Voor de vierde achtereenvolgende keer ben ik met Airberlin naar Bangkok gevlogen. Dat kan goedkoop en toch redelijk comfortabel. Helaas had ik zowel op de heen- als terugvlucht ongeveer 45 minuten vertraging, maar dat kan de beste overkomen.

Natuurlijk is vliegen en de keuze van de luchtvaartmaatschappij vooral een persoonlijke kwestie. Voor de één is zitcomfort en de service aan boord belangrijk, anderen gaan voor de laagste prijs.

Wanneer ik een vliegticket naar Bangkok ga boeken let ik eigenlijk op twee zaken:

 1. de prijs (tussen de € 500 – € 600)
 2. geen overstap

 

Gezien het bovenstaande slaag ik meestal wel bij Air Berlin. Ik heb ook met EVA Air, China Airlines en Finnair gevlogen. Allemaal prima, alleen wat duurder.

Het grootste probleem bij Air Berlin is de stoelruimte. Vooral de beenruimte is erg beperkt. Dit kun je oplossen door de juiste stoelkeuze. Ik had op mijn vlucht voor stoel 36K gekozen. Je zit dan bij de nooduitgang. Het is geen XL stoel (waar je meer voor moet betalen) omdat de bult van de glijbaan voor je benen zit. Doch je kunt je benen iets schuin leggen, dan kun je ze volledig strekken. Voor mij een prima oplossing. Als je wilt opstaan, kan dat zonder over iemand heen te klimmen. Kortom een prima stoel waar ik niet extra voor hoefde te betalen. Je moet er natuurlijk wel snel bij zijn omdat er maar een paar van dit soort stoelen beschikbaar zijn. Het enige nadeel van die plek is dat je vlakbij de wc zit. De geurtjes, het heen en weer geloop en de lawaaimakers moet je maar voor lief nemen.

De voor- en nadelen van Airberlin

Na diverse keren met Air Berlin te hebben gevlogen kan ik de balans opmaken en de voor- en nadelen tegenover elkaar zetten.

Voordelen Airberlin:

 • Goedkope vliegtickets
 • Rechtstreekse vlucht
 • Vertrek vanaf Düsseldorf (niet voor iedereen een voordeel)
 • Veilige en betrouwbare maatschappij

Nadelen Airberlin:

 • Weinig stoelruimte
 • Beperkte service aan boord
 • Films tijdens de vlucht zijn nagesynchroniseerd i.pv. ondertiteld.

Samenvattend kan ik concluderen dat AirBerlin voor mij een prima vliegmaatschappij is. Mochten ze binnenkort weer een aanbieding hebben dan is de kans groot dat ik wederom bij Airberlin mijn vliegticket ga boeken.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

38 reacties op “Met Airberlin naar Bangkok: budget vliegen kan ook comfortabel zijn”

 1. Hans Bos (redactie) zegt op

  In grote lijnen ben ik het met je eens. De rij wachtenden bij het inchecken in Bangkok is bij AB erg lang. Dit in tegenstelling tot DUS, waar je direct aan de beurt bent.
  Het zitcomfort bij AB is allerbelabberdst. Ik zat BKK-DUS-BKK onlangs op stoel 14C. Kost 2x 60 euro extra, maar op de terugvlucht ‘s nachts een batterij jankende kinderen naast me. Daar moeten de airlines toch eens iets op vinden. Misschien een eigen (geluiddicht) compartiment?
  AB is overigens lang niet altijd de goedkoopste. Als ik nu kijk bij de tweede helft oktober kom ik uit op ca 850 euro. Dan lukt het niet voor 600 euro zoals in mei.

  • cor jansen zegt op

   bij china airlines van A.dam
   heb gekeken van 8/10 tot 3/11, en alles wat daar tussen zit voor
   670 euro

  • carlo zegt op

   Misschien heb ik een goede tip: ik vlieg zeer regelmatig met ab maar boek er lang niet altijd rechtstreeks.
   Probeer het eens via Neckerman DUITSLAND is meestal zo,n 100 euro goedkoper.en gewoon de zelfde service zelfde maatschappij en gewoon ook recht op je airmiles.
   groeten carlo

   • @ Carlo, een goede tip! Net even gekeken. AB ticket te boeken voor € 579,- geen slechte prijs.

  • HansNL zegt op

   Beste Hans.
   Het zitcomfort bij Air Berlin is allerbedst?
   De stoelen en opstelling van de stoelen zijn volkomen identiek aan wat EVA aanbiedt
   De afstand tussen de stoelen bij China Airlines is 3,5 cm minder als AB, terwijl onze eigen KLM 5 cm minder afstand heeft, terwijl de stoelen bij de KLM ook nog eens 2 cm smaller en de steek 3 cm korter is.
   Dat er jengelende kinderen bij je in de buurt zitten kan natuurlijk bij elke maatschappij.
   Bij EVA heb ik eens meegemaakt dat er een enorme groep Chinezen meevloog, die bruttal gewoon de hele keuken leeghaalden. Na 4 uur vliegen was er geen flesje water meer te krigen, Wat me wel opviel bij EVA is dat veel KLM’ers hun speciale biljetten daar spenderen, gewoon omdat de stoelen groter zijn en de service beter. Bij de KLM heb ik enkele keren een klacht ingediend, over het toilet, over het eten, en nog een paar minder fraaie dingen. AB is echt niet zo slecht, en gewoon duidelijk in de prijsopbouw. De service is wat zakelijker als bij de Chinese maatschappijen, het voedsel is een standaard middelmatige verstrekking, en het drinken is gewoon koud en volop verkrijgbaar. Bier en sterke drank betaal je extra voor.
   Kortom, ik heb veel maatschappijen geprobeerd, inclusief Mahan Air, en eigenlijk is het allemaal een pot nat, dus kies ik op prijs.

   • marco5968 zegt op

    6 maart 2011 heb Khun Peter die blog geschreven over beenruimte!

  • HansNL zegt op

   Overigens is MAhan Air gewoon het goedkoopste, als je het niet erg vind om over te stappen in Teheran.

 2. Robert zegt op

  Als je vaak vliegt is een mileage programma ook vaak een belangrijke overweging. Ik vlieg voor werk veel met Star Alliance hier (Thai, Singapore Airlines) dus voor langere vluchten naar USA of Europa pak ik dan respectievelijk United of de Luftwaffe. Tikt lekker aan die mijlen op die afstanden, dus je zit al snel aan een gratis vlucht op die manier. Ook regelmatig een upgrade naar business class. Daarom wil ik best een paar honderd Euro meer betalen voor een vlucht die binnen het mileage programma valt.

 3. Henry zegt op

  @Robert . Luftwaffe ? die vlogen toch met Heinkel 111 , Focke Wulff Condor , u.s.w. en hadden geen ‘business class’ , neem ik aan. LOL.

 4. Nok zegt op

  Rare titel voor een vlucht waar je tussen de krijsende kinderen zit in de lucht van toiletten.

  Ik vind de stoelen van AB schandalig krap, een gezonde europese vent past er niet eens in. Het eten is ook niets bijzonders (zure salades enzo) en er is geen krant te krijgen.

  Die 600 vind je ook niet meer tegenwoordig, het parkeren in Duitsland is overigens wel prima geregeld.

  Er zou een rechtstreekse vlucht vanaf Denemarken komen waar geen kinderen werden toegelaten. Weet iemand of dat er inmiddels al is?

  • @ Kranten en tijdschriften (Duitstalig) lagen er genoeg op de heenvlucht. Terugvlucht niet gezien. Het eten is acceptabel, maar niet bijzonder. Schreeuwende kinderen, daar valt weinig aan te doen. Mijn ticket koste € 565,- all-in

  • cor jansen zegt op

   china-airl van A dam voor okt tot november voor 670 euro

 5. wiel palmen zegt op

  dat bericht over airberlin vind ik nog eens nuttige informatie. met dank

  wiel

 6. marco5968 zegt op

  buiten het seizoen kan het ja voor 600 euro of een beetje minder,maar in het seizoen,heb mn twijfels.zag al iemand schrijven dat een ticket 850 kostte.ben het er helemaal mee eens dat air berlin een vertouwde maatschappij is,maar ik vlieg er nog niet mee al krijg ik het ticket gratis!!!!!op vakantie moet je niet bezuinigen op de verkeerde dingen……..

 7. marco5968 zegt op

  en aan schreeuwende kinderen valt heel veel te doen!!!!!!!neem maar eens een goede maatschappij(thai air,emirates,singapore airlines etc.)ik ben denk ik n keer of 30 gevlogen met deze maatschappijen richting bkk,maar ik heb nog nooit,maar dan ook nog nooit schreeuwende of lastige kinderen gehad!de kids worden altijd als eerste verzorgd,krijgen teken spullen,kleurschriften en knuffeldingetjes van de stewardessen.de kids hebben ook allemaal een eigen scherm waar ze denk ik wel tot 100 spelletjes op kunnen spelen en zelfs tegen andere kinderen kunnen spelen in het vliegtuig.ze hebben hun eigen tekenfilms tot speelfilms.ze krijgen het eten als eerste,ze worden goed verzorgd qua drankjes.ik zie het probleem niet!het probleem ligt dat als je met goedkope maatschappijen vliegt er ook misschien meerdere families aan boord zijn vanwege de prijs en als je dan slechte service hebt en kinderen gaan zich vervelen,ja dan wordt het een moeilijk verhaal lijkt mij!Dus niet zeuren en volgende keer gewoon een ticket kopen voor n 100 euro meer en je bent er vanaf.

  • @ Ik heb geen last van schreeuwende kinderen. Ik doe oordoppen in en neem een slaappil. 😉

  • Robert zegt op

   Aziatische kinderen vaak beter opgevoed en rustiger dan Westerse kinderen, en budget airlines hebben vakantiegangers en dus meer kinderen aan boord, welicht nog twee goede redenen om met gerenommeerde Aziatische maatschappijen te vliegen ipv met de vakantie vluchten. Overigens is dat ook geen garantie natuurlijk.

   Vloog laatst met BKK Airways naar Samui, altijd dure tickets. Nou, ik vlieg veel maar dit had ik nog nooit meegemaakt. Een ventje van een jaar of 8 (half Thai/half farang reizend met Thaise moeder) zette een keel op toen we begonnen te taxien en hield niet meer op tot ongeveer 20 minuten na opstijgen. En niet janken, nee, gillen en krijsen alsof er een varken geslacht werd. Moeder en 2 stewardessen om ‘m heen, met puzzels, kleurboeken – het werd allemaal het gangpad weer ingesmeten. Had me niet verbaasd als de piloot ‘m eruit had gezet voor het opstijgen.

 8. marco5968 zegt op

  in oktober met emirates van amsterdam naar bangkok 674,92!!!!!

  • Fritz zegt op

   Prima maatschappij, maar volgens mij niet rechtstreeks. Gaan via Dubai met drie uur wacht/overstaptijd midden in de nacht?

   • marco5968 zegt op

    dat is helemaal correct fritz,meestal gaan de vluchten in amsterdam,madrid en dusseldorf zo tegen half 4.middernacht in dubai en dan kwart over 3 s’nachts naar bangkok.de prima service en het comfortabele maakt het wachten meer dan goed!maar het is een keuze:ik wil altijd een tussenlanding en andere mensen hebben liever een rechtstreekse vlucht.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Da’s heel mooi. Alleen kost dezelfde trip af BKK dan bijna 1000 euro!

  • cor jansen zegt op

   kan ook van A-dam met china airlines

 9. marco5968 zegt op

  air berlin,ik weet niet waar jullie de prijzen vandaan halen.maar ik kijk net en kom in oktober de goedkoopste vlucht 844,98 tot zelfs dik 1000.op de site van air berlin zelf.ken je ook nog je eigen drankjes betalen,slecht eten en kut stoelen.nou sucess allemaal

  • cor jansen zegt op

   china airlinse voor 670 euro van A-dam

  • Robert zegt op

   Wallie, wat je zegt klopt niet per se, zeker niet voor lijnvluchten met de gerenommeerde Aziatische maatschappijen. Tot een paar jaar geleden was het zo dat een (online) reisburo (bv Expedia) de beste prijzen had, echter tegenwoordig vind ik de beste prijzen op de websites van de airlines zelf. Het gaat hier niet om speciale (last minute)aaniedingen.

 10. marco5968 zegt op

  Denk dat de titel aangepast moet worden:budget vliegen kan ook duur en oncomfortabel zijn.ik wil niet negatief doen maar deze blog lijkt mij zwaar overbodig!

 11. wimol zegt op

  Ik ben op zoek naar een ticket voor aug./sept en terug(steekt niet op een dag)Vlieg nu al drie jaar met AB.heb ook een lidkaart met het voordeel van 30 kg bagage,maar momenteel kom ik rond 800 euro en moet ik mijn terugreis op datum bevestigen. Daarentegen met EVA AIR in evergreen deluxe met de mogelijkheid met vrije terugvlucht van drie maand en veel comfort alsook drank naar believen voor ong. 1200 euro dan is voor mij de keus snel gemaakt,daar ik plannen heb voor een vriendenbezoek in spanje en niet de juiste tijd kan bepalen voor de terugvlucht..Ik heb dit via email gemeld aan AB.en ze hebben mij een bericht terug gestuurd van ontvangst en daar is het dan ook bij gebleven.Dus zal ik niet belangrijk zijn.

  • marco5968 zegt op

   hallo wimol,net ff gekeken.vanaf 16 augustus voor een maand met emirates vanaf amsterdam 674,92 euro!!!!!!!!!!alle service inbegrepen en als extra bonus:bij emirates mag je altijd 30 kg standaard meenemen!!!en natuurlijk ook de drank,eigen tv en goed eten!success.je hebt het over spanje als ik het goed begrepen heb:emirates vliegt nu ook van madrid

   • lupardi zegt op

    Werk je toevallig bij Emirates?. Het lijkt wel een lang reclameblok bij de ster. Toch opvallend dat je dit blog overbodig vind maar wel blijft posten.

    • marco5968 zegt op

     Hallo Lupardi,ik heb zoveel tijd in Thailand dat ik het leuk vind om te reageren.Ik werk niet bij Emirates en ben het ook niet van plan.Ik vlieg graag met goede en servicegerichte maatschappijen.Er staat informatie over prijzen van 600 euro die ik nergens terug kan vinden.En al helemaal niet in de tijd dat de drukte weer begint richting Thailand.Dus een beetje goede informatie is wel op zn plaats.Ik vind de blog overbodig inderdaad,maar het blijft leuk en gezellig om hem iedere dag in het postvak te krijgen!Dus het Thailand blog team moet gewoon lekker doorgaan met hun dagelijkse blog.Ik maak ook reclame hoor voor Singapore air of Thai zoals je misschien hebt kunnen lezen.Weet niet waar jij mee vliegt???Jij lijkt mij wel een ABer.

     Groetjes vanuit een heerlijk Thailand

     • lupardi zegt op

      Hallo Marco,
      Mijn ervaring is dat als je ruim van te voren boekt je altijd een vlucht kan vinden tussen de euro 500 en euro 600 ook in de drukke tijd. Ik vlieg 1 juli van Bangkok ja met Air Berlin
      en kom terug naar Bangkok op 23 augustus voor euro 563 (geboekt vorig jaar). Hoe je iemand kan typeren als een AB’er zonder hem te kennen is mij een raadsel en klinkt bijna denigrerend. Ik heb met KLM, Air France, Finnair, Egypt Air en Air Berlin gevlogen afhankelijk van directe vlucht en prijs. Als je een paar keer per jaar van Bangkok naar Nederland moet dan kan de prijs ook wel eens belangrijk zijn. Wees blij dat jij het zo ruim hebt dat je alleen kan gaan voor de duurdere servicegerichte maatschappijen.
      Ook de groeten uit een altijd warm Bangkok.

      • GerG zegt op

       Ik vlieg al jaren met airberlin, en ja ik kijk ook naar de prijs. Zeker als je een paar keer per jaar naar Thailand vlieg. Mijn ervaring is zeer vroeg boeken dan heb je de goedkoopste stoelen(en dat zijn er maar negen want daarna gaat de prijs per negen stoelen weer omhoog) De enigste tijd van het jaar dat dit wat moeilijker is valt in de periode eind nov. tot maart. Als je een ticket nodig hebt van langer dan 30 dagen dan is alleen airberlin de goedkoopste. Bij KLM bijv. gaat zo’n ticket direkt 300 euro omhoog? Daarom vlieg ik geen KLM meer. En in de rij staan bij de incheckbalie is ook niet nodig als je via internet incheck.
       Je hoeft dan alleen je koffer af te geven aan een speciale balie. En lupardi misschien zie ik je dan wel want ik reis op dezelfde datum.

 12. Robbie zegt op

  Wat vinden jullie leuker: anderen informeren, of je gelijk krijgen?

  • @ Aan wie stel je de vraag?

 13. Richard zegt op

  probeer een emirates
  goed eten ruimte genoeg voor je benen goede service alle films die je maar wil zien
  drinken zoveel en wat je maar wil.
  spreken 12 talen aan boord
  opstappen in dusseldorf stop in dubai
  2 x 6 uur
  kosten

  all incl 565 euro

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Elders heb ik al gemeld dat het ticket BKK-DUS-BKK om onnaspeurbare redenen ineens dik 1000 euro kost, dus bijna het dubbele. Wie het weet, mag het zeggen….

 14. Richard zegt op

  cheaptickets,.nl
  krijg je van alle maatschapijen de aanbieding te zien en de prijzen zijn oplopend. maar je bestemming kun je zelf kiezen wel of geen tussenstop.

 15. Hansy zegt op

  Ik krijg net deze flyer binnen

  BKK met Air Jordanian voor € 489

  http://www.333travel.nl/ticket/airline?ticket_airline=Royal%20Jordanian&ticket_destinationcity=BKK&amp


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website