Vuurspuwen na hap hete pepers?

Door Redactie
Geplaatst in Eten en drinken
Tags: ,
2 mei 2012

Hoe kom je af van het hete mondgevoel na een hap chili peper? Te laat kwam ik erachter. De peper bleek veel te heet te zijn. Ik had het gevoel dat de vlammen uit mijn mond sloegen en het zweet brak me aan alle kanten uit.

Meteen naar de kraan. Maar die paar glazen water hielpen me niets. In mijn middaghap, een op zich heerlijke lunchsalade van zuurkool, olijven, mayonaise, crème fraîche en ham had ik voor de verandering uit een pot wat pepers toegevoegd. Onschuldige pepers dacht ik, want die zijn er ook. Royaal erdoorheen dus.

Brand!

Na enkele happen brak de brand uit. En bij brand denk je aan water. Kennelijk is dat niet het geschikte blusmiddel. Heeft u bij de Chinees/Thai wel eens in brand gestaan en weet u een afdoende manier om pepers of sambal die je onbedoeld in te grote hoeveelheid binnenkrijgt, te neutraliseren?

En weet u welke peper nu wel en welke niet agressief is

19 reacties op “Vuurspuwen na hap hete pepers?”

 1. Gringo zegt op

  Dat was geen moeilijke vraag, van Kookkunst nl:

  Hot hot hot, maar wat doe je nu als de vlammen echt uit je mond slaan? Drink in elk geval geen water, thee of alcohol, die verspreiden de fik alleen maar. Een lepel rijst, een stuk brood, een slok melk, wat yoghurt of iets zoets helpt de brand te blussen!

 2. Olga Katers zegt op

  Gringo,
  Helemaal waar, iets zoets droog brood, of rijst dat zijn voor mij de beste brand blussers!

  Gelukkig kan ik goed tegen hot hot hot, en ja je moet weten welke peper agressief is!
  Volgens mij zijn de kleine pepers het heetste, en als je de zaadjes er uit haalt (even rollen, dan schud je ze er zo uit) , scheelt dat aanzienlijk in de vlammen!

  Maar goed ik laat ze er altijd in zitten, van mij mag de vlam in de pijp! En ik geef de pijp niet gauw aan Maarten.

  • Ron Tersteeg zegt op

   Het zijn meestal de zelfde middeltjes suikerklontje ,hap droge rijst of wat hier op de pagina allemaal aangeboden wordt.
   Het is wel eens dat je lippen vreselijk branden smeer er dan gewoon een beetje keuken zout op.
   Deze middelen wil natuurlijk niet zeggen dat voor iedereen helpt,want iedereen reageert weer anders !

 3. Lex K zegt op

  Het beste tegen de brand in je mond is een suikerklontje met een paar druppels koffiemelk, maar het moet er weer uit ook en dat merk je de volgende ochtend op het toilet en daar weet ik geen remedie voor.
  Het heetst van de peper zijn de zaadjes en de zaadlijsten.
  Er is een schaal die de heetheid van pepers aangeeft, naam is mij even ontschoten, helaas.
  De heetste pepers zijn onder meer, madame jeanettes uit Suriname en de habanero peper uit Zuid Amerika, in Azie zijn de kleine rode gedroogde pepertjes het scherpst.

  • Hansy zegt op

   Hier heb je de scovilleschaal.

   http://nl.wikipedia.org/wiki/Scovilleschaal

   Het gebruik van suiker heb ik vaker gehoord.

 4. Wim zegt op

  Een sigaret roken helpt ook. Of kroepoek eten.

 5. Ronny zegt op

  Even WIKIPEDIA geraadpleegd om de oorzaak van het branderig gevoel te weten en dat blijkt Capsaïcine te zijn.
  Capsaïcine is een alkaloïde dat de receptoren op de tong stimuleert die gevoelig zijn voor hitte en pijn, wat een branderig gevoel geeft. Het komt voor in paprikasoorten, vooral hete rode – of chilipeper. Water drinken neemt het branderig gevoel niet erg weg, omdat capsaïcine slecht oplosbaar is in water; het is veel beter oplosbaar in vetten en ethanol (alcohol). De chemische stof is erg stabiel, verdampt nauwelijks en ontleedt niet door koken. Bereiding maakt rode-pepergerechten niet minder pittig. Iemand die toch te veel capsaïcine binnenkrijgt moet dit niet gaan blussen met water, maar met dranken waar vet in zit of alcoholische dranken. Capsaïcine lost op in vetten, waardoor dranken als melk en drinkyoghurt een goed middel zijn om van de branderigheid af te komen. Ook het eten van droog brood kan de branderigheid doen afnemen.
  Misschien dat de Thai daarom wel zo graag alcohol tot zich nemen bij hun eten ?

 6. Jeffrey zegt op

  Het allerbeste werkt melk of een melk product, dat neutraliseert het beste.

 7. Tom Teuben zegt op

  ik weet uit eigen ervaring dat komkommer ook blust

 8. M.Mali zegt op

  Het is vreemd dat de meeste Thaise mensen helemaal niet zo houden van echt heet eten.
  Mijn familie in Isaan, vroeg in het begin aan mij of ik het eten te heet vond.
  Ik zei dan:”Mai Pet” en dan keken ze mij ongelovig aan, want een Farang die eten niet “Pet” vond?
  Ik legde hun uit dat ik in Indonesië geboren ben en opgevoed ben met de Javaanse keuken, die vaak vele malen heter is dan de Thaise keuken. Denk eens aan de Peppesan, die brandend je mond kan uitvliegen.
  Nu is mijn grote Isaanse familie er na 5 jaar aan gewend, dat Mali lekker heet kan eten, ja alles kan eten wat zij ook eten en zelfs heter.
  Heet eten is een welkome afwisseling aan ons menu, qua Hollandse keuken met zijn andijvie stampot of peen en uien, wat ik overigens maar 1x per jaar eet hier in Thailand.

  Ja “Pet mak mak” is echt “Sep mak mak”, “Aloi mak mak”

  • Olga Katers zegt op

   @ M. Mali,

   Klopt helemaal, de meeste Thaise mensen die ik in Nederland heb meegemaakt eten inderdaad niet pet, maar ook de mensen nu hier in Thailand, die een som tam voor mij maken kijken vreemd op dat ik (blonde falang) pet, lekker vindt. Em tijdens het bereiden van mijn som tam, springen de tranen in hun ogen, en hun neus begint te prikkelen!

   En uiteraard zijn wij dat in Nederland een beetje gewend geweest, naar de Toko, en een lekkere peppersan (makreel met een laag sambal en kruiden) uit de de oven in een pakketje!
   Maar ik hoef hier echt geen aardappel meer te hebben, alleen in de Massaman.

   Ook zelf lekker in de oelek sambal maken etc.

   • Ronny zegt op

    De meeste Thaise gerechten zijn ook helemaal niet pikant in hun basisvorm. Ze worden meestal net voor het verbruikt pikkant gemaakt door de verbruiker en meestal uit gewoonte zonder vooraf te proeven. Een beetje zoals bij ons, onmiddellijk met het zoutvat zonder eerst te proeven of dit wel noodzakelijk is. . Buiten enkele gerechten ,die iedereen wel zal kennen, zijn de meeste gerechten best eetbaar zonder de muur op te lopen. Trouwens, de basis van pikant eten ligt niet in het feit of dit lekker is, maar omdat dit een remedie was tegen bedorven voedsel (en dit is niet alleen in Thaiand zo). Pepers in de voeding is dus niet ontstaan omdat ze dit zo lekker vonden. Pepers waren een noodzaak tegen voedselvergiftiging en vermits er nu meer bewaarmogelijkheden zijn, zie je dat de Thai ook minder pepers gaan gebruiken. Echter, oude gewoonte krijg je er moeilijk uit en het zal niet zo snel uit de voeding verdwijnen. Ga maar eens naar een markt dan zal je zien dat de meeste gerechten best eetbaar zijn zonder dat je suiker of wat ook nodig hebt als reddingsmiddel. Gelukkig heeft de Thai inmiddels ook ontdekt dat eten best lekker kan zijn, en vooral zonder die hete rommel. Je kan pittig eten trouwens ook niet lekker vinden want je smaakpupillen worden uitgeschakeld, dus je proeft helemaal niks buiten het branderig gevoel en de gevolgen als het er terug uit moet. Laat me dan nog vertellen dat het verslavend werkt en je er steeds meer van nodig hebt om je zinnen te bevredigen. Zonde van het lekkere eten zou ik zeggen ,want de Thaise keuken heeft prachtige en vooral lekkere gerechten. Proef dus eens het eten in al zijn eenvoud en smaak en je zal verbaasd staan hoe de smaakpupillen verwend worden en het geestelijk genot dat er op volgt ipv de marteling.

    • Lex K zegt op

     Beste Ronny,

     Laat mij beginnen met het advies om pepers niet in je ogen te wrijven, daar zitten namelijk je pupillen, je hebt het waarschijnlijk over de (smaak) papillen, die zitten inderdaad in je mond op de tong, maar die nemen alleen de 4 basis smaken door zout, zoet, bitter, zuur, er staat mij nog 1 bij, iets over hartig, maar dat weet ik niet zeker.
     Het hete wat je in je mond “proeft” is geen smaak maar een pijnprikkel die door de papillen aan de hersenen wordt door gegeven, waardoor je gaat zweten en daardoor gaat afkoelen, dat is 1 van de redenen dat tropische gerechten vaak heet zijn.
     De Thaise keuken is zeker wel “heet”, zeker in het zuiden, hoewel er natuurlijk ook genoeg minder hete gerechten bestaan en meestal wordt het eten wat je bestelt naar smaak bereid, over de voedselvergiftiging en verslaving kan ik nergens literatuur vinden, dus dat neem ik dan maar met een korreltje zout, gerechten met veel peper helpen je wel met afvallen en is ook een goede remedie tegen verkoudheid.

     Groet,

     Lex

     • Hansy zegt op

      Volgens mij komen de heetste gerechten uit het Noordoosten van Thailand (Isan)

      Nergens zo geliefd als daar is bv de papaya salade. Als ik er al aan denk, springen de tranen in mijn ogen.

      • Lex K zegt op

       Hansy,

       Ik was helemaal niet van plan om een discussie op te starten waar nu de heetste gerechten, uit Thailand, vandaan komen, lijkt mij ook niet echt interessant, maar vergis je niet in de populariteit van de papaya (Nederlandse spelling) salade in het zuiden, menig markt kraampje op elke willekeurige markt verkoopt de papaja salade, ieder naar eigen receptuur, variërend van mild gekruid tot lava heet, nu kan ik je geen recensies uit de 1e hand vertellen over de papaja salade, over het algemeen zitten er kleine gedroogde garnaaltjes in, laat ik daar nu net een allergie voor hebben, dus ik eet ze zonder de garnaaltjes en dan mis je toch een stuk van de authentieke smaak.
       Als je een beetje ingeburgerd bent in Thailand kan je de gerechten zo heet, of mild, laten maken als je zelf wilt, net wat je voorkeur is.
       Het is trouwens, volgens mij, ook niet mogelijk om nu te bepalen wat wel heet en wat niet heet is, het is een kwestie van persoonlijke voorkeur en “pijngrens” ( ik noem het maar even zo voor het gemak), die verschilt van persoon tot persoon, ik zal dus ook nooit mee doen met wedstrijdjes wie het heetst kan eten, ik heb gemerkt dat het een reden is om jezelf op de borst te kloppen als je het heetste gerecht kan weg werken, zeker als je nog heter kan eten dan de Thai zelf.

       Groet,

       Lex

 9. georgessiam zegt op

  Zelf heb ik eerlijk gezegd niet veel last van die hete pepers,ze zeggen(ofdat waar is al dan niet) een zoet snoepje in je mond steken om het probleem op te lossen.

 10. Caatje zegt op

  Een schepje suiker werkt gegarandeerd! Heb dit door ervaring ondervonden en heb sinsdien altijd een zakje suiker in mijn tas 🙂

 11. Kees zegt op

  Drink yoghurt! Zoet en zuivel helpt namelijk, zoals velen al hebben aangegeven. Als je Indiaas gaat eten, bestel er dan een ‘sweet lassi’ als drankje bij. Nog lekker ook!

 12. Toos zegt op

  Gisteren veel te heet gegeten .. het was eigenlijk niet te eten. Door een maaltijd voor 2 personen 1 hele madame jeanette gedaan..
  Maar vandaag ben ik nog steeds niet lekker..het gevoel dat ik van binnen verbrand ben of zo ..
  Weet iemand daar iets tegen?
  Gisteren wel een liter melk gehad en vandaag de hele dag water en melk..maar t helpt niet écht 🙁


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website