Foto: Facebookpagina Sibuathong Center

Het Sibuathong Center in het district Ban Yang Klang in de provincie Ang Thong organiseert elke eerste en derde zaterdag van de maand een door gidsen begeleide rondleiding over dit centrum, waar  allerlei activiteiten op het gebied van kunstnijverheid en boerderijleven niet alleen gedemonstreerd worden, maar de bezoekers ook zelf actief kunnen zijn.

Het centrum

Het centrum staat al heel lang bekend om de ingewikkelde maskers en prachtige kostuums die daar worden ontworpen en gemaakt voor de koninklijke Khon-uitvoeringen en waarvan de laatste 10 jaar een zeer groot publiek van het Thailand Cultural Center heeft genoten.

Minder bekend is, dat het Sibuathong Center ook een grote voedselproducent is. Het agrarisch deel van het complex beschikt over 720 rai landbouwgrond, waar onder andere rijst en groente worden verbouwd en bovendien geiten en varkens worden gehouden.

Foto: Facebookpagina Sibuathong Center

Het hele centrum is opgezet op instructie van Hare Majesteit Koningin Sirikit na de ernstige overstromingen, die de provincie in 2006 hebben geteisterd. Meer dan de helft van de provincie had te lijden van wateroverlast, maar het gebied waar nu het Sibuathong Center is gevestigd, bleef droog.

De boerderij werkt biologisch, dus zonder landbouwchemicaliën te gebruiken en geeft daarover ook veel informatie en adviezen aan publiek en andere boeren.

Nu, na zoveel jaren, kan de missie om de levensstandaard van de lokale bewoners op een duurzame wijze te verhogen geslaagd worden genoemd en is het hele Sibuathong project gereed om bezoekers te ontvangen.

De rondleiding

De bezoekers gaan ‘s morgens om te beginnen naar de boerderij waar zij aan verschillende activiteiten kunnen meedoen. Zij zien hoe biologische groenten en champignons worden gekweekt en kunnen die zelf ook oogsten, zij gaan van kruidensap consumptie ijs maken en het planten van de rijst meemaken.

De middag wordt besteed aan een bezoek aan het centrum voor de kunstnijverheid om te leren hoe papieren “Khon” maskers worden gemaakt van “khoi” (onkruid uit het bos),  brokaat wordt geweven en geborduurd en het maken van keramische producten.

Foto: Facebookpagina Sibuathong Center

Groente en fruit

De modelboerderij produceert naast jasmijn rijst en riceberry rijst meer dan 20 soorten groente en fruit. Ik noem als belangrijkste mango’s, moerbeien, allerlei soorten salade zoals de rode en groene eikenbladsla, Chinese spinazie, koriander, pompoenen en paddestoelen, waaronder shiitake, judasoor en de purper oesterzwam en nog veel meer. Groente en fruit worden verkocht, maar ook gebruikt voor de lunch van de bezoekers.

Bloemen

Ook veel bloemen worden er gekweekt, waarvan de orchidee in wel meer dan 40 soorten  en allerlei kleuren de belangrijkste is. Ook de levendige indigo Vanchi Pachara Delight is nadrukkelijk aanwezig met nog vele andere bloemsoorten. De bloemen zijn alle te koop voor de bezoekers.

Dieren

Ook dieren zijn niet vergeten op deze modelboerderij. Zo’n 150 geiten worden gehouden voor hun melk, dat makkelijk te drinken is, voedzaam is, een hoog calciumgehalte heeft. Men beweert, dat het gezonder is dan andere melksoorten. Het voederen van de geiten kan ook door bezoekers gedaan worden.

Verder nog een 40-tal varkentjes, zeer populair bij de jongere bezoekers, en in enkele vijvers worden vis en kikkers voor gekweekt en verkocht voor consumptie.

Nijverheidscentrum

Gesterkt door een prima lunch gaan de bezoekers na de middag naar het handwerkcentrum. In het afgelopen decennium werden er hier meer dan 1.000 kostuums voor de koninklijke Khon-uitvoeringen gemaakt. Het staat bekend als  gespecialiseerd in borduurwerk en prachtige pha-jok – brokaat met gouden en zijden draden die Sida aankleden, een van de hoofdpersonen in het Ramayana-epos.

In een ander deel van het centrum wordt gewerkt met khoi (Siamese ruige struik), dat gebruikt wordt voor het maken van o.a. khon-maskers. Daarnaast nog een atelier voor het maken van keramiek aardewerk in eenvoudige maar stijlvolle ontwerpen, allemaal gemaakt van klei op handbediende draaischijven. Bezoekers kunnen leren hoe ze een keramiekwerk kunnen maken of ze kunnen een gemaakt object schilderen

Tenslotte

Ga voor een lang artikel over dit centrum, waarvan ik sommige tekstdelen heb gebruikt, naar deze link: www.nationmultimedia.com/

Als u interesse hebt in een bezoek, ga dan voor foto’s en de verplichte reservering naar www.Facebook.com/sibuathongth of bel met (02) 225 9420.

Er is grote interesse voor de rondleidingen en voor de komende maanden zijn er nog maar enkele plaatsen, dus haast u met een eventuele reservering.

Bron: The Sunday Nation

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website