Steeds meer cruiseschepen doen Thailand aan

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
16 mei 2016

Steeds meer internationale cruisemaatschappijen zien Thailand als een opkomende bestemming, hetgeen een geweldige kans biedt voor de toeristische en dienstverlenende sector om de Thaise gastvrijheid in dit relatief nieuwe segment aan te bieden.

Groeiende markt

Het cruise-bedrijf is een steeds maar groeiende markt ondanks de economische vertragingen hier en in vele andere landen en ook Thailand wordt steeds vaker toegevoegd aan het routeschema van een cruiseschip, dat bijvoorbeeld ook Singapore en Australische havens aandoet. In Thailand worden cruiseschepen in vier havens verwelkomd, namelijk Phuket, Krabi, Koh Samui en Laem Chabang (bij Pattaya).

Wereldwijd

Volgens de Cruise Lines International Association, zijn er 238 cruiseschepen wereldwijd, die voornamelijk door drie grote Amerikaanse concerns worden geëxploiteerd. De CLIA zegt, dat in 2015 meer dan 23 miljoen klanten over de hele wereld voor een cruise-vakantie kozen, waar dat er in 2009 nog “maar” 17 miljoen waren, een jaarlijkse groei van ca. 7 procent.

Thailand

In Thailand werden vorig jaar 374 internationale cruiseschepen verwelkomd met een totaal van 579.000 passagiers. Van dat aantal waren 303 schepen op doorreis, 12 hadden Thailand als keerpunt en 59 bleven meer dan één dag. Phuket is de belangrijkste haven, dat 81% van de cruiseschepen verwelkomde.

Het cruise-bedrijf in Thailand steeg met 28 procent tussen 2014 en 2015 en de toekomst zal naar verwachting net zo rooskleurig zijn.

Sripatum University

Yuphawan Nangklaphivat, plaatsvervangend decaan van het College of Tourism and Hospitality van de Sripatum University zegt in het artikel in The Nation, dat het grootste probleem in Thailand het gebrek aan goede havens is. Als de havens in Thailand net zo goed zouden zijn als in omringende landen, zou Thailand een centrum voor cruiseschepen kunnen zijn.

Yuphawan meldde verder, dat Sripatum University twee jaar geleden is gestart met curriculum voor cruise-onboard-diensten, het onderwijzen van een volledige waaier van diensten, zoals receptie, dineren, huishouding, bars, fotografie, public relations, vreemde talen, Thaise en internationale gastvrijheid en de dwingende eisen zoals zeemanschap. De studie kost 200,000 Baht voor het gehele | programma, maar afgestudeerden kunnen hoge inkomens verdienen. .

Nieuwe cruiseschepen

De CLIA meld ook nog, dat er elk jaar 8 tot 12 nieuwe cruiseschepen wereldwijd worden opgeleverd, wat ook een aanduiding is, dat de vraag naar dit soort reizen groeiende is. In dit verband is het aardig juist nu in het Algemeen Dagblad te lezen, dat Koningin Maxima op 20 mei aanstaande in Rotterdam het nieuwste schip van de Holland-Amerika Lijn, de Koningsdam, ten doop zal houden. Het schip is momenteel onderweg van Griekenland naar Rotterdam en het AD maakte daar het volgende verslag van: www.ad.nl/ms-Koningsdam-Alle-fans-aan-dek.dhtml

Bron: deels uit The Nation

No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Steeds meer cruiseschepen doen Thailand aan”

 1. Wim Feeleus zegt op

  Een goede ontwikkeling voor de Thaise toeristenindustrie.
  Op de vorige reis van de “Rotterdam” ook Phuket aangedaan maar niets van de stad gezien. Omdat we maar 1 dag in Phuket waren een boottocht gemaakt naar Phi Phi Island, wel leuk maar het barst daar van de toeristen op die eilandjes, de boten liggen zij aan zij langs het strand. Volgend jaar een reis gepland op de “Nautica” van Oceania Cruise Lines. Dit schip zal ook weer Thailand aandoen, jammer genoeg weer Phuket en niet b.v. Laem Chabang want dan waren we vlakbij Pattaya geweest en hadden we wat bij kunnen praten Gringo!

 2. T zegt op

  Cruisen word wereldwijd steeds populairder en vooral veel goedkoper voor het grote publiek, een cruise maken is een grote mogelijkheid om in 1 vakantie meerdere landen en bestemmingen aan te doen in veel comfort zonder steeds in en uit je koffer te moeten leven. De verwachting is dat deze manier van reizen alleen zal groeien de mogelijkheden in routes zijn nu al eindeloos.

 3. René Chiangmai zegt op

  Als je zelf plannen hebt:
  Een tijdje terug waren er vragen over de onverwachte extra kosten voor een visum.
  Ik heb gezocht via:
  https://www.thailandblog.nl/?s=visum+cruise&x=0&y=0
  maar kon niet vinden wat ik dacht te kunnen vinden.

  Enfin, u zijt gewaarschuwd.;-)

  • RonyLatPhrao zegt op

   Welke extra kosten bedoel je eigenlijk.
   Kan je wat duidelijker zijn?

   • René Chiangmai zegt op

    Als ik me goed herinner moet je een visum hebben als je in de territoriale water van Thailand komt.
    Zelfs al ging je niet van boord. (Maar dat weet ik niet meer zeker.)
    Een Visa Exemption on Arrival zou in zo’n geval niet mogelijkheid zijn, dus je moet van te voren in Nederland een ‘echt’ visum aanvragen bij het consulaat.
    En dat zijn onverwachte extra kosten. 😉

    • René Chiangmai zegt op

     Ik heb nog even met Google gezocht.
     Het was toch iets met de klok en de klepel.
     Ik had wel gelijk, alleen ging het niet over Thailand, maar over Vietnam en Cambodja. Haha.
     Maar ik denk wel dat het van belang is om te melden, omdat veel cruises deze landen ook zullen aandoen.
     Dit is de link:
     https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/visum-kopen-cruise-bangkok-naar-singapore-penang-kuala-lumpur-vietnam-cambodja/

     • RonnyLatPhrao zegt op

      Als je naar landen gaat waar visumplicht geldt, lijkt het mij normaal dat je een visum aanschaft. Dat zie ik zelf niet als extra kosten.
      In gelijk welke omstandigheden je dat land zou bezoeken zou je dat visum ook moeten aanschaffen.

      Verder is het afhankelijk van de maatschappij, maar meestal zal men een visum of visums willen zien voor het schip vertrekt.
      De visums die je dan moet hebben zijn deze van de landen waar het schip zal aanmeren of voor anker zal gaan. Tenminste als er in die landen visumplicht is.
      Of je daarbij zelf effectief al dan niet de wal zal opgaan zal weinig invloed hebben voor de maatschappij. Alleen al het feit dat je de mogelijkheid hebt om aan land te gaan is voldoende.

      Een visum is voor zover ik weet niet verplicht omdat je door territoriale wateren vaart.
      Dat doen die schepen meestal toch niet (of er moest een toeristische attractie te zien zijn), als ze niet de bedoeling hebben om er af te meren of voor anker te gaan.

      Het is vooral dus de voorschriften van de maatschappij goed lezen of het voor hun verplicht is of niet.
      Laat je de maatschappij dan die visums regelen zal je dat meestal ook extra kosten opleveren.
      Best is zoiets zelf te regelen, maar dat moet ieder voor zich uitmaken.

 4. Rob V. zegt op

  Ik heb eenmaal een cruise gemaakt, dat was begin vorige jaar samen met mijn schat. Op voorhand had ik zoiets als ‘dat is toch voor bejaarden? De hele dag op een boot en dan zuipen of in het casino rond hangen’. Maar het was ons goed bevallen, zo hebben wij toch een bliksem bezoek kunnen brengen aan o.a. Barcelona, Napels en Marseille. Mijn vrouw en ik vonden en leuk om de sfeer te proeven, te genieten van de oude architectuur en een stukje romantiek. Maar omdat je in de ochtend aan komt en in de middag of avond weer vertrekt heb je weinig tijd. Rap van boord, niet haasten maar uitgebreid te tijd nemen is er niet bij als je een uur of 5-6 later terug moet zijn. Zeker de moeite waard, helemaal als je een stad of land amper kent. Wil je echter echt van een stad genieten dan lukt dat simpelweg niet op een cruise en zul je toch een vliegvakantie moeten nemen. Maar zo’n kort bezoek aan Thailand en andere landen langs de kust zal vast de moeite waard zijn denk ik zo gezien mijn ervaring.

 5. Danielle zegt op

  Is er ook een mogelijkheid om vanuit thailand zelf een cruise te boeken? Zo ja waar ?

  • T zegt op

   De meeste cruisevaarten doen Thailand wel aan in deze regio maar het startpunt is vrijwel altijd in Singapore om de een of andere reden. Ik zou me goed laten informeren bij een specialist in cruisevaart daarvan zijn er inmiddels zat in Nederland.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website