Is de waarde van de Thaise Baht gemanipuleerd?

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , , , ,
30 mei 2019

De Thaise bank verklaart dat zij de Thaise Baht niet gemanipuleerd heeft om zo een voordeel bij de export te bewerkstelligen. De Centrale bank van Thailand heeft daarover regelmatig overleg met het Ministerie van Financiën in de USA en laat weten dat Thailand niet deelneemt aan de handel in deviezen om zo een handelsvoordeel te verkrijgen.

Thailand is wel verdacht omdat het een handelsoverschot heeft met de USA, aldus Chantavarn Sucharitakul van de Bank of Thailand. De VS onderzoekt landen met een handelsoverschot om te vernemen of geen voordeel hebben verkregen door manipulatie van de koers van de eigen valuta.

Uit gegevens van het Ministerie van Handel blijkt dat Thailand producten met een waarde van 14,5 miljard Amerikaanse dollars naar de USA exporteerde en voor 8,8 miljard aan Amerikaanse dollars importeerde, zodat in het eerste kwartaal een handelsoverschot van 5,7 miljard Amerikaanse dollar overbleef.

De Thaise valutareserve, een indicatie voor de activiteiten van de Centrale Bank op de deviezenmarkt, steeg volgens opgave van de Centrale Bank van 206 miljard US Dollar in december 2018 naar 211 miljard US Dollar in april dit jaar.

De Thaise Baht is de sterkste valuta in de regio ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Bron: Wochenblitz

No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Is de waarde van de Thaise Baht gemanipuleerd?”

 1. Theo van bommel zegt op

  Onbegrijpelijk is de stelling in deze blog..van de Thai bath
  Juist bij een stijging van de bath is dit een slecht teken voor de export
  Goederen worden als maar duurder.dus is hier iets foutief.
  Bij meerdere meetings tussen financiën en de exporteurs is vanuit de
  Exporteurs aangedrongen dat de bath te duur was.
  En dat is WEL begrijpelijk.gaarne reactie waarvoor dank.

  Groet Theo.

  • ruud zegt op

   De titel is geen stelling, maar een vraag.
   Overigens kan bij een stijging van een koers, nog steeds gemanipuleerd zijn, om te voorkomen, dat de koers nog harder stijgt.

   Maar verdacht, omdat je een handelsoverschot hebt?
   Blijkbaar heeft Thailand zijn wapens in het verkeerde land gekocht, net als Turkije met zijn Russische raketten.

 2. John Chiang rai zegt op

  Misschien dat ik ergens op een kabel sta,maar hoe kun je nou bij de export voordeel hebben van een sterke Thaise Baht?
  De sterke Baht zo deze momentaan is,maakt ieder Thais product duurder en zodoende onaantrekkelijker voor de buitenlandse koper.

 3. tooske zegt op

  Was het maar waar, dan zou de koers een stuk aangenamer zijn.
  Koersmanipulaties om de export te bevorderen zouden moeten leiden tot een koersverlaging in plaats van een koers verhoging.
  Een goedkope THB is nu eenmaal export bevorderend, dus wat mij betreft mag hij weer naar de 50 in plaats van 35, zou de export wel van aantrekken en dat kan Thailand op dit moment wel gebruiken lijkt mij zo.

  • theoweert zegt op

   Maar denk dat daardoor de kosten van de import veel hoger worden. Met de ontwikkelingen op gebied van vervoer, treinen, wegen en aanschaf van materialen (onderzeeërs en wapens )

   Weet niet dat op weegt tegenover de eventuele meer opbrengsten van export. Want dat is denk ik toch hoofdzakelijk rijst en rubber. Landen als China moeten toch rijst hebben en leveren ook veel materialen voor de import. Dus zal met een hoger rijst prijs makkelijker de import kunnen betalen.

 4. jani careni zegt op

  lees maar dit vm “helicopter money” de boemerang komt nog.

  https://www.bangkokpost.com/opinion/opinion/1682416/productivity-slump-behind-thailands-economic-woes

 5. Harry Romijn zegt op

  Ergens mid 80-er jaren, toen de US$ al sterker en sterker werd, wilde de Bundesbank het oplopen bij 1US$ = 3 DM stoppen. Men had een “oorlogskas” van 3,8 MILJARD DM om de koers te ondersteunend. Duurde enkele uren en .. weg waren die 3,8 miljard.
  Ik volgde toen een cursus internationale economische betrekkingen aan de UvA. Commentaar van onze prof: er gaat DAGELIJKS een US$ 1000 MILJARD rond.. Dacht u nu echt, dat er ook maar één regering, incl die van de USA, hier maar iets aan invloed op hadden ? Ja.. psychologisch misschien, voor de korte duur, maar verder…
  Herinnert u zich nog de uitspraak van Draghi ( na natuurlijk nogal wat ruggespraak): “Wij zullen de Euro verdedigen, en neem van mij aan: het zal genoeg zijn”. € 750 MILJARD later ( en meer dan 10 x zo veel als waartoe Merkel en Mitterand wilden gaan… keerde het “psychologische tij. Geen enkele nationale bank in Europa had hier de invloed toe.
  Herinnert u zich nog , enkele jaren geleden: de Zwitserse Frank in korte tijd gelijk aan de Euro ? Massaal gingen de Zwitsers de grens over om dure spullen te kopen. Inmiddels gelijk aan de US$, dus 10% minder.

  • Johnny BG zegt op

   Zou er een verband kunnen zijn dat door dit soort dingen het wellicht beter is om de Euro te hebben ala tegenhanger van de andere sterke munten?

   Alle zwakke landen hadden misschien allemaal al failliet geweest en door de Euro en de EU is nu wel een aardige markt ontstaan maar waarbij de rijkere landen nog steeds handel kunnen blijven drijven.

   Zou Nederland ooit nog groente en bloemen kunnen exporteren als de gulden lekker veel waard is?

   In het algemene belang snap ik die investeringen in de euro wel maar op persoonlijk belang gaat het ten koste van een bepaalde groep mensen. Pas geleden was er op dit blog nog een onderzoek over de tevredenheid van de financien en zo slecht hebben we het dus niet ondanks al het geklaag.

   Om de een of andere reden is meer altijd beter maar daar hebben ze in de plantenwereld en mooie uitdrukking voor.
   Je kan mest (geld) geven tot je een ons weegt maar op een bepaalt moment zal het de groei (voldoening) verslechteren.
   Geluk is het net niet hebben van.

   On topic, zolang er nog invoerrechten betaald moeten worden op goederen zal er altijd een handelstekort blijven tussen de VS en Thailand.
   De lachende derde is China met steeds betere kwaliteit en met minder handelsbeperkingen.

   ASEAN is niet voor de lol opgericht en dient het groter geheel…..zegt een niet-econoom 🙂

 6. Jan zegt op

  Eventuele manipulatie van de Baht ten gunste van de export zou betekenen dat de Baht nu te laag staat en eigenlijk omhoog moet in waarde. Dus minder Bahts voor je euro. Daarmee kunnen alle klachten over een beleid met als gevolg te weinig Bahts voor je euro en de rol van de EU daarin, meteen in de prullenbak.

 7. tooske zegt op

  Jawel, maar dan hebben we het over import, niet over Thaise export.

 8. Gerard zegt op

  Een sterke Baht is voor Thailand op termijn helemaal niet voordelig bij export, integendeel zelfs. Bij een sterke Baht worden hun exportproducten duurder voor importeurs, die vervolgens hun heil in goedkopere landen zullen gaan zoeken.

  Tegelijk worden buitenlandse producten, in Baht, goedkoper waardoor de import zal toenemen. Een handelsoverschot, zoals Thailand dat heeft met de VS, zal hierdoor vanzelf krimpen.

  In het onwaarschijnlijke geval dat de onderlinge handel in volume ongewijzigd blijft zou het handelsoverschot wel groeien, bij export moeten er immers meer Dollars voor hetzelfde bedrag in Baht naar Thailand overgemaakt worden en bij import geldt het omgekeerde.

 9. brabantman zegt op

  De koers van de baht is door een belangen groep omhoog gemanipuleerd. Men heeft daardoor voor zichzelf een tig miljarden winst gemaakt door een kapitaal vlucht naar de USA $ mogelijk te maken. Ik weet van ingewijden in deze wereld dat als namen bekend zouden worden dit zachtjes gezegd in Thailand door de bevolking niet gewaardeerd zou worden. Ook van families die als heiligen beschouwd worden. De ervaring leert dat dat meestal de ergsten zijn.

 10. John Chiang rai zegt op

  Overigens zou je nog moeten aanvullen dat onder een sterke Baht niet alleen de Export te lijden heeft,ook voor het toerisme en de werkgelegenheid die van beide Branchen afhankelijk zijn kan het op den duur nooit goed zijn.

 11. Erwin Fleur zegt op

  Beste Lodewijk Lagemaat,

  Ik heb uit eerdere berichten mee gekregen dat de centrale bank van Thailand wel degelijk
  invloed heeft om de Thaise Bath te kunnen manipuleren. In dit geval.
  Het zal zeker een verzekering voor Thailand zijn om de Bath niet te goedkoop te maken.

  In dit geval heb ik het idee dat dit degelijk mee speelt als de Bath afhankelijk is van
  De Amerikaanse dollar en de Japanse Jen.

  Ook dit blijft gissen maar het voeld niet goed.
  Met vriendelijke groet,

  Erwin

  • l.lagemaat zegt op

   Dank voor uw reactie.
   Welke rol de politiek daarbij speelt, is niet altijd even helder.

 12. TheoB zegt op

  Ik denk dat de Thaise importheffingen een veel grotere invloed hebben op de US-TH handelsbalans. De amerikanen zouden beter dat punt agenderen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website