Foto uit archief

U heeft vast wel eens gehoord van dit beruchte detentiecentrum in Bangkok, waar mensen met valse of verlopen paspoorten, verlopen visums, mensen zonder werkvergunning, illegale migranten worden opgesloten in afwachting van een proces of uitzetting.

De omstandigheden binnen de IDC zijn niet bepaald rooskleurig te noemen en de kennis van die omstandigheden is afkomstig van getuigenissen van voormalige gevangenen. Camera’s en mobiele telefoons zijn ten strengste verboden en als er apparaten worden gevonden, worden deze onmiddellijk in beslag genomen en wordt het geheugen gewist.

Foto’s

Een regionale nieuwsbron, gekoppeld aan de katholieke kerk via The Union of Catholic Asian News (UCAN), heeft foto’s gepubliceerd, die heimelijk het centrum zijn uit gesmokkeld en een gruwelijk beeld schetsen van de omstandigheden in dat centrum. In het begeleidende artikel wordt beweerd, dat het Centrum overvol is en omstandigheden kent waarin gevangenen, waaronder kinderen, vrouwen en ouderen, maanden en zelfs jarenlang wegkwijnen. Meer dan 1.000 gevangenen zijn samengepakt in cellen, die geen enkele privacy bieden.

Lees het hele verhaal op deze link: thethaiger.com/


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 5 votes.
Please wait...

34 reacties op “Welkom in het Immigration Detention Centre in Bangkok”

 1. Chris zegt op

  Echt een broodje aap verhaal en er klopt heel maar dan ook heel weinig van. De foto bij deze posting is zelfs beschamend en heeft niks met het detentiecentrum te maken.

  Ik weet dat omdat een Franse collega van mij daar enige jaren geleden een paar weken heeft gebivakkeerd en een Duitse kennis van me daar enige dagen heeft gebivakkeerd en wel ongeveer 4 weken geleden.
  HIj stuurde foto’s van de vertrekken (de slaapzaal met stapelbedden en de wasruimten) gewoon op naar zijn Facebook account. Het zag er schoon maar wel heel basaal uit. Hij had drie medebewoners in een slaapzaal met 10 bedden. Het was dus niet ‘uitverkocht’. Een van zijn medebewoners zat er wel al enige maanden.

  • Dan zijn die foto’s vast nog wel beschikbaar Chris, wil je die naar de redactie sturen (een link mag ook).

   • Chris zegt op

    gedaan nu

    • Hoi Chris, Bedankt voor de foto’s maar dat lijkt op de IDC bij Survanabhumi. Er zijn meer dan 20 IDC’s in Thailand. Ik denk dus dat foto’s wel kloppen. De opmerking ‘broodje aap’ verhaal is dan ook voor je eigen rekening.

  • Petervz zegt op

   Chris ik denk dat jouw collega’s elders hebben vastgezeten. Waar weet ik niet, maar mogelijk op het vliegveld waar inderdaad stapelbedden zijn.

   Het grote detentie center in Suan Plu is inderdaad zoals het op de foto’s wordt getoond. Er zijn – als ik me goed kan herinneren – in totaal 6 grote hokken waarvan 1 voor vrouwen & kinderen. Het aantal personen per hok kan enorm zijn, zeker als er net weer honderden illegalen uit buurlanden zijn opgepikt.

   Ik ben in mijn functie in het verleden zowel binnen een gevangenis geweest en ook in het IDC zoals het immigratie detentie centrum wordt genoemd. Voor zover ik heb kunnen zien is de situatie in het IDC het allerslechtst.

  • Louis Tinner zegt op

   “broodje aap verhaal” is absoluut niet waar. Het ligt er aan waar je vast zit. Een bekende van mij zat net vast, en er waren geen bedden en de cel zat echt helemaal vol. Veel “detention centres” zijn echt verschrikkelijk.

 2. Lung addie zegt op

  In het Immigration Detention Center mag je je telefoon WEL behouden want je moet in de mogelijkheid zijn een ticket huiswaarts te kunnen boeken. Dit verhaal, waarvan melding gaat niet over het Immigration Detention Center maar over een gewone gevangenis waar criminelen opgesloten worden.

  • ton zegt op

   Lung Addy In het IDC in Bangkok mag je je telefoon NIET bij je houden Je telefoon gaat met een elastiekje met een nummer in een grote bak jij krijgt het andere deel van het nummer en wanneer je weggaat geef je jou bonnetje en heb je je telefoon terug. Het bellen voor een tickit is er dus niet bij. dat doet de ambassade voor jou. Zij bellen met NL naar naaste familie die sturen geld en dan koopt de ambassade de ticket en die is maar 1 richting NL je mag nergens anders heen

 3. Erik zegt op

  Ik denk dat de hoofdfoto met geketende mensen uit het archief van Thailandblog komt. De foto toont mensen die buiten aan het luchten zijn en gevangeniskleding en boeien dragen.

  De foto’s van Thaiger tonen meerdere nationaliteiten (zie huidskleur en hoofddeksels) en lijken mij wel in een detentiecenter te zijn gemaakt. Ik zie een drinkwatervoorraad en eigen kleren die te drogen hangen.

  Thailand gaat op een heel eenvoudige manier met mensen om die wachten op uitzetting. Hygiëne lijkt me daar niet overheersend en te hopen valt dat daar geen coronavirus doorbreekt want dan is de ellende niet te overzien.

 4. john zegt op

  misschien kan, na bovenstaande gedachtenwisseling duidelijk worden gemaakt welke fotos bij welk detentiecentrum horen. En, nog belangrijker, welk detentiecentrum of hoe je het ook noemt de overstayers etc herbergt en welke personen in het detentiecentrum waar die schrikwekkende fotos over gaan daar worden opgeborgen.

 5. WilChang zegt op

  Jammer dat de foto van de galei-schepen ontbreekt, waarmee de toeristen door de gevangenen rond geroeid worden door de klongs, om fijnstof tegen te gaan.

 6. Johnny BG zegt op

  Wellicht had de kop iets specifieker moeten zijn maar hoe je het ook wendt of keert is het wel een afschrikkend beleid wat in de thuislanden mogelijk ook verteld zal worden na zo’n gebeuren.

  Mijn voormalige Indiase pindaboer vond het waardeloze leven in Bangkok stukken beter want hij verdiende 100 baht meer…..
  Landverhuizen uit armoede of uit luxe, het blijft iets om over na te denken.

 7. rentenier zegt op

  Zelf enkele malen gezien toen overstay nog geen blacklist betekende en maximum-fine 20.000 Baht.
  Geen telefoontjes, met 80 personen in een groot hok, allemaal op de grond, tegen elkaar met een paar loop paden.’n TV, redelijk maar eenvoudig eten wat binnen word gezet en de rest zelf regelen, toiletten zelf reinigen maar zijn redelijk. Er word niet gelucht. Degene die geen ticket hebben kunnen regelen wachten op het geluk dat er een geestelijke komt die men door een luikje kan zien, wachten tot je aan de beurt bent om hem te spreken te krijgen. Er zaten destijds Irakezen die er bewust voor kozen om daar te blijven. Het verloopt verder zoals in elke gemeenschap, als er geen leider word aangesteld, staat er een informele leider op en kan het zijn dat hij een paar helpers om zich heen verzameld. Je mag je keren aan houden en ook geld mee naar binnen nemen. Ik had het geluk om tijdens de intake nog iemand ‘n ticket te laten kopen en wist dat mijn verblijf niet langer dan ‘n paar dagen zou duren en gebruikte mijn tijd te leren en te interviewen. Men word gehandboeit naar het vliegtuig gebracht maar geen enkel ketens. Ook geen gevangenis kledij. Illegalen uit buur5landen hebben het slechter, iedereen moet urenlang buiten op een betonnen plein , mannen, vrouwen en kinderen en bewakers lopen er met stokken tussen door, provocerend op de grond met de stok en hier en daar n tik uit delen. Als je er geld voor over hebt kun je een ‘beschermd’ plekje naast de informele leider kopen. Ik was er toen een Nederlander die net vrij was gekomen na veroordeling voor moord, een ontsnappings poging deed door op ‘n toilet z’n hoofd kaal te laten scheren en zich een beetje te laten snijden wat met wat douchewater meteen enorm ernstig lijkt, veel geschreeuw om daat bewakers gehoord te worden want die verschijnen niet voor ‘n ruzie binnen de ruimte, dat moet je zelf oplossen. Deze landgenood werd naar een ziekenhuis gebracht waar hij dacht te kunnen onsnappen met hulp. Hij had nog wraak te nemen en zou iemand gaan omleggen had ik gehoord want ik stond me op de wasgelegenheid te scheren. Het is een echte ervaring (3x daar geweest in Satorn gebied)

 8. Frank zegt op

  Heb er ook gezeten en een stapelbed heb ik daar niet gezien, een matje op het beton van 60 bij 40 cm dat wel. Telefoon en andere apparaten zijn ten strengste verboden. De omstandigheden zijn slecht tot mensonterend. Toen ik er was zaten er 140 opeen gepakt in een ruimte gemaakt voor in mijn mening 40 mensen, dus absoluut geen aanrader.

 9. Tino Kuis zegt op

  Thailand heeft nooit het internationale vluchtingen verdrag ondertekend. Ook echte vluchtelingen worden gezien als illegale immigranten, criminelen dus, en worden ook daar opgesloten. Mishandelingen vinden er vaak plaats, las ik ook.

  • Paul Wokpan zegt op

   Maar ze hebben wel het vluchtelingenpact marrakesh 2018 ondertekend.
   Met Thaise sluwheid hebben zij netjes een krabbel gezet onder het document.
   Maar waarom ondertekenen als je toch niet van plan bent je hier aan te houden? wel het is namelijk niet bindend, en dan kan je alles wel ondertekenen, Het staat namelijk netjes tegenover de internationale gemeenschap, maar daar houd het dan ook mee op.

 10. Johnny BG zegt op

  Ik zie nogal wat reacties over mensen die er gezeten hebben of mensen kennen die het overkomen is.

  Mag ik zeggen dat zij juist de probleemmakers zijn om strengere regels te kunnen invoeren voor mensen die wel de regels proberen te volgen?
  Hoe trots kan je zijn om als westerling of als Nederlander of Belg daar te belanden? Voor eerste wereldlandenburgers zou de straf eigenlijk nog mensonterender moeten zijn.
  Wat is het excuus om daar terecht te komen? Volgens mij eigen handelen maar ik ben reuze benieuwd waarom ik het verkeerd zie.

  • Tino Kuis zegt op

   De mensen die in die wrede detentiecentra terechtkomen zijn meestal arme, zieke, oude en achtergestelde personen. Maar ook met mensen die daar terechtkomen door eigen moedwillige fouten heb ik medelijden. Jij niet?

   • Johnny BG zegt op

    @ Tino,
    Ook al is het antwoord een jaar later ben ik idd van mening dat medelijden niet van toepassing is.
    Ken de wetten van het land en als je er niet aan kan voldoen dan moet je het risico niet willen lopen en zeker in vele landen buiten Nederland. Thailand mag gezien worden als makkelijk maar de werkelijkheid is anders als je financieel de zaken niet op orde hebt. Hoe simpel kan het zijn om dan zo’n land te vermijden?
    Wellicht heb jij de info over hoeveel 80+ jaar westerlingen gedetineerd zijn of kan het zo zijn dat daar naar goed Thais gebruik over te praten is om het leven wat respectvoller te laten verlopen?

  • TheoB zegt op

   Johnny BG, is dat jouw excuus om mensen als grof vuil te behandelen? De enige ‘misdaden’ die deze mensen hebben begaan is illegaal in het land verblijven en een groot deel van die mensen heeft illegaal, waarschijnlijk flink onderbetaald, gewerkt.
   In Nederland is illegaal verblijf niet strafbaar.

   • John zegt op

    En ga jij ermee akkoord dat illegaal verblijf in je thuisland niet strafbaar is? Ik alvast niet, integendeel!

    Met dergelijke illegalen heb je alleen maar miserie, die mensen hebben geen rechten, kunnen niet terugvallen op de sociale zekerheid en doen volop aan zwartwerk. Heel wat onder hen deinzen er niet voor terug om als crimineel door het leven te gaan (omdat ze geen andere keuze hebben).

    Trouwens wij, afkomstig uit een rijk en welstellend land, mogen hier ook niet illegaal verblijven. Volg de regels en wetten en dan zal men je niet als grof vuil behandelen.

   • Jacques zegt op

    Beste Theo B, als ik u was zou ik eens de Nederlandse vreemdelingenwet gaan lezen en dan zult u tot andere gedachten komen. Illegaal verblijf is wel strafbaar als overtreding van de bepalingen in de vreemdelingenwet 2000. Een maatregel als inbewaringstelling kan worden uitgevaardigd indien dit nodig mocht zijn. De duur van de bewaringsmaatregel kan bij eerste keer aantreffen wel oplopen tot anderhalf jaar vast zitten. Dit heeft te maken met het wel of niet meewerken aan een identiteitsonderzoek. Vele illegalen willen niet bekend en uitgezet worden en werken niet mee. Ze worden voorgelicht door hun advocaat en gaan de rit uitzitten totdat een rechter beslist dat de vreemdeling niet langer meer kan worden gedetineerd. De dienst terugkeer en vertrek heeft met name in dit geheel in samenwerking met de vreemdelingenpolitie een belangrijke taak. Wel is het regel dat bij een 1e keer aantreffen, er meerdere opties worden afgewogen door de hulpofficier van justitie en de maatregel van inbewaringstelling vaak achterwege blijft als de illegaal meewerkt aan vertrek en betrouwbaar blijkt.
    De illegale vreemdeling in Nederland die een misdrijf heeft gepleegd en dat zijn er velen, zal eerst daarvoor worden gestraft en daarna in bewaring gaan ter fine van uitzetting.
    Illegaal verblijf is per definitie een situatie die mensen aanzet tot crimineel gedrag, maar dat hoeft niet. Wat dat betreft heb ik vele gradaties hierin mogen meemaken. Wel is de menselijke maat, in het nemen van beslissingen door instanties, een die leidend moet zijn. Maar velen roepen de problemen over zichzelf uit bij de keuze om zich als illegaal in een vreemd land te begeven.

    • TheoB zegt op

     Heb je daar ’n bron van, Jacques?
     Hier zijn alvast 3 bronnen:
     Van 14 april 2021: https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/moties/detail?id=2021Z05898&did=2021D13055
     Van 17 november 2017: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/11/17/illegaal-verblijf-is-niet-meer-strafbaar-volgens-europese-rechter-a1581564
     Helaas geen datum van publicatie: https://www.amnesty.nl/encyclopedie/ongedocumenteerden-illegalen-en-uitgeprocedeerden

     Ik hoop dat jij het als oud-politieman met mij eens bent dat zelfs als illegaal verblijf strafbaar is – zoals in Thailand – dat nog geen reden is om mensen als grof vuil te behandelen.

   • Johnny BG zegt op

    @TheoB,
    Het hoe en wat in de Thaise gevangenissen is bekend en wetgeving wordt gemaakt om belangen te beschermen. Als deze moedwillig overtreden worden dan moet men ook niet zeuren over de gevolgen hoe slecht ze ook zijn.
    De reden waarom men illegaliteit verkiest moet de vraag zijn wat dat is de oorzaak.

 11. endorfun zegt op

  Als je niets verkeerds doet, dan kom je daar niet terecht, wat toch de bedoeling is.
  Een detention center is een soort gevangenis. Hoe slechter het er is, hoe meer mensen zullen proberen om er niet binnen te moeten. Het moet een afschrikking zijn.
  Zouden ze beter bij ons ook zo invoeren. Ik herinner mij ooit een uitzending van de county-gevangenis (USA) van sheriff Joe ARPAIO, waar de “klanten” hun best deden om er nooit meer terecht te komen. Een voorbeeldfunctie die wel werkt.

  • Rob V. zegt op

   Als je niets verkeerd doet kom je niet in een detentiecentrum of cel terecht?! Je hoeft naar te Googlen om voorbeelden te vinden van mensen her en der ter wereld die per abuis of voor birare redenen zijn opgesloten. Neem voor Thailand het voorbeeld van Rahaf uit Saudi Arabië:
   https://www.thailandblog.nl/nieuws-uit-thailand/thailands-soevereiniteit-in-geding-bij-luchthaven-fiasco/

   Tweede voorbeeld (2018):
   “Thai authorities arrested more than 200 refugees and asylum seekers from Cambodia, Viet Nam, and Pakistan in the past two months. All those arrested are currently detained in the Suan Phlu Immigration Detention Center (IDC) in Bangkok.”

   https://www.fortifyrights.org/tha-inv-2018-10-12/

   Maar zo kun je voor Thailand ook nog wel – op zijn minst discutabele- voorbeelden vinden van mensen in detentie. Denk maar aan de kampen aan de grens met buurlanden. Geen fijne omstandigheden waar mensen min of meer rechteloos verkeren. Dat Thailand geen vluchtelingen erkent is al een dingetje.

   https://www.aljazeera.com/news/2019/06/stress-return-stalks-myanmar-refugees-thai-border-camps-190620062852897.html

   • endorfun zegt op

    Uw visie, niet de mijne. Asiel moet je vragen bij binnenkomst, niet als als je ver of lang binnen bent. En voor zover ik weet zijn Pakistan en Vietnam geen buurlanden.
    Zouden ze beter bij ons ook invoeren.

  • Rob V. zegt op

   Zelfs als we net even doen alsof mensen alleen 100% terecht in detentie raken (is niet zo), dan nog is een menswaardige opsluiting nog het minste wat je van de autoriteiten mag verwachten. De foto’s zoals hier boven vallen daar bij mij niet onder.

   • Bart zegt op

    Wie zegt dat die foto’s hierboven kloppen met de werkelijkheid? Ik heb diezelfde foto op dit blog al meerdere malen zien passeren. Trouwens, diezelfde opmerking is in het begin van dit topic al gemaakt.

    • Rob V. zegt op

     De foto bovenaan is een standaard foto die de redactie vaak gebruikt rondom detentie stukjes. Voetketenen en roze-rode gevangenis pak. Klopt gewoon. Maar voor de foto’s waar dit stuk over gaat moet je even onderaan klikken op de link van The ThaiGer… Je ziet daar foto’s van overvolle ellen, beekden die heel gebruikelijk zijn in Thailand (zie bijvoorbeeld ook de beelden van een gehackte camera 1-2 jaar terug waarin met hout een slaap stellage was gebouwd, noem het een xxxxl stabelbed) en dus ook gewoon kloppen.

 12. endorfun zegt op

  Ze krijgen “bed, bad en brood …”. Misschioen een zwembad, en fitness-lokalen en “opvoeding”. Als je denkt dat er velen onterecht in detentie zitten, moeten we dan maar alle detentiecentra afschaffen ? Als je in een detentiecentrum rondloopt, of een gevangenis, en je spreekt met de “bewoners”, dan zou je moeten geleoven dat het allemaal onschuldigen zijn. Wetten worden gemaakt om te worden gevolgd, anders moet je geen wetten maken, maar wordt het het recht van de sterkste.

  • Rob V. zegt op

   Niemand hier schreef dat er veel onschuldige vastzitten, wel dat het meer dan éénmaal voorkomt. Zoals aangegeven hoef je maar over de grens te stappen (of soms zelfs maar bij de grens aan te kloppen) en ben je al illegaal. Die Birmezen die de militairen ontvluchten? Illegalen die veelal direct terug gezonden worden of opsluiting riskeren.

   Waarom zou je detentie centra sluiten omdat daar niet altijd schuldige mensen zitten? Gevangenissen en ziekenhuizen gooien we ook niet dit na een aantal mistanden. Nee, gewoon werken aan een menswaardige opvang, humaan beleid. Of iemand nu terecht of onterecht in detentie zit, door eigen schuld of dikke pech, het blijft een mens van vlees en bloed. Laten we ze zo dus behandelen met normale opvang die passen bij de duur van hun detentie.

   • Rob V. zegt op

    gooien we ook niet dicht*

 13. ruud zegt op

  Er worden op dit moment veel gevangenen vrijgelaten.
  Als je in Khon Kaen op maandagmorgen voor de rechtbank helemaal naar rechts loopt, kun je met eigen ogen kijken hoe “ondervoed” en “mishandeld” de gevangenen die worden vrijgelaten eruit zien.
  Wacht niet te lang, want OP is OP geldt ook voor gevangenen die worden vrijgelaten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website