Beste lezers,

Wij gaan een cruise maken van Bangkok naar Singapore, Penang, Kuala Lumpur, Vietnam en Cambodja. Op het allerlaatste moment komen ze nu dat wij ook een visum nodig hebben voor Cambodja en Vietnam ook al ga je in deze landen niet aan wal. Dit komt zeggen zei dat we in territoriale wateren varen. Als je geen visum hebt dan kan het zelfs zo zijn dat je niet kan inschepen.

Wij dus achter deze visa aan en het blijkt dat je een 30 dagen visum moet nemen terwijl wij er maar een dag per land verblijven.
Kosten totaal ongeveer 450 euro voor twee personen en dat voor een dag per land.

Mijn vraag is, is het niet goedkoper om in Thailand een visum te kopen voor deze landen? Wij zijn nog 12 dagen voor de cruise in Thailand en is deze tijd genoeg.

Waar kunnen wij deze kopen zitten zelf in Jomtien?

Alvast bedankt voor alle tips.

Met vriendelijke groet,

Hans


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

25 reacties op “Lezersvraag: Visum kopen voor cruise van Bangkok naar Singapore, Penang, Kuala Lumpur, Vietnam en Cambodja?”

 1. nico zegt op

  Ik ben met AirAsia naar Siem Reap (Cambodia) gevlogen en op de luchthaven moest iedereen een visum kopen voor 30 UDS + 1 USD voor een pasfoto. Of je nu enkele dagen verbleef of maximaal 30 dagen.

  Als de Cambodjanen denken daar “rijk” mee te worden, moet ik ze teleurstellen, vele onder de reizigers stelde; eens en nooit meer.

  Dus 2 x $ 30,= is dus $ 60,= dan is Vietnam wel erg duur met z’n visum.

  Als je niet van plan bent van boord te gaan in die twee landen, kan ook gewoon gaan zonder visum en dan zien wat er gebeurt.

  Ik zal dat zo doen, omdat ik wel een gehoord heb, dat een boot onder de vlag van een natie vaart en dus een z.g.n. grondgebied van dat land is, tot je van boord gaat.
  (maar of dat zo is, weet ik niet)

  • BA zegt op

   Dat laatste klopt. Een schip is grondgebied van de vlagstaat. Als je ergens in de havan ligt hoef je niet persee een visum te hebben, maar het kan zijn dat je als persona non grata aangemerkt word en het schip dus niet mag verlaten.

   Dat is een visum moet hebben om door territoriale wateren te varen is onzin.

   Maw dat reisbureau probeert zijn klanten te tillen.

 2. l.lagemaat zegt op

  Of het reisburo zorgt voor deze visa (tegen betaling ) of het moet zelf geregeld worden in Bangkok.
  Het bedrag € 450,= voor 2 personen lijkt mij onwaarschijnlijk hoog!

  Door de politieke onrust en de internationale dreigingen worden de internationale reizen steeds minder gemakkelijk wat betreft toelating tot een land en de bijbehorende documenten

  groet,
  Lodewijk

 3. Roel zegt op

  Hans,

  Een vriend die 14 december gaat wellicht zelfde cruise had het zelfde probleem.
  Hij heeft nu zelf visa geregeld voor cambodja en vietnam, per visa ca 1600 bath. Dus aanzienlijk goedkoper.

  Je kan eventueel alles laten verzorgen door een visa bureau in pattaya/jomtien, kost wat meer maar aanzienlijk goedkoper dan wat je opgeeft.

  Als je het zelf doet, cambodja paspoort in leveren, volgende dag ophalen, dan gelijk vietnam, paspoort inleveren en volgende dag ophalen, dus totaal 3 dagen Bangkok.

  Gr en alvast goede reis,
  Roel

 4. Pepe zegt op

  Binnen 10 mijl uit de kust ben je binnen de territoriale wateren van een land, en dus binnen de grenzen van dat land. En heb je een visum nodig. Ik zou het er dus niet op aan laten komen! Ofwel haal je in NL je visa, ofwel in Thailand. Ik weet alleen niet waar in Thailand dat kan. Of er een verschil in prijs is vraag ik me af. Informeer gewoon eens bij de diverse consulaten. Als je alles in NL regelt ga je onbezorgd met vakantie! Veel plezier!

  • BA zegt op

   Als je geen haven aandoet in het betreffende land dan ben je geen visa nodig. Geld namelijk als in transit. Als je in een vliegtuig zit en over Cambodja vliegt ben je ook binnen de landsgrenzen, maar ben je geen visa nodig. Zelfde principe.

   Verder is het meestal zo dat je visa on Arrival krijgt mocht je wel een haven aandoen, net als op een vliegveld. Alleen ligt dat voor een cruise schip misschien een beetje anders omdat er ineens zoveel mensen op zitten. Maar bij normaal zee verkeer is dat de gangbare procedure.

 5. Cornelis zegt op

  Begrijp dat bedrag van 450 euro niet goed. Met 2 x 30 USD voor Cambodja en 2x 77 euro voor Vietnam ( de prijs die de Ambassade rekent) blijf je daar toch een heel eind vandaan.

 6. Kees 2 zegt op

  450 euro… daar snoept jullie reisbureau flink van mee:
  Cambodja = 30, Vietnam 25 dollar pp.

  Het lijkt mij dat je via een reisbureau in Jomtien die visa moet kunnen regelen. Of je moet zelf naar BKK gaan, aanvragen en laten opsturen.

  MIsschien kun je contact leggen via:

  http://www.vietnamembassy-thailand.org/en/nr070521170031/

  http://www.cambodiaevisa.com/asia/cambodia-embassy-in-thailand/

  • Kees 2 zegt op

   …met “contact leggen” bedoel ik: informatie inwinnen

 7. viacken zegt op

  ik maak ook deze cruise op 28/12 met aida bella alleen visa nodig voor Cambodja niet voor Vietnam visa voor cambodja in belgie 30 euro ik weet niet welke cruise maatschappij u heeft aida is een duitse maatschappij, visa voor mamboja te verkrijgen in bangkok
  groetjes alex

  • Hans zegt op

   Van de week een mail ontvangen van cruisewinkel.nl dat we ook voor Vietnam een visa nodig hebbeb.

 8. Hans zegt op

  Als je een visum koopt via Cibtvisum.nl is voor Cambodja 115 euro p.p. en voor Vietnam 117 euro p.p. Ik vind dat erg veel.
  Bedankt voor alle tips wij gaan nog verder kijken of het niet goedkoper kan.

  Hans

 9. hugo zegt op

  Ik heb deze maand visa online besteld voor vietnam en dat is 19 us$ en aan de grens moet ge dan nog 45 us$ betalen visa@vietnamvisacorp.com
  Ik heb eveneens visa online besteld voor cambodia en dit komt op 30 us$ info@evisa.gov.kh
  In het totaal voor deze 2 visa betaald ge dus 94 us$ of ongeveer 90 euro per persoon
  duur om ze te bekomen 2 of maximum 3 dagen.

  • Cornelis zegt op

   Niet vergeten dat het ‘visa online’ in Vietnam alleen kan worden benut bij aankomst op de internationale luchthavens.

 10. kees zegt op

  Visa voor Cambodia is erg eenvoudig te halen in Bangkok bij de ambassade, je kunt hierop wachten. Kosten 1000 Baht pp. Pasfoto’s meenemen.
  Duurt ongeveer 20 minuten vaak geen lange wachtrij. Maandag en vrijdag zijn de drukkere dagen.
  Voor Vietnam ook naar de Ambassade en in de morgen brengen en de volgende dag in de middag weer ophalen.

 11. ruud zegt op

  De prijzen van de visa lijken me wel hoog, maar aan de andere kant is het natuurlijk wel zo, dat als je zo’n visa bestelt in Nederland, je zo’n 21% Btw zult moeten betalen voor de diensten van het reisbureau.
  Verder heeft dat reisbureau de nodige kosten en wil aan het einde van de rit ook nog wat verdienen, want daar doen ze het voor.

  Dat je dat visum nodig hebt op die boot, als je niet aan land gaat verbaast me wel.
  Per slot van Rekening kom je niet in dat land, zolang je het schip niet verlaat.
  Het lijkt me, dat je dat bij de maatschappij eens na zou moeten vragen.
  Als een vliegtuig een tussenlanding maakt in een land waarvoor je een visum nodig zou hebben, hoef je immers ook geen visum aan te vragen.

 12. Albert zegt op

  Als je niet over de geldige visa beschikt kan de scheepvaartmaatschappij je boarding inderdaad weigeren.
  (Zie de boekingsvoorwaarden: De reizer is zelf verantwoordelijk voor de benodigde visa)
  Wij hebben met de HAL deze reis gemaakt en werd aan boord het visum voor Cambodja en Vietnam geregeld met de autoriteiten (op het formulier groepsreis aangeven is de helft goedkoper).
  Wij betaalden voor Cambodia 63 dollar en voor Vietnam 65 dollar p.p.
  Het Cibt is erg duur dus kan je het misschien beter in Thailand regelen.
  Of misschien dat het ook mogelijk is via de CruiseLine maar ben je ook handelingskosten kwijt.

  Wel een cruise die de moeite waard is, en excursies moet je zelf regelen want via het schip zijn ze schreeuwend duur!
  Niet direct aan het schip in onderhandeling gaan met taxi’s
  Altijd buiten de havengate lopen, er staat altijd vervoer, bekijk de scheeps excursies en stem daar je eigen excursie op af en ga in onderhandeling met de taxidrivers als je het goed doet betaal je minder dan een derde van het scheepstarief!

 13. Jacqueline zegt op

  Mijn vriendin en ik gaan op 25 januari ook aan boord van de Aida Bella.
  Men is ons recent ook medegedeeld zoWel voor Vietnam als voor Cambodje zelf een visum te regelen , ook als ‘men aan boord blijft .
  Als Belg kan ik hiervoor terecht in Brussel en waarschijnlijk bestaat de mogelijkheid het ook online te doen zoals ik deze zomer voor Turkije deed .
  Ik wil niet het risico lopen niet aan boord te mogen zonder VISA !

  Succes

 14. fernand zegt op

  Beste Pepe,

  Ik weet niet waar je die 10 mijl vandaan haalt,maar eens binnen de 12 zeemijl van een land bevind je je ine territoriale wateren en dat is internationaal,met uitzondering van sommige landen die er een 200 mijlszone op na houden zoals Ijsland,

 15. JAN HERMANS zegt op

  Beste Hans,

  Een van mijn beste vrienden maakte mij bekend van jullie probleem. Ik ga deze reis maken op 14 december aanstaande met mijn Thaise vriendin en haar twee kinderen. En ik woon in Pattaya. Heb deze trip geboekt bij een Nederlands reisbureau. Mij werd verteld dat de visakosten alhier in Pattaya voor beide landen 100 dollar per persoon moesten kosten. Dus Totaal 800 dollar. Maar werd opgemerkt door ook weer een van mijn vrienden hier dat Thaise inwoners met een paspoort geen visa benodigd waren ( zoiets als het Schengen overeenkomst in Europa Want elke Thaise inwoner mag reizen zonder visa in geheel Azie . Dus weer contact opgenomen met het reisbureau. Waarna Aida cruises het toe stond als ik het had gecheckd bij de beide Abassades. Want inderdaad bij hun reisvoorwaarden staat vermeld dat je de benodigde visa zelf in orde moest maken anders wordt er niet ingecheckt aan boord. Ik was voornemens ook aan boord te blijven. Maar dat is niet mogelijk. Wat ik toen heb gedaan is het volgende ben naar de Cambodjaanse Ambassade in Bangkok gereden kosten waren 1100 Bath plus minus 30 euro. Je krijgt dan een visum voor drie maanden terwijl wij er maar een dag liggen met de boot. De volgende dag kan je pas je visa weer ophalen. Dus wat ze je in de reacties hebben verteld dezelfde dag vergeet dat maar. De volgende dag zijn we weer naar Bangkok gereden om het visa op te halen. ( By the way de Cambodjaanse Ambassade is maar geopend tot 12.00) Nadat ik het visa had zijn we naar de Vietnameese Ambassade toegereden. Dit koste mij 2200 Bath ongeveer 60 euro. En kan deze naar drie dagen ophalen. Aanstaande maandag kan ik dus mijn visa ophalen voor Vietnam. Maar heb daar geen zin in omdat Bangkok hopeloos is met het verkeer. Heb een reis bureau in Jomtien die ik 1500 Bath heb betaald . Zij halen mijn visa maandag aanstaande op. Mijn advies aan jullie als je het goedkoop wil houden tenminste. Als je in Bangkok aan komt neem een goedkoop hotel. Ga daarna naar de Cambodjaanse Ambassade regel de visa dan weer de volgende dag jullie visa ophalen en gelijk doorrijden naar de Vietnameese Ambassade. Met spoed d.w.z. extra betalen maar dan is het visa klaar binnen twee dagen. En laat dan het visa ophalen door het zelfde reisbureau wat ik heb in Jomtien. Dus als jullie ook nog wat willen zien in Bangkok is dit misschien een goede optie. Wat ook mogelijk is dat je als je in Jomtien vertoeft de visa te laten regelen. Maar dan rekenen ze ook de hoofdprijs. Mijn advies bekijk Bangkok regel jullie visa voor Cambodja dan de dag erna het ophalen. Dan de volgende morgen naar de Vietnameese ambassade neem je betalings bewijs mee. Dan naar Jomtien en laat dan jullie visa naar twee of vier dagen ophalen. Door het reisbureau in Jomtien Dan zien jullie voor het zelfde geld ook nog twee dagen Bangkok. En als jullie dan aan boord gaan hoeven jullie niet meer Bangkok te bekijken. En dan kunnen jullie eventueel de inscheephaven Lam Chabaeng kunnen gaan bekijken . Maar ik weet natuurlijk niet of de Cruise maatschappij Aida het accepteerd dat de visa op zo’n laat tijdstip in orde komen.

  Met de vriendelijke groeten

  Jan Hermans

 16. JAN HERMANS zegt op

  Heb al gereageerd maar zal wel iets verkeerds hebben ingevuld. Goedkoopste manier is bij aankomst in Bangkok regel visa bij de Cambodjaaanse ambassade ( voor 12.00 in de morgen ) Kosten 1100 Bath per persoon plus minus 30 euro per persoon. Volgende dag ophalen en rij dan naar de Vietnameese Ambasade. Na twee of vier dagen (extra betalen voor twee dagen) Kosten voor 4 dagen 2200 Bath per persoon plus minus 60 euro per persoon. Totaal voor beide ambassades 6800 Bath is ongeveer 200 euro. Maar komen verblijf kosten Bangkok natuurlijk bij. En kunnen jullie Bangkok bezoeken. Deze optie is als jullie het visa voor Cambodja hebben geregeld en ontvangen de volgende dag direct door te rijden naar de Vietnameese Ambassade daar te betalen. Dan naar Jomtien te reizen. En jullie visa dan op te laten halen door het reisbureau in Jomtien wat ik ook in de armen heb genomen. Kosten 1500 Bath plus minus 40 euro . Dan totale kosten 240 euro. Buiten jullie twee dagen in een hotel in Bangkok. Het voordeel is jullie zien Bangkok in de desbetreffende dagen( twee dagen). En als jullie vetrekken uit Lam Chabaeng jullie die stad kunnen bezoeken Want je bent al twee dagen in Bangkok geweest. Wij gaan de cruise aanstaande 14 december maken. En konden ook niet aan boord blijven in die desbetreffende havens. Want Aida cruises eist de visa verplichtingen. Mochten jullie de visa hier in Jomtien willen regelen dan zijn jullie ook de hoofd prijs kwijt. En dan is het nog maar de vraag als de Cruise maatschappij dit accepteert op
  zo’n late datum van indienen.
  Vriendelijke groeten van een cruise collega. Jan Hermans.

 17. nico zegt op

  Wat een gedoe allemaal, dat er nog mensen zijn, die nog zin hebben in z’n cruice?

  Maar ze zulllen wel eerst geboekt hebben en dan er later achter komen dat ze ook nog twee visa’s nodig hebben.

  Daarom is het goed om dit op het blog te vertellen, dan kan men zich nog bedenken alvorens men een cruice boekt.

  Heel veel sterkte met z’n cruice.

 18. colin de Jong zegt op

  Ik ga ook met dezelfde cruise mee voor het eerst, maar een kennis al voor de 11e keer. Normaal werden de visa’s afgehandeld op de boot, maar voor Cambodja en Vietnam geldt dit dus deze keer niet, en mijn kennis is even op een dag naar de Cambodjaanse en Vietnamese ambassade gereden. Cambodja geen probleem maar Vietnamese ambassade duurt 3 dagen en kunnen het ook opsturen. Wij gaan zoals gewoonlijk wel elke keer van de boot af en maken een lokale trip. Zorg er echter wel voor dat je ruimschoots op tijd terug bent want de boot wacht niet.Wens jullie veel plezier en tot ziens op de boot.

 19. hans zegt op

  ja nico ik ben het volkomen met je eens .ik was ook van plan zo een cruise te m aken met mijn vrouw,maar sorry hoor in al dat gedoe heb ik echt geen trek ,dus ik zie er nu maar vanaf dit moesten meer mensen doen dan veranderd er misschien iets,waarom verzorgt het boekingskantoor voor deze cruise dit niet uiteraard tegen betaling van een redelijk tarief

 20. Elly zegt op

  Het is heel jammer, dat dit allemaal gebeurt, wij varen 25 jan. via zeetours met de aida bella, maar het werpt een grote schaduw op je vakantiegevoel.
  En dat zou toch niet zo moeten zijn.
  Ik ga er dan ook vanuit dat aida en de reisorganisaties hun klanten niet zo weg laten varen.
  Denk trouwens dat het wel goed is, om onze krachten te bundelen, dan kunnen we gezamelijk een vuist maken en het in Nederland openbaar maken, om toekomstige cruisereizigers hiervoor te behoeden

  Want als je bovenstaande reacties leest, klopt het in ieder geval niet!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website