Viharn Sien museum nabij Pattaya

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Bezienswaardigheden, Musea
Tags: ,
1 januari 2020

Op weg naar de Silverlake Winery nabij Pattaya kom je via de binnenwegen langs het Chinese dorp Chak Ngeao en het Viharn museum.

In dit museum ben ik enige tijd geleden geweest, dus nu even een stop maken om te zien of er nog iets veranderd is. Op twee Russische gezinnetjes na is het wel zeer rustig te noemen. Op het plein staat nog steeds het reusachtige bronzen sculptuur van acht meter lang te bewonderen. De 8 onsterfelijken die de oceaan oversteken. Zij zijn het bekendst uit het Taoïsme en staan symbool voor geluk. Het zijn geen goden, maar door toepassing van het taoïsme word je onsterfelijk. De acht onsterfelijken hebben namen met de daarbij behorende verhalen zoals Han Xiang.

Han Xiang was een neef van een wijsgeer uit de Tang-dynastie en werd de leerling van Lu Dongbin. Lu nam Han mee naar de hemel en liet hem de boom met de perziken van onsterfelijkheid zien. Han klom in de boom maar gleed uit, vlak voor hij te pletter viel, werd hij onsterfelijk. Hij liet in de winter pioenrozen bloeien, met op de bloembladeren voorspellingen. Han wordt afgebeeld met een perzik en een fluit, soms met een boeket bloemen.

Als men de beelden van dichtbij bekijkt, zijn er tot mijn verrassing ook vrouwen tussen te ontdekken.

In het museumgebouw zijn een aantal beelden weggehaald en bij het terracotta leger zijn er krijgers bijgekomen maar staan nu in grote glazen vitrines opgesteld. De maquette van het ondergrondse terracotta leger van de eerste keizer van China 220 v Chr. uit de Qin Shi Huang periode is niet verplaatst.

Op de tweede etage zijn oude schilderijen te zien. Het aardige is dat men er perspectief in aangebracht heeft door bepaalde figuren op het schilderij te plakken. Kijkt men vlak langs het schilderij dan steken de figuren eruit!

Viharna Sien oftewel Anek Kuson Sala werd geopend in 1993 met wijlen koning Bhumibol als beschermheer. Het Viharn Sien museum staat op plaats zes van de tien mooiste musea in Thailand.

2 reacties op “Viharn Sien museum nabij Pattaya”

 1. Renato zegt op

  Een aanrader en absoluut de moeite waard dit museum te bezoeken. Ik ben er tig keren geweest en ontdek steeds iets nieuws . Morgen vertrek ik weer naar Thailand met als thuis basis Jomtien, En ook deze keer staat dit museum op mijn lijstje ” things to do “.

  • l.lagemaat zegt op

   Veel plezier Renato, het is absoluut de moeite waard!

   Het prachtige jade beeld heb ik ook niet meer kunnen ontdekken, helaas!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website