De PEA, Provincial Elektricity Autority, zegt haar verantwoordelijkheid te nemen door nauwkeuriger aanleg en controle toe van elektriciteitskabels, naar aanleiding van drie elektrocuties, waaronder de dood van een werknemer. Ook overleed een vrouw op een motorbike, toen zij in aanraking kwam met een losliggende draad op de weg.

Nirut Charoenchob, PEA-manager, gaf 19 juli opdracht aan medewerkers om in de stad laaghangende draden en andere gevaren, veroorzaakt door recente stormen, aan te pakken.

Technici hadden ook kabels over het hoofd gezien, die naar een 20 meter verder gelegen huis lag. De bewoner ligt na een zware stroomstoot op intensive care, maar zou naar verwachting herstellen. De PEA manager bezocht de patiënt en de maatschappij zal de ziekenhuisrekening betalen.

Zijn PEA-technicus Suey Chiewpansa, 53, was minder gelukkig en werd geëlektrocuteerd tijdens het repareren van stroomleidingen in vochtig weer. Hoewel hij in coma naar het Banglamung ziekenhuis gebracht werd, mocht hulp niet meer baten.

Met elektriciteit valt niet te spotten! Een paar weken geleden stond een overlijdensbericht van een meisje in het buitenland in de krant. Zij zat in bad met haar mobiel, die nog aan het opladen was en werd geëlektrocuteerd. In veel huizen is de vraag of de aardlekinstallatie in orde is. Bij het open maken van de wandcontactdoos ontbreekt soms de aardedraad. Ook over de kleuren van de draad is niet overal nagedacht. Een spanningszoeker is daarbij een noodzakelijk hulpmiddel!

Kantoor PEA, halverwege richting Huai Yai rechts, tel.nr.0-3811-1857


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Doden en gewonden door elektriciteit: Autoriteiten beloven beterschap”

 1. ruud zegt op

  Ik denk niet, dat er iets verandert.
  Daarvoor zouden mensen op hoge posten op straat gezet moeten worden, als ze hun werk niet doen.
  En dat zie ik niet gebeuren.

  Bij dat ge-elektrocuteerde meisje in bad zat het probleem waarschijnlijk niet bij de telefoon.
  Dan zou je altijd ge-electrocuteerd kunnen worden bij het opladen.
  Ik denk, dat ze een verlengsnoer gebruikte, die ze met haar telefoon tijdens het laden in bad heeft getrokken.

  Een goede aardlek heeft naar mijn mening geen aardedraad nodig.
  Die meet de ingaande en uitgaande stroom van het net, die altijd hetzelfde zou moeten zijn.
  Als die verschillen, omdat er stroom door iemands lichaam loopt, als die in bad zit, schakelt dat verschil de stroom uit.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Aardlekschakelaar

  • jan van marle zegt op

   Heeft U wel nagedacht?tEen aardlekschakelaar heeft uiteraard wel een aardeverbinding nodig!!!De naam zegt al genoeg!:Er moet een lek naar de aarde zijn wil de aardlekschakelaar de stroom uitschakelen!!!

   • lung addie zegt op

    Dus volgens Uw nadenken zou in geen enkel huis, welke geen eigen aarding, heeft de “aardlekschakelaar” nutteloos zijn want kan niet werken? Zeg dan meteen op welke klem van de aardlekschakelaar de eigen aarding moet aangesloten worden en niet verwarren met de “Neutre N” want die gaat geenszins naar de eigen aarding en ik zou de eigen aarding daar best niet op aankoppelen.
    Vele mensen weten gewoon niet wat de N ( neutre ) eigenlijk is en waar die ergens heen gaat. Kennen zelfs het niet verschil tussen een aardlekschakelaar ( differentieelschakelaar ), een automatische zekering, een fase, een neutre en een aarding maar geven toch maar advies.

 2. luc zegt op

  Totaal verkeerd dat in en uitgaande stroom gemeten wordt. Aardedraad is normaal een noodzaak in combinatie met stroomverliesschakelaar die onmiddelijk de ganse stroom uitschakeld bij klein verlies ingeval van electrocutie : Maar thailand nooit aardeleiding aanwezig. Ook in mijn appartement niet. En de automatische plombs of fuses die zouden moeten uitschakelen .Dit zijn daar denk gewoon schakelaars . Ben electrieker zelf en denk goed op de hoogte en test soms electrische schakelingen uit en ingeval van kortsluiting : Grote vlam vuur , knal en draden totaal uit elkaar gespat , maar fuses uit ??? Bestaat daar niet . In ergste geval grote fuse uit in condo., maar dan moet er al zeer grote vlam van kortsluiting plaats gevonden hebben. Ben niet bank van electriciteit .Ben al 100 x gelectocuteerd geweest en weet hoe en wat. Gevaar : Nooit iets in handen houden waar eletriciteit zou kunnen opkomen .Gewoon electriciteit tegen hand of lichaam ge trekt u weg en gedaan. Maar oppassen met natte vloer zonder schoenen en in bad nooit iets aanraken van GSM of eender wat electrisch toestel want bad is aardeverbinding en daar een aanraking is fataal.

  • Rob E zegt op

   Ik weet niet waar jij je opleiding als electrieker gedaan hebt maar je verhaal staat vol onwaarheden aannames en fouten.

   Een aardlekschakelaar meet wel degelijk het verschil in stroom tussen de nul en de fase. Als dat verschil groter is dan 50mA schakelt ie uit.

   Auromatische zekeringen die hier gebruikt worden zijn van ABB of andere bekende europeesche en aziatische merken en werken naar behoren.

   Aardleidingen zijn alleen nodig als je ook geaarde producten aansluit zoals wasmachines, machnetrons en andere apperaten met een groot vermogen en veel ijzer wat beetgepakt kan worden. Plastic lampen aarden is totale onzin.

   Meest komish is het geaarde bad in thailand. Een pvc bad gaan aarden? Als iets geaard is en er komt een fase van de electriciteit tegen aan dan gaat je zekering eruit. En indien geinstaleerd de aardlekschakelaar.

   Maar ook de meeste thaise elecriciens begrijpen niks van een aardlekschakelaar !!!

  • lung addie zegt op

   Mogelijk kan Luc aan de lezer eens uitleggen hoe een “aardlekschakelaar” dan wel werkt. Hij kan dan meteen uitleggen wat de betekenis van de “Nulgeleider” en een “Aarding” in dit geheel is. Zijn manier van testen van een “automatische zekering”, of wat hij noemt een “plomb” ,wat geen lekschakelaar is, door het veroorzaken van een kortsluiting is een “elektrieker” onwaardige manier van testen. Dat hij reeds 100x “gelektrocuteerd” werd verbaasd me trouwens niet als ik zijn testmethodes en kennis als “elektrieker” hier lees. Bij mij mag hij alleszins geen testen komen doen.

 3. luc zegt op

  Sta zelf verstomd dat er in thailand appartementen bijna nooit iets gebeurt met al die niet geaarde toestellen : vooral badkamers met rechtstreekse electrische opwarming van kleine doorstroomboiler zonder aarding. Denk dat aansluitstukken van boiler naar bad binnen in boiler in plastiek zijn , wat minder risico inhoudt.

 4. Arie zegt op

  Bij een aardlek moet er altijd een aarde aanwezig zijn .Het woord zegt het al aardlek!!!
  Het praatje van ingaande en uitgaande stroom heeft daar niets mee temaken !!!!!!
  Het gaat om de stroom die via aarde weglekt,daar wordt op gereageerd. door de aardlek schakelaar.

  Gr Arie.

  • lung addie zegt op

   Arie, ook jij zit fout als je beweert dat in- en uitgaande stroom hier niets mee te maken hebben. Leg eens uit waar de “aarding” aan een “aardlekschakelaar” zich bevindt. Hier in Thailand hebben de meeste huizen een “monofase” voorziening: Line ( fase ) + een Neutre ( Nulgeleider ). Waar gaat die “Nulgeleider” uitendelijk naar toe denk je?
   Het is wel uiterst aan te raden een eigen aarding te hebben, zeker aan toestellen welke verliesgevoelig zijn als wasmachines, waterpompen, boilers…… Een eigen aarding, tenminste als het een goede is, zal de aardlekschakelaar sneller laten reageren op eventueel stroomverlies. Een goede aardingsweerstand is kleiner dan 30 Ohm. De “nulgeleider” heeft meestal, dit vanwege zijn lengte, een hogere Ohmse weerstand dan een eigen aarding. Dus zal, volgens de wet van Ohm: “I= U/R” de ingestelde lekstroom, waarop de schakelaar reageert ( 10-20-30mA naargelang het type of instelling) veel sneller bereikt worden bij een kleine weerstand ( eigen aarding) dan bij een hogere weerstand ( Nulgeleider) . Deze weerstand kan je meten met een “Meggertoestel” (aardweerstandsmeter) en niet met een gewone Ohmmeter.
   De werking van de aardlekschakelaar zal even goed gebeuren zonder eigen aarding als met eigen aarding doch kan iets langer duren alvoor de lekschakelaar reageert op het lek. Er is, bij elektrisch lek naar de aarde ( of nulgeleider) een onbalance tussen in- en uitgaande stroom.

   PS

   Een stroom van 35mA, gedurende een bepaalde tijd, kan reeds dodelijk zijn wegens het veroorzaken van hartstilstand.

   Maak de eigen aarding NOOIT vast aan het metalen ( stalen ) frame van het dak want dit kan leiden tot ” Zwerfstromen “. Een goede aarding gaat rechtstreeks naar de aarde.

 5. Rob E zegt op

  Zou iedereen die geen verstand van zaken heeft over electriciteit zich willen onthouden van allerlei onwaarheden en verwarring te publiceren.

  Zoals ruud al heeft gezecht. Hier: https://nl.wikipedia.org/wiki/Aardlekschakelaar staat precies hoe een aardlekschakelaar werkt.

 6. patrick zegt op

  wij hebben bij de selectie van de aannemer en bouwplannen specifiek gevraagd voor een degelijke electrische installatie.
  Aarding van elke contactdoos, aardlekschakelaar, aarde pen, en een degelijke zekeringenkast met kwaliteits componenten. bij het afnemen is het allemaal getest en persoonlijk afgelopen. Alles is verkrijgbaar, zij het tegen een prijs. ik persoonlijk neem de extra kosten voor lief, het leven van mijn familie is belangrijker.

 7. lung addie zegt op

  Als ik de elektrische spaghettileidingen hier op sommige plaatsen zie ben ik verbaasd dat er zelfs, al zijn er veel problemen, niet nog meer zijn. Vraag me soms af: hoe geraken ze er nog enigzins wijs uit?
  Een van de grote problemen is dat ze steeds maar kabels bijtrekken en nooit de oude, defecte of in onbruik zijnde kabels verwijderen. Uiteindelijk krijg je dan een spaghetti van kabels die Boeddha weet waar ze voor dienen.
  Een deftige opruiming zou zeker al een heel groot percentage van de onnodige kabels, welke er nu overal rondslingeren verwijderen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website