Terwijl Nederland zich opmaakt voor Oud en Nieuw met de traditionele oliebollen, kan deze feestelijke traktatie ook in Thailand worden bereid. Het bakken van oliebollen in Thailand is een fantastische manier om een stukje Nederlandse cultuur naar de tropen te brengen.

Het belangrijkste ingrediënt voor oliebollen is de bloem, die gemakkelijk te vinden is in de meeste supermarkten in Thailand, zoals de Makro, Lotus of Big C. Gist, nog een belangrijk ingrediënt, is ook beschikbaar in deze winkels, vaak bij de bakproducten. Suiker, zout en eieren voor het oliebollenbeslag, zijn standaard verkrijgbaar.

Voor de vulling kunnen rozijnen of krenten gebruikt worden, hoewel deze soms lastiger te vinden zijn. Een goede plek om te zoeken is in de grotere supermarkten of in internationale voedselwinkels in grotere steden. Als alternatief kunnen stukjes appel of andere lokaal beschikbare vruchten een tropische draai aan de traditionele oliebol geven.

Melk, een ander ingrediënt, is overal in Thailand verkrijgbaar. Voor het bakken is het essentieel om een goede frituurolie te kiezen. Arachideolie of zonnebloemolie, beide verkrijgbaar in de meeste Thaise winkels, zijn uitstekende opties vanwege hun hoge rookpunten.

Het bakken van oliebollen vereist een diepe pan of friteuse. In Thailand zijn keukenartikelen zoals pannen en friteuses te vinden in grote warenhuizen of gespecialiseerde keukenwinkels.

Voor Nederlanders in Thailand biedt het bakken van oliebollen een heerlijke manier om een stukje thuis te vieren tijdens de feestdagen. Voor Thai en andere internationale bewoners is het een unieke kans om kennis te maken met deze smakelijke Nederlandse traditie. Met de juiste ingrediënten en een beetje geduld, is het mogelijk om overal in Thailand te genieten van zelfgebakken oliebollen.

Heb jij wel eens oliebollen gebakken in Thailand? En, smaakten ze goed?

8 reacties op “Oliebollen bakken in Thailand: Een stukje Nederlandse traditie in de tropen”

  1. Harry van der Leur zegt op

    Alle jaren na mijn pensionering zit ik in een dorpje , net boven Koraht en beleef daar mijn Thaise winterseizoen in de buurt van veel Thaise familie.
    En daar hoort daar ook het oliebollen gedoe met oud en nieuw bij, en als oude koekenbakker is het dan ook ee fluitje van een cent om er elk jaar aan te beginnen na de Kerstdagen 7 uur opstaan en het oliebollen beslag gaan maken op een ouderwetse manier met als toevoeging het soezen beslag om ze mooi luchtig te maken de verse gist en vulling neem ik uit Nederland mee en bewaar de verse gist in een luchtdichte plastic doos met een vochtige doekje in de koelkast en bak daar ook mijn eigen brood mee , het beslag goed laten rijden en een paar uur aan het bakken gaan op een matig gasvuur .
    En dan de volgende dag bij de naaste familie in de buurt gaan uitdelen met poedersuiker er op ….
    ,zoetigheid gaat er bij de Thaien altijd in , leuk om te doen ,
    Harry uit Banbing , Thailand !!

    • Johannes zegt op

      Leuk……ongeveer hetzelfde doe ik in een dorpje op het platte land in Duitsland en deel de oliebollen uit in de kennissenkring van het dorp. Ik geef graag een extra draai aan het recept door de toevoegung van stukjes geconfijte gember, dadels, cranberries en wat gemalen vanille. Als bakolie gebruik ik een high oleic zonnebloemolie omdat bij het gebruik van gewone zonnebloemolie door de langdurige verhitting schadelijke radikalen en aldehyden ontstaan. Aan als “frituurolie” gedeclareerde olie voegt de fabrikant vaak antioxydanten toe die het ontstaan van deze schadelijke stoffen tegengaat.
      Fijne Jaarwisseling
      Johannes uit Birkelbach bij Winterberg

      p.s. interessante tip van het soezenbeslag. Ga ik zeker een keer proberen.

  2. Adri zegt op

    Ja, al een aantal jaren bak ik hier, provincie Phayao, oliebollen voor de familie. Ik heb zelfs oliebollen gebakken voor de kinderen van een naburige school. Het duurde wel even voordat ze durfden te happen. Denuf moest hetvoorbeeld geven. Ik heb alleen geen friteuse. Best lastig om de olie op temperatuur te houden. Dit jaar heb ik ze gebakken in de airfryer. Je moet t beslag een beetje aanpassen. Iets minder vocht. Dan smaken ze best aardig. En de familie vindt t altijd lekker als de farang iets eetbaars uit Holland maakt.
    Groet Adri

  3. Jean Dujardin zegt op

    Heerlijk, maar zonder poedersuiker vind ik het toch niet echt wat het moet zijn .

  4. Nicole zegt op

    Heb ze gisteren ook weer gebakken. Net zoals ieder jaar. Lekker

  5. Carolina zegt op

    Al 16 jaar bak ik oliebollen op het Indonesische eiland: Lombok.
    Alles is te verkrijgen in de lokale bakwinkels. Je hoeft er niet voor in de dure supermarkten te zijn.
    Ik maak het altijd met bier.
    Lukt altijd en zijn super lekker. Hier en daar uitdelen wordt zeer gewaardeerd

    • Jos M zegt op

      Carolina, gebruik je dan bier in plaats van gist?

      En zoja hoeveel ?

  6. Henk zegt op

    We zijn ook aan het bakken geweest. Althans mijn vriendin. Ik had uit Nederland alleen poedersuiker mee genomen. Veel, zo ook de krenten, bij de Makro gekocht. De gist eerder bij de friendship markt in Pattaya.
    Helaas wist mijn vriendin niet waar de gist voor was, ze had het weggegeven.
    Dus zonder gist. Ze werden niet mooi rond, maar smaakte nog steeds goed.
    Vond alleen dat er zo weinig krenten in zaten. Toen het bakken bijna klaar was, vond ik de zak met krenten, ze van die zak van 300 gram slechts een kwart gebruikt. Op een kilo bloem. Volgende keer misschien beter.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website