Chiang Mai bestaat als stad al meer dan 700 jaar. Het is ouder dan Bangkok en waarschijnlijk even oud als Sukhothai. In het verleden was Chiang Mai de hoofdstad van het koninkrijk Lanna, een onafhankelijk koninkrijk, rijk aan grondstoffen en uniek in zijn cultuur en tradities.

De stad werd gesticht door koning Mengrai, die niet alleen een goede koning was, maar ook een sluw krijgsheer. Hij slaagde erin een koninkrijk te vormen door het veroveren van Muang Lai, Chiang Kham en Chiang Khong. In 1262 stichtte hij de stad Chiang Rai als zijn nieuwe hoofdstad.

In 1287 sloot koning Mengrai een vredesakkoord met koning Ngam Muang van Phayao en koning Ram-khamhaeng van Sukhothai. Het was een historisch belangrijk vredesakkoord waarmee de drie koningen in een sterk pact van vriendschap werden verbonden..

In 1291 voerde koning Mengrai oorlog tegen het koninkrijk Haripunchai. Yi Ba, de laatste koning van Haripunchai, werd gedwongen om naar Lampang te vluchten. Met zijn overwinning voegde koning Mengrai de rijke landen van Haripunchai aan zijn territorium toe. In 1294 besloot de koning Chiang Rai als hoofdstad te verlaten. Hij koos een plaats, dat tegenwoordig bekend staat als Wiang Kum Kam, een nederzetting van historisch en archeologische belang, gelegen langs de rivier de Ping. Helaas was die plek zeer gevoelig voor overstromingen.

King Mengrai Square (beibaoke / Shutterstock.com)

Koning Mengrai was gedwongen om wederom van hoofdstad te veranderen. Deze keer nodigde hij koning Ngam Muang van Phayao en koning Ramkhamhaeng van Sukhothai uit te helpen bij het ontwerpen en bouwen van een geschikte stad, die als de zetel van de macht voor zijn koninkrijk zou dienen.

De drie koningen bouwden de stad gezamenlijk en noemden het Nopburi Sri Nakhon Ping Chiang Mai. Het Chiang Mai in deze naam betekent ‘nieuwe stad’. In de loop der jaren groeide Chiang Mai uit tot de machtigste stad in het koninkrijk Lanna. Volgens een oude steeninscriptie gevonden in de Chiang Man tempel, een van de oudste tempels in Chiang Mai, werd Chiang Mai stad gesticht op 12 april 1296.

Wat Chedi Luang

Tegen het einde van de 15e eeuw was er een nieuwe macht in de regio ontstaan. Het koninkrijk van Ayutthaya breidde zich uit en had de stadstaten van Sukhothai, Kamphaeng Phet en Phitsanulok veroverd. Het duurde niet lang of Ayutthaya voerde oorlog met het oude koninkrijk van Angkor, eens een machtig rijk, maar danig in verval geraakt. Ayutthaya groeide uit door het machtsvacuüm in de centrale vlakten van Siam te vullen.

In 1441 gaf de politieke instabiliteit in het noorden Ayutthaya een kans om het Lanna koninkrijk binnen te vallen. Maar de nieuwe koning van Lanna, Tilokkarat, zou blijken een van de meest capabele leiders in de geschiedenis van Chiang Mai te zijn. Onder zijn bewind vocht het noordelijke koninkrijk terug. De oorlog duurde vele jaren, waarbij geen van beide koninkrijken echt de overhand kreeg.

Koning Tilokkarat was een sterke beschermheer van het Theravada Boeddhisme, hij liet veel Boeddhistische tempels in zijn koninkrijk renoveren. Tijdens zijn bewind werd een stadsmuur en gracht rond de stad Chiang Mai gebouwd om het te beschermen tegen aanvallen. Lanna zou altijd een bittere relatie met zijn zuidelijke buurland Ayutthaya houden

Na de dood van koning Tilokkarat bestreden verschillende koninklijke families van Chiang Mai elkaar en wedijverden om de macht. Het was het begin van een verval, dat Chiang Mai veranderen zou van een onafhankelijke staat in een vazalstaat van Ayutthaya en nog later werd ingenomen door Birma.

Bron: artikel van Craig Burton in de Phuket Gazette

6 reacties op “De opkomst en het verval van Chiang Mai”

 1. Cornelis zegt op

  Het beeld van Koning Mengrai hierboven staat niet in Chiang Mai, maar in Chiang Rai (Pho Khun Mengrai). Het wordt druk bezocht en veel Thais komen daar regelmatig om Mengrai te eren en offerandes bij het beeld te deponeren.

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Cornelis, Dat het standbeeld van Koning Mengrai in Chiang Rai staat,staat toch ook duidelijk vermeld onder de foto?
   Dat het standbeeld in Chiang Rai staat ligt aan het feit,dat nog voor Chiang Mai gesticht werd in 1296, Chiang Rai in 1262 reeds door Koning Mengrai gesticht was.

 2. Ronald Schütte zegt op

  En een van de redenen dat koning Mengrai uit Chiang Rai weg wilde, had te maken met de jaarlijkse overstromingen in de stad door de jaarlijkse grote destructie door de overstromingen van de Mekong rivier.
  En dus verplaatste hij zijn standplaats zoals hierboven beschreven. Maar hij scheepte wel zijn zoon op met Chiang Mai, om dat te blijven beheren.

 3. Hansest zegt op

  Beste heer Gringo,
  Met bijzondere aandacht was ik “gegrepen” door Uw verhaal over Chiang Mai, het koninkrijk Lanna, enz.
  Mijn partner en ik hebben een relatie met dit gebied; zij is ten NW van Chiang Rai geboren en we hebben een huis even buiten Chiang Mai.
  Maar mijn interesse werd plotsklaps afgebroken toen Chiang Mai bij Birma behoorde en Uw verhaal daar stopte.
  Is er iemand die bekent is met het vervolg van dit verhaal tot in de huidige tijd. Of is er misschien een goed boek dat deze geschiedenis beschrijft?
  Groet, Hansest

 4. janbeute zegt op

  Ga eens kijken bij history of Lamphun .
  www. lamphun.go.th .

  Jan Beute .

 5. laksi zegt op

  Tja,

  Als het Corona virus nog langer aanhoud, krijgt Chiang Mai weer een periode van verval.
  60% van de hotels zijn gesloten en bijna alle toeristische attracties zijn dicht.
  De klimop overwoekerd razend snel in Chiang Mai.

  Bij mij in de straat zijn veel werkeloze, die door familie en andere (waaronder ikke dus) worden onderhouden.
  Maar de lijn gaat nog steeds omlaag en ook sneller.

  Iedereen wacht op betere tijden, maar iedere week komen die nog niet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website