De Thaise rechten student Jatupat Boonpattararaksa uit Khon Kaen, beter bekend onder de naam Pai Dao Din (zie noot) , kreeg de prestigieuze Gwangju Prijs voor Mensenrechten 2017 toegewezen. In Gwangju stad begon in mei 1980 een opstand tegen de militaire dictatuur in Zuid-Korea die aan honderden mensen het leven kostte.

De ’May 18 Memorial Foundation’ die de prijs organiseert en uitreikt, loofde Pai voor zijn ‘kracht, moed en voortdurende strijd, naast zijn bereidheid zijn veiligheid en toekomst te offeren om democratie, rechten en vrijheden te waarborgen. Hij is daarbij een voorbeeld en inspiratie voor andere landen.’

De Thaise ambassadeur in Zuid-Korea schreef een brief aan de organiserende stichting waarin hij de prijs afwees ‘omdat Pai in Thailand veroordeeld was wegens misdaden’. Dat is onjuist: Pai is aangeklaagd maar nog niet veroordeeld.

Pai zit in de gevangenis zoals hieronder wordt uitgelegd. Een verzoek op hem tijdelijk vrij te laten werd afgewezen. Het waren zijn vader (een advocaat) en zijn moeder (zie foto boven) die op donderdag 18 mei jl. de prijs in Gwangju, Zuid-Korea, in ontvangst namen.

Gebeurtenissen die er aan vooraf gingen

Pai: ‘Als u deze dingen laat gebeuren kan het u op een dag ook overkomen’

Op 3 december 2016, twee dagen nadat kroonprins Vajiralongkorn tot koning werd uitgeroepen, werd Jatupat Boonpattararaksa, bijgenaamd Pai Dao Din, gearresteerd wegens majesteitsschennis op het moment dat hij een religieuze ceremonie bijwoonde in Wat Pasukato in Chaiyaphum provincie.

Hij had een aantal weken daarvoor een feitelijke biografie van de toen nog kroonprins, die op BBC Thai Facebook was gepubliceerd, met een ander gedeeld. Bijna 3.000 anderen deelden die biografie ook. Waarom werd alleen Pai gearresteerd?

Korte biografie

Pai, een student rechten aan de Khon Kaen Universiteit, is al jaren actief in het helpen van mensen die bedreigd worden door milieuproblemen zoals de goudmijn bij Loei. Hij doet dat in de vrijwilligersgroep ‘Dao Din’.

Na de coup van mei 2014 was hij betrokken bij de New Democracy Movement die protesteerde tegen de coup. In november 2014 verstoorde hij met drie anderen een bezoek van premier Prayut aan Khon Kaen door tijdens een toespraak het drie-vinger saluut (Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap) te geven. Er volgden meer korte opsluitingen na demonstraties.

In augustus 2016 deelden hij met een paar vrienden folders uit die opriepen tijdens het referendum over de nieuwe grondwet ‘nee’ te stemmen. Hij werd met een paar anderen gearresteerd en opgesloten in een gevangenis in Chaiyaphum. Hij wilde niet op borgtocht worden vrijgelaten omdat, zoals hij zei, ‘zijn acties geheel wettig’ waren. Hij ging in hongerstaking wat enige tijd later tot zijn vrijlating leidde. Soldaten deden tijdens zijn detentie een inval in de woning van zijn familie.

Na zijn laatste arrestatie

Na zijn arrestatie op 3 december 2016 is al zes maal om vrijlating op borgtocht gevraagd wat telkens werd geweigerd omdat hij met bewijs zou kunnen knoeien of een vluchtgevaar zou zijn. Hij miste door zijn gevangenschap ook zijn eindexamen rechten. Jongeren die bij de gevangenis om zijn vrijlating verzochten werden aangeklaagd voor ‘minachting voor de rechtbank’. Protesteren tegen een gerechtelijke uitspraak kan in Thailand bestraft worden met 4 jaar opsluiting.

Internationaal en op de sociale media is er veel belangstelling voor Pai’s zaak met oproepen om zijn vrijlating. Of dat zal helpen moeten we afwachten. Ik ben bang dat Pai een lange gevangenisstraf tegemoet gaat. De angst onder de bevolking om de waarheid te spreken moet gehandhaafd blijven.

Hier een heel korte biografie van Pai: www.youtube.com/watch?v=fQPbSr9wx0g

Op deze video praten Pai, zijn vader (een advocaat) en zijn moeder over hun leven en de gebeurtenissen: www.youtube.com/watch?v=QAmkI-Q_1w0

Noot

Pai (beter phài) betekent ‘bamboe’. Dao Din betekent ‘Ster der Aarde’.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website