Lawyers for Lawyers is een internationale organisatie gevestigd in Nederland die opkomt voor de belangen van advocaten die hun werk moeten doen in gebieden waar dat moeilijk of zelfs gevaarlijk is.

Hun doel is ‘het mogelijk te maken voor advocaten hun werk te doen in vrijheid en onafhankelijkheid, ook waar dat niet past bij de plaatselijke overheid, rechten-en andere organisatie in overeenstemming met internationaal recht, de Universele Verklaring van de Mensenrechten en de Verklaring van Mensenrecht Verdedigers van de Verenigde Naties.

Iedere twee jaar reikt deze organisatie een prijs uit aan ‘een advocaat of een groep advocaten die ‘the rule of law’ en mensenrechten op een bijzondere manier bevorderen en bedreigd worden voor hun werk.’

Dit jaar krijgt de Thaise advocate Sirikan Charoensiri (bijgenaamd ‘June’) de prijs voor haar ‘onwankelbare moed en betrokkenheid’

Het persbulletin van Lawyers for Lawyers zegt het volgende:

Sirikan Charoensiri (June), een mensenrecht advocate in Thailand zal de Lawyer fot Lawyer prijs 2017 ontvangen. De prijs zal aan haar worden uitgereikt tijdens een seminar ‘De Stem van het Recht’ op 19 mei 2017 in Amsterdam met als gastheer Allen & Overy.

Jury rapport

Sirikan Charoensiri is een jonge Thaise advocate die opkomt voor mensenrecht activisten, journalisten en mensen die na de coup voor de krijgsraad moesten verschijnen met aanmerkelijk gevaar voor haarzelf. Door de prijs aan Sirikan toe te kennen wil de jury haar onwankelbare moed en betrokkenheid prijzen en de aandacht vestigen op de mensenrecht situatie in Thailand die betrekkelijk onbekend is in het westen.

Opvallende mensenrecht zaken op een ‘pro bono’ basis

Sirikan is de eerste vrouw die deze prijs ontvangt. Zij is medeoprichter van de Thaise Advocaten voor Mensenrechten (TLHR), een groep opgericht vlak na de staatsgreep van 22 mei 2014 om rechtshulp te verstrekken en de mensenrecht situatie in Thailand in de gaten te houden. Sirikan verleende rechtshulp in een aantal mensenrecht zaken op pro bono (gratis) basis. Zij houdt zich bezig met een groeiend aantal mensen aangeklaagd onder de majesteitsschennis wetgeving. Zij vertegenwoordigt ook mensenrecht activisten en journalisten die willekeurige arrestatie ondergaan na vreedzame demonstraties en meningsuiting. De politieke gevoeligheid van al deze zaken is de reden dat mensenrecht advocaten regelmatig te maken krijgen met intimidatie, pesterijen en onlangs criminele aanklachten.

Vier criminele aanklachten in één jaar

In 2015 begon Sirikan studenten van de ‘New Democracy Movement’ (NDM) te vertegenwoordigen die betrokken waren bij vreedzame protesten voor meer democratie en een eind aan het militaire regime. Sindsdien wordt Sirikan blootgesteld aan voortdurende intimidatie van de kant van de Thaise autoriteiten. In één jaar werd zij nu al vier keer strafrechtelijk vervolgd in verband met haar beroepsmatige activiteiten. Als zij schuldig wordt bevonden wacht haar een gevangenisstraf van tenminste 10 jaar. Verder is de politie een andere strafzaak begonnen omdat ze op ‘valse gronden’ een aanklacht indiende tegen de politie. Hierop staat 5 jaar gevangenis.

(Die laatste ‘valse aanklacht’ tegen de politie betreft het volgende. Toen zij als advocaat haar klanten bezocht wilde de politie haar auto doorzoeken zonder daarvoor een bevel van de rechtbank te kunnen overleggen. Zij weigerde dat toe te staan maar de politie deed het toch. Zij klaagde vervolgens de politie aan, en de politie legde als reactie daarop een nieuwe aanklacht tegen haar op tafel wegens opruiing en smaad.)

Korte biografie: en.wikipedia.org/wiki/Sirikan_Charoensiri

Meer over de justitiële pesterijen: www.frontlinedefenders.org/en/case/judicial-harassment-against-sirikan-charoensiri

De website van Lawyers for Lawyers: www.advocatenvooradvocaten.nl/


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Thaise advocate Sirikan Charoensiri krijgt prijs voor strijd om mensenrechten”

 1. Gringo zegt op

  Prima verhaal, zie ook:
  https://www.thailandblog.nl/nieuws-uit-thailand/nederlandse-ambassade-bangkok-en-internationale-vrouwendag

 2. Rene Martin zegt op

  Prima dat deze dame deze prijs heeft gekregen en ik hoop voor Thailand dat zij nog lang haar werkzaamheden​ in vrijheid kan verrichten.

 3. NicoB zegt op

  Diep, zeer diep respect voor mensen zoals deze vrouw die zich inzetten voor het recht op meningsuiting en de mensenrechten en daarbij een groot risico lopen de onredelijke en ernstige gevolgen daarvan te moeten ervaren.
  Als eenling kun je niet veel om haar te ondersteunen, dus Ambassade in Bangkok u kunt wel enige invloed hebben, blijf u vol inzetten voor deze strijdbare vrouw opdat ze fatsoenlijk tegemoet wordt getreden, een normaal leven kan leiden en voor velen een noodzakelijke steun kan zijn.
  NicoB

 4. l.lagemaat zegt op

  Helaas is zij een van de weinige advocaten, die eerlijk haar werk probeert te doen.

  In Pattaya lopen verschillende verrotte advocaten rond, die zelfs hun moeder zouden
  vierendelen als het beter voor hen uitkwam.

 5. Slagerij van Kampen zegt op

  Willem Frederik Hermans zei ooit van Nederland ten tijde van de treinkapingen en zo: Ik vind het maar een eng landje geworden. Thailand is enger. Als een advocate een dergelijke prijs krijgt uitgereikt (in gebieden waar het moeilijk of zelfs gevaarlijk is NB!!) voor haar werk in Thailand zou dat niet alleen ons maar ook de regering aan het denken moeten zetten. Teken aan de wand!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website