Bangkok een jaar later

Door Peter (voorheen Khun)
Geplaatst in Column
Tags:
20 januari 2016

Gisteren ben ik aangekomen in Bangkok. De vlucht met KLM verliep vlekkeloos. De stewardessen waren zeer vriendelijk en behulpzaam, ik begrijp dan ook niets van de zure berichten op Thailandblog over de bemanning van KLM. Volkomen onterecht naar mijn mening.

Na een hartelijke ontmoeting met mijn lief, streken wij uiteindelijk neer in Lohas suites bij Sukhumvit Soi 2. Dat is het straatje bij het imposante Marriot Hotel. Voor de mensen die klagen over het uitgaanslawaai heb ik en tip. Ga een zijstraat in tot ongeveer een kilometer en je ontwaard een oase van rust. Het was zelfs stiller dan thuis en dat in hartje Bangkok.

Gisteravond even naar Soi Nana. Een grote teleurstelling maakte zich deel van mij. De bar aan de straatkant van het Nana hotel is verdwenen. In de plaats daarvan een foeilelijke en schreeuwerige ‘Hooters’ bar waar ze 140 baht vragen voor een klein flesje Singha en 400 baht voor aangelengde cocktail die in drie slokken weg is. Praten met elkaar is daar ook niet mogelijk, de speakers met snoeiharde muziek blazen de gasten zowat de bar uit.

Jammer… Ik had mooie herinneringen aan die plek. Niet elke verandering is een verbetering om er maar even een cliché tegen aan te gooien.

Het straatbeeld in de omgeving van Nana is ook sterk aan verandering onderhevig. We liepen even naar Foodland en ik heb in vijf minuten meer hoofddoekjes en gesluierde vrouwen gezien, dan de afgelopen drie jaar in heel Nederland. Ik moest toch even denken aan de expats die Nederland zijn ontvlucht omdat ze de invloed van moslims en de islam in ons kikkerlandje als onprettig ervaren. Wel nu, dan moet je zeker niet op sommige plekken in Bangkok gaan wonen.

Zelf stoor ik mij er niet aan, al moet je wel vaststellen dat dit deel van Bangkok steeds meer een multiculturele smeltkroes aan het worden is. Leuk als je graag mensen kijkt.

Wel vraag ik mij af hoe lang het nog duurt dat Nana volledig wordt overgenomen door shoarmatenten en halal vreetschuren en de toeristen straks naar geheel gesluierde paaldanseressen, zitten te kijken. Als het zo door gaat wordt het daar nog zoeken naar een restaurant waar je Thais kunt eten.

Over een paar nachtjes ga ik richting Pattaya en vervolgens naar Hua Hin. Ik hoop dat ik mij stekjes daar nog herken…


» Laat een reactie achter


30 reacties op “Bangkok een jaar later”

 1. vhc zegt op

  laat ik je alvast weten dat er nu in Pattaya beach road ook een hooters club is gevestigd.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 2. Cornelis zegt op

  Wat je opmerking over het straatbeeld in de omgeving van Nana betreft: aan de overkant van Sukhumvit zit natuurlijk een overduidelijk Arabisch georiënteerde wijk, zo tussen de Sois 3 en 5. Verbleef nogal eens in Amari Boulevard in Soi 5, en daar kwam dan ook een fors deel van de gasten uit de Golfstaten.
  In andere delen van Bangkok vielen de door jouw geschtetste verschijningen veel minder op.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 3. Rob V. zegt op

  Veel plezier in Thailand samen met je lief, en alvast succes met het opstarten van de TEV procedure. Ik zit op dit moment in de vertrekhal van Schiphol klaar voor vertrek naar Thailand.

  En wat de bemanning van KLM of andere maatschappij betreft: hoe zelf je pet staat bepaald een groot deel, stap je in met een lach of een zuur gezicht? Zie alles als het even kan positief, last je dag niet verpesten door je druk te maken over kleinigheden, laat staan de pasmaat van personeel of die heel slank, normaal of wat gezet is.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +8 (obv 8 stemmen)
  • NicoB zegt op

   Rob V., deel je mening, ‘t is maar met welke voet je ‘s morgens uit bed op staat, ga je er een fijne dag van maken of een rot dag, het is een hele belangrijke keuze zo ‘s morgens vroeg, maar bepaald wel je dag. Wie positief doet, die plezier ontmoet.
   Heel leuk om te horen dat je naar Thailand komt, welkom en wens je Van Harte een hele fijne tijd daar!
   Groet, NicoB

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 4. Hans Bos zegt op

  Een zwaluw maakt bij de KLM nog geen zomer en één pinguïn geen winter. Ik hoop dat jouw uitzondering de regel bevestigt.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 5. Willy zegt op

  Ik ging er ook graag een biertje doen en leuke gesprekken voeren met andere gasten. En leuke vrouwen kijken natuurlijk.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 6. l.lagemaat zegt op

  Welkom in Thailand!
  Ook in Pattaya/Jomtien buitelen de veranderingen over elkaar heen.
  Het uiteindelijke resultaat laat nog op zich wachten.

  groet,
  Lodewijk

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 7. Jacques zegt op

  Het is een teken aan de wand dat de moslim invloed als een vlek aan het verspreiden is over de hele wereld. Ontvluchten kan niet meer. De EU loopt er vol mee en die mensen gaan echt niet meer weg. Er is kennelijk een grote behoefte om een moslim lid te worden c.q.te zijn. Mij ontbreekt hiervoor iederere logica. Ook in Pattaya is het aantal moslim mensen sterk groeiende en als dit zo door gaat dan is Thailand over 30 jaar een tweede Maleisië geworden. Alles is vergankelijk. Dus geniet er maar van zolang het kan.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
  • Jan zegt op

   Moslims maken 21% uit van de wereldbevolking. Christenen 31%. In de EU is 6% moslim. Van de bewering “De EU loopt er vol mee” ontgaat me iedere logica.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 8. Sjaak S zegt op

  Iedere vlucht is een momentopname.Er wordt altijd meer gemopperd dan geloofd. Zo was het met de maatschappij waar ik jaren als Steward voor werkte ook. Wat Nana betreft, zo verblijf ik daar ook altijd een stuk verder in Soi 4. Prima goedkoop en rustig hotelletje voor 800 baht. De andere kant is inderdaad in Arabische hand.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 9. petra zegt op

  Wat betreft KLM : Het is nu 3 jaar geleden dat we met KLM zijn gevlogen.De laatste keer.
  Dit niet zonder reden. Het begon op Schiphol waar onze gereserveerde stoelen niet beschikbaar waren.
  Er werd gezegt dat ook als je stoelen reserveert het niet zeker is dat je die plek krijgt ??????
  In het vliegtuig werd door een personeelslid ons eten letterlijk toe-gegooid. Er was toen geen keuze meer en blijkbaar had zij dit al te vaak moeten vertellen.
  Naast mij zat een Ned. jongeman die als purser werkte bij Qatar Airways. Hij zag dit gebeuren en zei dat hij voor dit gedrag ontslagen zou worden.
  Het was niet mijn pet die scheefstond , maar onproffecioneel gedrag van cabine personeel.
  Dit was dan laatste keer KLM , tenzij de prijzen erg scherp worden.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 10. Loeng Johnny zegt op

  Ik heb al zeker 5 keer met KLM gevlogen en ik moet velen teleurstellen hier, er valt absoluut niets op aan te merken!

  Steeds goede vluchten gehad en ook het personeel is altijd vriendelijk en behulpzaam!

  Zelfs toen de vlucht 1 dag vertraging had, zeer goed opgevangen in een 5 sterrenhotel! En duidelijke informatie gekregen!

  Zoals men in Belgie zegt, azijnpissers zitten er overal!

  KOS (Keep On Smiling) 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 11. Leen zegt op

  Wat betreft klm, zijn geen grote letters waard, al geven ze 500 euro toe, dan ga ik liever op de fiets, ik heb het dan 3 keer achter elkaar slecht getroffen met klm, ze kunnen nog niet in de schaduw staan van Thai Airways, wat een arrogante stewardessen zijn dat bij klm, de laatste keer was het de druppel die de emmer deed overlopen, een stewardess gooide een gevulde koek naar haar collegaatje in het andere gangpad, maar raakte uit de koers tegen het hoofd van mijn vrouw, als ik vroeg om nog een glaasje wijn, ging ze het met een lang gezicht halen, nog een 2 de kopje koffie, de suiker moet nog komen !
  Dan de kapsels van die blondines dat ziet er echt niet uit in vergelijking met de keurige koppies van Thai Airway,s !
  Ik ben altijd zeer positief en vriendelijk tegen iedereen, dus aan m,n humeur ligt het niet !
  Maar maby heb ik 8 keer pech gehad, 8 keer met klm gevlogen maar NOOIT meer !!!!!!!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 12. Rick zegt op

  Het klopt wat hier al eerder gezegd werd in de omgeving van Soi nana zit zo ongeveer het Arabische gedeelte van BKK. Dat was 3 jaar geleden al zo een vriendin van me die bij me was waarschuwde me al dat ik het gedeelte buiten de bekende rosse buurt niks zou vinden ivm met de vele arabieren en moslims en ze had gelijk en ik denk dat het alleen maar erger word ieder jaar.

  In Pattaya zit nu ook zo een verschrikkelijke hooters tent alleen kan me niet voorstellen dat die in Pattaya loopt. Heel Pattaya zit vol met bars die echt de naam hooters kunnen dragen en niet die preutse commerciële Amerikaanse onzin.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 13. Willem zegt op

  Wat de KLM betreft zijn de stuardessen zeer behulpzaam ,maar b.v.de comfort class waar je extra voor betaalt is zeer slecht,nauwe stoelen waar je je kont niet kunt roeren,dan is EVA AIR een top vliegtuig maatschappij waar de confort class geweldig is.Voor mij ,jammer genoeg,nooit meer KLM.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 14. Jack G. zegt op

  Misschien helpt Peter zijn vliegervaring om de KLM een beter imago te geven. Het is goed dat hij zijn ervaring hier deelt. Ik moest een paar jaar geleden met een vliegfirma vliegen waar veel commentaar op was en het is mij uiteindelijk allemaal meegevallen. Toch is imago iets wat je kan maken en breken. Een tijdje geleden vroeg mijn baas aan mijn collega’s of KLM weer voor hen mocht vliegen. De uitslag was kansloos ondanks hun vernieuwde zakenklasse op een aantal toestellen. Ik ben bang dat er een tijdje over heen gaat voor we allemaal weer voor deze maatschappij gaan kiezen. Verder wens ik Peter veel plezier in soi 2. Soi 2 staat toch bekent om haar prachtige tempels en musea? Straks ga je naar de Chinees/Rusische aanclave Pattaya en je sluit af in het Scandinavische/ Zwitserse Hua Hin. Thailand is net de wereld in het klein. Vergeet niet alles te filmen met je selfiestick of je eigen drone voor je vlog en blog. We willen hier wel prachtige youtubefilmpjes zien als wij zitten te bibberen van de kou. En nee, ik ga geen geld storten om de zaak te steunen. Ik wens Rob V ook een goede tijd toe in Thailand.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 15. Erik Bkk zegt op

  De wijk tussen Nana en Soi5 heet al sinds jaar en dag little Arabia, dus wat de muslims daar aangaat is er niets nieuws onder de zon. Ik vind het altijd een verademing om daar te zien hoe alles er door elkaar loopt en kennelijk kan dat dus ook zonder problemen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
  • Erik Bkk zegt op

   Toen ik 38 jaar geleden voor het eerst in Bangkok kwam bestond little Arabia al. Het is inderdaad waar dat de omgeving van Sukhumvit tussen Nana en Asok snel aan het veranderen is. Onlangs is ook de doorgang paralel aan Sukhumvit tussen Soi 5 en 7 gesloten. Uit de oude tijd bestaat er nog weinig. CheckInn 99 is er nog. Ook Busch Garden en Thermea bestaan nog maar dan heb het wel gehad. Het nieuwe is niet altijd zo leuk. Prijzen van restaurants vliegen omhoog met soms wel 30% in een jaar. Het enige positieve is dat de klassieke prostitutie enorm is terug gedrongen. Als je de laatste jaren voor het eerst in deze omgeving bent geweest valt je dat niet op maar geloof me wat je daar nu nog van ziet is slechts een fraktie van hoe het vroeger was en dat noem ik de vooruitgang.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 16. Sir Charles zegt op

  Heb die verzuurde reacties op de KLM ook nooit begrepen maar ach het zijn waarschijnlijk diegenen die een mislukte relatie met een Nederlandse achter de rug hebben en onder de plak zaten, tja dan is een KLM-stewardes al gauw arrogant of een bitch…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 17. Pat zegt op

  Beste Peter,

  Wat druk je dat toch netjes uit :

  “Ik moest toch even denken aan de expats die Nederland zijn ontvlucht omdat ze de invloed van moslims en de islam in ons kikkerlandje als onprettig ervaren”.

  Voeg er maar meteen Vlaanderen aan toe, zeker in een grootstad zoals Antwerpen!

  Het klopt inderdaad dat de Nana-wijk al meerdere jaren een zeer moslimgekleurd gebied is, maar gelukkig deint de vlek niet uit want elders in Bangkok vind je geen gelijkaardig islam-sfeertje.

  Wat KLM betreft : dat is goed nieuws, want in maart probeer ik deze maatschappij voor het eerst!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 18. TH.NL zegt op

  Khun Peter heeft helemaal gelijk hoor wat de vaak zure berichten over de KLM aangaat.
  Heel vaak heb ik met de KLM gevlogen en het was altijd heel erg goed. Altijd keurig op tijd, vriendelijk en professioneel personeel en prima eten en drinken en nette schone vliegtuigen. Helaas schrijven hier soms mensen die koste wat het kost de KLM zwart proberen te maken en soms met regelrechte onwaarheden.
  Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die beweren dat de KLM met oude rommel vliegt. Wat een onzin! Ze vliegen met dezelfde 777’s als bijvoorbeeld Singapore Airlines en met een vernieuwd interieur (ook in de 747’s). Een groot deel van de vloot voor Europese bestemmingen is net vervangen door nieuwe Embraer 190 en is men druk bezig de langeafstandsvloot deels te vervangen door de Dreamliners!
  Ophef maakte men toen hier bekent werd gemaakt dat er 20 Euro betaald moet worden voor een stoelreservering. Echter, tot 48 uur voor vertrek is dat net als bij heel veel andere maatschappijen gratis. Pas daarboven gaat de 20 Euro regeling in. Zelf vlieg ik binnenkort met Cathay Pacific en daar kan je niet eens langer dan 48 uur van tevoren reserveren net als bij heel veel andere maatschappijen.
  En zo kan ik wel even doorgaan wat voor een (bewuste?) onzin er soms over de KLM verkondigd word.
  Een slechte vliegervaring kan iedereen wel eens hebben. Ik heb die wel eens gehad met de Emiraten en met Malaysian Airlines maar daarom zijn het zeker nog geen slechte maatschappijen.
  Zo, dat moest me even van het hart. 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 19. theoS zegt op

  Het verbaast mij altijd weer wat een onverdraagzaam volk de Nederlanders zijn. In Pattaya staan ergens een Katholieke Kerk en een Moskee naast elkaar en helpen elkaar bij grote drukte, bv een fair. Moet je in NL om komen. Bij mij in het dorp staat ook een Katholieke Kerk en ergens verderop een Moskee. Af en toe word ik door een verkoopster met een hoofddoek op in een winkel geholpen. Niemand stoort zich daaraan, dat zij een hoofddoek draagt. Wat de KLM betreft? Nooit meer met die onbeschofte horken.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 20. ruud zegt op

  Ik heb nooit slechte ervaringen gehad met de bediening bij enige maatschappij.
  De enige onaangename ervaring was een vechtpartij van een dronken passagier met de bemanning bij Thai Airlines.
  Blijkbaar al dronken bij het instappen, want het toestel was net een uurtje onderweg.
  Er heerste de hele vlucht ook een zeer slechte sfeer met andere passagiers.

  Mijn probleem met de KLM is het meubilair.
  Lage krappe stoelen erg dicht op elkaar.
  Omdat de stoelen zo laag zijn, kun je dan ook je benen niet uitstrekken onder de stoel voor je, omdat je scheenbeen dan vastloopt tegen de aluminium rand aan de onderkant van de stoel.
  Bij gewoon zitten zitten je knieen klem.
  Voor mijn laatste reis heb ik nog bij de comfortklasse gekeken.
  Dan staan de stoelen een paar centimeter verder uit elkaar, maar de rugleuning van de stoel voor je kan verder naar achteren.
  Ik had niet de indruk dat dat een verbetering zou zijn en ook nog voor veel geld, dus ik ben in het vliegtuig van China airlines gestapt.
  Wel een uur langer vliegen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 21. epie zegt op

  Hai Peter,

  Heb zelf goede ervaringen met China Airlines,nog nooit nare ervaringen gehad.
  Bangkok ken ik niet, Pattaya wel,het word er wel erg vol het Pattaya van z’n 7/8 jr. terug vind je niet meer was er begin jan.nog en ik vind het er erg smerig en mega druk worden op straat sta je continu in de file met de politie op elke hoek voor elk wissewaje bekeuringen uit te delen, daarvoor kwamen wij uit Hua Hinn idd was meer prijzig maar na wat meer ingeburgerd leer je er de weg wel kennen en valt het wel mee, is meer relaxed en schoner als Pattaya, tis maar wat je zoekt, we zitten nu v/h derde jaar in Koh Chang en dat is meer ons plekje in Thailand.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 22. Fransamsterdam zegt op

  De ervaringen met de Klm zijn, als ik de reacties goed begrijp, op z’n minst nogal wisselend.
  Ze kunnen natuurlijk niet voor èlke vlucht tegen het cabinepersoneel zeggen dat Khun Peter van Thalandblog.nl in het vliegtuig zit.
  .
  Het Hooters-concept zou in Bangkok en Pattaya logischerwijs volkomen kansloos moeten zijn, maar zoals bekend handelt de consument niet altijd rationeel.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 23. jan zegt op

  Ik heb in het verre verleden o.a. met Thai International gevlogen totdat de dienst vanaf Amsterdam verviel.

  Ik heb daarna veelvuldig met China Airlines en Eva Air gevlogen maar vlieg nu alleen nog maar met KLM omdat ik ook andere landen (zoals Cuba) wil kunnen aandoen.

  De KLM is beslist niet minder dan de voornoemde vliegtuigmaatschappijen uit Azie.

  En de Arabische wijk tegenover Nana Hotel is inderdaad al veel langer dan 30 jaar een Arabische oase in Bangkok. Ik vond die wijk altijd best interessant.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 24. BA zegt op

  Ik zit 16 keer per jaar in het vliegtuig tussen Amsterdam en BKK. Kan alleen maar zeggen dat het mij om het even is of je nu met China Airlines vliegt of KLM. In mijn geval kies ik meestal KLM vanwege de aansluiting en vluchttijden.

  Als ik iets op KLM aan te merken zou hebben dan is het dan ze eens moeten stoppen met het serveren van die vieze pasta aan het einde van de vlucht richting AMS.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 25. Jack G. zegt op

  Op http://www.airframes.org kun je zien hoe oud het vliegtuig is waarmee je vliegt. Dan nummer is gewoon te vinden via de schipholsite/app of op je persoonlijke schermpje in het toestel. Dan zie je dat de 747 van KLM rond de 25 jarige leeftijd zit. Die vliegt niet vaak meer de Bangkokroute.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 26. kevin87g zegt op

  KLM is niks op aan te merken, goede maatschappij, behulpzaam, goede service.. Al met al elke keer goede ervaringen mee gehad.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 27. Rob zegt op

  Beste Khun Peter,

  Ik wil alleen even reageren op je mooi geschreven stukje aangaande onze Nationale trots, de vliegende witte zwaan genaamd KLM. Ik ben 1.93 m lang en heb noodgedwongen bij het overlijden van mijn moeder in Nederland met de KLM moeten vliegen vanaf Bangkok naar Amsterdam omdat ik toen samen met mijn vrouw voor vakantie in Thailand verbleef. Het was wel enige tijd geleden ( december 2004 ) maar het toestel van toen, een Boeing 747-400 was verouderd en de stoelafstand was minimaal. Ik denk dat de pitch nog geen 30 inch bedroeg. Dit terwijl de NL man c.q. de gemiddelde Europeaan tot de langste van de wereld behoren. Het geeft te denken.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website