Erawan museum in Bangkok

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Bezienswaardigheden, Musea, Thailand tips
Tags: ,
16 september 2018

Rijdend over de autoweg 9  in het westelijk deel van Bangkok, staat een reusachtige drie-koppige olifant opgesteld: Het Erawan museum. Via afrit 12 kom je bij dit imposante kunstwerk.

De kunstverzamelaar en tevens ontwerper, Lek Viriyaphan, zocht een plek om zijn kunstvoorwerpen onder te brengen. Een van zijn vrienden bracht hem op het idee om de olifant, het symbool van Thailand, als ontwerp te gebruiken.

Hij gebruikte de Thaise vorm van de olifant Airavat uit de Indiase mythologie. Met het voetstuk erbij heeft het een hoogte van 44 meter en een lengte van 39 meter. De bronzen olifant weegt liefst 250 ton! De binnenkant van de olifant is naar Hindoestaans model van het universum ingericht. Deze bestaat uit de onderwereld, de aarde en de hemel.

Copycat37 / Shutterstock.com

De “onderwereld“ bevat een collectie Chinese vazen uit de Ming en Qinq dynastie en een stuk geschiedenis over het ontstaan van dit museum. De “aarde“ bevat kostbare keramiek en Europees aardewerk. Tevens een fraai beeld van Guanyin, een Chinese godin. Deze twee werelden bevinden zich in het voetstuk van de olifant. In de buik van de olifant bevindt zich de Travatimsa hemel. In de Boeddhistische kosmologie bevindt zich die op de berg Meru. In deze afdeling staan kostbare relikwieën en oude Boeddhabeelden uit o.a. Lopburi, Ayutthaya, Lanna en Rattanakosin opgesteld.

Een fraaie trap voert van de ene afdeling naar de andere. Het prachtige glazen plafond is ontworpen door de Duitse kunstenaar Jacob Schwartzkopf en is vaag te zien door de kromming van de trap. Mocht de naam Lek Viriyaphan bekend voorkomen dan klopt dat, omdat hij ook de ontwerper is van de ‘Sanctuary of Truth’ in Pattaya, die volgens overlevering dit jaar afgebouwd gaat worden.

 


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website