Zegels plakken in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
5 augustus 2016

Over het verzamelen en plakken van zegels, die wij bij aankopen krijgen, soms gratis, soms tegen betaling, schreef ik enkele jaren geleden in een artikel op dit blog:

“Toen ik nog in Nederland woonde, hadden we in een keukenla allerlei spaarkaarten en –boekjes liggen en de verkregen zegels en punten werden daar in opgespaard. Op gezette tijden mocht (!) ik er voor gaan zitten en de zegels inplakken of de punten tellen. Inleveren deed ik beslist niet, we waren niet rijk, maar ik heb dit soort van sparen altijd armeluisgedoe gevonden.

Ik herinner mij natuurlijk de te kopen punten bij Albert Heijn, 5 cent per stuk en als je voor 49 gulden had gespaard, kon je het boekje inleveren en kreeg je 52 gulden contant. Bij de Keurslager kreeg je de punten gratis, een vol boekje (had je 50 gulden besteed) leverde 1 hele gulden op. Mijn vrouw was er gek op, net als op de kortingscoupons in folders en advertentiebladen: “tegen inlevering van deze bon, een tweede pak waspoeder voor de halve prijs” of zoiets. Dan stond er nog bij: alleen vandaag! Als zij daar van wilde profiteren, mij best, ik ging beslist niet met zo’n bonnetje naar de winkel.

Ook de Shell en Texaco gaven zegels bij het tanken van benzine en daar ik nogal veel kilometers maakte, gingen die boekjes aardig snel vol. Ik moest ze dan wel krijgen, want als de bediende het vergat, vroeg ik er niet om. Ik vond dat zo kinderachtig: “je vergeet mijn zegeltjes!”. Texaco gaf geld terug voor volgespaarde kaarten, bij Shell kon je cadeaus in hun winkel kiezen. Daar had mijn vrouw (niet ik natuurlijk!) een flink aantal mooie en sterke handdoeken van verzameld. Dat laatste moet wel 25 jaar geleden geweest zijn en geloof het of niet, enkele handdoeken gebruik ik nog steeds hier in Thailand”.

Zegels in Thailand

Het verhaal van destijds gaat verder over klantenkaarten (het onderwerp van dat artikel), maar ik wilde het even hebben over de simpele, meestal zelfklevende zegeltjes, die je bij o.a. 7-Eleven, Big C en Tesco/Lotus krijgt. Eerder deze week kreeg ik er weer eentje in mijn handen gedrukt tezamen met de rekening en het wisselgeld. Ik wist niet wat ik er mee moest, natuurlijk, je moet die zegeltjes verzamelen, ergens inplakken en dan kun je allerlei aardige presentjes krijgen. Maar goed, het zegeltje of de zegeltjes gaan bij thuiskomst steevast met de rekening in de prullenbak.

7-Eleven

Naar aanleiding van een nieuwe zegelactie bij 7-Eleven ging Coconuts op onderzoek uit, wat buitenlanders, die in Thailand wonen met die zegels doen. Het bleek, dat bijna niemand ook maar een flauw idee had wat die zegeltjes zouden kunnen opleveren. Geld, speciale kortingen, cadeauartikelen? Geen idee! Ja, ik zie af en wel een poster in een 7-Eleven winkel, maar om dat te begrijpen, moet je wel Thais kunnen lezen. Bij eigen navraag onder Thais blijkt wel, dat die spaaracties razend populair zijn.

Cadeaus

Wat in deze nieuwe actie kunt verwerven ziet u op de foto. Een leuk tupperware doosje met Hello Kitty en Brown Bear hebt u al voor 69 zegeltjes + 1 Baht. Dat heeft u dan vergaard bij een totale aankoop in de winkel van 3.450 Baht. Het kleine tafeltje rechtsboven is van u voor 269 zegels + 1 Baht. Daarvoor heeft u dan wel 13.450 Baht besteed. Als u doorspaart en voor 29.450 Baht aan boodschappen bij 7-Eleven heeft gedaan, kunt u de 589 zegeltjes inleveren en 1 Baht bijbetalen om in het bezit te komen van de afgebeelde set van 3 kunststof opbergbakken.

Wat gaat u doen?

Spaart u of uw Thaise partner al zegeltjes of is deze nieuwe actie een mooie reden om met het sparen en plakken te beginnen? Of zegt u, laat maar zitten, ik geef die zegeltjes wel weg aan iemand die ze wel spaart!

No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Zegels plakken in Thailand”

 1. LOUISE zegt op

  De enkele keren dat wij bij 7/11 wat kopen en daar zegeltje voor krijgen, die geven wij altijd aan de dames die hier bij ons werken.
  Ooit een poging gedaan om er achter te komen wat dit allemaal voorstelde, vond dit te ingerwikkeld daar wij geen thais spreken en de dames zijn er blij mee.

  LOUISE

 2. Jack G. zegt op

  Ik logeer altijd in hotels en ik geef de 7/11 en Tesco zegels weg aan het kamermeisje van dienst. Ik dacht van als zij er niks mee kan gooit zij die zegeltjes wel weg.

 3. vd Vlist zegt op

  Als wij op vakantie in Thailand zijn en we krijgen die zegels bij een 7-eleven winkel dan plakken we ze op de lijst die meestal naast de deur is opgehangen. Wat er dan mee gebeurt weten we niet, maar we gaan er van uit dat het voor een goed doel is.

 4. Jacob zegt op

  De zegeltjes hebben wel degelijk waarde,al zijn het geen gigantische cadeaus,mijn vrouw spaart de zegels van 7/11 ook als je de lichtrekening betaalt komt er een zegeltje bij,wij lachen erom maar de Thaien zeggen elke bath is er 1,tanken doen we bij PT heb een plastic spaarkaart en alle liters worden er keurig op vermeld,en ik denk maar zo je moet toch tanken dus dan ergens waar het iets oplevert,Lotus geeft ook zegels,dus voor de vakantie gangers die niet weten wat met de zegels te doen,schenk ze aan een Thai die zijn er blij mee,en in de prullenbak thuis dienen ze nergens meer voor,rest mij Ualleen een fijne vakantie toe te wensen.

 5. volgensmij zegt op

  Bij de 7 is het 2-3x per jaar, en bijna altijd enkel aankoop boven een bepaald mIn (was meestal 30, nu 40 of 50 bt), en die zijn 1 of 1,5 bt waard bij een dito volgende aankoop. Die aanplakposters in de winkel: dan doneer je dat aan een goed doel.
  Zowel Tesco als BigC hebben klantenkaarten-gratis, in toeristenzones ook vaak met engelse aanmelding (wel Thais tel nr nodig), en dan krijg je automaties punten bij elke aankoop- na 2000 bt kopen krijg je ,ook geheel automaties, 10/12/15 bt korting. Bij tesco zonder tijdlimiet, bij BigC (tenzij dit veranderd is na verkoop door Casino), per kwartaal-elke 1/1,1/4 etc, staat de teller weer op 0. En-net zoals NL-bij diverse acties kan je extra bonuspunten bijkrijgen. ALS die ketens iets met zegels doen, is het altijd voor verondersteld goedkopere aankoop van als luxe aangeziene waren. Maar hun wekelijkse kortingacties-meestal bonnen in de ThaiRath-zijn veel, veel lucratiever-vaak tot boven 10% korting op bepaalde produktgroepen op bepaalde dagen, maar met hoog minimum-aankoopbedrag (bvb 80 bt terug als je minstens 800 bt aan kleding/schoenen koopt). Maar wel ook steeds die klantenkaart nodig. Die Bonuscard van tesco werkt ook in Malaysia, maar niet op Tesco in EURopa. Maar de AH-bonuskaart werkt ook niet bij AH in Belgie.
  In BKK is er ook nog de Coop (krungthep Mahanakorn Maha.Samrat of zoiets….), die ook een eigen geld-terug kortingsysteem heeft-net als ooit de Gruyter tot wel 10%-al zijn hun normale prijzen altijd hoger als Tes/Big.

 6. NicoB zegt op

  Ik weet wat je met de zegeltjes kunt, maar mij te veel gedoe en heel weinig wol, geef ze soms weg aan family, die zijn er blij mee. De lijst naast de deur niet eerder opgevallen, plak ik ze daar in het vervolg wel op. De mooie handdoeken van Shell waren de moeite van verzamelen wel waard, bonnetje meteen inde auto laten, geen gedoe en af en toe wat ” wol “.
  NicoB

 7. Sietze zegt op

  Geef ze gelijk aan de Thaise die achter mij staat en krijg er een brede glimlach voor terug. En die glimlach is me heel wat waarde 5555

 8. Fransamsterdam zegt op

  Soms kom ik iemand tegen die ze heel graag wil hebben. Eén keer erom vragen in het winkeltje van de Familymart waar ik meestal kom is dan voldoende om ze telkens automatisch te krijgen.
  Ik krijg sterk de indruk dat het meisje mij bij tijd en wijle veel te veel zegeltjes geeft. Dat moet wel kunnen, want de meeste toeristen zijn toch niet in die zegeltjes geïnteresseerd.
  Mocht ik onderweg toevallig bij een 7-eleven terecht komen, dan koop ik daar gewoon wat ik nodig heb. Het ‘concept’, loyaliteit, daar doe ik dus niet aan mee, ik ga er niet voor omlopen.
  Het gaat in dit geval om het spel, niet om de knikkers. Ik laat zo aan degene voor wie ik spaar zien dat ik steeds aan haar gedacht heb, het meisje in de Familymart vindt het kennelijk leuk om mij op deze manier extra van dienst te zijn en bij mij zelf roept het gemengde licht nostalgische gevoelens op.
  Thuis dronken wij altijd koffie van een bepaald merk, en op de verpakking daarvan waren ook spaarzegeltjes gedrukt. Die werden geteld, gebundeld en bewaard in een keukenla. Eenmaal in de paar jaar hadden we genoeg punten om iets uit te zoeken in het Groot Cadeauboek. Meestal werden het onnozele kopjes en schoteltjes. Op zaterdagmiddag reden we dan naar de Grote Cadeauwinkel in Den Haag. Met voldoende kleingeld om te parkeren, 17.000 waardepunten en Hfl. 21.95 om bij te betalen voor de 6 armzalige kopjes en schoteltjes die, o het was een wonder, zelfs in de vaatwasmachine mochten.

 9. v veen zegt op

  Als ik pattaya ben geef ik ze altijd aan vrouw naast sub awy in soi Diana die plakt ze in en heeft wat te doen,ze zit er toch maar te zitten

 10. Guido Goossens zegt op

  Ik doe met die zegels wat ik ook in België doe met zulke zegels: ik vraag aan iemand in de rij achter mij of hij/zij deze zegels spaart. Ik heb er al heel veel mensen mee blij gemaakt. Dat is altijd beter dan ze in de vuilbak gooien.

 11. KhunBram zegt op

  Om jou woorden te gebruiken.

  ‘het zegeltje of de zegeltjes gaan bij thuiskomst steevast met de rekening in de prullenbak.’
  Alleen bij mij nog eerder. In de prullenbak bijna overal bij de in-uitgangsdeur van 7
  Of ik geef ze terug aan de cashier. Of aan omstander. Maar daar heb ik geen goed gevoel bij.
  Is niet zo, dat weet ik, maar voelt als: kijk mij nou hoe goed ik ben.

  Ik kom voor boodschappen, en niet voor deze ongein.

  En dit gevoel werd alleen nog maar erger na de ervaringen bij Big-c

  Kom daar niet regelmatig, maar dus soms.

  Prima plakboekje en zegeltjes. Met vaak van uitstekende kwaliteit en nuttige artikelen.

  Dus ok. plakken.
  2x toevallig gekocht tot ik 18……zegels in het boekje had.
  Had beter alsnog er iets bij kunnen kopen, maar inmiddels thuis.

  Gaat tijdje overheen, en je denk Oh ja, waar heb ik dat boekje………ok gevonden.

  Je loopt inkopen te doen, en denkt aan dat leuke glas, mes, of wat iets meer is.

  Bij de kassa……zegels ! Maar…….andere.
  Shit, ok zal ook wel mogen.

  Naar de ‘zegelbali’ Sorry meneer, die aktie is afgelopen en u kunt niet 1 zegel bijkopen.
  Hier hebt u nieuw spaarboekje……………gr gr gr

  GAAN ze dus ALSNOG de prullenbak in. Maakt niet uit met of zonder n in het midden.

  Dit tot 2x toe. 2e keer helemaaaal niet aan gedacht en opgelet.

  Voor mij: laat maar. Maar voor iemand anders misschien heeeel leuk.

  KhunBram.

 12. Marcow zegt op

  Wij sparen altijd de zegeltjes van de Tesco. Hebben heel veel landenglazen, twee picknicksets voor de kinderen, opbergbakjes. Reeds nog 2 dekens met kussen van Peanuts.

  Dat plakken is de moeite echt wel waard.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website