Sek Samyan / Shutterstock.com

Al eerder schreven Chris de Boer en ik over de veelbelovende nieuwe politieke partij Future Forward. Thanathorn gaf in een interview  antwoord op een aantal vragen rond zijn eigen persoon en de gevaren die een actieve politicus loopt.

De nieuwe partij

Thanathorn Juangroongruangkit richtte  met een aantal medestanders in maart jl een nieuwe partij  op, in het Thais Nieuwe Toekomst partij geheten maar in de Engelstalige media Future Forward Party genoemd. De partij is nog niet erkend door de Kiesraad maar de leider is al wel voor de rechter gedaagd.

Eén van de belangrijkste speerpunten van het partijprogramma is het ongedaan maken van de erfenis van de huidige regering.  De partij wil de wetten van de junta voor een groot deel schrappen, de invloed van de militairen op de politiek verbieden en een nieuwe grondwet schrijven. Hun algemene doelstellingen blijkt uit hun logo: een omgekeerde pyramide waar de onderkant van de samenleving nu de bovenkant gaat vormen. Concrete plannen in die richting heb ik nog niet gezien hoewel ik weet dat de leden van zijn partij uit alle geledingen van de maatschappij komen.

In een pas gegeven interview ging Thanathorn in op  een aantal vragen.

Hoort hij bij de elite?

Als je kijkt naar zijn achtergrond dan zou het antwoord ja moeten zijn. Zijn middelbare schooljaren bracht hij door op de St. Dominic’s, een katholieke school en later op de Triam Udom school, een springplank voor hogere functies. Hij studeerde als  ingenieur af op de Thammasat Universiteit en trad daarna toe tot het familiebedrijf in auto onderdelen, de Thai Summit Group, waar miljarden omgaan. Zijn oom, Suriya Juangroongruangkit, was transport minister in 2002. Bovendien zat Thanathorn in de raden van andere ondernemingen zoals de media groep Matichon.

Hij zei in een interview dat zijn rijke achtergrond geen belemmering hoeft te zijn voor een opkomen voor de gewone man en vrouw.

‘Ik ben maak geen deel  uit van de elite, de ammart, de kapitalistische klasse of de 1 procent’,  zei hij, ‘Geld hebben en privileges claimen zijn twee verschillende dingen’. Als iemand van het ‘nieuwe geld’ ziet hij zich niet als behorend tot  de traditionele elite. Een ‘nouveau rich’ die zelf hard heeft gewerkt voor zijn geld is anders dan zij die in weelde zijn geboren. ‘Ik heb geen connecties met de ‘oude elite’, voegt hij er aan toe. ‘De oude elite kijkt op ons neer. We zijn alleen maar kooplieden en ze beledigen ons. We hebben wel geld maar niet hun oude en bekende familienamen’.

Niet iedereen is overtuigd. De columnist Phakkad Hom schreef in de Thai Post: ‘Zal hij Thaksin’s fouten herhalen als hij de verkiezingen wint en premier wordt? Thaksin nam het premierschap op zich en het eindigde in corruptie’.

Nu hij zich geheel wijdt aan zijn politieke activiteiten mist hij toch het bedrijfsleven. ‘Ik was verdrietig toen ik afscheid nam van het bedrijf’, zegt hij.

Actief in sociale en progressieve bewegingen

Thanathorn was in zijn jonge jaren al actief in allerlei sociale bewegingen. Zo steunde hij ‘The Assembly of the Poor’. Op zijn boekenplanken liggen afleveringen van het links-georiënteerde blad ‘Same Sky’, en een prominente roodgekafte en in 2006 verboden uitgave daarvan gaat over de monarchie.

‘Ik praat niet over de koning maar over de monarchie als instituut’, zegt hij, ‘de monarchie moet meegroeien met de wereld er om heen en moet een belangrijk instituut zijn onder de grondwet’.  Maar hij wil  liever nog niet praten over een herziening van de majesteitsschennis wet, voor sommigen een teleurstelling.

‘Ik  heb voeling met de bevolking. Ik bezocht al 41 provincies om te horen hoe de mensen denken over waar het land naar toe moet groeien’.

De aanklacht en intimidatie

Een aantal dagen voor het interview werd Thanathorn  bij de politie op het matje werd geroepen  na een aanklacht door een advocaat van het huidige bewind. Hij zou de Computer Crime Act hebben overtreden en de bevolking hebben opgeruid door een recentelijke Facebook Live uitzending waarin hij kritiek leverde op de junta. Op diezelfde dag werd een andere activist, Ekachai Hongkangwan, door drie mannen aangevallen wat hem een gebroken en bloedende linker hand opleverde.

‘We leven nu in een duistere tijd’,  zegt Thanathorn, ‘we worden overstelpt met aanklachten. Als dat geen resultaat afwerpt sturen ze iemand om ons te intimideren’. Op de vraag of hij meer aanvallen vreest voor het trotseren van de junta antwoordt Thanathorn ontkennend. Maar hij is bezorgd voor zijn drie schoolgaande kinderen en zijn zwangere vrouw.

‘Als ikzelf bedreigd wordt haal ik mijn schouders op maar ik ben bang dat de intimidatie ook mijn familie zal treffen’, zegt Thanathorn.

De toekomst

Naast een hervorming van het militaire apparaat en een nieuwe grondwet wil hij recht voor alle partijen in de conflicten van de afgelopen tien jaar. Op de vraag of dat een algehele amnestie inhoudt voor hen die de staatsgreep pleegden of een rechtszaak voor  generaals en politieke leiders antwoordt hij dat er een evenwicht moet zijn tussen recht en verzoening omdat er geen  in rots uitgehouwen toekomstbeeld bestaat.

‘Alle  partijen moeten samenkomen en nadenken’, zegt hij, ‘we moeten de wonden van alle partijen zien te genezen’.

Lees hier het verhaal op Khaosod:

www.khaosodenglish.com/politics/2018/08/26/im-not-part-of-the-elite-says-billionaire-leader-of-progressive-party/

Vorige berichten over deze partij:

www.thailandblog.nl/achtergrond/nieuwe-lente-nieuw-geluid-future-forward-partij/

www.thailandblog.nl/achtergrond/eerste-verkiezingskoorts-future-forward-partij-programma-en-junta/

6 reacties op “‘Ik maak geen deel uit van de elite’, zegt biljonair Thanathorn, leider van een nieuwe progressieve partij in Thailand”

 1. Mark zegt op

  FFP wordt hier steevast omschreven als “de veelbelovende nieuwe politieke partij”. Maar is dat wel zo?
  Als ik in mijn naaste Thaise omgeving vraag naar hun mening over FFP dan blijken ze die partij meestal niet eens te kennen. Onbekend is onbemind dreigt zo het lot van FFP te worden.

  • Tino Kuis zegt op

   Vraag je naar ภรรคอนาคตไหม่ phak anaakhot mai (tonen hoog laag midden hoog laag)? Nieuwe Toekomst Partij? Wat dat is hoe de Thais het kennen (of niet…).

  • Rob V. zegt op

   Mocht je de Thaise naam niet onthouden, dan mogelijk wél het logo van kantelende oranje piramide. Wie weet zegt dat ze wel iets:
   https://m.facebook.com/cartooneggcatx/photos/a.1125532314243366/1209188829211047/?type=3&source=54

   Khai-meow (katten-testikels) cartoon van 25 maart jl waarin generalismo Prayuth door de FFP partij zijn top positie dreigt te verliezen boven aan de piramade.
   http://www.facebook.com/cartooneggcatx/photos/

 2. Peter V. zegt op

  Hallo Tino,

  Ik mis in dit verhaal een beetje jouw (en Chris’) mening mbt het interview cq de geïnterviewde.
  Voorlopig heb ik het idee dat de man geen toneel speelt.
  Maar, dat is alleen de indruk die ik heb; ik sta er te ver vanaf om het met enige zekerheid te zeggen.

  • Tino Kuis zegt op

   Peter,

   Ik heb al veel van hem gezien, gehoord en gelezen. Hij komt als waarachtig en betrokken over. Authentiek, rechtstreeks, charismatisch.
   Wat ik mis is een meer gedetailleerd programma.

   • Petervz zegt op

    Thanathorn en zijn partij bieden een alternatief. De oprichters zijn relatief jong, zeker in de Thai context, en dat spreekt de jongere kiezers in Bangkok zeker aan.
    Het maken van een gedetailleerd programma is nog steeds erg lastig, omdat je geen politieke activiteiten mag ontplooien. Vergaderen over een programma mag dus nog niet.
    Zijn oom Suriya mag dan wel minister zijn geweest, maar staat op dit moment recht tegenover Thanathorn. Als 1 van de 3 Sammitr is Suriya bezig ex politici over te halen naar de partij die Prayut graag als PM ziet blijven na de verkiezingen in de toekomst.

    De FFP wordt blijkbaar wel als een serieuze bedreiging gezien en vandaar de veel weinig onderbouwde juridische stappen tegen deze partij.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website