Sirikunkrittaphuk / Shutterstock.com

Misschien bent u er wel eens langsgereden. Bij een rotonde op Thepkasattri Road in het district Thalang op het eiland Phuket staat een monument, dat twee Thaise vrouwen voorstelt. Wellicht heeft u zich wel eens afgevraagd waar deze twee dames het monument aan te danken hebben. Dit is het verhaal. 

Birma-Siam oorlog

Myanmar en Thailand onderhouden tegenwoordig zeer vriendschappelijke betrekkingen maar dat is in het verleden wel anders geweest. Als Birma en Siam lagen de twee landen regelmatig met elkaar overhoop en dan ging het – vanuit Thais oogpunt gezien – meestal om de expansiedrift van Birma te beteugelen. Eén van die conflicten was een jaar durende oorlog in 1785-1786 tussen de Konbuang dynastie van Birma en de Chakri dynastie van Siam.

Koning Bodawpaya van Birma was vastbesloten zijn grondgebied ten koste van zijn buurman in het oosten uit te breiden en trok met 9 legers (negen is een magisch getal in de Birmese numerologie) ten strijde. De aanval werd door Siam afgeslagen en één van de keerpunten in die oorlog vond plaats op Phuket waar een Birmese zeemacht onverwacht sterke weerstand ondervond.

Birmese invasie

De oorlog werd hoofdzakelijk in het noorden over land gevoerd maar een Birmese zeemacht wilde met een verrassingsaanval over zee vanuit het zuiden het land binnendringen. De lokale overheid op het eiland was echter gewaarschuwd door een Engelse officier van de British East India Company, die op zee had gezien, dat Birmese schepen zich voorbereidden op een invasie.

Een groot deel die Birmese vloot landde op Nai Yang Beach, dichtbij waar nu de internationale luchthaven van Phuket is gesitueerd. De aanval kwam Siam wel bijzonder slecht uit, want door het recente overlijden van de gouverneur verkeerde Phuket op dat moment in een verzwakte militaire staat. De verdedigers hadden echter een bijzondere troef.

Thao Thep Kasattri en Thao Sri Sunthon

 

Twee zusters

Dan Phu Ying Chan, de vrouw van de overleden gouverneur, nam het heft in handen en samen met haar zus Mook mobiliseerde zij de eilanders om tegen de indringers te vechten. Dat op deze wijze gemobiliseerde leger, waarvan een groot aantal vrouw was, vocht onder leiding van de twee zusters voor wat het waard was tegen de Birmezen. Ondanks het feit, dat de Birmezen in aantal de meerderheid vormden, werden zij verslagen en gedwongen zich terug te trekken op 13 maart 1785.

Eerbetoon

Natuurlijk werden de twee zusters als de redders van Phuket geëerd en een dankbare koning Rama I verleende de dames de koninklijke titels Thao Thep Kasattri en Thao Si Sunthon. Koning Rama VI opperde begin 1900 het idee om een monument voor deze twee heldinnen te bouwen, dat uiteindelijk in 1967 werd gerealiseerd. Koning Bhumibol Adulyadej (Rama IX) woonde de ceremonie van de onthulling bij.

Het monument, de trots van Phuket, wordt veel door Thais bezocht om hun respect te tonen voor deze twee dames, die gewoonlijk Ya Chan en Ya Mook (ya staat voor grootmoeder in het Thais) worden genoemd. Thaise bezoekers zullen bij aankomst een bezoek aan het monument brengen en lokale mensen, die het eiland verlaten voor korte of langere tijd, zullen hun respect tonen in de hoop daardoor onderweg beschermd te worden.

Jaarlijks festival

Elk jaar in maart vindt het Thao Thepkasattri-Thao Sri Suntorn Festival plaats, dat enkele dagen duurt en bestaat uit allerlei sportieve en culturele activiteiten. Het programma voor dit jaar is mij niet bekend, maar als u rond die tijd in Phuket bent, zou u de lokale pers (Phuket News) even in de gaten moeten houden.

Bron: Phuket Magazine


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “De twee heldinnen van Thalang (Phuket)”

 1. wim zegt op

  onze zoon woont hier 200 meter vandaan het is een mooi monument ook het museum vlak er naast is mooi om te zien , moet je echt gezien hebben

 2. Pelgrim zegt op

  Ik heb begrepen dat beide dames de Thaise ” soldates” hadden voorzien van kleding die oorspronkelijk door het Birmese leger werden gedragen. Zodoende werden de Birmezen in verwarring gebracht en kwam Siam als winnaar uit de bus.

 3. NicoB zegt op

  Weer zo’n mooi stukje historie, ik geniet van deze informaties, bedankt Gringo.
  Het is een prachtig monument, dat door de dames meer dan verdient is gezien hun uitzonderlijke prestaties.
  NicoB

 4. ronald schutte zegt op

  Een mooi stuk van het verhaal ontbreek. Het staat beschreven dat de twee zusters, Dan Phu Ying Chan, weduwe van de onlangs overleden gouverneur, en haar zus Mook (คุณ มุก) de vrouwen van het eiland verzameleden en om zich als soldaten te kleden met uit hout gesneden op geweren lijkende wapens, posities in te nemen op de stadsmuren van Thalang. De Birmezen stopten hun aanval vanwege de waargenomen sterkte van de verdedigingswerken. Uitgehongerd en zonder voedsel trokken ze zich terug.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website