Vrijwel alle Nederlandstalige boeken over Thailand heb ik in mijn boekenkast staan. Maar eentje ontbrak er nog. Sinds ruim een week in mijn bezit en zelfs één van de laatst beschikbare exemplaren.

Mijn verwachtingen waren hooggespannen. Waarom? De schrijver, Willem Hulscher, had mij al eens twee verhaaltjes toegestuurd voor publicatie op Thailandblog. Die heb ik met veel plezier gelezen en vele anderen met mij.

De schrijver

Willem Hulscher schrijft voor ‘De Tegel’, het verenigingsblad van De Nederlandse Vereniging Thailand. Daar heb ik Willem een keer ontmoet toen Hans Bos mij meenam maar de maandelijkse borrel van de Vereniging in Bangkok.

Een aantal jaren geleden heeft hij een aantal van zijn schrijfsels gebundeld in een boek en dat in eigen beheer uitgegeven. Over dat boek, met de titel: ‘Vrije val, een expat in Azië’, gaat het nu.
Willem woont al geruime tijd in Thailand en is geen schrijver van huis uit. Zijn laatste functie was directeur bij de Voedsel en Landbouw Organisatie van de Verenigde Naties met als standplaats Bangkok. Voor zijn beroep reisde hij veel door Azië, onder andere tijdens deze reizen deed hij inspiratie op voor zijn verhalen.

Humor

Het boek ziet er verzorgd uit. Een mooie kaft, prachtige illustraties en netjes gebonden. Maar het gaat natuurlijk om de inhoud. Nou, daar is ook niets mis mee.

Wat Willem tot in de details beheerst is de kunst om de enorme cultuurverschillen met Thailand te belichten met de nodige humor. Daardoor veranderen ergernissen al snel in komische voorvallen. Hij neemt waar en beschrijft, zonder een oordeel te vellen. Hierdoor wordt ik steeds weer teruggebracht tot de essentie van mijn liefde voor Thailand. Zoals tijdens de eerste ontmoetingen, die bij mij vooral gekenmerkt werden door verbazing.

Emotie

Thailand is vaak emotie en daarom soms moeilijk onder woorden te brengen. Wanneer je er in slaagt dit middels een zorgvuldige woordkeuze door te geven aan je lezers, dan heb als schrijver je missie volbracht. Het lezen van de verhalen van Willem brengen mij weer even terug in Thailand inclusief het gevoel wat daarbij hoort. Ook de schrijver Sjon Hauser beheerst die kunst en dat is bijzonder knap.

Het boek

In het boek staan korte verhalen. Het eerste, ‘Groeten uit Bangkok’ zorgt al direct voor een ‘big smile’ op mijn gezicht. ‘De knappe kapper’ en ‘Check bin’ zijn prachtige verhaaltjes en zo kan ik wel doorgaan. ‘Songkran in Isan’ beschrijft de sfeer tijdens dit feest op het Thaise platteland. Het deed mij er erg naar verlangen dat ook een keer mee te maken.

Is het alleen maar veel lol en gein in het boek van Willem Hulscher? Nee, zijn verhalen over de Thaise man ‘Anpong’ en ‘War on Drugs’ schetsen ook de keiharde kant van Thailand, die in onze Westerse ogen bijna onwerkelijk is. Armoede en sociale ongelijkheid, het drijft mensen tot wanhoop. In ‘Land van de glimlach?’, schrijft hij over incest, verkrachting en overspel. Achter het masker van de glimlach zit veel verborgen leed.

Het enige minpunt wat ik kan bedenken is dat het boek op onderdelen gedateerd is. Dat wist ik van te voren want het boek is inmiddels een aantal jaren oud. Daarnaast is het boek niet in zijn geheel gewijd aan Thailand. Ik moet eerlijk bekennen dat ik eerst alles over Thailand heb gelezen, maar dat is een afwijking van mij.

Binnenkort een nieuw boek

Voor lezers van Thailandblog.nl die ook interesse hebben in het boek, ik moet jullie helaas teleurstellen. Het boek is niet meer te koop. Maar er is ook goed nieuws. Er komt binnenkort een nieuw boek van de hand van Willem. Deze zal: ‘Vrije val – een expat in Thailand’ gaan heten. Het is nog niet duidelijk of het boek ook in Nederland verkrijgbaar zal zijn. De schrijver geeft het wederom in eigen beheer uit en zal voor de Nederlanders in Thailand te bestellen zijn bij de Nederlandse Vereniging in Bangkok.

Indien je interesse hebt in het nieuwe boek van Willen Hulscher stuur dan een e-mailtje naar de redactie van Thailandblog.nl. Bij voldoende belangstelling uit Nederland zal Willem meer exemplaren laten drukken en kunnen we kijken hoe het hier verspreid kan worden.

Wanneer je, net als ik, gefascineerd bent door Thailand dan zijn de verhalen van Willem verplichte kost. Je hoeft dan zelfs geen ticket te kopen om weer even helemaal terug te zijn.

No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “‘Vrije val, een expat in Azië’ – boekrecensie van Thailandblog.nl”

 1. jan maassen van den brink zegt op

  hallo.khun peter ..hoe komt mijn vriendin aan een boek thai nl-nl thai in thailand .ik heb gezocht in bangkok.niks gevonden .weet je een adres voor haar….heel veel dank zij woont in muang rayong zijn zal je ook erg dank baar zijn dank jan

  • Volgens mij kan je het bestellen bij bol.com. Dan wel even van NL naar Thailand laten sturen door een familielid of zo.

   • Ferdinand zegt op

    In Nederland in vrijwel elke betere boekhandel te bestellen en in het onderwijs voor NL inegratie in gebruik
    TH-NL NL-TH van L J M van Moergestel, ISBN nummer 90-72702-03-4 (TH-NL) en ISBN nr 90-72702-04-2 (NL-TH)

 2. Manuel zegt op

  Ik zal mij even voorstellen, ik heet Manuel van Overbeeke.
  Ik lees elke week de verhalen op thailandblog, ben dan ook erg geitreseerd in het boek van Willem Hulscher.
  Het boek kan eventueel gestuurd worden naar, Pattana Guesthome.
  adres: 52 Naresdamri Road, Hua-Hin. Dit Geusthouse is van een Nederlandse vriend van mij zijn naam is Arno Schikel.
  Zijn mail adres is: huahinpattana@hotmail.com

  Vriendelijke groet, Manuel van Overbeeke

 3. Harry zegt op

  Beste Jan Maassen: Indien je een woordenboek TH-NL en NL -Th bedoelt is de kans erg klein die hier in Thailand te vinden maar ze zijn in NL verkrijgbaar.
  Uitgeverij Nangsue Zaandam: NL/TH ISBN 90-72702-04-2
  Th/NL ISBN 90-72702-03-4.

  Succes

  Harry

 4. Steve zegt op

  Als ik zo de recensie lees lijkt mij het een interessant boek. Zet maar maar op de lijst.

  • Steve zegt op

   Voor het nieuwe boek, bedoel ik 😉

 5. Willen jullie mij een plezier doen en mij een emailtje sturen wanneer je belangstelling hebt voor het nieuwe boek? Klik op de contactknop rechts bovenaan het blog.
  Dan hoef je ook niet voor de hele wereld je adresgegevens te vermelden.

 6. th.klabbers zegt op

  Ik woon 15 jaar in Thailand, mijn hobby schilderen en een boek schrijven.
  Over dit laatste verzoek ik inlichting, mijn laatste boek wat ik in word getypt hebt wil
  ik hiet laten drukken, weet U voor mij een adres? en zo ja, kunt U mij helpen?
  bij voorbaat dank,
  hoogachtend.
  Th.klabbers.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website