Mea Nang Kwak

Mae Nang Kwak is de beschermheilige van handel en bedrijf in Thailand. Deze legendarische vrouw is uitgegroeid tot het symbool van voorspoed en geluk.

Een afbeelding of een sculptuur van haar tref je vaak aan in of nabij een geestenhuis van een winkel of bedrijf. Ambulante verkopers zullen haar vaak bij zich hebben in de vorm van een amulet.

Afbeelding

Mae Nang Kwak wordt voorgesteld als een mooie vrouw, gekleed in een rode jurk (niet altijd, maar vaker dan andere in een andere kleur) in traditionele Thaise en soms Laotiaanse stijl. In een zittende of knielende positie houdt zij haar rechterhand op Thaise wijze omhoog, met de palm van haar hand dus naar beneden, alsof zij een klant wenkt dichterbij te komen. Haar linkerhand rust op haar zij of houdt een zak vol goud op haar schoot.

Folklore

Mae Nang Kwak is geen godheid, maar meer een uiting van Thaise folklore. Niettemin willen de Thai haar graag zien als een legendarisch Boeddhistisch persoon, die geacht wordt geluk te brengen, vooral met geld verdienen in de handel. De Boeddhistische legende over haar speelt echter niet in Thailand, maar in India in de tijd, dat het Boeddhisme ontstond.

(Pitchayaarch Photography / Shutterstock.com)

Legende

Nang Kwak (wenkende vrouw) werd geboren als Supawadee, dochter van een koopmansechtpaar. Het echtpaar verkocht allerlei kleine spullen op de lokale markt en konden zich nauwelijks bedruipen. Toen de dochter geboren werd en er dus meer geld moest komen, werd een plan bedacht om te streven naar een uitbreiding van de handel. Met de hulp van familie werd een kar gekocht, zodat ook markten in de nabijgelegen dorpen en steden konden worden bezocht. Supawadee werd groter en hielp haar ouders bij de verkoop.

Op een dag kwam zij in aanraking met Phra Gumarn Gasaba Thaera, die in een verre stad, waar zij op de markt stonden, een Boeddhistische preek hield. Supawadee raakte geheel in de ban van die preek en zij besloot de tempel in te gaan. Toen Phra Gumarn Gasaba Thaera haar geloof en toewijding aan het Boeddhisme zag, verzamelde hij al zijn krachten van het denken en concentratie en schonk de zegeningen van geluk en succes in de verkoop aan Nang Supawadee en haar familie. De handel ging daarna met sprongen vooruit en de familie werd bijzonder rijk.

Sculptuur

Nadat Supawadee stierf, maakten buren en andere marktkooplui sculpturen met haar afbeelding in de hoop iets van haar geluk en voorspoed over te kunnen nemen. Tegenwoordig ziet men dus Mae Nang Kwak als sculptuur of afgebeeld op een poster, de zogenaamde Pha Yant of Yantradoek in vele winkels en bedrijven.

– Herplaatst bericht –

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website