Het weer nu in Thailand: snikheet!

Door Gringo
Geplaatst in Weer en klimaat
Tags: ,
2 mei 2015

Zeker, het aangename klimaat van Thailand is één van de redenen om hier te wonen. Over het algemeen houd ik mij niet zo bezig met de weersgesteldheid, hoe het weer vorige week was zou ik u niet kunnen vertellen.

Deze periode echter is in Thailand niet echt ideaal, zeker niet voor ons buitenlanders, toerist of resident. Het is hoog zomer, echt hoog zomer want de temperaturen schieten onbarmhartig omhoog.

Ik keek even op NOS Teletekst en zag dat de temperatuur in Nederland nu overdag schommelt rond de 17/18 graden. Lekker weertje dus voor een terrasje of een mooie fietstocht.

In Thailand laat je dat op dit moment wel uit je hoofd. Ik schrijf dit om half tien op zaterdagmorgen en de temperatuur is iets meer 29º Celsius. Daar blijft het niet bij want de komende uren gaat het naar 36º Celsius. Het vet ontloopt je spontaan, zei mijn moeder vroeger.

Ook de komende week zal het heet blijven met de top op woensdag wanneer er een maximum temperatuur van 39º (in delen van Thailand) op het programma staat. Na volgende week zal de temperatuur iets gaan dalen en in de derde week van mei zou dan het echte regenseizoen aanvangen. Lekker, elke dag een verfrissend buitje van soms een minuut of tien en soms van enkele uren lang.

Kijk voor actuele informatie over het weer in Thailand op: www.tmd.go.th/en/province.php?id=37


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

43 reacties op “Het weer nu in Thailand: snikheet!”

 1. Jasper zegt op

  Precies de reden waarom ik Thailand eind maart aldoor ontvlucht. Anderzijds valt het in april in Nederland ook niet mee qua temperatuur als je Thailand gewend bent! Wel is het zo dat je er op kunt kleden.
  Wat mij opvalt dat ik dan die enkele maanden in Nederland echt veel aktiever ben dan in Thailand. Zou de vaak belamenteerde “indolentie van den inlander” dan toch met de hoge temperaturen te maken hebben?

 2. Harold zegt op

  Ik vind het heerlijk weer. Gewoon rustig aandoen geen fratsen uithalen om bv tuin om te spitten.
  Ga je wandelen, dan moet je de hete zon niet op je bolletje laten schijnen, dus een parapluutje gebruiken.
  Fietsen doe ik smorgens vroeg naar het strand en terug, heb wel een hulp van mijn electrische moter , dus
  ik haal wel 30km/uur zonder de trappers te gebruiken, dus windje.
  Terrasje voorzien van zonnescherm en fan. Airco alleen op de slaapkamer voor 26/27C

  Wanneer het regenseizoen in pattaya begint en de temp is gezakt naar rond de 22, dan heb ik het koud en komt de trui of een jasje er aan te pas
  En dus dan lachen in Holland, als ze dit horen..

  Echt zweten doe ik niet gauw. Mijn lichaam heeft zich aardig aangepast aan de thaise weerswaarden.
  Mijn hernia is deze hitte periode praktisch geheel verdwenen en komt in lichte vorm bij kou weer terug.
  In Nederland kon ik niet eens lopen.

  Zo zie je maar weer elk mens zit anders in elkaar.

  • Lowi zegt op

   Als ik uw reactie lees is het precies zoals bij mij. Voor mij maar 1 ding ; hoe heter hoe beter. Ik haat dat koude regenseizoen

 3. loe zegt op

  Ik hoorde van kennissen in Isaan, dat hier en daar 46 graden werd gehaald.
  Dat is inderdaad niet leuk meer. Hier op Samui (aan zee) iets van 32 graden.
  Wel lekker, als je niet hoeft te werken 🙂

  • patrick zegt op

   ik woon hier in Hangdong /Chiang Mai….,Ik had vorige week iemand op bezoek die in Phuket woont……hij vond het hier zelfs “cold” snachts……zo zie je maar:)

 4. Koetjeboe zegt op

  Ik woon hier aan zee met zwembad.Er is altijd wel een windje en de A-C gebruik ik sporadisch.
  Best hier uit te houden.

 5. Wendy zegt op

  Het is ieder jaar rond deze tijd van het jaar warm. Dat weet je als je hier woont en dus reageer je daarnaar. Inderdaad geen ‘fratsen’ uithalen, in de schaduw blijven enz. Een serieuze toerist is ook voorbereid en al die anderen die denken dat wel aankunnen….veel plezier met je zonnesteek, uitdrogingsverschijnselen en verbrandingen. Als je in Thailand het hele jaar door woont weet je dat er hier ook seizoenen zijn net zoals in Europa (slightly different but the residents know what I mean) en bereid je je voor, simple as that

 6. Jan zegt op

  Dat is ook de reden om vanaf half maart ik eigenlijk niet meer in Thailand kan/wil zijn. Tot 30 graden geen problemen, maar hoger dan roept m’n lichaam dat alle ventilatiekanalen open moeten. Na 5 minuten op straat ben ik al doorweekt.Het gekke is dat ik op zich niet zo’n probleem met de temperatuur heb. Naarmate ik ouder wordt, wordt de vochtafvoer heftiger en dat is zeer irritant. Als het te heet wordt blijf ik vaak binnen met de airco op 27 graden of ga naar het strand, waar het wel lekker is door de wind.
  Maar goed dan ga je terug nar Nederland. En ja dat voelt bibbertjes koud aan. Dus dik aankleden en acclimatiseren.

 7. Ronald45 zegt op

  Het is allemaal zo slecht verdeelt in de wereld, we kunnen hier wel wat warmte gebruiken, ik vind het maar koud met 12 oC, loop ook nog niet in mijn korte broek, Geef mij maar THAILAND, groet

  • Anita Bron zegt op

   Geheel mee eens! We hebben een eindeloos lange winter achter de rug en nu is het Mei en, voor mijn gevoel, nog steeds koud! Ik ga met 17gr. niet op een terrasje zitten bibberen. Terrasjesweer is 25-30gr. Dan zit je wel onder een parasolletjes, maar dan is ‘t pas aangenaam.Helaas kunnen wij maar ‘n paar weken per jaar in Thailand verblijven. Dat is niet erg, want NL is in veel opzichten te prefereren, maar ik mis het Thaise klimaat heel erg. Tegen kou kun je je kleden, maar tegen teveel warmte kun je je ook beschermen. Dit niet te na gesproken voor de vele (gast)arbeiders die in de brandende zon hun werk moeten doen. Wij zijn luxepaardjes.

 8. Wim van Doorn zegt op

  Klagen over het weer. Over echt Hollands (waterkoud) weer is dat begrijpelijk. Ook begrijpelik is dat nergens ter wereld het weer het hele jaar door ideaal kan zijn. Is gemiddeld de temperatuur praktisch gesproken ideaal, dan is het een periode iets minder dan ideaal (het zij ‘te’ hoog of ‘te’ laag). Je doet er goed aan om in niet helemaal ideale omstandigheeden, je wel aan te passen. In helemaal niet ideale omstandigheeden is dit niet goed mogelijk. Die ‘helemaal niet ideale omstandigheeden’ komen in Thailand -mijn aanpassingsvermogen aangewend- niet voor. In Nederland wel. Dat is dan ook een van de redenen waarom ik hier ben, Het hele jaar.

 9. Fransamsterdam zegt op

  Overdag is het eigenlijk tussen elf en vier altijd te warm om lekker actief te zijn. Het ‘probleem’ in het regenseizoen, grofweg van april tot en met oktober, is dat de temperaturen ‘s avonds en ‘s nachts nauwelijks nog beneden de 25 à 26 graden komen.

  Ter illustratie:
  Het hoogste minimum van dit jaar in Pattaya was op 21 maart, 27.3 graden.
  Het laagste minimum van dit jaar in Pattaya was op 16 januari, 15.4 graden.

  Voor meer details:
  http://www.pattayaweather.net/Pattaya-Year.html

  • willem zegt op

   In Pattaya is het regenseizoen meestal in september en/of oktober.. Jij maakt er een periode van 7 maanden van; daar zouden de thiase boeren van dromen.

   • Fransamsterdam zegt op

    Ja, zeven maanden niet droog. Ik durf het wel te stellen. http://thailandforvisitors.com/east/pattaya/practical-information/weather.php
    En altijd nog beter dan hier
    http://www.take-a-trip.eu/nl/weer/stad/pattaya/
    waar men meent dat het regenseizoen van december tot mei duurt.
    Kom maar op met je ‘Ik heb het zelf gelezen op internet’….

    • Harold zegt op

     Onduidelijkheid over regenseizoen : regenseizoen loopt van mei tot oktober. Maar….. de af en toe buitjes of hoosjes zien wij als hollandse expats niet als regen seizoen. Dan moeten we een paar dagen achter elkaar veel regen hebben. soms vele dagen.
     Dat was gebruikelijk in pattaya in de maand sept/okt. De laatste 2 jaar schuift dat wat op en is het meer okt/nov. aan het worden

     Al die internet informatie bij dat soort genoemde paginas schied aan duidelijkheid heel veel te kort.Ervaring van op een plaats verblijvende expat van ruim 10 jaar zegt dan meer.

 10. ton zegt op

  In de isaan inderdaad dagelijks temperaturen van 40+ maar zoals al vele zeiden rustig aan doen geen inspanning wandelen met een hoedje op en airco in de slaapkamer komt allemaal goed

  • Davis zegt op

   Inderdaad.

   Zie de dagwerkers op de rijstvelden in Isaan. Staan op bij het krieken van de dag om 5 uur 30, werken tot 11 uur. Zwaar aangekleed, gesluierd en dragen grote strooien hoed. Dan hebben ze rust onder een houten afdakje ergens op het erf, dat tegen de zon beschermt en van schaduw voorziet. Tegen 14u30 werken ze terug tot de avond valt, 18 u. En om 21 uur zijn ze in dromenland. Hard labeur hoor!

 11. Alex zegt op

  ik ga volgend weekend naar Thailand voor 2 weken en ook om te golfen !!! Doe dat dan wel s’morgens heel vroeg rond 06.30 – 07.00 uur en in de buurt van de zee. Uit eerdere reacties schijnt het dus na volgende week ietsje beter verdraagbaar te zijn, goede planning dus ook al zeg ik het zelf.

 12. lung addie zegt op

  ik woon in het zuiden van Thailand en zoals overal is het hier nu warm. Heb daar geen enkel probleem mee. Goed zeebriesje, veel groen om me heen: palmbomen, coconutbomen, rubberbomen …. best te genieten, zeker als je niet moet werken….. maar waarom zijn we hier? Om te werken of te genieten van ons eigen inkomen, lekker relaxen een toertje met de motor en de dag is goed geweest. De airocom gebruik ik enkel om te slapen en dan staat die op 28°C …. ga niet onder een deken kruipen omdat het te koud is zoals zovelen ….

  lung addie

 13. eduard zegt op

  De lekkerste temperaturen zijn s ochtend tussen 5 uur en 11 uur.Geniet van deze uren en lekker s middags uurtje slapen met de airco op 25…..heerlijk die ochtenden

 14. k.harder zegt op

  Ik zit in Jomtien (Zuid-Pattaya) sinds half maart. De laatste dagen is het dusdanig bewolkt, dat ik alleen nog maar s’ochtends naar het zwembad ga. Tot ongeveer 12:00 uur schijnt de zon, dan wordt het bewolkt voor de rest van de dag en absoluut niet te heet. Dus: Geloof niet al die onzin die je leest. Met het weer is het tegenwoordig overal maar afwachten, komt misschien door de “klimaat-verandering” ?

 15. janbeute zegt op

  Ook in Lamphun is het snikheet .
  In huis staat de meter dagelijks rond de 38 graden .
  Buiten kun je niks meer doen , motorrijden ook niet veel te heet .
  Dus de ganse dag binnen zitten , net als in Nederland in de winter periode .
  Ik hou van overdag buiten aktief bezig zijn , en niet mijn heil binnens huis zoeken in lezen of computeren .
  Ik verneem dat het elk jaar langer duurt de hete periode .
  Daarom ben ik nu voornemens om volgend jaar voor twee maanden ergens anders naar toe te gaan .
  En een zomerhuisje of camper oid te huren in Holland of the States .
  Een nieuwe vorm van zegmaar het Nederlandse overwinteren , maar dan het Thaise overzomeren .
  Weg uit Thailand gedurende deze periode van Maart t/m Mei .

  Jan Beute .

 16. p van der mark zegt op

  Juist lekker deze temperaturen.
  Niet lopen zeuren, je weet van te voren dat als je naar Thailand gaat dat de temperaturen gewoon een stuk hoger liggen dan in Nederland.
  Komt nog bij, dat temperaturen rond de 40° in thailand veel aangenamer aanvoelen dan bijv: 25° in nederland.

 17. Rene zegt op

  Vindt je dit heet ,was 2 weken geleden in Sahkon Nahkon meer dan 40 graden niets bijzonder,niet klagen als een Nederlander succes .

 18. ruud zegt op

  Het kan soms inderdaad erg warm zijn, hoewel het volgens mij vorig jaar warmer was.
  Maar als ik mag kiezen tussen te warm en te koud, doe mij dan maar te warm.
  Ik loop liever in T-shirt en korte broek in de warmte, dan met 3 lagen kleding in de kou.

  Ik ben het nog niet vergeten.
  Als ik hier oververhit thuiskom, is dit over na een snelle douche.
  Als ik in Nederland onderkoeld thuis kwam, kon een hete douche me maar moeizaam weer opwarmen.
  Na die douche duurde het nog wel een uurtje voor ik me weer behaaglijk begon te voelen.

 19. Uglykid zegt op

  Hoe komt het toch dat ik (bijna) nooit een Thai over het weer hoor zeuren , of zie ik dat verkeerd ? Groetjes

 20. Patrick zegt op

  toch vreemd dat zonne energie niet alom vertegenwoordigd is terwijl dit in Belgie en Nederland echt wel in opmars is.

  • ruud zegt op

   Op het platte land wordt niet genoeg stroom verbruikt, om zo’n investering rendabel te maken.
   De mensen kunnen zo’n investering ook helemaal niet opbrengen.
   In de grote stad worden vaak kamers gehuurd in woonkazernes, dus daar investeert ook niemand in die zonneenergie.
   Zonneenergie zal het moeten hebben van grote bedrijven en de overheid.
   Ik zie soms wel een knipperlicht bij een kruising op zonneenergie werken.

   Thailand zou er goed aan doen grote velden met zonnepanelen aan te leggen voor de energieproductie.
   Voor Thailand is dat erg gunstig, omdat het meeste stroom overdag door airco’s wordt verbruikt, net op het moment dat de zon ook schijnt.

  • Koetjeboe zegt op

   Thailand voert een groot deel van zijn energie in uit Laos.
   Van 2 waterkrachtcentrales met een capaciteit van 1070 MW.Later dit jaar wanneer de 1800 MW klaar is krijgen ze schone energie van deze waterkracht centrale.Schoner kan je het niet hebben.
   daarom is Thailand totaal niet geïnteresseerd in zonne energie.Veel te duur.
   Volgend jaar komen er nog eens 2 waterkracht centrales bij.

   • Davis zegt op

    Schone energie misschien wel, maar wat met de ecologische en sociale gevolgen?
    Er is daar geïnvesteerd omdat het een winstgevende activiteit is.
    De Laotiaanse elektriciteit wordt verkocht aan Thailand, Laos krijgt slechts een zoethoudertje.
    Visbestand Mekong?
    Volksverhuizingen?
    http://www.mo.be/fr/node/32197
    Begin, en verder eind artikel: … Robert Mather, directeur van World Wildlife Fund (WWF) Thailand, kan zeggen wat zijn collega’s in buurland Laos moeten verzwijgen…

  • Sjaak S zegt op

   Je kunt bij o.a. Home Pro een zonnepanelen kopen. Een hele installatie. Niet echt goedkoop. Maar misschien zijn er kleinere, goedkopere alternatieven. Ik heb pas gehoord dat een Finse buurman van me in de omliggende landen, zoals Myanmar en Laos kleinschalige zinnen energie verzorgt. Ik heb hetzelfde ook al eens in Eritrea gezien. Op een kleine hut lagen zonnecellen die met een accu verbonden waren en die dan waarschijnlijk ’s nachts voor stroom zorgde. Na mijn vakantie wil ik eens met hem over de mogelijkheden in Thailand praten. Een airco op zonnen energie zou ideaal zijn.

   • hans zegt op

    Nou Sjaak die moeite kun je je besparen, een airco trekt zoveel power dat een huisinstallatie
    dat niet aankan.

    En om nu een paneeltje aan te leggen voor een (led) lamp is ook net lonend.

    Dat voorbeeld in Myanmar of Eritrea zal waarschijnlijk ermee te maken hebben dat men geen vast electra net heeft.

    Vergelijk het maar bijvoorbeeld met een auto, laat je de lampen branden is morgens de accu al leeg.

  • Davis zegt op

   Je hebt daar een punt!

   Misschien een gat in de markt.
   Zowel voor de kleinverbruiker, gedaan met de spanningsverschillen op het net en gedoe met generators.
   Grootverbruikers kunnen op bv rijstakkers installaties op een bepaalde hoogte installeren, zodat de rijstteelt er niet onder lijdt. Gedaan met het afdammen van rivieren, wateroverlast en import elektriciteit vanuit Laos. De dammen aldaar rond de Mekong, die trouwens door Chinezen als winstgevende activiteit ‘gesponsord’ worden.

   Maar zal wel te dromerig zijn. Misschien eens bestuderen of het op eigen terrein haalbaar is. En input/output wel oké en rendabel is… Zie het wel positief in, gezien klimaatgegevens.

 21. Sjaak S zegt op

  Wij zijn nu in Nederland sinds 29 april en wensen snel weer in het hete Thailand te zijn. Nog een weekje volhouden. Niet alleen het weer is hier onaangenaam, we moeten te veel kleren dragen, maar we missen ons Thaise eten…

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Dat wist je natuurlijk van daarvoor niet. Wat een ramp moet dit zijn. En je wilde je vriendin Nederland laten zien. Komt nu niks meer van in huis. Want een tegenvaller dat jullie 4 dagen geen Thais hebt kunnen eten. En dat in Nederland. Snel terug naar Thailand zou ik zeggen want straks verhongeren jullie nog. Kleren mag je daar laten. (Zucht)

   • Sjaak S zegt op

    Ja, huil, huil, zucht, zucht…..we bekijken wel van alles, maar helaas moeten we hier zijn…het is geen ramp, maar zo geweldig is het niet. De warmte in Thailand zal ik wel meer waarderen. Daar waar wij wonen is het tot nog toe niet zo heel heet geweest (36 graden).
    Nee, verhongeren doen we niet, maar dat wat hier voor Aziatisch doorgaat….laat me niet lachen. Rijst, die van je vork af valt….overal Lassie Toverrijst….
    Ik wist heel goed wat op mij afkwam, mijn vriendin niet. Zij voelt zich verstikt in al die kleren die ze moet dragen om een beetje op temperatuur te komen. Douchen? Vreselijk….na een lekkere douche, bibberend je af drogen. Bij het hete weer in Thailand geen punt, integendeel, daar douchen we vier keer per dag…alleen maar voor het lekkere.
    Inderdaad zijn we vandaag de hele dag binnen. Rotweer, hier…de hele dag motregen. Liever een flinke bui in Thailand en na een uurtje is het weer droog..

    • RonnyLatPhrao zegt op

     Ik ga niet chatten … maar ik vind het een gemiste kans van u.
     Bovendien heb ik het gevoel dat je vooral wil zorgen dat je vriendin niet opnieuw vraagt om naar Nederland te komen.

     Over hun bezoek aan Nederland/België zie ik toch dikwijls andere reacties van Thaise vrouwen.
     Vb Benieuwd of Khun Peter zijn vriendin zich ook zo verstikt voelde tijdens haar verblijf hier ?

     Ik vind uw reactie inderdaad, huil huil, zucht zucht, en hoe je je vriendin dan laat kennis maken met (in dit geval) Nederland.
     Trouwens in een goed Thais restaurant is de door u genoemde Lassie Toverrijst ver weg.
     Je kan er natuurlijk moedwillig naar op zoek gaan om je gelijk te bewijzen bij je Thaise partner.

    • Khun Peter zegt op

     Sjaak bij iedere Toko hebben ze rijst uit Thailand in alle soorten en maten. Mijn Thaise vriendin zou nu graag in Nederland zijn. De natuur is volop in bloei en alles is prachtig groen. Gewoon genieten, zelfs van de regen want na een regenbui ruikt het heerlijk buiten.

     • Sjaak S zegt op

      Bedank voor de tip…., maar sorry dat ik het zeg, RonnyLatPhrao, we moesten hartelijk lachen over je – uw opmerkingen …nee, na een zonnige zaterdag in de Keukenhof, hadden we een regenachtige zondag “thuis”. Nadat het droog was, vonden we tijdens een korte wandeling een toko, waar Khun Peter het over had. Indonesische keuken, aangepast aan Nederlandse smaak. Niets dat nu echt prikkelde. Ik zal graag nog een verhaaltje schrijven over onze reis naar Nederland vanuit vooral het oogpunt van mijn lieve vriendin. Het zal positiever uitvallen, dan RonnyLatPhrao denkt… Desondanks alles genieten we zoveel het gaat en missen ons hete Thailand ….

      • RonnyLatPhrao zegt op

       Om af te sluiten.
       Je kan er dan wel om lachen maar dat schrijf je dan nu.
       Je eerdere reacties lieten iets anders uitschijnen, tenminste zo kwam het op mij over.
       Gelukkig voor je vriendin zou ik zeggen.

       Ik ben trouwens net terug van enkele weken België.
       Vooral de voorlaatste week was daar zeer mooi met zelfs temperaturen van 20 graden. Was mooi voor de tijd van het jaar.
       Maar ook de Thaise temperaturen bevallen me wel maar ik heb ze niet speciaal gemist.
       Trouwens ook het Thaise eten heb ik niet gemist.
       Ik geniet van wat het ogenblik me geeft, of dat nu België of Thailand is.
       Elk heeft wel zijn voor- en nadelen.
       Geniet van de voordelen dan hoef je niet zo gauw iets te missen

 22. lung addie zegt op

  Wat het algemeen gebruik van zonnepanelen betreft: ik denk dat de meesten hier eens eerst een kijkje moeten nemen hoe zonnepanelen werken. Deze hebben de zon niet zo echt nodig doch wel daglicht. Kijk ook eens wat er gebeurt met het rendement van zonnepanelen eens de temperatuur boven de 30°C gaat. Je zal dan begrijpen waarom zonnepanelen niet zo populair zijn in de tropen.
  Het financiele aspect is een andere zaak, doch bij grote bedrijven speelt dit niet zo een grote rol, het is het rendement wat geldt na installatie.
  Ware de zonnepanelen in Belgie en Nederland niet overgesubsidieerd geweest door de verschillende regeringen ze zouden ook niet zo populair geweest in Europa. Nu zit men daar wel met de gebakken peren toen de eindrekening gemaakt werd en men vaststelde dat de subsidies gewoon niet betaalbaar zijn…. binnenkort zien we daar ipv van subsidies taksen op zonnepanelen verschijnen… er zullen er dan wel veel private opnieuw ontmanteld worden.

  Lung baddie

 23. Martin zegt op

  Juist deze tijd is het lekker overdag tegen de 40 graden en in de nacht 27 graden en om de paar dagen een regen bui
  Ik ben altijd vanaf eind april tot half juli in Thailand om deze temperaturen en ga dan terug naar het kikkerlandje waar het maar afwachten is

 24. RonnyLatPhrao zegt op

  Van het noorden in Thailand tot het het zuiden moet zoiets van een 1500 Km zijn.
  Van Nederland / België tot Italië is pakweg iets van een 1300 Km.
  Is het weer dan hetzelfde in Nederland/België als in Italië ?

  Thai zeggen wel eens iets over het feit dat het warm/heet is maar daar blijft het bij.
  Toch geen enkele Thai waarvoor dit een probleem is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website