Wat Sothon Wararam Worawihan

Chachoengsao is de naam van een provincie circa 80 kilometer ten oosten van Bangkok.

Ik vind het een mooie naam, je moet even moeite doen om de drie lettergrepen goed uit te spreken maar dan klinkt het ook als de slotakkoorden van een fanfareorkest, Cha! Choeng! Sao! Zo melodisch als het klinkt, zo simpel is echter de betekenis want de naam Chachoengsao komt uit het Khmer en betekent “diep water”. Daarmee wordt dan de rivier Bang Pakong bedoeld die door de provincie stroomt en het tot een vruchtbaar landbouwgebied heeft gemaakt.

Hindoe-god Ganesha

De provincie Chachoengsao leeft voornamelijk van de landbouw maar heeft ook een groot aanbod aan Thaise cultuur en andere bezienswaardigheden die een bezoek aan de provincie zeker interessant maken. Als ik Thaise cultuur zeg is dat een beetje misleidend. De provincie heeft kennelijk een liefdesrelatie met de Hindoe-god Ganesh. Het is de god met het hoofd van een olifant en vier armen en zijn uitstraling is van nogal vrolijke aard. Men kan haast wel spreken van een wildgroei van standbeelden van Ganesh en wat daarvan de diepere oorzaak is, heb ik (nog) niet kunnen achterhalen. We zullen er op onze tocht door de provincie verscheidene tegenkomen.

Wat Prong Akat

Tempel Wat Prong Akat

Onze eerste stop is Wat Prong Akat. Dit is ongeveer 14 kilometer ten noorden van de hoofdstad Chachoengsao op de weg 3200. De tempel is over de rijstvelden al van verre zichtbaar door de gigantische gouden chedi op de tweede verdieping van de tempel evenals een enorm standbeeld van een zittende Ganesh.

Op de bovenste verdieping, met een marmeren vloer zijn acht standbeelden te zien van tempelreuzen (yaks), die de grote gouden chedi bewaken. De begane grond is overdekt en ook daar weer standbeelden van Ganesh die bewaakt worden door standbeelden van ratten. Ratten worden met Ganesh in verband gebracht in de hindoeïstische mythologie.

Suanpalm Farmnok Palm en Parrot Resort

Onze volgende stop was de Suanpalm Farmnok, of de Palm en Parrot Resort. Zoals de naam al doet vermoeden gaat het hier om een grote park met veel papegaaien en palmbomen van verschillende types. Andere vogels zijn goed vertegenwoordigd. Er zijn diverse voorzieningen zoals een klimwand, fietsen en een kinderboerderij met herten en schapen. Water allemaal nog meer te beleven valt, staat uitgebreid op hun website suanpalmfarmnok.com

Zeker met jonge kinderen is het een prima attractie voor een dagje vogels kijken. Per slot kom je niet elke dag een fraai gekleurde Amazone ara of een Australische kaketoe tegen die op je schouder gaat zitten.

Tempel Wat Saman Rattanaram

Een enorm groot tempelcomplex waar u met gemak een hele dag kunt doorbrengen. Dit is de kans om te zien hoe levendig en commercieel een Thaise tempel kan zijn. Er is zoveel te zien en zoveel te koop en zoveel te eten dat je nauwelijks weet waar te beginnen.

Veel Chinese bezoekers, want er is een tempel met gigantische beelden van Chinese goden. Ook Indiase goden zijn goed vertegenwoordigd met natuurlijk weer een Ganesh standbeeld, dit keer roze gekleurd en in een slapende houding.

Hieronder een korte impressie van dit tempelcomplex:

Wat Sothon

Rijdend over weg 304 richting hoofdstad ziet u dicht bij de stad de wegwijzers voor Wat Sothon. In het weekend en op feestdagen kunt daar een grote drukte verwachten want deze tempel wordt wel als de meest belangrijke van de provincie beschouwd. Het hoofdgebouw is de belangrijkste tempel, die zilvergrijs is met bepaalde hoogtepunten in goud. Een lust voor het oog en een prachtig object voor fotografen. In het bijgebouw, dat er binnen bescheiden uitziet, een aantal belangrijke Boeddhabeelden. Aan de voorkant is er podium voor traditionele Thaise dansers die er regelmatig optreden. Kijkend naar die dansers en luisterend naar de begeleidende muziek kunt u zich enigszins voorstellen hoe mooi dat geweest moet zijn aan de oude Khmer en Thaise hoven.

Ook van deze tempel een korte impressie:

Chachoengsao Fort

We verlaten Wat Sothon en volgen de weg richting hoofdstad langs Maruphon Raid, parallel aan de rivier. Wellicht is het tijd om wat te eten en in de rivier ziet u dan een aantal drijvende restaurants. Vandaar nog anderhalve kilometer en u ziet het oude Chacohoengsao

Het fort dateert uit de regeringsperiode van de derde koning van de huidige dynastie. Later werd het een uitvalsbasis voor een Thaise strijdmacht die vochten tegen Chinese Haw bandieten die tijdens het bewind van koning Rama V veel narigheid betekenden voor Laos en Siam. Een paar van de oude kanonnen zijn nog steeds gemonteerd op de muren van het fort.

Wat Pho Bang Khla

We gaan nu naar het stadje Bang Khla voor mijn favoriete tempel Wat Pho Bang Khla. Deze eenvoudige tempel heeft geen gouden of zilveren gebouwen. Een mooie promenade langs de rivier biedt de mogelijkheid voor een verfrissende wandeling. Op het complex ook heel veel prachtige oude bomen die de tempelgebouwen in de schaduw houden. Wat die bomen zo bijzonder maakt is de aanwezigheid van honderden vliegende honden die ondersteboven aan de takken hangen. Vliegende honden zijn gigantische fruit etende vleermuizen met een zeer hondachtig rood gezicht. Ze hangen er ogenschijnlijk vredig, zijn voor mensen niet gevaarlijk, maar de boeren in de omgeving zijn er minder enthousiast over omdat ze zich vaak te goed doen aan het fruit in hun boomgarden.

Tenslotte

Hierboven zijn een zestal interessante plaatsen in de porvincie Chachoengsao beschreven. Ik heb daarbij tekst gebruik uit een reisverhaal van Danny Speight in de Pattaya Trader. Er is echter veel meer te zien in dit deel van Thailand. Vóór u gaat raadpleeg Internet en dan vooral de Wikipediapagina over Chachoensao. Daar staan nog heel veel andere bezienswaardigheden vermeld.

Bron: Pattaya Trader

5 reacties op “Chachoengsao, óók interessant (video)”

 1. henry zegt op

  Chachoengsao is vooral industrieel gebied. Toyota heeft hier onder andere zijn autofabrieken. Ook Nestle heeft hier een belangrijke productie eenheid.

  Het telt ook 3 meer dan 100 jaar oude Chinese klong markten, heel populair bij de Bangkokians, en totaal onbekend bij westerlingen, ik ben daar steeds de enige

 2. henk zegt op

  Bedankt weer een paar items aan mijn lijstje toegevoegd.
  Bijna al bijna een half jaar terug in NL, dus ik mag binnenkort weer (volgende maand), maar meen dat ze ChaChoengSao uit spreken als ChaSao. Het is in ieder geval iets dat ik mij meen te herinneren.
  Ga vaak met de trein vanuit Bangkok naar Prachinburi en dan hoor ik het vaak zo uitspreken.

 3. Labyrinth zegt op

  De Ganesha of Pra Pikkanet wordt ook vaak aanbeden door mensen die zaken doen, zoals handelaren en handelaars. In het Thaise boeddhisme wordt Pra Pikkanet vereerd als een zachtaardige en welwillende godheid die de zachtaardigste van alle principes en persoonlijkheid vertegenwoordigt die wordt geassocieerd met welvaart en succes. Voor het beeld van de grote roze olifant staan meerdere beelden van muizen of ratten met grote oren. Er wordt aangenomen dat als je je wensen, verwachtingen of bezorgdheden in het oor van de rat fluistert, deze jouw wensen naar Pra Pikkanet zal doorspelen.

 4. Jacobus zegt op

  Chachoengsao is inderdaad een aardige provincie. Wij wonen in Prachin Buri, maar mijn vrouw werkt voor PTT en haar werkgebied is oa Chachoengsao. Dikwijls vergezel ik haar en dan komen we vaak in prachtige dorpjes die langs de Bang Pakong rivier liggen. De rivier op zich is ook heel mooi. Overigens, in Muang Chachoengsao is een heel gezellige markt aan de rivier waar je op terrasjes aan het water heerlijk kunt eten.

 5. Conny zegt op

  Jaren geleden daar in en bij de tempel geweest met een Thaise vriendin prachtig


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website