoud heeft om jou te troosten.
  Je belangrijkste persoon in je leven… Je toekomst…. Je dromen… Alles ineens weg. Weggerukt door de dood.
  Toch wens ik je alle kracht en wijsheid toe. Je vrouw wou bij leven dat je een gelukkig man was! Waarom zou dat moeten veranderen? Zij zal een plaats in je leven innemen die daar zal op toezien! Zij wenste en wenst nog om je gelukkig te zien. Je bent het haar verplicht.
  Sterkte beste Rob! Hopelijk sla je u er goed door!
  Van harte,
  Jan en Supana

 37. Antony zegt op

  Rob,

  Sterkte jongen !! Wat jouw is overkomen…….. zoveel geluk en zoveel verdriet in zo,n korte tijd heb ik mijn mijn lange leven nog niet meegemaakt.

  Diep respect voor hoe je dit verwerkt en met ons deelt ……..

  Antony

 38. Ad zegt op

  Beste Rob,

  Wat een drama, ik wens je heel veel sterkte voor de zware tijd die komen gaat.
  In deze moeilijke periode vraag je vaak af waarom moet mij dit overkomen, maar hier zijn geen antwoorden op het is allemaal zo oneerlijk.

  Ik ga binnenkort op vakantie naar Thailand en zal op een gepaste plaats een kaars voor je vrouw en jouw Laten branden.

  Met vriendelijke groeten,
  Ad

 39. sjef zegt op

  Rob heel veel sterkte ook voor familie en vrienden.
  Ook in Thailand want daar verliest men een dierbare die afscheid nam door in een ander land te gaan leven, maar wel altijd contact kon opnemen,of vakantie ,maar nu niet meer kan.
  Ik weet niet of ze terug gaat naar Thailand, maar als ouder zou ik mijn kind toch graag thuis hebben.
  Dit is persoonlijk en zijn eigenlijk mijn zaken niet, maar kan me als Vader er iets bij voorstellen.

  Hoorde van het ongeluk en later van haar overlijden.
  De keren tot ik haar gezien heb kwam ze over als een vrouw met een sterke persoonlijkheid.
  Vriendelijk, hartelijk,intelligent en het geluk is haar/jullie veel te kortstondig gegund geweest.
  Een vroegtijdige dood is nooit rechtvaardig, niet te verdedigen als de toekomst aan je voeten hoort te liggen met zoveel mooie plannen.
  Hoe dan om te gaan met zo een verdriet, ik weet het niet ,hoop wel tot je (ergens weer )de kracht vind om verder te gaan, want als er hierna nog een ander leven is,zou ze jou niet verdrietig willen zien.

  Phung te lastig uit te spreken, maar ze had ook humor en werd voor het voor mij bzbz
  Je kunt haar dus nooit vergeten want in de natuur kom je haar overal tegen en in de toekomst zal zij toch weer een lach op je gezicht toveren

  Rob nogmaals heel veel sterkte

  warme groet sjef

 40. Eddy zegt op

  Rip en veel sterkte!!!!! 🙁

 41. Rene Martin zegt op

  Heel veel sterkte toegewenst !

 42. Patrick H. zegt op

  Respect en medeleven .
  Dit wens je niemand toe.
  Veel sterkte man !

 43. Wim van Beveren zegt op

  Gekondoleerd Rob, ik weet wat je doormaakt, heel veel sterkte.

 44. Wallie zegt op

  Ik las het met tranen in mijn ogen, sterkte man!

 45. Björn zegt op

  Heel veel sterkte kracht bij het dragen/verwerken van dit grote verlies. Heel veel respect voor jouw moed om dit met ons te delen.

 46. Thailandreiziger zegt op

  Heel veel sterkte met dit grote verlies Rob V.

 47. Sjaak S zegt op

  Veel sterkte, Rob. Zelf ben ik soms bang om ook mijn lieveling te verliezen en toen ik jouw stuk daarover las, kreeg ik een brok in mijn keel. Ik weet niet wat ik zou doen, wanneer mij hetzelfde zou gebeuren. Respect voor je schrijven. Ik hoop dat je er over heen komt.

 48. cor zegt op

  beste rob ik ken je niet maar heb je verhaal met tranen in mijn ogen zitten lezen ik heb zelf ook een geweldige vrouw ze is nederlandse maar herken veel van wat je bedoelt.

  wij wensen jou rob heel veel sterkte en we hopen dat je er overheen komt ook hopen wij jou eens te ontmoeten hetzij in thailand of hier.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website