Wat Phra That Haripunchai

Lamphun, aan de rivier de Ping, is de hoofdstad van de provincie Lamphun in Noord-Thailand. Deze historische plaats was ooit de hoofdstad van het koninkrijk Haripunchai. Lamphun werd in 660 door koningin Chamthewi gesticht en bleef de hoofdstad tot 1281, toen het rijk onder de heerschappij kwam van koning Mangrai, een vorst uit de Lannadynastie.

In Lamphun is een van de oudste tempelcomplexen van noordelijk Thailand te vinden, de Wat Phra That Haripunchai.

Per bus is Lamphun vanuit Chiangmai gemakkelijk bereikbaar en met een gehuurde fiets of brommer is de afstand over de oude weg 106 gemakkelijk te overbruggen. Langs deze weg kun je genieten van oude dertig meter hoge zogenaamde yang bomen die voor een groot deel de weg omzomen.

Smantrarapathet

Voordat de naam Lamphun in zwang raakte heette de plaats Hariphunchai en was ooit de hoofdstad van het gelijknamige koninkrijk. Nog verder teruggaand genoot deze regio, gelegen in de vallei van de Ping rivier, bekendheid als Smantrarapathet. Lamphun was de meest noordelijke plaats van het Mon koninkrijk.

In de eerste helft van de 12e eeuw kwam de plaats onder invloed te staan van het Khmerrijk onder koning Suryavarman. In 1281 veroverde koning Menrai de plaats en werd Hariphunchai onderdeel van het Lanna rijk. Ook de Birmese vechtjassen lieten zich in het verdere verloop niet onbetuigd en overheersten het momentele Lamphun vanaf de 16e eeuw maar liefst tweehonderd jaar lang. Op het eind van de 19e eeuw werd Lamphun, aanvankelijk als provincie en later als plaats onderdeel van Siam oftewel het tegenwoordige Koninkrijk Thailand.

Video: Lamphun, de charme van het Lanna koninkrijk

Bekijk hier de video (ingezonden door Jan Beute):

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website