De gouverneur van Chiang Rai, Narongsak Osotthanakorn, speelde vanaf de eerste dag een belangrijke rol bij de reddingsoperatie van de 12 jongens en de coach in de Tham Luang grot. Hier een portret uit het dagblad The Nation.

Het kostte het Thaise publiek een week om te zien hoe belangrijk de leidende rol was van Narongsak Osotthanakorn, de veelzijdige gouverneur van Chiang Rai. Het was Narongsak die in de ‘warroom’ duidelijke plannen maakte voor de reddingsoperatie. Ambtenaren en vrijwilligers kregen taken toegewezen om hun inspanningen zo efficiënt mogelijk op elkaar af te stemmen. Veiligheidsmaatregelen werden benadrukt en zorgden er voor dat er geen slachtoffers vielen  tijdens de zeer moeilijke pogingen de 12 jonge voetballers en hun coach te vinden in de chaotische omstandigheden in de grot.

Dergelijke grootschalige acties zijn lastig te coördineren maar Narong was tegen deze uitdaging opgewassen. Hij zorgde ervoor dat de veelkoppige media de hulpverleners niet in de weg liepen en gaf korte en duidelijke voorlichting. Hij was actief op de Line-chatgroep en nam daar geruchten weg.

Narongsak is sinds een jaar gouverneur van Chiang Rai. Hij was snel ter plaatse bij de grot en werkte hard. Iedere dag ging hij de grot is om de situatie  te beoordelen en hij sprak regelmatig met de familie van de gestrande voetballertjes en hun coach.

Hulpverleners en omstanders waren verbaasd over zijn veelvoudige bekwaamheden maar dat kan geen verrassing zijn als we zijn opleiding en zijn werkervaring onder de loep nemen. Hij heeft vier Bachelor diploma’s. In 1985  was dat voor ingenieur aan de Kasetsart Universiteit en later in technologie, rechten en publieke administratie aan de Sukhothai Thammathirat Open Universiteit. Dit weerspiegelt zijn uitgebreide kennis en zijn dorst om nieuwe onderwerpen aan te pakken.

Voordat hij gouverneur werd werkte Narong in een hoge functie bij het Departement voor Landgebruik en was hij hoofd van het Departement voor Geografische Transformatie en Technologie. Al deze kennis en ervaring gebruikte hij ten volle om de reddingsoperaties aan te moedigen.

Hij was tijdens zijn hele carrière bekend om zijn integriteit, zijn moed en eerlijkheid. Hij deed zijn mond open als hij iets verkeerd ontdekte. Als hij een project verdacht vond weigerde hij er zijn handtekening onder te zetten.

Tijdens zijn tijd als gouverneur hield hij verschillende projecten, die veel publieke aandacht kregen, tegen omdat hij vond dat ze niet in het publieke belang waren. De bevolking van Chiang Rai heeft nooit ook maar enige kritiek of klacht geuit op Narongsak.

In april jl publiceerde de Royal Gazette al zijn overplaatsing als gouverneur naar de provincie Phayao die begin deze week inging. Maar voorlopig zal hij de leiding houden van de reddingsoperaties totdat alle dertien voetballers veilig zijn geëvacueerd.

No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Gouverneur Narongsak Osotthanakorn van Chiang Rai en de grot”

 1. Eric zegt op

  Dit is een heel ander verhaal dan dat hij iets verkeerd zou hebben gezegd en daarom met onmiddellijke ingang overgeplaatst is.

  • Rob V. zegt op

   Ik heb alleen maar vernomen dat de gouverneur zijn werk goed deed en nooit een blad voor de mond nam, iets dat hem niet door iedereen in dank werd afgenomen maar door de meeste mensen wel.Ook gaf de gouverneur aan zijn handtekening niet onder verkeerde projecten te zetten.

   Khaosod noemt wat voorbeelden:

   http://www.khaosodenglish.com/news/crimecourtscalamity/2018/07/04/cave-rescue-saves-governors-job-at-least-for-now/

   Een overplaatsing naar een kleinere provincie zou onofficieel wel als demotie worden gezien.

   • Rob V. zegt op

    Narongsak heeft sinds zijn aanstelling verleden jaar onder meer zaken met een corruptie luchtje aangepakt, zo beval hij tot onderzoek van 300 miljoen baht kostende afvalwerkingsfabriek en een aquarium van 13 miljoen baht. Ook weigerde hij te tekenen voor een 50 miljoen baht kostend project ten behoeven van een of ander toeristische trekker -dat geld kon beter aan wegen en andere infrastructuur besteed worden vond hij- . En 32 miljoen baht voor het bouwen van een groot standbeeld van een oude koning op een eilandje midden in een rivier was hij ook op tegen wegens het risico op natuurschade.

    Khaosod schetst een beeld van een pientere man die geen oren heeft naar prestige projecten of zaken die stinken en die zijn mening niet onder stoelen of banken steekt. Een prima gouverneur lijkt mij zo.

 2. Laksi zegt op

  Tja,

  Dit is toch een heel ander verhaal, dan er regelmatig in de media stond.
  Dat de beslissing van overplaatsing veel eerder was genomen, dan de “grot” had ik al begrepen.
  De regering wil gouverneur’ s ieder jaar laten “roleren” om corruption tegen te gaan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website