Een banaan eten is goed voor de gezondheid

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
23 maart 2016

Eerder op dit blog hebben we het al eens over de banaan in Thailand gehad. Het artikel gaat over de vele soorten die in Thailand verkrijgbaar zijn, oude gebruiken waarbij de banaan een rol speelt, de handige toepassingen van de banaan en het gebruik van de banaan in desserts. Ook kwam het gezondheidsaspect van deze vrucht aan de orde.

Wat dat laatste betreft vond ik een interessant artikel waarin de vele positieve aspecten qua energie en gezondheid die aan de banaan worden toegeschreven worden beschreven. Hieronder de puntsgewijze opsomming waarbij ik nog een aantal punten uit het eerdere artikel op dit blog heb toegevoegd.

Energie
Bananen bevatten drie natuurlijke suikers – sucrose, fructose en glucose in combinatie met vezels. Een banaan geeft een onmiddellijke, duurzame en substantiële verhoging van energie. Onderzoek heeft aangetoond dat slechts twee bananen voldoende energie leveren voor een zware klus van anderhalf uur Geen wonder dat vele atleten de banaan tijdens een wedstrijd of in een pauze daarvan als voedsel gebruiken.

Depressie
Volgens een recent onderzoek onder mensen die aan depressies lijden, voelden velen zich veel beter na het eten van een banaan. Dit komt omdat bananen tryptofaan bevatten, een soort eiwit dat het lichaam omzet in serotonine. Serotonine is goed voor ontspanning, verbetering van de gemoedstoestand en in het algemeen zorgt serotonine voor een gelukkiger gevoel.

PMS
Vele vrouwen lijden aan PMS, het premenstrueel syndroom. Zeker, er bestaan medicijnen voor om de klachten te verminderen maar een goede voeding is in die maandelijkse periode van groot belang. De vitamine B6 in de banaan helpt bij de regeling van de bloedsuikerspiegel, die van invloed kan zijn op de stemming.

Bloedarmoede
Het hoge ijzergehalte in bananen kan de productie van hemoglobine in het bloed stimuleren en zo helpen bij gevallen van bloedarmoede

Bloeddruk
De banaan heeft een hoog kaliumgehalte en toch weinig zout. Hierdoor kan het eten van bananen het risico van een verhoogde bloeddruk en beroerte verminderen.

Constipatie
Rijk aan vezels kan de banaan in een dieet problemen in de darmen helpen te herstellen zonder toevlucht te hoeven nemen tot laxeermiddelen.

Maagzuur
Bananen hebben een natuurlijk remmend effect op maagzuur in het lichaam, dus als u last heeft van brandend maagzuur, probeer het eten van een banaan voor rustgevende verlichting.

Ochtendmisselijkheid
Een banaan eten tussen de tussen de maaltijden door helpt om de bloedsuikerspiegel op peil te houden en ochtendmisselijkheid te voorkomen.

Muggenbeten
Vóórdat u bij een insectenbeet naar de zalfjes grijpt, probeer het getroffen gebied met de binnenkant van een bananenschil in te wrijven. Veel mensen vinden dit dé oplossing om een van zwelling en/of jeuk te verminderen.

Katers
Eén van de snelste manieren om van een kater af te komen is het drinken van een bananenmilkshake, met daarin wat honing. De banaan kalmeert de maag en met de hulp van de honing beïnvloedt het de bloedsuikerspiegel terwijl de melk kalmeert en hydrateert.

Zenuwen
Bananen zijn rijk aan B-vitamines die helpen het zenuwstelsel te kalmeren ..

Overgewicht
Meerdere studies hebben aangetoond, dat zwaarlijvigheid veroorzaakt kan worden door stress en werkdruk. Door die stress en werkdruk heeft men behoefte aan eten en eet dan meestal zaken als chocola, chips of iets dergelijks. Beter is het om tussendoor koolhydraatrijke voeding te nemen, zoals de banaan.

Maagzweer
De banaan wordt gebruikt als dieetvoedsel tegen intestinale aandoeningen vanwege de zachte textuur en gladheid. Het neutraliseert ook een teveel aan maagzuur en vermindert irritatie door het bekleden van het slijmvlies van de maag.

Temperatuurcontrole
Veel culturen, zoals in Thailand, zien bananen als een “koel” fruit dat zowel de fysieke als emotionele temperatuur van aanstaande moeders kan verlagen.

Stoppen met roken
Door de aanwezigheid van vele vitamines en mineralen, zoals vitamine B6, B12 en magnesium is het eten van bananen gunstig voor mensen die met roken willen stoppen. Het helpt de effecten van nicotineverslaving te beperken.

Dus, een banaan is echt een natuurlijke remedie voor vele kwalen. Als je het vergelijkt met een appel, het heeft vier keer de proteïne, tweemaal het koolhydraat, drie keer het fosfor, vijf keer de vitamine A en ijzer, en tweemaal de andere vitaminen en mineralen.

Bron: karenstan.net

Opmerking Gringo: het is interessant om bovenstaande goede eigenschappen van de banaan te lezen, maar het is geen wetenschappelijk artikel. Bij alle genoemde klachten en/of ziekten is het vanzelfsprekend raadzaam een dokter te raadplegen.

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Een banaan eten is goed voor de gezondheid”

  1. Evert zegt op

    Bij constipatie is er een goede Thaise medische massage die een goede stoelgang zo weer op gang brengt.
    N.B.: Ik heb de Thaise Medische Massage training gedaan in Bangkok

  2. Jacques zegt op

    Wat een verhaal over een banaan. Het is bijna te mooi om waar te zijn. Voor mij als (ex) marathon loper is de banaan wel een goede aanvulling geweest op mijn eetpatroon. Nog steeds eet ik er twee per dag en ik voel mij er nog goed bij, want hardlopen blijf ik doen tot aan mijn dood. Wel veel minder als vroeger maar ja dat is de leeftijd en daar ontkom ik niet aan. Dus het motto eet meer bananen is aan mij wel besteed. Ook het nuttigen van cola en een mars reep tijdens de lange afstand loop is zeer aan te bevelen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website