Dierenwelzijn in Thailand

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
19 april 2019

Het valt mij op, als je zo rondkijkt, dat er ontzettend veel varkensvlees en kip gegeten wordt. Vooral op markten liggen vele tafels vol met varkensvlees, maar ook vaak de kop en de poten. Hetzelfde met de kippen, alles wordt van dat dier opgegeten. Helaas zal dat voor mensen met een heel kleine beurs noodzaak zijn.

Bijna alles wordt in Thailand gegeten, waar een toerist met verbazing naar kijkt. Zie maar eens wat er aan insecten op het “ menu” staat.

Hoewel ik geen vegetariër ben, beperk ik mij wel met het eten van vlees. Er zijn genoeg andere keuzes te verzinnen. Zelfs tahoe kan zo klaargemaakt worden dat het als vlees smaakt. Maar de koks onder de Thailandblog lezers zullen ongetwijfeld meerdere gerechten kunnen beschrijven, die als “ vlees” smaken of als vervanger dienen.

Waar ik grote moeite mee heb, is het vervoer van varkens. Bij de grensovergang naar Cambodja staan diverse vrachtwagens volgeladen met varkens. Toen ik er foto’s van ging maken, werden de chauffeurs kwaad. Tot mijn geluk moesten ze bij de vrachtwagens blijven, maar blijven staan was voor mij ook geen optie uit lijfsbehoud. Uit het gekrijs van sommige beesten en de hoeveelheid urine, die uit de wagens stroomde, was het duidelijk dat deze dieren in de stress zaten. Hoe ze verder geslacht worden, is weer een apart hoofdstuk.

Op sommige week-end markten of jaarlijkse braderieën worden ook varkens aan spit aangeboden. Wat er overblijft, nadat de mens is langs geweest, is vaak een troosteloze aanblik. Alsof je op safari in Afrika geweest bent en kadavers aantreft.

Maar ieder mens is anders. “ Leven en laten leven” is het gezegde, alhoewel de varkens daar anders over zouden denken.

12 reacties op “Dierenwelzijn in Thailand”

 1. Toon zegt op

  Tranentrekkend. Levende wezens. Ik denk dat we over 100 jaar als barbaren worden gezien, gelukkig worden vleesvervangers steeds beter

 2. Henk zegt op

  Wij wonen vlakbij een slachterij. De varkens worden daar met een houten knuppel de hersens ingeslagen. Het varken wordt door drie man vastgehouden. Dat lukt niet altijd direct, wat soms een enorm gekrijs oplevert. De partij voor de dieren heb je hier niet in Thailand helaas. Dat zou wel nodig zijn.

  • ruud zegt op

   Hier in het dorp krijgen de varkens een steek in het hart.
   De varkens zitten tijdens het transport naar het slachthuis in een eigen kooi, dus die kunnen bij de slacht niet veel kanten uit.

   De koeien werd/ wordt? wel de hersens ingeslagen.

 3. Harry Romijn zegt op

  Een Aziaat, die iets om dierenleed ( of milieu) geeft, moet nog geboren worden…

  • Tino Kuis zegt op

   Sinds 1994 is er een Thai Society for the Prevention of Cruelty to Animals. Misschien kan je wat geld geven of vrijwilligerswerk gaan doen?

   https://www.bangkokpost.com/business/companies%20in%20thailand/13545/thai-society-for-the-prevention-of-cruelty-to-animals

   Zij zijn er in geslaagd een nieuwe wet aan te laten nemen (in meen 2016) die wreedheid voor dieren veel meer strafbaar stelt.

   Facebook pagina

   https://www.facebook.com/thai.spca.3/posts/over-one-year-enforcement-under-the-cruelty-prevention-and-animal-welfare-actthe/627365467427129/

 4. brabantman zegt op

  Wij moeten niet zo schijnheilig doen. Regelmatig verschijnen er ook in de Nederlandse en Belgische pers berichten hoe er in abattoirs in deze landen met dieren omgegaan wordt. Sommige mensen daar blijken erger dan beesten te zijn. Het zal uw buurman maar zijn, denk ik dan maar altijd. Om te rillen.

 5. Josse zegt op

  Beste lezers, wij verblijven in Thailand omdat wij het hier toch beter vinden, dus lazt onze europese ideeëen maar in Europa. En liefst ook de dierenpartijen. Wil je dat niet blijf in het bemoeizieke Europa. Het is je GROTE vrijheid te kiezen.

  • Johnny BG zegt op

   Denk je nu werkelijk dat een Thai met een beetje verstand het normaal vindt dat het inslaan van een varkenskop met een hamer of ander niet geschikt materieel ruim 20 minuten duurt?

 6. Marcel zegt op

  Vreselijk dit dis-respect voor gevoelens van dieren. Ik ben geen vegetarier, en heb ook zelf wel eens een kip of vis gedood en gegeten, maar het doden van dieren moet snel en humaan.

 7. harry zegt op

  in het boeddhisme hebben dieren ook een karma, en in thailand is er een dierenbeschermingsorganisatie waar tino op doelt denk ik.
  ”gelukkig” geen partij voor de dieren…………….
  een varken dat een fatale doodssteek in het hart krijgt lijd hooguit enkele minuten, een kettingzeug of legbatterijkip hier in nederland lijd zijn hele leven.

  • Marcel zegt op

   Oooo, waar maken we ons dan druk om!!
   (ik hoop dat de lezers de ironie in mijn opmerking begrijpen 🙂

  • Adrie zegt op

   harry, je loopt ver achter.

   Legbatterijen zijn al sinds 2012 verboden.

   Ik vervoer zelf jonge leghennen ( rond de 17 weken oud en tegen de leg aan ) en die worden met respect behandeld want die gaan op een pluimveebedrijf nog tussen de 60 en 70 weken eieren produceren.

   Veel bedrijven hebben tegenwoordig scharrelstallen met vrije uitloop naar buiten.
   Veel bedrijven zijn overgestapt op biologich.

   Het nadeel van kippen die buiten lopen is dat er jaarlijks duizenden aan roofvogels en vossen te prooi vallen. ( dit word niet verteld door lekker dier en bijvoorbeeld ainimal rights

   ( Tja de mensen willen toch een uitsmijtertje of een gekookt eitje als ontbijt.
   Kijk een in hoeveel producten er eiwit of eigeel zit.

   Varkens die hier naar de slacht gaan worden tegenwoordig veel in dichte auto,s met klimaat controlle vervoerd, dus zie je ze niet meer zoveel op de weg rijden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website