Netiwit Chotiphatphaisal, de eerste Thaise dienstweigeraar

Door: Lee Yu Kyung

Netiwit is een negentienjarige middelbare school leerling en, gezien zijn leeftijd, één van de meest uitgesproken studenten met een grote mate van openlijk verzet. Hij is de eerste die publiekelijk verklaarde een dienstweigeraar te zijn in Thailand waar het leger een bron is van fortuin, status en bijna absolute macht.

Vanaf zijn zestiende jaar dacht hij er over na totdat hij op 14 september 2014, op zijn achttiende verjaardag, zijn welbewuste dienstweigering bekend maakte.

‘Militaire heerschappij heeft Thailand gedomineerd, niet alleen nu, maar al voor een lange tijd’, zegt Netiwit’s verklaring, ‘zij controleren de leerboeken die nationalisme en respect voor het leger aankweken. Wij weten dat ze Thailand willen omvormen tot een militaire staat’.

Netiwit beperkt zijn betoog niet tot ‘geweldloosheid’ of pacifisme. Hij neemt ook niets terug van zijn kritiek op de Thaise strijdkrachten of het boeddhisme. ‘Ik kan onmogelijk zeggen dat ik een boeddhist ben in een land vol geweld en mensenrechten schendingen’, stelt hij vast, ‘Ik ben een gewetensvol mens’.

Thailand is één van meer dan dertig landen die nog dienstplicht kent. Volgens de Military Sevice Act (1954) zijn alle eenentwintig-jarigen verplicht te dienen in de strijdkrachten. Ongeveer zestig procent van de strijdkrachten (300.000 man) bestaat uit professionele soldaten, de rest zijn dienstplichtigen.

Thailand heeft ook veel meer generaals dan de Verenigde Staten, 1750 tegenover 1000 in de VS die een strijdmacht van een aantal malen groter kent.

Pakawadee Veerapaspong, een onafhankelijk schrijfster en activiste in Chiang Mai vertelde me dat hoewel Thailand geen enkele oorlogsdreiging kent ‘de begroting voor de strijdkrachten jaarlijks stijgt. (bijna verdubbeld sinds de coup van 2006, Tino). De besteding van al dat geld is schimmig en zou meer onder de loep moeten worden genomen’.

Pakawadee merkte verder op dat, na de democratische opstand tegen het militaire bewind van generaal Suchinda in 1992, iedereen dacht dat de invloed van het leger op de politiek voorbij was en niemand vond het daarom nodig het leger te hervormen. ‘Dat is waarom we nu steeds opnieuw in de nachtmerrie van een militaire dictatuur moeten leven’, voegt ze er aan toe.

Ik ontmoette een groep middelbare school studenten. Ze lieten me een aantal posters zien waarop geschreven stond: ‘Thaise mannen zijn geen slaven van het leger’.

Zij zeiden dat ze overwogen een campagne van publieke protesten te beginnen. Eén van de studenten was de negentienjarige Nithi Sankhawasi. Hij had juist zijn Ror Dor training (zie noot 1) beëindigd.

‘Iedere vrijdag gingen we naar het militaire kamp’, zei Nithi, ‘we leerden daar over de oude Thaise geschiedenis, maar nooit over hedendaagse zaken. We leerden ook over de Koning, de Religie (Boeddhisme) en het leger, naast af en toe wat militaire training’.

‘We moesten kleren en laarzen kopen net als soldaten. Iedereen op de Ror Dor training moest dat zelf betalen. De bedrijven die producten leveren behoren tot het leger’. Voor Nithi is dit corruptie. ‘Ik vond het tijdsverspilling. Tienerjaren zijn kostbaar, toch?’

Netiwit weigerde ook deel te nemen aan het Ror Dor programma. Dat betekent dat hij over twee jaar zal worden opgeroepen voor het leger. ‘Ik heb ook een probleem met de Ror Dor training voor teenagers’, zei hij, ‘scholen willen dat we gehoorzamen net als soldaten. Ze willen dat we leven in angst voor de soldaten. Als er dan een coup komt is er weinig tegenstand en de meesten vinden het OK’.

Op 4 februari jl. kondigde de legerbevelhebber aan dat Ror Dor trainees zullen worden ingezet om tijdens het referendum over het ontwerp grondwet as juli bij de stemlokalen de kiezers voor te lichten. Er is een groeiende angst dat deze inzet een intimiderende invloed zal hebben op stemgerechtigden.

Sinds Netiwit’s verklaring als dienstweigeraar heeft hij meer dan duizend berichtjes ontvangen met doods-en andere geweld bedreigingen. ‘Ze vonden dat ik niet patriottisch genoeg was’, zei hij.

Zij die de dienstplicht onwettig uit de weg gaan wacht een gevangenisstraf van drie jaar. ‘Ik kan niet zeggen dat ik er klaar voor ben de gevangenis in te gaan, zei Netiwit, ‘Ik hoop dat er een andere weg is. Zo niet, dan moet het maar’.

Zijn vader noemde ooit een ‘betaling’ om de dienstplicht te vermijden. Maar Netiwit is daar op tegen omdat het corrupt is. ‘De armen kunnen het bedrag (30-40.000 baht, Tino) niet opbrengen. Het is niet eerlijk, niet rechtvaardig’. Netiwit zei dat zijn familie lagere middenklas is en zijn beslissing respecteert.

Het idee van een ‘gewetensbezwaarde’ is nieuw in de Thaise samenleving, merkt Pakawadee op. ‘De angst voor vervolging door een krijgsraad en voor het slaan en pesten door officieren in de barakken is wijdverbreid’. Ze legt er de nadruk op dat ‘veel hulp voor Netiwit nodig is als de tijd van de oproep voor dienstplicht is aangebroken’.

Noot 1

Ror Dor training. Ror Dor (R D) is de afkorting voor ráksǎa phaen din’ wat ‘zorg voor de natie’ betekent. Jongemannen in de laatste drie klassen van de middelbare school kunnen daar aan meedoen. Het kost ongeveer vier dagen per maand en geeft bij volledig volgen van de training vrijstelling van dienstplicht.

Mijn zoon deed twee weken mee aan deze training en weigerde verder te gaan, één van de redenen voor hem om naar Nederland terug te keren. (Thais hebben die mogelijkheid niet). Mijn zoon zei dat het vooral propaganda is (over de ‘vijanden’ als Birma en de koloniale machten, de kracht van de Thaise natie, en de noodzaak van het leger) en er bovendien veel vernedering voorkomt. Gehoorzaamheid bij het uitvoeren van de meest idiote bevelen staat voorop. Ze noemden hem ‘âi fàràng’, ofwel ‘verdomde farang’.

Ik heb het oorspronkelijk verhaal, dat volledig op de hier onder staande link staat, ingekort tot ongeveer de helft waarbij ik vooral Netiwit’s daden en woorden meld.

Bronnen:

No votes yet.
Please wait...

23 reacties op “‘Ik wil geen soldaat zijn in welk gewelddadig leger dan ook’”

 1. Martien zegt op

  Netiwit,
  Veel succes met je strijd tegen de militaire dictatuur.
  Je bent m.i. een: TOPGOZER!

  • Marino zegt op

   Strijd tegen een militaire dictatuur?Ik vind het voor thailand positief dat de militairen aan de macht zijn.Het is nu veel veiliger dan toen de rode en de gele politieke partijen elkaar trachten uit te moorden.

   Zolang de thaise bevolking en hun politieke leiders de drang hebben om te profiteren van het zwakke politiek systeem zullen ze nog veel coups kennen.

   Er is weinig verschil tussen een militaire dictatuur en een regering verkozen door een onwetend volk.

   Machtsgeilheid is zeer groot onder de vele kandidaat eerste ministers die het uitbazuinen dat Thailand lijdt aan een militaire dictatuur.

   Er is nu tenminste discipline.

   gegroet.

   • Tino Kuis zegt op

    Het volk is niet onwetend, die eer komt toe aan de huidige machthebbers.
    Wist je dat al veel van de vroegere leiders van de geelhemden, die destijds riepen om een coup en juichten toen de coup er kwam, er nu spijt van hebben? Zo zei Mongkol na Songkhla: ‘Onder Yingluck was alles beter, ik heb spijt dat ik mee deed aan de gele demonstraties’.

 2. Leo Th. zegt op

  Respect voor de hoofdpersoon in dit indrukwekkende verhaal. Ik vrees dat zijn stellingname hem niet in dank zal worden afgenomen en dat hem nog veel beproevingen te wachten staan. Mocht hij in een militaire gevangenis terecht komen dan is het maar zeer de vraag of hij het daar levend vanaf brengt.

 3. Evert zegt op

  Netiwit, ik steun jou. Ik heb zelf mil. dienst even geprobeerd, maar de driltechnieken stuitten mij zo tegen de borst, dat ik gezorgd heb dat ik eruit kwam,

  Evert

  • rob zegt op

   Personen zoals de hoofdpersoon in dit artikel kan ik nog enigszins begrijpen hoewel het mij lijkt alsof hij wellicht door een of andere groepering aangezet wordt tot deze actie en zelf de eventuele gevolgen daar nog niet helemaal van begrijpt.

   Echter personen die er via slinkse manieren onder de dienstplicht uit proberen komen, als ze al zijn opgeroepen en al in dienst zijn ( S5? ) daar heb ik geen respect voor. Persoonlijk ben ik nog steeds van mening dat er helemaal niks mis is met een dienstplicht. Helemaal in deze tijd..Jongeren leren er een vak, respect en zijn m.i. beter op de maatschappij voorbereid dan degene die zogenaamd gaan studeren tot hun 39ste of zo. Het zou niet zo gek zijn als de dienstplicht ook in Nederland weer zou worden ingevoerd.

   Indertijd zat ik met plezier in het leger, onderdeel mariniers, en heb daar vrijwillig een flink aantal jaren aan vast geknoopt en er nooit spijt van gehad of slechter van geworden, ondanks de “dril”

  • Nicole zegt op

   Het zou anders voor heeeeeel veel jeugdigen, geen kwaad kunnen om weer wat discipline te leren.
   Hadden we misschien ook een veiliger samenleving.
   Wat betreft deze Thaise jongeman. Ikzelf denk dat het nog te vroeg is in Thailand voor dergelijke protesten.
   Trouwens corruptie is natuurlijk niet alleen van de mlitairen.

   • teun zegt op

    Nicole,

    Je hebt volkomen gelijk als je zegt, dat het voor “heeeeeel veel” jeugdigen (en dan speciaal jongens) geen kwaad kan discipline bijgebracht te krijgen. Als ik in thaise gezinnen kijk dan zie ik vooral jongens als een soort halfgodjes behandeld worden. Ze mogen alles en doen dus vervolgens ook alles waar ze zin in hebben. Vaak geen enkele opvoeding.

 4. geert barbier zegt op

  Een uitzonderlijk moedige en verstandige jongen. Het beste maar hij zal het hard hebben..

  • Pieter zegt op

   Dat gaat die jongen nooit van zijn leven in z’n eentje redden. Het is maar helemaal de vraag of zijn opstelling moedig is, laat staan verstandig. Op z’n minst moet hij zorgen voor een netwerk van mensen die hem steunen en bijstaan. Zo niet, dan verdwijnt hij in de vergetelheid. Hij staat in z’n eentje nooit sterk, en enkel de macht van het getalkan hem wat power geven. Mooie woorden zoals bovenstaand gaan hem niet helpen, want komen niet ver. Zoals aangehaalde Pakawadee Veerapaspong al zegt: hem dreigt de krijgsraad. En wat heeft hij dan bereikt? Welk doel heeft hij dan gehaald?

   • Nicole zegt op

    Volledig met je eens. Misschien heel moedig maar heel onverstandig

 5. Gringo zegt op

  Ik heb geen enkel respect voor een dienstweigeraar, dus ook niet voor deze naïeve Thaise jongen. Dienstweigeren is respectloos tegenover je leeftijdgenoten.

  Zeker in Thailand is het ook nog zinloos, want alles wat hij doet om publiciteit te halen zal tegen hem werken. De publiciteit voor deze domme eenling is sowieso overdreven.

  Ik zou hem aanraden om zich een kerel te tonen en gewoon in dienst te gaan. Als je wilt protesteren doe het dan vanuit de leger-organisatie en schop er niet tegenaan van buitenaf.

  • Tino Kuis zegt op

   Gringo,
   Je hebt recht op je mening dat diensweigeren respectloos is. Sta toch een ogenblik stil bij het feit dat alleen arme sloebers dienstplichtig soldaat worden, de mensen met geld kopen het af. Hoe eerlijk is dat? Veel dienstplichtigen worden door hun officieren misbruikt voor persoonlijke diensten.
   Hoe je verder ook mag denken over zijn principieel dienstweigeren, Netiwit is een zeer intelligente en belezen jongen. Absoluut niet naief en bovendien staat hij niet alleen.
   Protesteren binnen de leger-organisatie is onmogelijk, je wordt gelijk opgesloten. Zoals iemand al zei: velen blijven weg na hun verlof.

 6. Fransamsterdam zegt op

  Als je geen soldaat wilt zijn in welk gewelddadig leger dan ook, wil je – bij gebrek aan geweldloze legers – nooit soldaat in een leger zijn.
  Je laat dan ofwel anderen de kastanjes uit het vuur halen, ofwel er is helemaal geen leger, in welk geval je vroeg of laat zult worden overlopen door minder principiëel pacifistische lieden.
  Ik vind het best hoor, maar dan later ook niet zeuren.

 7. danny zegt op

  De artikelen van Tino stelen altijd mijn hart.
  Ik ken je aversie tegen het leger maar graag zou ik van je willen weten,hoe de politieke problemen anders op te lossen in dit land.
  Het is nu al tijden rustig in Thailand niemand vecht en protesteert niet meer wat een rust.
  Voor Thailand zou ik geen beter alternatief weten.
  Zonder deze coup zouden er zeker gevechten zijn uitgebroken, waarvan het einde zoek zou zijn.
  Als mensen niet met elkaar willen overleggen rest een coupe, waarbij in dit geval de strijd is gestaakt.
  Ik ben het met het artikel helemaal eens, maar in je eentje red je dat niet, zoals jouw zoon er dan beter aan heeft gedaan om naar Nederland terug te gaan.
  Zolang ik geen alternatief kan bedenken lijkt mij voor Thailand dit de beste van de slechtste oplossing.
  Zolang het volk zich heel gemakkelijk laat omkopen(net als het leger)en ook niet politiek geïnteresseerd ,vaak omdat de mensen al genoeg moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen,heeft het volk een goed leider nodig,die de vrede bewaard en het algemeen belang dient.
  Veel van deze eigenschappen zal ook deze leider niet hebben, maar misschien…iets beter dan niets.

  De mensen zullen moeten inzien dat het vechten tegen elkaar geen optie is om het land beter te maken.
  Ik lees graag jouw betere oplossing.
  goede groet van Danny

 8. Arend Hart zegt op

  Mooi dat Tino Kuis (en Lee Yu Kyung!) zo uitgebreid aandacht besteedt aan deze moedige tiener! Iemand moet de eerste zijn om de waanzin van de nationalistische militaire denkwijze, die hier te lande helaas de dienst uitmaakt, aan de kaak te stellen. Voor mij verdient Netiwit Chotiphatphaisal alleen al om zijn onafhankelijke denkwijze en stellingname een standbeeld. Hij is het zout in de pap! Dit land heeft grote behoefte aan onafhankelijk denkende jonge mensen als hij! Moge hij de kracht hebben te volharden als een lichtend voorbeeld voor anderen.

 9. Henk Wag zegt op

  Even een opmerking: weliswaar geldt de dienstplicht voor alle 21-jarigen, maar er wordt door loting
  beslist of werkelijk dienst moet worden genomen. Ongeveer 50 % van de “lotelingen” moet in werkelijke militaire dienst, ongeveer 22 maanden.

 10. andy zegt op

  Herkenbaar. Ik ken meer thaise jongeren die na hun verlof niet meer zijn teruggekeerd naar het leger. Zij konden niet meer tegen het saddistisch regime in het leger. Houd wel in dat ze nooit een job kunnen krijgen waarvoor ze een id kaart nodig hebben. Omdat ze bij het aanvragen van een id kaart alsnog opgepakt worden. Alleen dagjes werk. Deze jongen heeft het lef om als ervoor uit te komen dat hij dienstweigeraar is. Dit is de reden dat ik mijn zoon(hal ned, half thai) geen thais paspoort wil geven

  • Jacques zegt op

   Sinds jaar en dag zijn er al dienstweigeraars en dat zal altijd wel zo blijven. We leven in een wereld met gekken en gestoorden die alleen maar uit zijn op macht en status en die dit mede door geweld willen bereiken. Kijk naar die malloot in Syrië en die andere gek in Noord Korea om maar eens wat te noemen. Beiden in staat en hebben dit al aangetoond, geen respect voor hun onderdanen te hebben en ze rustig uitmoorden of uithongeren. Een zichzelf respecterend land heeft een leger nodig, want we leven niet in een sprookjeswereld. Ik zag het graag anders maar zo is het wel. Dus er zijn voor je vaderland en kunnen en willen optreden als de situatie zich voordoet is een noodzakelijk kwaad. Dat er een zekere discipline heerst in het leger is noodzakelijk, want anders functioneert het niet. Deze discipline wijkt af van het normale gangbare leven en gedrag. Ook hier van kan je leren en wordt je rijker, hetgeen toch een duidelijke boodschap is in het leven. Groeien door ondervinding en aanpassing. Je afzetten tegen een hoop zaken, zoals de militaire dienstplicht, die onlosmakelijk verbonden zijn met de maatschappij waarin we leven, is iets wat is afraad aan diegene die dit willen gaan doen. Weglopen van bepaalde verantwoordelijkheden die je niet aanstaan en anderen hiervoor op laten draaien. Gezien de 50% uitloting is er een reële kans te worden gevrijwaard en die 22 maanden op een heel leven waar praten we over. Ik wens deze jongeman sterkte in zijn beslissingen maar alles heeft consequenties, ook datgene wat je liever niet als tegenreactie zou zien.

 11. NicoB zegt op

  Heel moedig om het op te nemen tegen zo’n grote overmacht, wens hem hier sterkte en veel wijsheid bij.
  Wil hier toch ook enige nuance aanbrengen, nl. dat de Thaise jongen wel enig zo niet veel profijt heeft van het feit, dat er in Thailand een leger is.
  Waarom?
  Was dat leger er niet cq. niet geweest, dan heette Thailand nu Myanmar of Cambodja.
  NicoB

 12. Ralph van Rijk zegt op

  Mooi verhaal van iemand die spreekt vanuit zijn eigen gevoelens en een eigen mening durft te hebben en ook te uiten in een land als Thailand waar corruptie en vriendjespolitiek hoogtij viert.
  Al die onzin dat je respectloos bent tegenover je leeftijdsgenoten doet mij denken aan al die grijze kuddedieren zonder een of andere mening.
  Moet je eerst in het systeem zitten om het aan te vallen.
  Ben zelf wapenweigeraar geweest en heb toch mijn land en medemensen geholpen met vervangende dienstplicht.
  Ralph van Rijk.

 13. Mark zegt op

  Als dienstplicht aan de natie dan toch zo hoog aangeschreven staat in Thailand, waarom komt dan enkel de mannelijke helft van de jongelingen in aanmerking? En waarom wordt daarvan de helft dan uitgeloot? En waarom koopt een groot deel van de meer begoede mannelijke jongelingen die ingeloot worden zich dan uit met bathjes van mamma of pappa? Zijn die zoontjes van de meer begoeden dan minder verdienstelijk voor de Natie? En waaruit zou dat dan moeten blijken? En zijn de minder begoede mannelijke jongelingen die hun plaats “vrijwillig” innemen dan meer verdienstelijke Thai voor de Natie? En waaruit zou dat dan weer blijken? En waarom is de jonge Netiwit in de ogen van sommigen dan minder goed bezig dan de zoontjes van de meer begoeden die zich vrijkopen?

  Veel vragen die stof tot nadenken geven.

  Persoonlijk vind ik het hoogst eigenaardig dat er in een overwegend Boeddhistisch land als Thailand geen andere vormen van dienstplicht bestaan dan de militaire? Het volstaat ter plekke even rond je te kijken om te zien dat er maatschappelijk noden genoeg zijn die via diverse vormen van dienstplicht aan de Natie gelenigd zouden kunnen worden.

  Niet enkel voor deze Netiwit, maar voor de massa Boeddhistische jongelingen in Thailand zou dat een verdienstelijke uitweg kunnen zijn, goed voor henzelf en voor de Natie.

 14. rob zegt op

  “Dus er zijn voor je vaderland en kunnen en willen optreden als de situatie zich voordoet is een noodzakelijk kwaad.” Ik heb zelden zo’n naieve visie op dienstplicht gelezen. Men schijnt niet te beseffen, dat discipline en respect heel vaak elkaars tegendeel zijn. Discipline mondt, indien niet bekritiseerd, altijd uit in misbruik, militairen zijn immers ook maar mensen en,dat is overal ter wereld te zien: macht maakt corrupt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website