Rahaf Mohammed al-Qunun (18)

Thailand zou bloed aan handen kunnen hebben als het er niet in slaagt een Saoedische vrouw te beschermen tijdens haar reis naar vrijheid

Het lot van een Saoedische vrouw op weg naar Australië, waarvoor ze een visum heeft, om asiel te zoeken, hangt aan een zijden draadje, bleek gisteren uit de nieuwsberichten vanuit Bangkok. Aanvankelijk leek Thailand bereid om haar terug naar Saoedi-Arabië te deporteren, terwijl mensenrechtenadvocaten vergeefs trachtten bij een rechtbank in Bangkok een bevel los te krijgen tegen haar repatriëring. In die situatie zou deportatie groot onheil voor haar kunnen betekenen. Toen kwam er een abrupte ommezwaai toen het hoofd van Immigration aankondigde dat ze, in tegenstelling tot zijn eerdere opmerkingen, niet tegen haar wil zou worden gedeporteerd.

Rahaf Mohammed al-Qunun (18) had zich in een hotelkamer bij Suvarnabhumi Airport gebarricadeerd, terwijl de Thaise autoriteiten een zaak bespeurden die ernstige gevolgen kon hebben voor het land. Rahaf beweerde, dat ze zou worden gedood als Thailand haar terug naar Saoedi-Arabië zou sturen, waar haar familie haar zou hebben blootgesteld aan fysiek en psychologisch misbruik.

Volgens berichten zouden Saudische en Koeweitse functionarissen haar bij aankomst hebben opgewacht en haar met geweld hebben gedwongen haar reisdocumenten af te staan. “Ze namen mijn paspoort,” werd al-Qunun geciteerd door persbureau AFP, eraan toevoegend dat haar mannelijke voogd een klacht had ingediend in Saoedi-Arabië dat ze “zonder zijn toestemming” reisde, zoals de Saoedische wet van vrouwen eist. “Mijn familie heeft me zes maanden opgesloten in een kamer alleen maar omdat ik mijn haar heb afgeknipt,” zei ze, “ik ben er 100% zeker van dat ze me zullen doden zodra ik uit de Saoedische gevangenis kom.”

Het hoofd van de Thaise immigratie, Surachate Hakparn, vertelde eerst aan verslaggevers dat Qunun de toegang tot Thailand was ontzegd omdat “zij niet over  documenten zoals een paspoort of vliegticket beschikte en geen geld bij zich had”. Rahaf hield echter vol, dat zij geldige reispapieren had en alleen op doorreis was via Bangkok naar Australië, waarvoor ze een visum had.

Human Rights Watch was ontsteld over de schijnbare bereidheid van Thai Immigration om de Saoedische autoriteiten tegemoet te komen. “In welk land kunnen diplomaten ronddwalen door het gesloten gedeelte van de luchthaven en de paspoorten van passagiers in beslag nemen?”, vroeg de vice-directeur voor Azië van Human Rights Watch, Phil Robertson, zich af en herinnerde aan Saudi-Arabië’s afschuwelijke balans als het over mensenrechten gaat.

Het zou inderdaad bemoedigend zijn als de Thaise regering een stevig standpunt inneemt in de kwestie nadat vreemdelingen onze soevereiniteit openlijk hebben vertrapt. De diplomatieke betrekkingen met Saoedi-Arabië zijn geleidelijk aan verbeterd sinds de ruïneuze affaire van een Thai, die edelstenen van de Saoedische koninklijke familie had gestolen ruim twee decennia geleden. Wij zijn de Saoedi’s niets verschuldigd. Als er zelfs maar de geringste mogelijkheid is dat het leven van deze vrouw in gevaar is, moet Thailand zich verzetten tegen haar repatriëring.

Het incident komt slechts drie maanden nadat columnist Jamal Khashoggi uit Washington, een Saoedi die kritisch was over de heersers van zijn land, werd vermoord in het Saoedische consulaat in Turkije. Die zaak heeft internationaal veel stof doen opwaaien.

Thailand kan het zich niet veroorloven centraal te staan ​​in zo’n controverse, ook al heeft deze een veel lager profiel. Eerder vertelde Surachate nog, dat al-Qunun  binnenkort op een vliegtuig naar Saoedi-Arabië zou worden gezet. ‘Het is een familieprobleem,’ zei hij, zonder mededogen. Surachate bleek niet te hebben gehoord – of het kon hem niet schelen – dat een lid van haar familie in een verklaring bevestigde, dat Rahaf inderdaad zwaar gestraft zou worden bij haar terugkeer, mogelijk zelfs gedood.

Dit is beslist geen “familieprobleem”. Het is een directe bedreiging van dezelfde fundamentele mensenrechten die Thailand heeft gezworen te beschermen, zelfs als Saudi-Arabië dergelijke rechten niet aan vrouwen toekent.

Al-Qunun heeft het volste recht om te vluchten voor de harde behandeling thuis en asiel te zoeken in een land dat haar wil beschermen. Het feit, dat zij, op haar weg naar vrijheid, eerst in Bangkok aankwam, zou wel eens als een tragedie kunnen aflopen.

Bron: (Soms wat vrij vertaald) redactioneel commentaar in The Nation

Noot redactie: Inmiddels is bekend, dat Rahaf 5 dagen in Thailand mag verblijven. Zij is door UNHCR in een “safe shelter” ondergebracht in afwachting van een oplossing voor haar situatie.

No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Thailand’s soevereiniteit in geding bij luchthaven fiasco”

 1. Rob V. zegt op

  In eerste instantie had Thailand gewoon tot deportatie over gegaan. Maar door haar ‘westerse’ houding en afzweren van haar geloof (islam) had dat zeer waarschijnlijk haar dood geweest. Gelukkig heeft de Saoedische(?) diplomaat die haar paspoort afpakte in de transit (hoe kwam hij daar?) Niet haar telefoon afgepakt. Hierdoor heeft ze internationale aandacht kunnen vragen en zijn de Thaise autoriteiten onder druk komen te staan om haar niet uit te zetten. Had ze op de ouderwetse manier een brief naar de UNHCR gestuurd dan had ze denk ik al lang op het vliegtuig terug gezeten voordat de internationale gemeenschap druk had kunnen uitoefenen.

  Thailand zelf heeft helaas niet zo’n fraai trackrecord als het op het beschermen of zich ontfermen om vermeende vluchtelingen gaat. Sterker nog, aan het VN Vluchtelingen verdrag doet men niet mee. Ben je op de vlucht dan valt er weinig te lachen als je Thailand doorkruist op weg naar een land dat vluchtelingen wel opvangt. Maar volgens een stelling van de week enige tijd terug kan een flink aantal reageerders zich daar wel in vinden.

  Bron:
  https://www.thailandblog.nl/stelling-van-de-week/thailand-moet-het-vn-vluchtelingenverdrag-ondertekenen/

  • niek zegt op

   Idd heeft Thailand een zeer slechte naam op het gebied van bescherming van vluchtelingen. Herinnert u zich nog de beelden van een grote groep Uighur moslim-vluchtelingen uit N.China, die met zwarte kappen over hun hoofd op het vliegtuig terug naar China werden gezet waar hun marteling en gevangenschap voor lange tijd te wachten zou staan.

 2. Puuchaai Korat zegt op

  Ik hoop dat ze deze dame snel naar Australië laten vliegen. Ben eens reuze benieuwd of ze daar wel asiel zou krijgen. Van een visum om asiel te krijgen, heb ik nog nooit gehoord. Ik denk eerder als ik zo eens de Australische douane en politie op tv op vliegvelden bezig zie, dat dat nog niet zo evident zou zijn.

  Ieder land heeft zijn eigen regels en aan die regels zijn allen onderworpen. In Europa is men gewend om duizenden mensen zonder papieren, of met valse papieren, toe te staan asiel aan te laten vragen. Ik hoop dat Thailand zich daartoe nooit zal laten verleiden. Hoe schrijnend gevallen ook gebracht worden. De oorzaak ligt duidelijk in een bepaald gebied van deze wereld waar een bepaalde ideologie leidend is. Want alleen uit dit soort landen is er sprake van massale emigratie, echter tot integratie komt het maar zelden, wat grote problemen oplevert, zie nu de ‘gele hesjes’. En, als ik niet voldoe aan de Thaise criteria voor het verlengen van een visum, iets waar de Nederlandse autoriteiten ook niet in uitblinken om aan de administratieve afwikkeling daarvan mee te werken, zie de recente maatregelen inkomensverklaring bijvoorbeeld, zal ik het land ook moeten verlaten. Het zou nog maar zeer de vraag zijn of ik in mijn geboorteland nog welkom zou zijn, ik heb er een hard hoofd in. In aanmerking komen voor een betaalbare woning kun je wel vergeten, dus zou je je al bij iemand anders moeten gaan wonen, die daar inkomenstechnisch ook weer voor wordt aangepakt.Om nog maar niet te spreken over de schier onmogelijkheid om voor mijn Thaise echtgenote een visum te verkrijgen om haar stiefkinderen en kleinkinderen in Nederland te kunnen bezoeken. De drempels die daarvoor worden opgeworpen, vele malen erger dan de Europese richtlijnen, zijn van dien aard dat we dat maar uit ons hoofd laten. En dan te zien dat je eigen kinderen als ze in nood zijn niet voor een huurwoning in aanmerking komen. Nee, zo’n gaaf land is Nederland ook al lang niet meer.

  En voorzover ik begrepen heb, zijn mensen in nood in principe welkom in Thailand, al beschikt het land niet over de middelen om deze mensen aan onderdak, (levenslang) geld en een wasmachine te helpen. Een reden te meer voor echte vluchtelingen terug te keren naar hun land van herkomst en dat samen met de achterblijvers te heropbouwen zodra de toestand dat toelaat. Velen uit Myanmar verblijven in Thailand, ook zie ik in mijn omgeving mensen uit Cambodja die jaren geleden hierheen zijn gevlucht. Maar allen hebben zij gemeen dat ze in hun eigen onderhoud (moeten) voorzien.

  In Europa is inmiddels een beweging op gang gekomen die zich o.a. keert tegen de massa migratie die daar plaatsgevonden heeft en waar ook geen oplossing voor in zicht lijkt te zijn, mede omdat de politiek zich afwendt van een steeds groter wordend aantal kiezers die aan den lijve ondervinden wat voor problemen de ongebreidelde immigratie oplevert.

  In het onderhavige geval kan Thailand de betreffende dame het best door laten vliegen naar Australië, voor zover het niet ingaat tegen de voor iedereen geldende regels. Misschien kan ze wel bewijzen dat haar papieren gestolen zijn. Ik sta er wel sceptisch tegenover gezien het eerder aangehaalde. Met enig speurwerk moet dat wel te achterhalen zijn. Maar ook als ze haar papieren bijvoorbeeld verloren zou zijn, zal het niet meevallen om ergens terecht te kunnen. Meestal moeten de weinige ‘goeden’ lijden onder de vele ‘slechten’. En ga er maar aan staan om hier een beslissing te nemen die geen aanzuigende werking tot gevolg zou hebben.

  • Tino Kuis zegt op

   Puuchaai Korat,
   ‘Tot integratie komt het zelden’ zeg je. Ik ben erg benieuwd in hoeverre je de mate van integratie van buitenlanders in hun nieuwe woonland Thailand inschat. Een beetje, redelijk, veel?

   • Puuchaai Korat zegt op

    Tino, Ik bedoelde de integratie van nieuwkomers in Nederland. Ik heb er geen statistiek van, betrouwbare zijn ook niet te verkrijgen en kan alleen maar afgaan wat ik in mijn persoonlijke omgeving heb ervaren en dat was als omschreven. Over integratie van buitenlanders in Thailand kan ik moeilijk oordelen. In mijn onmiddellijke omgeving wonen eigenlijk geen buitenlanders. Ik heb wel wat zakelijke contacten. Ik ervaar in ieder geval in Korat, toch de 3e stad van Thailand als ik goed geïnformeerd ben, geen negatieve aspecten. De buitenlanders vallen eigenlijk niet op in gedrag. Lijkt me dus prima te verlopen. Er zijn natuurlijk veel gepensioneerden die hier terecht komen en al jaarlijks aan inkomensnormen moeten voldoen. Verder vooral veel (Engelse) leraren op scholen. Ook geen problemen mee bekend. Dus, ik zou zeggen integratie geslaagd. Eigen broek ophouden scheelt al veel denk ik. Ben zelf vorige jaren 3x naar een bijeenkomst geweest in verband met de begrafenis van de vorige koning. Ik was tussen duizenden Thai de enige buitenlander. Dat konden velen best waarderen, 2x in Korat en 1x in Bangkok.Prinses Maxima was in ieder geval ook op de echte begrafenis aanwezig. Goed gezelschap dus. Ik voel me hier prima thuis, maar dat komt ook voor een groot deel door mijn echtgenote, die me overal in betrekt.

    • Frits zegt op

     De integratie van oa gepensioneerden in TH is ook “geslaagd” omdat aan hen enkel een rol als toeschouwer wordt toebedacht en absoluut niet als participant op straffe van boete of deportatie. Puuchai benoemt zelfs enkele voorbeelden. Dat er weinig tot geen problemen zijn is mede te danken aan het feit dat geacht wordt dat hun gedrag niet opvallend mag zijn, behalve dan bij de jaarlijkse aanvraag van een verblijfsverlenging.
     Ikzelf woon in Rdm-Zuid, bij uitstek het gebied waar integratie slaagt doordat zovele culturen en nationaliteiten samenwonen en -werken: aldus participeren. NL is bij uitstek een land die durft te experimenteren met allerlei vormen van integratie, waar TH absoluut veel van kan leren, gezien het grote aantal buitenlanders op haar grondgebied.

  • Rob V. zegt op

   “En voorzover ik begrepen heb, zijn mensen in nood in principe welkom in Thailand”
   Vluchtelingen zijn in Thailand illegaal en hebben in principe dus een probleem. Denk aan risico op arrestatie, deportatie, geen toegang tot werk, geen toegang tot scholing (voor de kinderen) etc. Er zijn wel een paar kampen langs de grens waar er opvang is (in afwachting van herplaatsing naar een ander land) maar de doorsnee vluchteling kan het in Thailand wel vergeten. Voor hen komt het neer op ‘zoek het zelf maar uit en pas op dat de politie je niet oppakt’. Niet bepaald een warm of lauw welkom.

   Bronnen:
   https://www.unhcr.or.th/en/what-we-do
   http://sea-globe.com/asylum-protection-officer-in-thailand/
   https://www.fortifyrights.org/publication-20181012.html
   https://prachatai.com/english/node/2141
   https://prachatai.com/english/node/5117
   http://www.nationmultimedia.com/detail/breakingnews/30361830

   • Puuchaai Korat zegt op

    Volgens mij ben je als vluchteling in ieder land illegaal. Waarom komen deze mensen toch naar Thailand denk ik dan.

    • Rob V. zegt op

     Je bent als vluchteling niet illegaal als dat land vluchtelinge erkent (VN vedrag) én je zask in behandeling neemt én je als echte vluchteling ziet en verblijfsrecht toekent (asiel).

     Thailand doet niet mee aan dat soort dingen, maar toch vluchten er mensen uir de regio heen. Die hebben de middelen niet om verder te reizen naar een land dat wel international mensenrechten erkent. Ook raken er mensen vast die op doorreis zijn maar gesnapt worden door de Thaise autoriteiten en vervolgens achter tralies belanden (illegaal verblijf) en wachten op deportatie. Maar inderdaad, aangezien Thailand vluchtelingen niet warm ontvangt is het niet keuze 1 om daar heen te vluchten

 3. chris zegt op

  “De oorzaak ligt duidelijk in een bepaald gebied van deze wereld waar een bepaalde ideologie leidend is.”

  De meeste deskundigen zijn het er wel over eens dat die ideologie er weinig of niks mee te maken heeft. Er zijn bijvoorbeeld heel weinig vluchtelingen uit Indonesie, toch het grootste moslimland ter wereld. En heel veel in Venzuela, geen moslimland. Deskundigen zijn er ook over eens dat de redenen voor vluchten zijn: onveilige situatie (oorlogshaarden), en onleefbaarheid, hetzij door gebrek aan voedsel (zie Venezuela) hetzij door klimatologische veranderingen. In Syrie heeft het op vele plekken in drie jaar niet geregend. Probeer dan maar eens wat te verbouwen en je vee te laten drinken.

 4. Rob V. zegt op

  Khaosod weet te vertellen dat de australische minister van buitenlandse zaken, Marise Payne, naar Thailand komt. Ze nemen het asielverzoek van Rahaf ‘zeer zeer zeer serieus’ . De minister zal dan ook met de Thaise autoriteiten praten over een man uit Bahrein, die in Australie een permanente vluchtelingenstatus heeft gekregen. Deze man was op vakantie in Thailand maar toen hij terug naar Australie wou reizen is hij gearresteerd en in detentie genomen. De autoriteiten in Bahrein willen de man namelijk terug. De Thaise autoriteiten lijken niet bepaald moeite te hebben met verzoeken uit minder plezierige landen die hun burgers terug willen…

  Bron: http://www.khaosodenglish.com/news/2019/01/09/australia-considering-resettlement-for-runaway-saudi-woman/


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website