De pracht van Sukhothai komt tot uiting in zijn wereldberoemde historische parken, maar de stad biedt ook indrukwekkende culturele bezienswaardigheden en bevordert duurzaam toerisme.

Hoewel de meeste bezoekers direct naar de historische parken Sukhothai en Si Satchanalai gaan, die in 1999 aan de UNESCO-werelderfgoedlijst zijn toegevoegd, biedt deze noordelijke stad zelf ook een verscheidenheid aan lokale geneugten voor degenen die langzaam willen genieten van het leven, lokale wijsheid en de pracht van de natuur.

Ondanks het succes in de toeristenindustrie heeft deze oude stad haar prachtige culturele erfgoed weten te behouden door hoogwaardig porselein, uitgebreid zilverwerk en handgeweven textiel te vervaardigen met behulp van eeuwenoude technieken die van generatie op generatie zijn doorgegeven. In 2019 werd het daarom benoemd tot UNESCO Creative City of Crafts and Folk Art en vorig jaar tot UNESCO Learning City.

Op weg van het centrum van Sukhothai naar het district Thung Saliam wordt het weelderige Ban Tha Tonthong-gemeenschapsbos van 3.800 rai gepresenteerd als de groene long van de provincie. Het heeft de capaciteit om 128.828 ton koolstofdioxide te absorberen. Met een focus op duurzaam leven zullen dit regenseizoen duizenden saliam (Siamese neemboom) en zilveren trompetbomen worden geplant om de lucht te zuiveren en de opwarming van de aarde tegen te gaan als onderdeel van het Low Emission Support Scheme.

Siamese neemboom

Dit is een gezamenlijke inspanning van de Designated Areas for Sustainable Tourism Administration, PTT Exploration and Production, Bangkok for Agriculture and Agricultural Cooperatives, Provincial Office of Natural Resource and Environment Sukhothai en Thai Chana Suek Tambon Administrative Organization om een bomenbank te creëren ter bevordering van duurzaam toerisme en om het bruto binnenlands product te verhogen tot 4,4 biljoen baht in 2025 onder het bio-circulaire groene economiemodel.

De gemeenschap vertrouwt op dit overvloedige bos als voedselbron, en gedurende het hele jaar komen lokale bewoners op bezoek om termietenpaddenstoelen, miereneieren en phak wan te zoeken. De meest verkochte items tijdens het hoogseizoen, dat duurt van juni tot juli, lijken cycadvruchten te zijn voor het maken van zijdezacht meel voor lokale zoetigheden, en saliam, een belangrijk ingrediënt in recepten die kunnen helpen bij het behandelen van huidaandoeningen, koorts, diarree en het versterken van het hart.

phak wan

Niet ver van de jungle dient het Thaise Chana Suek-dorp als toegangspoort tot de noordelijke regio. De Ban Mae Thulao Homestay biedt een op maat gemaakt programma van milieuvriendelijke vrijetijdsactiviteiten voor dagtochten of overnachtingen, waar bezoekers de Lanna-manier van leven en tradities kunnen ervaren. Dit initiatief is het resultaat van het werk van de getalenteerde ambachtsman Srila Chomphoowan en haar buren, die hun huizen hebben omgetoverd tot gastvrije lodges voor milieubewuste gasten.

“In 2011 begonnen we met het maken van rijstwhisky om ons inkomen na de rijstoogst te verhogen, maar vanwege fiscale complicaties moesten we ons bedrijf stopzetten. Later hebben we een Otop-weefgroep opgericht en onze expertise toegepast om kleding, accessoires en woonaccessoires te creëren van etnisch katoen en hennepstof”, aldus Mae Srila.

“We hebben deelgenomen aan een Otop Nawatwithi-trainingsprogramma voor gemeenschapstoerisme en hebben jarenlang geleerd over gastvrijheidsnormen. In 2020 hebben we besloten om van onze huizen een lodge te maken en een tweedaags homestay-programma van één nacht aan te bieden, evenals handwerkworkshops om het verhaal van onze gemeenschap te delen.”

De groep bestaat uit 20 leden en heeft vier huizen die plaats bieden aan maximaal 30 gasten, met plannen om dit jaar nog vier huizen toe te voegen. Vanwege planningsbeperkingen kozen we voor een programma van een halve dag, waarbij we begonnen met een typische lunch in een schaduwrijke tuin en genoten van het uitzicht op de fruit- en groenteplantages die het eeuwenoude kanaal omringen.

Op het menu stonden favoriete gerechten zoals kaeng khae gai (curry met kip en gemengde groenten), nam prik num (noordelijke groene chilidip) en laab moo (pittige varkensgehaktsalade), allemaal bereid met lokale, seizoensgebonden ingrediënten.

kaeng khae gai

Om onze lunch af te sluiten, leerden Mae Srila en haar zus ons het beroemde gerecht van Thung Saliam te maken, laab pla nam oot (pittige visgehaktsalade geserveerd met vissoep met een volle smaak). In een andere hoek liet een groep ervaren ambachtslieden ons zien hoe kleurrijk patchwork, olifantachtige sleutelhangers en chique oorbellen en handtassen kunnen worden gemaakt van lokale materialen zoals palmbladeren.

“Onze grootouders vestigden zich in Thung Saliam nadat ze uit Lamphun, Lampang en Chiang Mai waren verhuisd. Het gebied is omringd door een uitgestrekte vlakte boven de rivier, wat het ideaal maakt voor landbouw. Dit gebied was oorspronkelijk rijk aan vis en er zijn vier stuwen die worden gebruikt voor de landbouw. Bezoekers kunnen hierdoor kennis maken met lokale irrigatiesystemen en leren over oude wijsheid”, legt ze uit.

Bezoekers kunnen genieten van een eendaagse reis voor 399 baht, inclusief lunch, een doe-workshop en een rondvaart door de grachten. Het tweedaagse homestay-programma van één nacht kost 600 baht voor een stel reizigers en 950 baht voor individuele reizigers. Dit programma is inclusief accommodatie, ontbijt, diner, een doe-workshop en een fietstocht om te zien hoe lokale boeren rijst verbouwen van nu tot augustus, voordat het oogstseizoen in oktober begint.

Luang Por Sila

Wat Thung Saliam ligt op slechts 10 minuten rijden van de homestay, in het hart van de wijk. Het herbergt een zeer gerespecteerd standbeeld van Luang Por Sila. Dit standbeeld werd in 1977 gestolen en in 1994 ontdekt in de privécollectie van een Amerikaanse verzamelaar. Uiteindelijk betaalde Dhanin Chearavanont, de voorzitter van de Charoen Pokphand Group, in 1996 5,2 miljoen baht om het terug te brengen naar de stad.

Het Boeddhabeeld in Lopburi-stijl, met de kap van een mythische slang, is gemaakt van zandsteen en bevindt zich momenteel in een mondop. Aanbidders komen hier samen om te bidden voor bescherming, succes en een goede gezondheid.

Bezoekers kunnen ook een nabijgelegen preekzaal bezoeken en de opvallende muurschilderingen bewonderen. Deze muurschilderingen combineren moderne kunst met traditioneel vakmanschap en vertellen over het leven van Lord Buddha, het moderne leven en de koninklijke initiatieven van wijlen Zijne Majesteit Koning Bhumibol Adulyadej.

Wat Pipat Mongkol

Na een korte rit arriveerden we bij Wat Pipat Mongkol, waar het oude gouden Sukhothai-stijl beeld van Luang Por Thongkham te vinden is. Dit kloostercomplex is in 1983 gebouwd op een terrein van 196 rai, waar vroeger de ruïnes van een oude tempel uit het Sukhothai-koninkrijk stonden. Met een budget van meer dan 200 miljoen baht heeft het complex verbluffende architectonische ontwerpen in Lanna-stijl, waaronder meerdere niveaus van daken, sierlijk stucwerk, naga-achtige trappen en sculpturen van mythische wezens. De relikwieën van de Boeddha uit Sri Lanka worden bewaard in een vergulde pagode in het midden van het plein, omringd door reproducties van de 12 Phra That, die de 12 sterrenbeelden vertegenwoordigen.

Voordat we deze historische stad verlieten, maakten we een laatste stop bij Rongna Baan Rai, gelegen in het district Sawankhalok. Het is de creatieve kunstgemeenschap van de ervaren schrijver Sanya Panichayawei, die het drukke stadsleven achter zich liet en in 2011 een rijstveld van 60 rai transformeerde tot een artistieke hub.

“Ik verhuisde naar Sukhothai en kreeg de kans om onderzoek te doen naar de wijsheid en het culturele erfgoed van Sawankhalok. Ik ontdekte dat deze stad veel prachtige dingen heeft, zoals het kenmerkende, op vissen geïnspireerde motief op Sangkhalok-steengoed. Ik besloot om een verscheidenheid aan educatieve doe-het-zelfprogramma’s aan te bieden, zodat toeristen en studenten kunnen leren over deze stad via kunst”, aldus Sanya.

“Ik breid momenteel mijn netwerk van kunstenaars uit van Sukhothai naar Uttaradit, Kamphaeng Phet, Phitsanulok, Phichit en Tak, om van dit gebied een belangrijk knooppunt voor kunst en literatuur in het lagere noorden te maken. Kunst gaat niet alleen over schilderen, het is de praktijk van het leven. Mensen kunnen kunst gebruiken als medium om verschillende standpunten in Sawankhalok uit te drukken.”

Een groep lokale kunstenaars biedt dagelijks meer dan 30 speciaal op maat gemaakte workshops aan, waar bezoekers kunnen leren hoe ze moerbeipapier, maskers, lantaarns, notitieboekjes of beschilderd aardewerk kunnen maken. De prijzen variëren van 50 tot 200 baht, inclusief materialen.

Om groen toerisme in de omgeving te bevorderen, wordt een deel van de ruimte omgezet in een speeltuin voor het evenement “Art In Farm”. Dit evenement vindt plaats in het laatste weekend van elke maand en toont een breed scala aan opvallende kunstwerken, handwerk en biologische groenten van lokale boerderijen.

Aan de andere kant bieden de Infinity Coffee Roasters en Cafe koffie- en chocoladedranken aan, gemaakt met Arabica-bonen uit Mae Hong Son en cacaobonen van nabijgelegen boerderijen.

Reisinformatie: Ban Mae Thulao Homestay bevindt zich in district Thung Saliam, Sukhothai. Voor meer informatie kunt u bellen naar 091-839-1904 of een bezoek brengen aan facebook.com/tungsaliamhomestay.

Rongna Baan Rai bevindt zich in district Sawankhalok, Sukhothai. Het is dagelijks geopend van 9.00 tot 15.00 uur. Voor meer informatie kunt u bellen naar 091-383-9556 of een bezoek brengen aan facebook.com/rongnabaanrai.

Bron: Bangkok Post

1 reactie op “De grootsheid van Sukhothai”

  1. Sjaak S zegt op

    Interessant…dit komt in ieder geval bij mijn lijstje van te bezoeken plaatsen. Bedankt voor het mooie artikel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website