Droogte in Thailand: Boeren stappen over op watermeloenen

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
4 oktober 2015

Mocht iemand zich de laatste tijd afgevraagd hebben waarom er zoveel watermeloenen te koop aangeboden werden, dan is de volgende verklaring daar het antwoord op.

Door de sterke en aanhoudende droogte getroffen boeren hebben in de provincie Chanthaburi een ommezwaai gemaakt door in plaats van rijst te blijven produceren nu watermeloenen te gaan verbouwen. Dit gebeurde nadat de overheid verschillende gebieden in de provincie tot rampgebied had verklaard. De boeren besloten toen op een ander product over te stappen.

Een paar voordelen bleken al spoedig. Er was veel minder water nodig dan bij rijst en ook de meloenen konden al na 60 dagen geoogst worden, terwijl dat bij rijstbouw pas na vier maanden mogelijk is. Bovendien konden de meloenen vrij gemakkelijk naar markten getransporteerd worden of handelaren kochten dit op bij de boeren, terwijl rijst daarentegen veel omslachtiger was door opslag en verkoop.

Hoewel de meloenoogst wel minder financieel gunstig is dan rijstbouw gaat nu de voorkeur van de boeren uit naar dit product. Beter dan de gronden braak te laten liggen of zelfs rijstoogsten te zien mislukken door gebrek aan water.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Droogte in Thailand: Boeren stappen over op watermeloenen”

  1. jasper zegt op

    Chantaburi? We verzuipen zowat dit jaar in de overdadige regenval, als ik eerlijk ben. Het Zuidoosten is altijd ” nat” , een van de redenen warom ik er woon.

    Maar goed, ik haat rijst, ben gek op watermeloen, dus win-win.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website