Last-minute op vakantie gaan is nog nooit zo populair geweest. 40% van de Nederlanders boekt namelijk binnen een maand voor vertrek hun vliegticket.

Dat blijkt uit de boekingsresultaten van reisorganisatie World Ticket Center. In dezelfde periode vorig jaar boekte nog 32% binnen een maand voor vertrek hun vliegtickets en 34% in 2009.

De boekingsresultaten van 2011 tonen aan dat van de geboekte last-minutes 14% binnen 6 dagen voor vertrek hun vliegtickets aanschaft, 30% één week voor vertrek, 22% twee weken, 18 % drie weken en 16% boekt 4 weken voor vertrek hun vliegtickets.

Het is een opvallend gegeven dat deze trend zich nu ook inzet voor losse vliegtickets, daar de vliegticketprijzen kort op de vertrekdatum juist vaak duurder worden gemaakt door de luchtvaartmaatschappijen en vroeg boeken juist goedkoper is, in tegenstelling tot de pakketreizen (last-minute zonvakanties).

Bangkok

De meest populaire last-minutes zijn na Londen opmerkelijk twee verre bestemmingen: New York (twee weken voor vertrek) en Bangkok (drie weken voor vertrek). New York en Bangkok zijn niet eerder massaal zo kort voor vertrek geboekt. Voorgaande jaren voerden Europese bestemmingen de toplijst aan van meest populaire last-minutes bestemmingen.

Social media

Met name sinds eind mei is er een enorme omzetstijging van boekingen met vertrekperiodes binnen een maand. Het ontvangen vakantiegeld heeft hier ongetwijfeld aan bijgedragen, maar ook de reisinstelling van de consument is veranderd. Nederlanders beperken zich niet meer tot Europese bestemmingen en een korte vluchtduur als ze er even spontaan tussenuit willen. Hun keuze wordt steeds vaker bepaald door tijdelijke kortingsacties en tips van vrienden op social mediasites zoals Facebook en Twitter.

9 reacties op “40% Nederlanders boekt vliegtickets binnen maand voor vertrek”

 1. Henk zegt op

  Boek zelf meestal zo’n 3 maanden vantevoren mijn ticket voor TH. Deze keer ook en ga dan daarna mijn visum regelen bij de ambassade in Den Haag. Dus begin juni kwam ik langs de ambassade (ik vertrek op 2 september) maar deze keer werd mij aangeraden om volgende maand terug te komen, want het aanspreken van het visum dient binnen 3 maanden te gebeuren en stel dat mijn vlucht geannuleerd wordt en ik later vertrek dan loop ik kans dat mijn aangvraagde visum al verlopen is. Volgens de ambassade medewerker dus.

  • Thailandganger zegt op

   Ik ook en soms nog wel langer. Bijna 6 maanden van te voren al.

 2. Miek37 zegt op

  Wij betaalden in Maart van dit jaar 667 euro voor een retourtje A’dam-Bangkok bij EVA air en diezelfde ticket kost nu 879…

  • Andrew zegt op

   Miek37 maart laagseizoen nu (tussen)of reeds hoogseizoen.

   • Miek37 zegt op

    In maart kochten wij tickets voor vertrek 10 dec.

 3. hans zegt op

  Was 30 juni aan het kijken voor enkeltje bkk ams, bij Eva air nog net niet 20.000 thb, denk ok ga morgen maar boeken, nu ineens per 01-07 bijna 27.000 thb, bah.

  Egypt air blijkt goedkoopste voor wie overstappen niet erg vind, danwel air berlin wie niet geeft om comfort. Goede middenweg china airlines rechtsstreeks en comfortabel.

  • lupardi zegt op

   Egypt Air heeft blijkbaar zijn policy veranderd want de tickets zijn ineens 200 tot 300 euro duurder en goekope aanbiedingen tot 600 euro zijn verdwenen. Waarom weet ik niet maar tegen deze prijzen kan je beter bij bijv. KLM boeken met een directe vlucht.

   • hans zegt op

    egyptair enkeltje bkk ams 378 euro klm 49000,00 thb per 02-07 dus leg uit

    • lupardi zegt op

     Ik hed gekeken naar vluchten in oktober en januari, die waren 10 dagen geleden nog euro 600 en euro 540 en nu tussen de euro 800 en euro 900 dus net zo duur als directe vluchten met de KLM terwijl Air Berlin goedkoper is. Dus de Egyptenaren moeten mischien de kosten van de fluwelen revolutie betalen of ze zijn van gedachten veranderd en willen niet meer de goedkoopste zijn. Of ze dan nog veel passagiers krijgen van/naar Amsterdam daar geloof ik niet in.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website