Een vooraanstaand advies- en onderzoeksbureau op het gebied van reizen, Advito, verwacht een flinke prijsstijging van vliegtickets in 2012.

Door de toenemende vraag naar (zaken)reizen zullen de prijzen in de gehele linie voor vervoer en accommodaties gaan stijgen.

Vliegtickets 3 tot 5% duurder

Verwacht wordt dat de luchtvaarttarieven tussen de 3% en 5% zullen stijgen. Aan de basis van die stijging liggen de hogere vraag en de samenwerkingen tussen de luchtvaartmaatschappijen binnen de drie wereldwijde allianties. Binnen Europa zal vanaf januari 2012 de invloed het Emissions Trading System (ETS) duidelijk voelbaar worden. De EU gaat luchtvaartmaatschappijen namelijk verplichten om emissierechten voor kooldioxide aan te kopen boven een bepaald niveau.

Daarnaast kunnen de prijzen ook verder stijgen door kosten die door de maatschappijen aangerekend worden voor het betalen met een creditcard. De belangrijkste maar meest onzekere factor voor de prijs van vliegtickets is echter de olieprijs. Advito heeft berekend dat met iedere olieprijsstijging van 10 dollar, de vluchttarieven met 3% stijgen.

Hotels ook duurder

Hoteltarieven stijgen gemiddeld met 2% tot 6%, maar in belangrijke internationale steden als New York kan dat veel hoger uitvallen. Door de organisatie van de Olymische Spelen in Londen schieten voor de zomer van 2012 de hotelprijzen daar ook de lucht in.

Groeiende druk om WiFi gratis aan te bieden

Er is een grote druk op hotels om WiFi gratis aan te bieden. Sommige hotels hebben hier moeite mee, omdat ze dit aan een derde partij hebben uitbesteed. Maar het is duidelijk een bron van frustratie als men bovenop de soms forse prijs die voor een kamer wordt betaald, nog eens 15 euro voor WiFi moet afrekenen. Dat is niet meer van deze tijd en hotels begrijpen dat.

29 reacties op “Vliegtickets volgend jaar duurder”

 1. nok zegt op

  3-5% noem ik geen flinke prijsstijging. Dat is 30-50 euro op een ticket van zeg 1000.

  De luchthavenbelasting , veiligheidstoeslag, brandstoftoeslag zijn er ook nog steeds.

  • De belangrijkste maar meest onzekere factor voor de prijs van vliegtickets is echter de olieprijs. Advito heeft berekend dat met iedere olieprijsstijging van 10 dollar, de vluchttarieven met 3% stijgen.
   De prijsstijging kan nog forser uitpakken.

   • marcos zegt op

    Hallo Khun Peter, Op uw geschreven blog over de emissierechten en het duurder worden van de tickets staat nu een belangrijk update artikel op nu.nl. Het staat onder economie
    Ik wil het u gaarne toezenden, maar weet niet waarheen…..
    Misschien kunt u even zelf kijken en uw stuk van hierboven updaten.
    Groet,M

 2. nok zegt op

  Daarnaast kunnen de prijzen ook verder stijgen door kosten die door de maatschappijen aangerekend worden voor het betalen met een creditcard.

  Ah, de creditcard maatschappijen hebben geld nodig? Zou dat door de wanbetalers komen soms? Zodra ik moet betalen voor die card ga ik wel via internet betalen, is net zo makkelijk.

  Als de ticketprijzen echt grof stijgen wordt de midden-oosten route meer interessant. Jordanie, Egypte, India, Emirates die doen het allemaal voor rond de 600 als je goed zoekt..

  • B.Mossel zegt op

   Juist via internet wordt dit al gedaan.

   Of de reis boeken via een reisbueau.

   B.M

 3. Thailandganger zegt op

  Gaan we gewoon een keer minder in de zoveel jaar. Er zijn genoeg aanbiedingen nog die de moeite waard zijn om even mee te pakken.

  • Ronald zegt op

   Gisteren geboekt voor €548 met Etihad, via connections.
   In februari zijn we dus weer weg:-)

   • hans zegt op

    Welke data heb je dan, en hoe boek je dan via connections.??

    • Ronald zegt op

     Door een mailtje te sturen naar connections, met de gewenste datums. Zij zoeken dan de vlucht uit.
     Wij gaan van 4 tot 23 februari

   • Miek37 zegt op

    Da’s een hele mooie prijs!

   • Thailandganger zegt op

    Mooie prijs zou ik zo zeggen !!! Fijne vakantie alvast gewenst !!! (voor ik het vergeet) Lol

    • Ronald zegt op

     Alvast bedankt…haha

     En het is zeker een mooie prijs.
     Was een week te laat, anders was het €530;-)

 4. ludo jansen zegt op

  heb geboekt in maart voor 10 01 2012 ,zeer vroege boeking dus .
  heb betaald 836 euro bij joker.
  china airlaines.rechtstreeks vanuit amsterdam.
  heb de prijzen nu beken en ze zijn ongeveer hetzelfde.
  je weet het nooit.
  boek vanaf nu max 3 maanden op voorhand.

  ps boek een a4 hotel en vertrek relax naar luchthaven ,een kwartiertje met de schuttel
  een aanrader.

  • Janty zegt op

   Doen wij ook altijd voor vertrek (NH-Hotel, Hoofdorp), kan de auto lekker blijven staan en wij vertrekken uitgerust. Of we doen een nacht achteraf, om daarna relaxed door te reizen naar Friesland.

  • Miek37 zegt op

   10-1 weg, is dat voor 3 weken? Met Fly Emirates 685 Eva Aor 719 China Airlines 795 Etihad 809

   • ludo jansen zegt op

    beste,bedankt voor je reactie.
    de periode is van 09 januari tem 16 februari
    rechtstreeksvanuit amsterdam,vandaar dat het misschien duurder is???

 5. Massart Sven zegt op

  boek bij Airstop in januarie ticket geldig voor het ganse jaar ;die geven dan de grootste kortngen .Dit jaar geboekt in januarie vertrokken in februarie voor 2 pers 950euro met retour met Ethihed wel economie
  Airstop is een afdeling van Taxistop in Belgie in Nederland weet ik niet of die ook bestaan.Ze hebben kantoren in Antwerpen-Gent-brussel.Je kan je matschappij en vliegroute kiezen .E-Mail http://www.airstop.be

  • hans zegt op

   Heb ook is even gekeken op airstop.be, en zie tot mijn verbazing dat onze eigen KLM het in mijn geval niet zo eens slecht doet, (retourvlucht 9 maand later).

   Maar heb nog nooit KLM gevlogen, wie heeft ervaringen met economie voor wat betreft beenruimte en stoelen,,

 6. Frans zegt op

  Ik heb ook maar eens bij Airstop gekeken. hebt geboekt voor februari 674, 56.euro.
  Van Brussel naar Amsterdam, Amsterdam, Thailand. Ik dacht dat is mooi, stap ik gewoon in Amsterdam op. Nou, mooi niet, kreeg 2 uur na de resevering, een mail dat ik verplicht was om de bus te nemen van Antwerpen naar Amsterdam . Op staande van een boete bij het inchecken in Amsterdam.

  • hans zegt op

   welke maatschappij vlieg je dan en welke data heb je precies

 7. King Frans zegt op

  Eva Air, 4 februari 2012. oja, de boete betreft 400 euro. als ik niet met de bus meegaat, en de ticket wordt geannuleerd.

 8. m de lepper zegt op

  hallo mensen wij hebben 2 maanden geleden tickets gekocht bij world ticket center voor jan tot feb voor 745 euro met eva air is nu al plm 150 euro per persoon duurder gr marijke.

  • @ Ik heb al diverse keren op Thailandblog proberen duidelijk te maken dat de prijs van een vliegtickets bepaald wordt door Yieldmanagement. De computers van vliegmaatschappijen maken gebruik van de ingevoerde gegevens en de capaciteit om de prijs te bepalen. Yieldmanagement is in de hotellerie en luchtvaart, een methode om te zorgen voor het vinden van de juiste balans tussen het vullen van alle beschikbare capaciteit en het vragen van de hoogste prijs. De prijs van een vliegticket kan dus per seconde of per zoekopdracht veranderen. Er geldt maar 1 advies: stel je eigen bovengrens vast. Zie je een ticket die daar onder zit direct boeken. Twee seconden later kan de prijs al anders zijn.

   • Vraag maar eens rond als je in het vliegtuig zit dan zul je merken dat er grote prijsverschillen zijn wat iemand betaalt heeft voor dezelfde vlucht en dezelfde stoel. Nogmaals dat noemen ze Yieldmanagement.

   • @ Ik bedoelde jou niet specifiek, maar meer in het algemeen. Ik zie die reacties steeds weer terugkomen wanneer het over vliegtickets gaat. Dan vragen ze aan iemand anders waar en wanneer hij geboekt heeft. Omdat ze denken het voor dezelfde prijs te kunnen boeken. Als het om een promotietarief gaat dan lukt dat soms, ja. Echter een airline gooit nooit alle stoelen van een vliegtuig in de aanbieding. Naarmate het vliegtuig voller raakt worden de prijzen hoger.

  • @ M de Lepper. Heb je dan ook gezien hoeveel world ticket center bij de prijs opdrukt? Toch gauw 50 euro of meer. Rechtstreeks bij de vliegmaatschappij boeken is goedkoper.

 9. Tjee, je hebt gelijk! Had ik niet gezien. Wow, 1.000 dat is een aardig aantal.

 10. m de lepper zegt op

  ben ik met je eens maar we hadden ook op de site van eva air gekeken en de prijs was hetzelde als bij world ticket center daarom daar maar geboekt. maar het is zeker dat de prijzen schommelen maar net wat iemand zegt het is ook wat je zelf er voor over hebt.afgelopen april zijn we met egypt air geweest voor 500 euro maar dat zie je op het moment ook niet meer.het blijft zoeken en nog eens zoeken.nu wel wat duurder maar rechtstreeks is dan ook wel weer prettig.

  • Ja, WTC toont dezelfde prijs, maar als je gaat boeken komen er aan het einde van het boekingsproces vage kosten bij zoals administratiekosten en dossierkosten. Die rekent EVA niet. Je betaalt dus onder de streep meer.
   Omdat luchtvaartmaatschappijen geen commissies meer uitbetalen, komen de ticketbrokers zo aan hun inkomsten. Geldt bij allemaal, cheaptickets, vliegtickets.nl, etc. doen het ook.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website