De tempels van Thailand en andere heilige plaatsen van aanbidding zijn prachtig om te bezoeken, oases van rust en kalmte en rijk aan historische en religieuze betekenis. Ze worden in hoog aanzien gehouden door de Thaise bevolking. Toeristen zijn welkom, maar er wordt van hen wel verwacht, dat zij zich gedragen in overeenstemming met een zekere etiquette.

Het in acht nemen van de do’s en don’ts van gedrag zal het bezoek veraangenamen en de waardering en dankbaarheid van de Thais opleveren. Met onderstaande tips in het achterhoofd kan de bezoeker aan een Thaise tempel of andere heilige plaats een geweldige ervaring opdoen.

Passende kleding

Zwembroeken en tanktoppen kunnen de ideale keuze zijn voor het strand, maar dergelijke kleding mag niet gedragen worden tijdens een bezoek aan een tempel. Dit zijn immers plaatsen van religie en bezoekers moeten zich naar behoren kleden. Voor mannen betekent dit een shirt met mouwen en een lange broek of korte broek die de knieën bedekken. Voor vrouwen betekent dit een rok die langer is dan knielengte en een top met mouwen, geen spaghettistrengen. Voor zowel mannen als vrouwen zijn schoenen of sandalen met een riem aan de achterkant de norm.

Schoenen verwijderen

Van iedereen die een tempel betreedt, wordt verwacht dat hij dat blootsvoets doet. Schoenenrekken of aangewezen ruimtes om schoenen te plaatsen zijn te vinden buiten alle tempels.

Drempel

De meeste tempels hebben een verhoogde drempel bij de ingang. Stap niet op die drempel, maar er over heen.

Richt je voeten weg

Zittend voor een Boeddhabeeld richt de bezoeker zijn voeten van het beeld af en nooit er naar toe, want dit is een teken van gebrek aan respect. Evenzo wordt wijzen met een vinger op de westerse manier in Thailand als ongepast beschouwd en dus als men toch iets wil aanwijzen dient men dat te doen met de handpalm naar boven en met de vier vingers naar voren gericht.

Fysiek contact met monniken

Vrouwen mogen een monnik of zijn gewaad niet aanraken. In het geval dat een vrouw iets aan een monnik wil geven, kan ze het door een man laten doen of de gift in geld of natura ergens neerleggen en de monnik toestaan ​​het op te pakken.

Foto’s maken

In de meeste tempels kunnen foto’s worden gemaakt. Maar het is belangrijk om op te merken dat het bij het nemen van een foto onbeleefd is om iemand op de een of andere manier te hinderen, vooral degenen die in gebed zijn of een donatie plaatsen.

Respecteer Boeddha-afbeeldingen

Dit zijn heilige voorwerpen en het spreekt voor zich dat men er altijd op een respectvolle manier mee om dient te gaan. Het beeld of heilig voorwerp wordt niet aangeraakt net zo min als er naar gewezen wordt. Er omheen lopen dient men met de klok mee te doen en het is niet gepast om met de rug naar het beeld te lopen of te staan. Bij het verlaten van het beeld dient men een korte afstand achterwaarts te lopen alvorens zich om te draaien.

Nog enkele etiquette-aanwijzingen

 • Zet hoofddeksels en zonnebrillen af
 • Schakel mobiele telefoons uit of schakel over naar de stille modus
 • Spreek niet luid of schreeuw niet.
 • Rook niet
 • Kauw niet op kauwgom of snacks tijdens het rondlopen.

Bron: Persbericht van Tourist Authority of Thailand (TAT)

Rating: 5.00/5. From 1 vote.
Please wait...

8 reacties op “Enkele gedragsregels voor bezoek aan Thaise tempels”

 1. Rob zegt op

  De tempels zijn altijd en bezoek waard maar dat het altijd een oase van kalmte en rust is daar ben ik het niet mee eens, vaak is er, buiten eventuele andere bezoekers, veel hard geluid van of biddende monniken of luide muziek.

 2. Sijsbert Jongebloed zegt op

  Prachtig die tempels. En houd je aan de Thaise regels. En dat deden we. Dus schoenen netjes uitgedaan en bij alle andere schoen en slippers gezet voor het trapje naar de ingang. Bij terugkomst waren mijn schoenen gestolen. Ja, ze waren zo goed als nieuw, dus heel aantrekkelijk om mee te nemen. Het heeft me daarna bijna anderhalf uur gekost, lopend op blote voeten, om ergens iets van slippers te kunnen kopen.
  Een advies nu: Doe, wanneer je een tempel bezoekt, oudere schoenen of slippers aan. Of doe zoals ik nu doe mijn schoenen in de rugzak.

  • Sir Charles zegt op

   Komt helaas voor, de (dure) sneakers van met name Nike en Adidas zijn zeer gewild. Ach gebeurd is gebeurd en hoop dan maar dat de dief lang plezier er aan heeft. 😉

  • l.lagemaat zegt op

   Dat het kennelijk meer voorkomt, blijkt wel uit het feit dat men maatregelen neemt.
   Schoenen kunnen in een kastjes geplaatst worden en men krijgt een bonnetje daarvoor.
   Bij het inleveren van de bon, krijgt iemand zijn schoenen terug.

 3. Tino Kuis zegt op

  Ik vind het altijd mooi mee te maken hoe de Thais in de tempels niet alleen bidden en mediteren maar vaak ook gezellig praten en lachen, op gedempte toon. Schilderijen van kerkinterieurs in het Holland van de 17e tot de 19e eeuw laten ook zien dat het daar niet alleen plechtig en heilig is.

 4. cees zegt op

  Een mooie anekdote is dat wij tempel bezochten netjes schoenen uitgedaan hadden en toen we weer weggingen hadden aapjes deze mee genomen.zelfs een tros bananen hielp niet om ze terug te krijgen haha.

 5. Marc Dalle zegt op

  De Thai gaan eerbiedwaardig maar toch relaxed om met de etiquette in tempels. Er wordt wel degelijk ook in “geleefd”. Gepraat, zittend genoten van de koelte, gevierd, geslapen en soms zelfs gegeten. Hier en daar zelfs muziek, een radio, enz. Als niet-Thai houd je je best altijd aan de meest beleefde regels en je wordt gewaardeerd voor je bezoek.

 6. Lydia zegt op

  Neem sokken mee als je niet graag blootvoets loopt. En een tasje voor je schoenen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website