Terugloop toeristen in Thailand

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond, Kort nieuws
Tags: ,
5 juni 2014

De eerste maatregelen, het opheffen van de avondklok in Phuket, Koh Samui en Pattaya, zijn genomen. Of daarmee de schade aan het toerisme beperkt wordt valt te betwijfelen.

Wanneer de rest van Thailand “avondklok” vrij wordt, is nog niet te zeggen. Thailand is vele malen groter dan die paar toeristenplekken.

Zoals te verwachten, zijn er de afgelopen maanden minder toeristen naar Thailand gekomen. Bekijkt men nauwkeuriger de cijfers van het Thaise toeristenbureau dan vallen er diverse verschillen op. Het aantal Finse toeristen steeg zelfs met ruim 50% meer bezoekers gevolgd door het aantal Russen met 9%.

Hoewel het aantal Europese bezoekers steeg met 2,5% kwamen er minder Engelse toeristen. Ook bezochten minder Duitse vakantiegangers Thailand (-11%). Echter de grootste daling was te bespeuren bij toeristen uit o.a. Afrika, Zuidoost Azië, Midden-Oosten en Amerika (-17%).

Het Thaise verkeersbureau prognosticeert voor dit jaar 26,2 miljoen toeristen.

De hotels in Bangkok lijden het meest onder de politieke onrust. Het Centara Grand Central Plaza Lardprao had een bezettingsgraad van maar 56%, normaal is dit ruim 86%. Mogelijk dat er nu, na het ingrijpen van het leger, de hotels in Bangkok wat meer toeristen gaan krijgen.

In vergelijking met vorig jaar is het aantal toeristen die Thailand bezochten met 9,39 % teruggelopen, wat aan de voortdurende politieke onrust te danken is.

No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Terugloop toeristen in Thailand”

 1. Christina zegt op

  Leuke prognoses checkte hotels in Bangkok waren zelfs duurder. Begrijpelijk dat er in Bangkok minder mensen waren voor de hotels maar dan zou je denken we promoten het maar née prijs gaat omhoog.
  De badplaatsen hebben daar geen last van gehad daar gingen de prijzen behoorlijk omhoog.
  Noem voorbeeld van vrienden die er waren in HuaHin voor een maand gehuurd wilde nog een maand langer blijven prijs werd tweemaal zo duur onderhandelen niet mogelijk.

  • Cornelis zegt op

   Wat de hotels in Bangkok betreft is ook mijn ervaring dat de prijzen bepaald niet de lage bezettingsgraad weerspiegelen. Voor een verblijf eind juni kreeg ik hogere prijzen te zien dan vorig jaar voor dezelfde periode.

  • loe zegt op

   Het is Thaise logica 🙂
   Als er minder toeristen komen, verhogen we de prijzen en ontvangen zo evenveel geld. Niet dus 🙂

   • Christina zegt op

    Jammer dat we niet aan de Thaise touristen bureau’s kunnen vertellen promoot uw hotel dan zit u lekker vol. management van hotels moeten toch ook eve nadenken maar dan ik het net Holland daar denken ze ook niet na dus vreemd is het niet.

 2. l.lagemaat zegt op

  De klassieke ondernemersfout is weer gemaakt.
  Heb je minder klanten c.q. omzet dan worden de prijzen verhoogd om hetzelfde inkomen te
  genereren.Gevolg lagere omzet/inkomen.
  Om met lagere prijzen te stunten,staat bij de meesten niet direct op het netvlies geprint.
  Wel zijn om diverse redenen dit jaar de prijzen in Thailand gestegen.

  groet,
  Lodewijk

 3. Gerrie Q8 zegt op

  Een vriendin van mijn vriendin is hier in Isaan op visite voor 4 dagen. Heeft 1 dag vrij per week, maar door de lage bezettingsgraad in het hotel waar ze werkt, Bangkok Sukumvit soi 18, dient ze per maand 3 dagen onbetaald verlof te nemen. Werd zojuist door haar “manager” gebeld dat er door de genoemde omstandigheden, 30 medewerkers ontslagen gaan worden. Ze hoopt dat ze er niet bij is, want werkt daar al meer dan 2 jaar als schoonmaakster.
  En ja; de een doet de prijzen omhoog als er minder klanten komen en hoopt dezelfde omzet te halen en de ander doet de prijzen omlaag, om met meer klanten dezelfde omzet te halen. Ik zou voor het laatste kiezen, maar ik ben geen Thai.

  • chris zegt op

   Ik zou – op basis van de bestaande onderzoeken – nagaan welke nationaliteiten meer en welke minder gevoelig zijn voor dit soort ontwikkelingen. En daarnaast nagaan welke toeristen voornamelijk individueel reizen en welke nagenoeg altijd in groepsverband.
   Op basis daarvan zou ik – VOORDAT enige pleuris uitbreekt – mijn risico in de geprognotiseerde bezetting en yield spreiden over de verschillende nationaliteiten.
   Maar ja…..ik vrees dat er in een aantal gevallen niet eens prognoses zijn……..

  • Christina zegt op

   Wat wil het hotel gaan doen als het weer lekker loopt is er dan niet geregeld voor personeel? Ik dent dat Jij dar wel weet. Januari Februari maart april liep het storm in HuaHin vrienden van ons wonen daar en hebben het nog nooit in die periode zo druk gezien. Hij vertelde dat er heel veel Thaise mensen waren goed natuurlijk maar hoe zat het dan met hun eventuele werk?

 4. Leo zegt op

  Ben pas terug van een maandje Thailand en heb niets gemerkt van hotel bezetting, wel gezien dat gasten teleur gesteld werden als het hotel of slaapplaats vol geboekt was.
  De Thai neemt de situatie waar om de prijzen te verhogen, niet slim, omdat ook de Europese toeristen op de kleintjes gaan letten.
  Heel veel jonge toeristen die een trekking maken en die pakken de goedkoopste slaapplaatsen.

 5. TH.NL zegt op

  Ik zie nog geen enkel verband tussen het onderzoek van het Thaise toeristenbureau en de coup / avondklok. Deze zijn immers nog maar een paar weken oud en reizen / tickets worden immers maanden van tevoren al geboekt. De terugloop zal te maken hebben met het gedonder het hele jaar al door. De hele maand februari was ik in Chiang Mai en daar kon je het toen al goed merken. De gevolgen van de coup / avondklok zullen er nog bovenop komen en als ze eens Thailand ook nog eens alles duurder gaan maken zal menigeen voor een andere Aziatische bestemming kiezen waar wel stabiliteit is.

 6. W.vd Vlist zegt op

  Indien het toerisme inderdaad terugloopt en dat geloof ik voor 100%, dan is de gemiddelde Thaise hotelier te dom om hierop in te springen. De mentaliteit is zo langzamerhand verdienen, verdienen en verdienen. Laat ze maar betalen die rijke Europeanen. Ze gaan dezelfde kant op als jaren geleden Spanje. Daar werd ook gegraaid tot er geen toerist meer kwam.
  Ik kom zelf al jaren in Thailand en mijn hotel had afgelopen seizoen de prijzen met Bath 400 per dag verhoogd. Dit jaar doen ze er nogmaals Bath 200 per dag bij.
  Wat men vergeet is dat er in Azie nog veel meer landen zijn waar de prijzen aanzienlijk lager liggen.
  Hier een advies aan de hotel eigenaars: gewoon blijven doorgaan, het schip met geld raakt snel de kade.

  • Kito zegt op

   Beste W.vd Vlist
   Een verhoging van 600 Bath per overnachting op twee seizoenen tijd lijkt me wel bijzonder veel.
   Dat gaat dan wellicht toch wel over een naar Thaise normen heel duur hotel?
   De prijs per overnachting die je werd aangerekend vooraleer die prijsverhogingen werden doorgevoerd moet immers logischerwijs toch wel minstens 500% van die opslag hebben bedragen?
   Groetjes
   Kito

 7. Jack G. zegt op

  Ondertussen worden er vele nieuwbouwprojecten uit de grond gestampt. Allemaal baseert op groeimodellen die forse groei van toeristen laten zien. Ik ben benieuwd of dat gaat resetten zoals in Dubai een paar jaar geleden.

 8. Rinus zegt op

  Hallo Lodewijk,

  Kun je mij de originele link naar deze cijfers geven, ik bedoel naar het Thaise toeristenburea en het Thaise verkeersbureau. Alvast bedankt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website