Onlangs heeft u mijn verhaal kunnen lezen over het bezoek in 1897, dat de Siamese koning Chulalongkorn (Rama V) aan St. Petersburg bracht, waar hij te gast was bij tsaar Nicolaas II, die hij een paar jaar eerder in Bangkok had ontmoet. Het bezoek luidde het begin in van diplomatieke betrekkingen tussen Siam en Rusland, maar de hechte vriendschap, die ontstaan was tussen deze twee vorsten, had nog meer gevolgen.

Aanbod van de tsaar

Tsaar Nicolaas II deed een voorstel aan koning Chulalongkorn om één van zijn zonen naar het tsaristische hof in St. Petersburg te sturen. De tsaar zou zich dan persoonlijk inzetten voor de opvoeding en een goede opleiding voor die zoon. De Siamese koning ging hiermee akkoord en koos voor deze unieke gelegenheid zijn favoriete zoon Chakrabongse. Dit verhaal gaat over de prins zelf, in een tweede artikel komt de ook interessante levensloop van zijn Russische vrouw Katja aan de orde.

Prins Chakrabongse

De Siamese prins was toen 14 jaar oud en verbleef in Engeland om zijn kennis van de Engelse taal te perfectioneren. Samen met zijn studievriend Nai Poum Sakara, die niet van adellijke afkomst was, verhuisde hij naar St. Petersburg. Bij hun aankomst werden zij verwelkomd door de tsaar, die hen aanraadde nog maar even te genieten van de Witte Nachten (zie Wikipedia) en de korte zomer in de stad, want spoedig zou een rigoureus onderwijsprogramma starten aan een prestigieuze militaire academie, waarbij zij lid zouden worden van het “Corps des Pages. De jongens werden ondergebracht in het luxueuze paleis en dat was een enorme verandering ten opzichte van hun bescheiden accommodatie in Engeland.

Corps des Pages

Voor deze elite opleiding werden uitsluitend zonen aangeworven van hooggeplaatste militairen, gerenommeerde staatslieden en van Russische of buitenlandse adel. Prins Chakrabongse was de eerste Aziaat die werd toegelaten op deze prestigieuze militaire academie. Hij kreeg weliswaar een Russische tutor, maar in eerste instantie vond de prins de studies zeer inspannend. Een streng systeem van intensief onderwijs, dat was ontworpen om de studenten in staat te stellen toegang te krijgen tot de regimenten van de Imperial Guard.

In een afsluitend examen was een resultaat van ten minste negen punten van de twaalf van essentieel belang. Bij een minder resultaat werd een student als het ware gedegradeerd naar een regiment van het reguliere leger. Het was allemaal des te moeilijker voor de Siamese prins, omdat hij werd ingedeeld bij kinderen van zijn eigen leeftijd, die al vijf jaar onderwijs op die academie hadden genoten. Om die achterstand weg te werken, kreeg hij veel bijlessen van een rits leraren. Hij moest ook onderwerpen als klassieke muziek, dans, paardrijden bestuderen en zelfs leren om muziekinstrumenten te bespelen. Jagen op wild was ook een onderwerp, maar daar maakte hij als boeddhist bezwaar tegen.

Een ambitieuze prins

Prins Chakrabongse blonk gaandeweg uit in zijn studies en kwam zodoende dan ook in aanmerking voor de speciale titel ‘Page de la Chambre’, waardoor hij een nog dieper inzicht kreeg in de wereld van de tsaar en zijn familie. Hij kreeg een uitstekende militaire opleiding en voltooide zijn studie met glans. Na de Corps des Pages volgde de Guard of Hussars en de prins vervolgde zijn opleiding op de academie, gekend als de Generale Staf. Hij werd daarna gepromoveerd tot Kolonel van het Russische Leger.

Leven in Sint Petersburg

De prins en zijn vriend waren uiteindelijk helemaal “gerussificeerd” en maakten deel uit van de “gouden jeugd” van de stad. Zij waren zeer zichtbaar in het culturele circuit en namen deel aan dansfeesten, maskerades, premièrevoorstellingen met o.a. toneelstukken van Shakespeare Prins Chakrabongse ontwikkelde een bijzondere voorliefde voor ballet.

Daarnaast was er “His Majesty’s Hussar Bodyguard Regiment:, een elite cavaleriebrigade, waar de prins en zijn vriend waren toegelaten. Toen de beide vrienden daar eenmaal lid van waren konden zij ervaren wat het betekende om huzaar te zijn in een elite omgeving met een stijlvolle militaire traditie. De Huzaren hadden de meest uitbundige en extravagante feesten en een uitbundige levensstijl. Het was dus niet alleen de reguliere militaire verplichtingen, maar het sociale leven eiste ook veel uithoudingsvermogen.

Koninklijke verplichtingen

Als de favoriete zoon van zowel koning Chulalongkorn als koningin Saovabha Bongsri, vertegenwoordigde prins Chakrabongse zijn vader regelmatig bij speciale gelegenheden in Europa. Hij was aanwezig op het huwelijksfeest van kroonprins Wilhelm en kroonprinses Cecilie van Pruisen, de begrafenis van koning Umberto I van Italië en het kroningsfeest van koning George V en koningin Mary van Groot-Brittannië.

Verliefd op Katya

Het gelukkig leven van prins Chakrabongse in Rusland zou uitmonden in een ontmoeting met Ekaterina ‘Katya’ Desnitskaya, een verpleegster die op dat moment in Sint-Petersburg woonde. Het stel ontmoette elkaar in het huis van een adellijke vrouw in 1905. De Siamese prins werd al snel verliefd op – zoals het omschreven werd – het jonge meisje met prachtig rood goud haar dat zich op een verlegen en ingetogen manier in de deuropening vertoonde. De prins was gecharmeerd door “iedere intonatie van haar jeugdige stem, elke vluchtige blik van haar openhartige ogen, en de beweging van haar kleine maar goede handen”.

Ondanks pleidooien van de Siamese prins, vertrok Katya naar het Russische Verre Oosten om te dienen als verpleegster tijdens de slotfase van de Russisch-Japanse oorlog. Het jonge stel bleef in contact met elkaar via brieven. De prins schreef: “ik wil niemand anders dan jou. Het zou heerlijk zijn om je bij me te hebben en niets zou mijn geluk kunnen verstoren” Katya las die brieven en werd erdoor overtuigd, dat die lieve prins serieus was om met haar het leven te delen.

Huwelijk

Katya kwam terug van het oorlogsfront en prins Chakrabongse wilde dolgraag met haar trouwen. Er was echter een groot obstakel, want een huwelijk zou voor grote familieproblemen in Siam zorgen. De prins hing het Boeddhisme aan en Katya was niet van adellijke afkomst en bovendien orthodox. Een huwelijk werd in het grootste geheim voorbereid en vond in 1906 plaats in een Grieks-orthodoxe kerk in Konstantinopel.

Tenslotte

Het jonge echtpaar vierde hun huwelijk aan de Nijl in Egypte, op weg naar Siam. Afgesproken werd, dat de prins eerst alleen naar Bangkok zou reizen om zijn vader en moeder het nieuws te vertellen. Hoe dat verder ging en meer over het leven van Katya komt een volgend artikel. .

Bron: artikel op de website “Russia behind the headlines” (RBTH), dat gebaseerd is op het boek “Katya and the Prince of Siam” van Narisa Chakrabongse (kleindochter van de prins en Eileen Hunter.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 1 vote.
Please wait...

2 reacties op “Hoe een Siamese prins officier in het Russische leger werd”

 1. rudy zegt op

  Albert,

  Ik ben steeds onder de indruk van je grote kennis van Thailand, en je fenomenaal schrijfvermogen, gewoon schitterend!

  Mijn bezoekje aan jou, ik heb je ooit al eens gezien in je favoriete poolbar, maar dat zal je wel vergeten zijn komt er zeker, ik kom je volgende week zaterdagavond een bezoekje brengen!

  Groet Rudy.

  Ps, is toch in soi 13 Diana he, als ik me niet vergis?

  • Gringo zegt op

   Altijd welkom, Rudy! Ik ben je echt niet vergeten, ik heb getracht contact met je te maken,. maar
   dat is niet gelukt. !


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website