Jasmine Rice 105

Jasmine Rice 105

De beroemde jasmijnrijst, de ster van de graanexport van Thailand heeft deze maand voor de zesde keer sinds 2009 een ​​hoofdprijs tijdens de World Rice Conference gewonnen. De “Khao Dawk Mali 105” – een codenaam voor de meest bekende Thaise jasmijnrijstvariëteit – versloeg rivalen uit Cambodja, China, de Verenigde Staten en Vietnam met “zijn combinatie van aroma, textuur en smaak”, zei de jury van het jaarlijkse forum voor rijstleveranciers en beleidsmakers.

Thaise telers schreven de overwinning toe aan een vroege koude wind die eerder dit jaar door het noordoosten van Thailand trok, waardoor de granen “bijzonder glanzend, sterk en geurig” waren, zei Charoen Laothamatas, voorzitter van de Thai Rice Exporters Association.

Concurrentie

Niettemin wordt de export van Thaise jasmijnrijst geconfronteerd met zware concurrentie van goedkopere variëteiten in de regio. Erkend wordt, dat het een moeilijk jaar is voor Thailand, dat de laagste rijstexport in twee decennia zal zien als gevolg van de dalende wereldwijde vraag, veroorzaakt door de coronapandemie, de kracht van de baht en exportconcurrentie van onder meer India, Vietnam en China.

In 2015 onttroonde India Thailand al als ’s werelds grootste rijstexporteur, een positie die Thailand 35 jaar bekleedde. India zal dit jaar ongeveer 14 miljoen ton rijst exporteren, tegen 9,9 miljoen ton vorig jaar.

Dit jaar zakte Thailand naar nummer 3, terwijl Vietnam de tweede plek veroverde. Van januari tot oktober exporteerde Thailand 4,4 miljoen ton rijst, 31 procent minder dan een jaar eerder. Ter vergelijking: Vietnam heeft in dezelfde periode 5,3 miljoen ton rijst verscheept, een daling van 8 procent.

China

Hoewel China een belangrijke markt blijft voor Thaise jasmijnrijst, bekend als hom mali, zei Charoen van de Thai Rice Exporters Association, dat Thaise telers de afgelopen twee jaar zwaar getroffen werden door een droogte, waardoor de prijzen van gewone witte rijst stegen. China ging daarop op zoek ging naar andere leveranciers. Het importeerde onlangs voor het eerst in decennia rijst uit India.

Hoewel China van oudsher een rijstimporteur is, kan de uitbreiding van de Chinese rijstproductie Thailand bedreigen, zei Chookiat Ophaswongse, erevoorzitter van de Thai Rice Exporters Association. China verscheepte vorig jaar 2,7 miljoen ton rijst en zal dit jaar naar verwachting 3,2 miljoen ton exporteren.

Thaise witte rijst verloor dit jaar ook van goedkopere soorten, die door Vietnam worden aangeboden op belangrijke Aziatische markten zoals de Filippijnen. China versloeg Thailand ook op belangrijke Afrikaanse markten met goedkopere prijzen.

Thailand zal een plan moeten bedenken om de dominantie in de wereld van de rijstexport terug te winnen. Waarnemers zeggen, dat er meer stimulansen en steun voor boeren nodig zullen zijn.

De toekomst

Bovenstaande tekst is het begin van een lang artikel in de South China Morning Post, dat vervolgt met een aantal waarnemingen, suggesties en aanbevelingen van internationaal deskundige instanties. U kunt het hele verhaal, dat opgeluisterd wordt met een aantal interessante korte video’s, lezen op deze link: www.scmp.com/

11 reacties op “De positie van Thailand op de wereldrijstmarkt”

 1. laksi zegt op

  Tja,

  Niet zo verwonderlijk, als je, “als wereld rijst natie”, in elkaar klapt, als je de grootste Exporteur van Thailand failliet laat gaan. Dan gaan ook alle contacten verloren, maar ja dat hebben ze hier niet door.

  Er is ook niemand opgestaan met de vraag, waarom de grootste exporteur failliet is gegaan.

  Dat was een eenvoudig antwoordt, door de hoge Baht.

  Die kunstmatig gemanipuleerd wordt door de Thaise Nationale Bank, waar het Internationaal Monetair Fonds en Amerika tegen hebben geprotesteerd. Maar ze doen het nog steeds. Als de waarde van de Bath omlaag gaat door de valuta markt, koopt de Nationale Bank geld op, om de waarde van de Bath te doen stijgen..

  Gezien de economische situatie in Thailand, zal de Baht nu zeker op 40 á 45 als het geen 50 is, moeten staan t.o.v. de Euro.

  • Ger-Korat zegt op

   Het artikel gaat over rijst en niet over de baht. Want het hele verhaal wat je schetst over de baht is juist tegengesteld met de werkelijkheid. Eerst maar even vertellen dat de Thaise Foreign Currency reserves, de vreemde valutas, tot hoogste ter wereld behoren. Per eind oktober was dit 236,6 miljard USD groot en op 01 januari was dit 214,6 miljard USD; de reserves zijn toegenomen met 22 miljard USD. Stel Thailand verkoopt deze 22 miljard vreemde valutas dan krijgt het er de Thaise baht voor terug met als gevolg dat de Thaise baht gevraagd wordt en dan in waarde stijgt. Wees blij anders was de baht misschien wel dicht tegen de 30 baht voor een Euro waard geweest. En waar komen die vreemde valutas nou vandaan; nou bijvoorbeeld bij de verkoop van rijst aan het buitenland want de opbrengst gaat in vreemde valutas, of bij het toerisme. En nou zie je dat het buitenlands toerisme is weggevallen anders was de baht nog meer waard geweest en/of de valutareserves nog een stuk hoger. Het hele verhaal van valutamanipulatie klopt dan ook ook niet, je zou juist het tegenovergestelde kunnen beweren gezien de feiten.
   Waar de VS tegen protesteren, Trump dan, dat er een groot handelsoverschot is maar dat hebben wel meer landen met de VS, hij wil dat er meer Amerikaanse produkten aan het buitenland worden verkocht en meer lokaal in de VS geproduceerd.
   In zoverre is het goed dan ze minder rijst exporteren want zorgt voor een dalend effect op de baht ten opzichte van de Euro.

   • Ger-Korat zegt op

    Hierbij een link over de Thaise valutareserves:
    https://www.ceicdata.com/en/indicator/thailand/foreign-exchange-reserves#:~:text=Thailand%27s%20Foreign%20Exchange%20Reserves%20was,Jan%201993%20to%20Oct%202020.

  • Alexander zegt op

   Ik ben het geheel met Laksi eens, de kunstmatige waarde van Thaise Baht is de grootste boosdoener. Deze door de Thaise Nationale Bank, en door de Thaise elite gesteunde situatie brengt de internationale handelspositie van Thailand al jaren in groot gevaar. De Bath zou inderdaad weer richting de 50 moeten t.o.v de Euro. Het zou voor de thaise boeren een enorme steun in de rug zijn en mogelijk haar positie op de rijstmarkt weer heroveren, ook voor verdere buitenlandse investeringen zou het weer interessant zijn

   • Petervz zegt op

    Je hebt duidelijk, net als Laksi, geen kennis ter zake over de valutamarkten. Lees het verhaal van Ger-Korat maar eens, want hij heeft het juist weergegeven.

 2. Yan zegt op

  1) Voor wat de prijs aangaat; jaren geleden, onder het regime van Thaksin, werd er een opkoopprogramma aangekondigd….het was een miskleun…immers, dezelfde kwaliteit was beschikbaar in Cambodja en ook in Indië…voor de helf van de prijs.
  2) De Thai gebruiken zoveel ongecontroleerde pesticiden dat ze hun rijst niet meer kunnen verkopen aan bv. Taiwan.
  Het is een trieste teloorgang….

  • Arie 2 zegt op

   Klopt. Het land is zwaar vervuild. Wie wil die rijst nog hebben. Er valt ook niets aan te verdienen. Kilo opbrengsten zijn slecht. Kosten hoog. Suiker doet het stukken beter. Veel grond is ook eigenlijk niet geschikt voor landbouw.

   • Johnny BG zegt op

    Of het land zwaar vervuild is kan ik niet terug zien in de analyse certificaten die wij aan onze klanten moeten geven. Suiker is ook weer zo’n produkt wat je eigenlijk niet zou willen produceren want het is de heroine van miljarden mensen met gigantische gezondheidskosten.
    Ik zou het wel stoer vinden als de overheid zich gaat inzetten om in kansvolle gebieden de rijstoogsten te verhogen en in kansarme gebieden de wereldwijde fondsen betreffende het klimaat akkoord probeert binnen te halen om daarmee de kansarme gebieden weer vol te zetten met functionele bossen. Het is nog niet te laat om het gesloopte weer te herstellen is dan mijn kerstgedachte 😉

 3. kor11 zegt op

  Beste Ger Korat,
  Denkt u dat wanneer u de Balans van de Thaise overheid onder ogen krijgt, deze het zwarte cijfer van 214,6 miljard USD zal laten zien?

  • Ger-Korat zegt op

   Beste kor11, hierbij de balans van de Bank of Thailand:
   https://www.bot.or.th/App/BTWS_STAT/statistics/BOTWEBSTAT.aspx?reportID=80&language=ENG

   Ik noemde 536 Miljard USD per eind oktober, ondertussen is november ook bekend en staat nu op 242 miljard USD in vreemde valuta’s (zie punt 5 in de balans).

  • Ger-Korat zegt op

   Er staat een tikfoutje in mijn eerdere antwoord aan kor11: oktober was 236 miljard USD


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website