Welkom in de hel

Door Gringo
Geplaatst in Bizar, Boeddhisme
Tags: , ,
17 januari 2021

(Diego Fiore / Shutterstock.com)

Op een afstand van een klein uurtje rijden van Bangkok, tussen Chonburi en Sriracha ligt het steeds populairder wordende strand van Bang Saen. Vooral in de weekends is het meestal schone strand druk bevolkt door dagjesmensen uit Bangkok.

Slechts een paar straten verwijderd van dit strand ligt het tempelcomplex Wang Saen Suk. Dit complex op zo’n 32 rai land bestaat al sinds 1986, maar wordt wel, volgens de geruchten, bedreigd met sluiting.

“Welcome To Hell”

Het klooster is meer een meditatiecentrum voor monniken en novices, maar het uitgestrekte tempelcomplex is altijd open geweest voor het publiek. Het echt bijzondere van Wang Saen Suk is, dat het een themapark over de hel heeft. Niet te missen als je op het complex loopt, want met een felgekleurd bord “Welcome To Hell” word je uitgenodigd alvast een kijkje te nemen van wat ons te wachten staat als je veroordeeld wordt tot de hel.

Nu zie je in boeddhistische tempels wel vaker afbeeldingen van de hel en ook door schilderijen van bijvoorbeeld Jeroen Bosch en Salvador Dali hebben we wel een idee, maar hier in deze tuin zie je het driedimensionaal “levensgroot” en ik verzeker u, dat is een zeer macaber gezicht. Het middelpunt van de tuin is een paar gigantische aardse zondaars: een uitgehongerde man met uitstekende ribben en een lange hangende tong en een afschuwelijk uitziende vrouw met lelijke slappe borsten en een dikke buik. Het is niet duidelijk wat hun wereldse zonden dan wel waren, maar op een bord erbij staat wel te lezen: (vrij vertaald) “Als je de duivel in dit leven hebt ontmoet en je wilt hem in een volgend leven verslaan, wees gul, doneer elke dag aan Boeddha en je zult een gelukkig leven hebben.”

(Claudine Van Massenhove / Shutterstock.com)

Zondaars

Rond deze reuzezondaars staan nog eens 21 levensgrote zondaars, wier hoofden zijn omgezet in verschillende dieren op basis van hun wandaden. Dieven worden apen, oneerlijke mensen worden kikkers, corrupte mensen veranderen in varkens, brandstichters worden slangen en relschoppers worden omgezet in krokodillen.

Ook met een niet-boeddhistische achtergrond kan men deze wandaden nog wel vatten, maar er zijn ook enkele typisch Aziatische referenties. Iemand die (gekookte) rijst steelt van een ander verandert in de hel in een cartoonachtige vogel. Ook het milieu wordt niet vergeten, want degenen die “planten of kruiden, nuttig voor de mens vernietigen” worden omgezet in geiten.

De horror gaat verder met een reeks lugubere taferelen, die de vijf boeddhistische voorschriften (het equivalent voor de christelijke Tien Geboden) moeten voorstellen. Mensen, die in strijd handelen met het eerste principe – gij zult niet doden – worden getoond met hun door vogels uitgerukte ingewanden, aan een spies geregen door duivels uitziende schurken of in mootjes gehakt. Meer waarschuwingen volgen voor hen die bedriegen, stelen, overspel plegen of verslaafd raken aan gokken, drugs of alcohol.

(Claudine Van Massenhove / Shutterstock.com)

Wat Wang Saen Suk Hell Garden

De Wat Wang Saen Suk Hell Garden is een boeddhistische iconografie van de hel en de onderwereld. Hier is blijkbaar geen plaats voor het liberalisme, want er wordt wel een beeld getoond van een vrouw die haar man doodt, maar er is geen equivalent van een man die zijn vrouw doodt. Een ander bijzonder gruwelijke sculptuur toont een vrouw, die in een pers wordt gestopt, omdat zij zich schuldig maakte aan anticonceptie of abortus.

‘Wees gul, doneer elke dag aan Boeddha en je zult een gelukkig leven hebben’

De meeste beelden zijn typisch portretten van zonde, verlossing en oordeel. In een scène zie je een verrassend jong stel, gevangen gehouden houden in ketens door een van Boeddha’s discipelen, knielen voor de ‘dodenkoning’, Phya Yom. Hun handen zijn bij elkaar vastgebonden en zij zijn of in gebed of proberen zich vrij te pleiten bij Phya Yom, die over hun lot beslist.

Naast Phya Jom zit een griffier, die in een gouden grootboek de goede aardse dingen van de mens bijhoudt. Een andere klerk schrijft de zonden van de mens in een grootboek gemaakt van hondenhuid. Na zorgvuldig onderzoek, beslist de dodenkoning of mensen naar de hemel of naar de hel gestuurd worden. De hel in het boeddhisme bestaat uit 136 verschillende brandende putten. Er is één speciale put, ijskoud en pikdonker, die is gereserveerd voor hen, die monniken of hun ouders gekwetst hebben.

Claudine Van Massenhove / Shutterstock.com

Helletuinen

Er zijn nog enkele helletuinen elders in Thailand, maar dit is wel de grootste. Hoewel vaak gruwelijk, zijn helletuinen in Thailand populaire weekendbestemmingen voor een dagje uit. Naast een onderhoudende manier van het lesgeven in een strenge moraal, zijn de tuinen ook bedoeld om donaties aan monniken en kloosters aan te moedigen. Een zorgvuldig geplaatst bord bij Wat Wang Saen Suk doet een aanslag op het geweten en speelt in op de angsten voor het onbekende: “De persoon die pech heeft”, zegt het, “moet zich daarvan ontdoen door te doneren. De donatie moet gelijk zijn aan het jaartal van geboorte (Thaise jaartelling) plus de leeftijd en dat dan voor 1 baht per jaar. Even rekenen… dat zou voor mij neerkomen om iets meer dan 2600 baht.

Nee, de lugubere beelden zetten je wel aan het denken. Ik ben maar vast begonnen met het afkopen en heb ruimhartig 20 baht in het dikke Boeddhabeeld gestopt. Ik woon namelijk in Pattaya en de kans, dat ik één of meerdere zonden bega, zoals in dit verhaal omschreven is levensgroot aanwezig. Of…. zou het al te laat zijn?

11 reacties op “Welkom in de hel”

 1. Tino Kuis zegt op

  Het is een pretpark. Op onderstaande video zie je drie jonge meisjes grappenmakend door de hel lopen. Op een andere video hoor je een moeder tegen haar 3-4 jarige zoon zeggen: ‘Dat is wat er gebeurt als je liegt!’. Saen Suk betekent dan ook ‘Opperst Geluk’. Ik heb niet de indruk dat Thais deze hel serieus nemen.

  http://www.youtube.com/watch?v=LbDRSsZCRAU

 2. ton donders zegt op

  …….De donatie moet gelijk zijn aan het jaartal van geboorte (Thaise jaartelling) plus de leeftijd en dat dan voor 1 baht per jaar. Even rekenen………..

  Waarom rekenen dat totale bedrag is toch altijd en voor iedereen gelijk aan het (huidige) jaartal (Thaise jaartelling). Eventueel als je precies wil zijn: minus een baht als je nog niet jarig bent geweest dat jaar.

 3. Petervz zegt op

  Een mooiere versie tref je aan in Wat Muang in AngThong

 4. niek zegt op

  In de omgeving van Chiangmai bestaat ook zo ‘Hel park’ met de meest gruwelijke en sadistische beelden.
  Het valt me op dat veel sadistische beelden erg sexistisch is; vrouwen met grote borsten en welgevormde billen, maar doorstoken met grote stokken in de vagina; penissen waar allerlei verschrikkelijke dingen mee gebeuren enz.

 5. kevin87g zegt op

  Op netflix een serie gekeken van een Engelse cabaretier die met zijn vader door ZO Azie reisden..
  Die waren ook in dat park, zag er wel grappig uit..

 6. Jozef zegt op

  Gringo,
  Wederom zeer mooi en duidelijk geschreven, kreeg meteen zin om te gaan. !!
  Ik vermoed dat de jonge kinderen die in een grote stad wonen hier niet bang meer van zijn, als ik tegenwoordig “tekenfilms” zie, die zijn soms zoals griezel-of horrorfilms.
  Bedankt voor je bijdrage,
  Groeten,

 7. Lessram zegt op

  “De donatie moet gelijk zijn aan het jaartal van geboorte (Thaise jaartelling) plus de leeftijd en dat dan voor 1 baht per jaar. Even rekenen… dat zou voor mij neerkomen om iets meer dan 2600 baht”

  Het uiteindelijke bedrag is dus voor iedereen gelijk….
  En elk jaar een inflatie van 1 baht.

  • Lessram zegt op

   Aanvulling: Oftewel: 2562 Baht….

 8. keespattaya zegt op

  Zoals Ton Donders al schreef is dit voor iedereen bijna hetzelfde bedrag. Namelijk 2563 of 2564 baht. Ik ben geboren in 2500 en 63 jaar oud. Dus 2563 baht. Ben je 75 jaar oud , dan ben je geboren in 2488. Dus ook 2563 baht. Als je in het lopende jaar al jarig bent geweest wordt het 2564 baht.

 9. Ruud zegt op

  De mensen bang maken, zoals in elke godsdienst is er dus ook in het boeddhisme (wat dan eigenlijk geen godsdienst is). En alles wat de Thai graag doen en eigenlijk niet mag, staat er afgebeeld…overspel, drugs en alcohol, stelen, moorden enz…

  • Bart1962 zegt op

   Een aantal jaren terug heb ik dit ‘pretpark’ bezocht.

   Wat mij vooral opviel was dat er heel wat schoolgaande kinderen met hun juf of leraar aanwezig waren. Ik vond het zeer ongepast dat men dergelijke jonge kinderen met deze taferelen wil ‘brainwashen’, dit alles in het teken van hun boeddhistische geloof.

   Dit is inderdaad pure bangmakerij. Totaal ongepast als je het mij vraagt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website