Cassave in Thailand

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
19 februari 2017

Wie eens de moeite neemt om bijvoorbeeld vanuit Jomtien de Sukhumvit Road over te steken, zal verrast worden door het fraaie landschap dat zich daar ontvouwt.

Een prachtig heuvellandschap met hoogteverschillen tot wel honderd meter. In dit mooie gebied wordt landbouw bedreven en een van de gewassen is cassave.

Als de grond (land-)bouwrijp is gemaakt, komt een aantal mensen om de aanplant te verrichten. Met stijgende verbazing heb ik dit zien gebeuren. Kale cassavastokken worden met een hakmes in stukken van ongeveer 50 cm. verdeeld. Daarna worden ze zonder meer keurig langs een touwtje in de grond gestopt; dat is alles!

Na een paar weken komen de eerste groene bladeren tevoorschijn. Nu zijn de velden volledig groen, soms ter hoogte van een meter. De cassaveplant (3000 v.Chr.) komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, maar wordt nu ook in Afrika en Azië verbouwd en is na rijst een van de belangrijkste voedingsmiddelen geworden.

Aanvankelijk werd alleen de wortel gebruikt. Deze kan op verschillende manieren verwerkt worden: koken, bakken, frituren, stomen en grillen. Ook wordt er meel van gemaakt: tapiocameel. Dit is glutenvrij in tegenstelling tot tarwemeel. De cassave wordt eveneens gebruikt voor het maken van Thaise kroepoek door Go-Tan en kroepoek door Conimex.

Reumapatiënten schijnen baat te hebben door 100 gram bladeren te koken met 15 gram gemberwortel en een stengel citroen. Dit mengsel twee keer per dag op de reumaplek smeren. Een veelzijdig gewas dat in mijn naaste omgeving groeit.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Cassave in Thailand”

  1. jasmijn zegt op

    Ja er wordt ook meel van gemaakt en dat zal de omgeving weten, want men maalt de aardappelen fijn en strooit dit dan uit op een grote betonnen vloer qua oppervlakte van zeker 2 voetbalvelden…
    Dit stinkt enorm zodat als je er in de buurt woont, je leven wel vergalt…van de stank……

  2. pieter zegt op

    Cassave, tapioca voor veevoer.
    Krijg je arme grond van..
    Een kwart van het Nederlandse veevoer bestaat uit tapioca,en het grootste deel daarvan komt uit Thailand.
    Zie:
    http://www.tbm.tudelft.nl/nl/over-faculteit/afdelingen/stafafdelingen/itav/onderwijs/nederlands-nt2/cursussen/gevorderd/spreekopdrachten/tekst-19/#tapioca

    • Tino Kuis zegt op

      De Thaise bossen zijn gesloopt om de Nederlanders (en andere Europeanen) van varkens-en kippenvlees te voorzien.

      • pieter zegt op

        Dat klopt helemaal..
        En laat arme grond achter.
        En in ons land een mest overschot.
        Geldt ook voor Sojabonen productie in Zuid-America.
        Een eiwitrijk gewas zeer geschikt voor menseljke consumptie.

  3. Simon zegt op

    Ik gebruik al jaren tapioca om mijn sauzen, curries en jus te binden.
    Het klontert niet zoals aardappelmeel of maïzena en kost in Thailand nagenoeg niets.
    Neem altijd tijdens mijn verblijf in Thailand een zak(je) mee, wat ik dan de rest van het jaar in Nederland verbruik.
    Even oplossen in water, cocosmelk of waar je mee winden binden.
    Voorzichtig lepeltje voor lepeltje toevoegen, want het bindt heel snel en het moet natuurlijk geen ‘prutje’ worden.

  4. Simon zegt op

    correctie: …..wil binden.

  5. Harrybr zegt op

    Thaise kroepoek door Go-Tan en kroepoek door Conimex ?
    Er komt geen gram (garnalen) kroepoek uit Thailand. Indonesië zult u bedoelen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website