In februari stond het verhaal op dit blog over de Boeing 747, die door de KLM uit dienst was genomen en vervolgens door Corendon was opgekocht om in de tuin van het hotel te fungeren als gelegenheid voor speciale evenementen.

U kunt dat hier nog eens nalezen: www.thailandblog.nl/opmerkelijk/. Het vervoer van het vliegveld naar die tuin was een mammoet-operatie, maar het is gelukt, de machine, ontdaan van allerlei vitale delen, staat er. Een zielloze metalen koker, dat geen vliegtuig meer mag heten!

Zielloos

Je zou als ziel van deze Jumbo de bronzen plaat kunnen zien, die in 1991 door de Bangkok Metropolitan Administration aan de KLM werd aangeboden ter gelegenheid van de eerste aankomst van dit toestel in Bangkok. Die plaat was de hele diensttijd van de City of Bangkok te zien in het vliegtuig bij binnenkomst van de passagiers.

Met pensioen

De “City of Bangkok” ging dus met pensioen, waarna het toestel werd voorbereid op haar nieuwe bestaan. In die periode schreef Coco Peters een sfeervol verhaal over het afscheid op het reisblog van de KLM, zie blog.klm.com/bye-bye-boeing-747-city-of-bangkok. Zij vertelt daarin o.a. hoe het vliegtuig de naam City of Bangkok heeft gekregen in een Boeddhistische ceremonie op Schiphol, technische details en enkele andere leuke weetjes. In het verhaal schrijft zij, dat deze Boeing 747 in totaal 124.279 uren in de lucht is geweest en 18.024 keer is opgestegen van een vliegveld en “gelukkig ook 18.024 keer veilig is geland” Leuk verhaal, ik beveel het gaarne aan.

Definitief afscheid van de “City of Bangkok”

Waar het in dit artikel specifiek om gaat is het feit, dat er nog één aangelegenheid op passende wijze moest worden geregeld. De ziel, de bronzen plaat, moest terug naar Bangkok, vond de KLM.

Het is daarom, dat KLM President & CEO Pieter Elbers vandaag (zondag) naar Thailand reist met in zijn koffer de bronzen plaat, die eerder in 1991 werd verkregen. Als hij morgen, maandag 15 juli 2019, met de KL 875 op Suvarnabhumi aankomt, zal hij een “blessing ceremony” van 9 monniken bijwonen ter ere van de “City of Bangkok”. Pieter Elbers zal daarbij de bronzen plaat teruggeven als een symbool van respect voor de langdurige relatie van KLM met Thailand. Hij zal ook zeker memoreren, dat de KLM reeds 90 jaar op Bangkok vliegt en dat de weg naar het 100-jarig bestaan van de route Amsterdam – Bangkok openligt.

Tenslotte

Voor de ceremonie op het platform van Suvarnabhumi zijn veel mensen uitgenodigd. Ook Thailandblog werd door de KLM gevraagd een vertegenwoordiger te sturen. De uitnodiging werd in eerste instantie met genoegen aanvaard, maar helaas, door het ontbreken van een persaccreditatie en werkvergunning kon Air France, die deze manifestatie organiseert, de uitnodiging niet bevestigen. Ook wij zullen het moeten doen met een verslag in de media en eventueel een later persbericht van de KLM. Het zij zo!

2 reacties op “Het definitieve afscheid van de KLM Boeing 747 “City of Bangkok””

  1. Christiaan zegt op

    Een stukje nostalgie in verband met de City of Bangkok. Ik ben er zeker 3 keer mee gevlogen. In mei heb ik het omgekatte toestel zien staan op enige afstand nabij het Corendonhotel bij Schiphol.
    Die bronzen plaat zag ik niet eerder. Economyclass passagiers kwamen niet langs die plaat

    • Ruud zegt op

      Zoals op de foto is te zien hing de plaat bij de trap naar de business class op het upperdeck, en dus weldegelijk te zien in de economyclass.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website