Erawan museum in Bangkok

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Bezienswaardigheden, Musea, Thailand tips
Tags: ,
15 oktober 2022

Rijdend over de autoweg 9  in het westelijk deel van Bangkok, staat een reusachtige drie-koppige olifant opgesteld: Het Erawan museum. Via afrit 12 kom je bij dit imposante kunstwerk.

De kunstverzamelaar en tevens ontwerper, Lek Viriyaphan, zocht een plek om zijn kunstvoorwerpen onder te brengen. Een van zijn vrienden bracht hem op het idee om de olifant, het symbool van Thailand, als ontwerp te gebruiken.

Hij gebruikte de Thaise vorm van de olifant Airavat uit de Indiase mythologie. Met het voetstuk erbij heeft het een hoogte van 44 meter en een lengte van 39 meter. De bronzen olifant weegt liefst 250 ton! De binnenkant van de olifant is naar Hindoestaans model van het universum ingericht. Deze bestaat uit de onderwereld, de aarde en de hemel.

Copycat37 / Shutterstock.com

De “onderwereld“ bevat een collectie Chinese vazen uit de Ming en Qinq dynastie en een stuk geschiedenis over het ontstaan van dit museum. De “aarde“ bevat kostbare keramiek en Europees aardewerk. Tevens een fraai beeld van Guanyin, een Chinese godin. Deze twee werelden bevinden zich in het voetstuk van de olifant. In de buik van de olifant bevindt zich de Travatimsa hemel. In de Boeddhistische kosmologie bevindt zich die op de berg Meru. In deze afdeling staan kostbare relikwieën en oude Boeddhabeelden uit o.a. Lopburi, Ayutthaya, Lanna en Rattanakosin opgesteld.

Een fraaie trap voert van de ene afdeling naar de andere. Het prachtige glazen plafond is ontworpen door de Duitse kunstenaar Jacob Schwartzkopf en is vaag te zien door de kromming van de trap. Mocht de naam Lek Viriyaphan bekend voorkomen dan klopt dat, omdat hij ook de ontwerper is van de ‘Sanctuary of Truth’ in Pattaya.

– Herplaatst ter nagedachtenis aan Lodewijk Lagemaat † 24 februari 2021 –

6 reacties op “Erawan museum in Bangkok”

 1. endorfun zegt op

  Volgens Wikipedia : “Guanyin, Kwanyin, Guanshiyin of Guanyin Pusa is de Chinese interpretatie van de bodhisattva Avalokiteśvara (de godin van troost en genade). Daarnaast wordt ze in het taoïsme gezien als een onsterfelijke. Het heilige schrift dat aan haar gewijd is, is het Dabeizhou. Guanyin is de godin van mededogen en de zee. Ze behoort samen met Mahasthamaprapta en Amitabha Boeddha tot de drie heiligen uit het westelijke paradijs; zij worden aanbeden om overleden geliefden van de hel te redden en ze toegang tot het westelijke paradijs te geven.”

 2. Klaas zegt op

  Je vergeet de entree erbij te vermelden, nog steeds dual pricing, Thais THB250, foreigners THB400.
  Thaise prijs in thaise cijfers, zodat de meerderheid van de foreigners het niet doorhebben.
  Ik vind het een beetje overdreven, voor wat je ervoor krijgt.

  • chris zegt op

   Ik ben er een paar maanden geleden nog geweest. Op basis van mijn belastingkaart mocht ik voor de Thaise prijs naar binnen.

 3. Freek zegt op

  “Thaise prijs in Thaise cijfers, zodat de meerderheid van de foreigners het niet doorhebben.” Klopt inderdaad en ik moet er wel om lachen hoe slim de Thai in sommige dingen zijn!

 4. Hans van den Pitak zegt op

  Het is niet in het westelijk deel van Bangkok, dat is Thonburi en zo, maar in het oostelijk deel.

  • Stan zegt op

   Het is niet eens in Bangkok, maar ten zuiden van Bangkok in Samut Prakan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website