Air Berlin laat steekjes vallen

Door Hans Bos
Geplaatst in Vliegtickets
Tags: , ,
15 november 2010

Air Berlin is zonder meer een uitstekende airline. Na de overname van de grootste Duitse ‘vakantievlieger’ LTU vervoert AB ook op de lange afstand, en met de precisie van een Zwitsers uurwerk, zo ervoer redacteur Hans Bos op zijn jongste vlucht van Bangkok naar Düsseldorf.Maar toch zitten af en toe flinke korrels zand in de raderen.

Voor de prijs hoeft niemand het te laten: net iets meer dan 600 euro voor een retour BKK-DUS. Plus 120 euro voor een XL-stoel, gezien de lengte van ondergetekende. Dan is wat extra been ruimte uitermate welkom. Die kreeg ik tot nu toe bij EVA in de Evergreen-klasse, maar voor bijna dezelfde vluchtdagen was een ticket bij EVA bijna het dubbele.

Op de heenweg had ik gekozen voor stoel 14C en op de terugreis DUS-BKK was dat 36C. Overigens was van keuze nauwelijks sprake, want het waren de enige XL-seats die nog over waren. BKK-DUS is een dagvlucht. Dat wil zeggen: vertrek vanaf Suvarnabhumi rond het middaguur en aankomst op DUS tegen halfzes. Vanaf Bangkok verliep de reis voorspoedig. Korte rijen bij Immigration en zelfs helemaal geen rij bij het inchecken als gevolg van de online actie. Iets wat AB in DUS niet kent. Ik kan er echter nog steeds niet aan wennen om mijn broekriem bij het doorlichten uit te trekken, zeker nadat ik 5 kilo ben afgevallen…

Spijs en drank aan boord waren goed, met zelfs wijn of bier bij de maaltijd en koffie met digestief na afloop. Stoel 14C ligt, evenals 36C net naast de deur. Vandaar die beenruimte. 14A kent de makke van de forse bult met glijbaan, dus op die stoel kan de passagier met zijn benen niet uit de voeten. Voor deze seat hoeft slechts 15 euro extra te worden bijbetaald. De Airbus 330-200 is uitgevoerd in de figuratie 2-4-2. Air Berlin stopt zo veel passagiers in het toestel dat van een gemakkelijke zit geen sprake is. Echt cattle class, dus.  Daar komt nog bij dat de stoelen vrij hard zijn, met een korte zit. Dat zorgt ervoor dat je aan het eind van de vlucht niet weet waar je het moet zoeken.

Terug naar 14C. Deze ligt vlak naast de pantry. Daar had ik alleen last van tussen het serveren door. Een stewardess geraakte herhaaldelijk in een hinderlijke lachstuip. Omdat het om een dagvlucht gaat, had dat alleen invloed op het lezen, niet op de slaap. De steward kweet zich uitstekend van zijn taak.

36C ligt eveneens bij een (nood)uitgang, maar direct achter de twee toiletten aan bakboord. Nou, dat heb ik geweten. Het leek erop dat elke passagier in het bomvolle toestel elk half uur naar de wc moest. De toch al krappe ruimte voor mijn benen werd dus regelmatig gevuld met (lompe) Europeanen, die, al dan niet per ongeluk, op mijn tenen gingen staan. Geen prettig gevoel als je probeert de dik 10 uur durende vlucht te slapen. Soms stonden wel een stuk of tien passagiers te wachten voor een toiletbeurt, hetgeen ook nog eens een verschrikkelijke stank met zich meebracht. Airlines brengen overgewicht aan bagage in rekening, maar ik kan u verzekeren dat AB op deze vlucht enkele tonnen aan lichamelijk overgewicht naar Bangkok vervoerde. En dat vaak via mijn tenen.

De 60 euro die AB voor deze plaats rekent, is zonder meer een gotspe. In plaats van een bedrag meer, zou de airline voor deze stoel juist minder moeten rekenen, gezien het ongemak voor deze passagier. Zeker voor en na de maaltijd (ook hier hadden de porties wat groter mogen zijn) is het rond deze plek een gedrang vanjewelste. Hulde voor de cabin crew die daar ook nog eens met een of twee trolleys tussendoor moet laveren. Voor mij geldt in het vervolg: 36C, weg er mee….

No votes yet.
Please wait...

17 reacties op “Air Berlin laat steekjes vallen”

 1. Martin zegt op

  Geen ervaring met AB. Maar als ik een ticket boek naar Bangkok
  kom ik altijd bij AB dik boven de 700 euro uit.
  Nu boek ik een ticket 6/2-2011 tot 4/7-2011 kost
  bij AB 788,90. Bij de KLM 791,54.
  Voordeel voor mij met een ticket van de KLM is dat ik geen 3.45 uur in de trein hoef
  te zitten om in Dusseldorf te komen. Amsterdam is 1 uur vanaf mijn huis.
  Vlieg altijd rechtstreeks omdat ik geen zin heb om waar dan ook uren op een aansluitende vlucht moet gaan zitten wachten.
  Maar net boven de 600 euro is mij nog nooit gelukt, hoe krijg je dit voor elkaar ??

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Martin, dat is nogal simpel. Dwz vroeg boeken en niet vast zitten aan een vliegdag. Dan kun je de goedkoopste tickets uitzoeken op de website van AB. Volgend jaar mei is wederom laagseizoen. Ik meen dat de tickets dan nog geen 550 euro kosten.

   • Martin zegt op

    Ja klopt maar meestal zijn dat 1 maand tickets, en zo simpel is het niet want als ik in februari naar Thailand wil ga ik niet tot mei wachten omdat dan de tickets goedkoper
    zijn bij AB. Dus de steeds terugkerende info en discussie over goedkope tickets is erg relatief en het zijn de de vele factoren, zoals maatschappij, datum, voorwaarden, die de prijs bepalen. En soms heb je geluk en soms kost het wat meer, jammer dan.

    • cor jansen zegt op

     soms is het intresant, om te kijken naar 2 enkele ticket,s
     dus een heen , en en andere terug, op verschillende data
     gr cor

    • leo zegt op

     Hallo Martin, als je alleen maar eisen hebt boek dan gewoon een lijn vlucht met klm, denk je nou dat deze mij. op jou zitten te wachten, denk ik niet, als je voor een dubbeltje wilt
     vliegen, gewoon accepteren wat je aangeboden word en niet zeiken.

 2. ThailandGanger zegt op

  “Vanaf Bangkok verliep de reis voorspoedig. Korte rijen bij Immigration en zelfs helemaal geen rij bij het inchecken als gevolg van de online actie. Iets wat AB in DUS niet kent.”

  Jazeker kent Düsseldorf dat. Maar vorige keer (DUS-BKK-DUS) kon ik in DUS online inchecken maar in BKK op de terugweg niet. Jij hebt nu het omgekeerde gehad. Ze gaan er dus blijkbaar vanuit dat je op de (vakantie)bestemming geen internet dan wel email hebt.

  Overigens vind ik dat stoel reserveren bij het ticket kopen wel een leuke optie bij AB. Je weet dus waar je zit heen en terug.

  En dat je op rij 36 bij de wc zit.. hebben we daar niet eens over gehad? De extra beenruimte is fijn maar je zit of bij de keuken of bij de wc. Nou die laatste is echt een crime. Je hebt continue mensen die voor je draaien vanwege hoge nood, dan wel te krappe doorgang als er een terug wil naar zijn stoel. En verder heb je altijd van die mensen die juist daar willen gaan staan ouwe hoeren tijdens het benen strekken. Je kunt inderdaad blij zijn dat het een dagvlucht is.

  Maar je hebt het overleefd en je bent weer lekker terug in het warme Thailand. Afgelopen weekend was het hier echt bakken met water die uit de lucht vielen. Het lijkt nu heel even een klein beetje Nakhon Ratchasima. Hoe staat het daar eigenlijk? Wat is daar de stand van zaken?

 3. HansNL zegt op

  Ook ik kom, na uitermate goed checken, voor een retourticket van Bangkok naar Dusseldorf en weer terug niet onder de 730 euro uit, ook ver vooruit geboekt.
  Vorig jaar zag zag je zo nu en dan nog wel eens een heen= of terugvlucht voor omstreeks 230 Euro, maar helaas, verdwenen,
  LTU was goedkoop en rechtsreeks, maar na het verscheiden van Mahan (in 2008 of zo) werden de prijzen per enkele reis een goede 70-80 euor verhoogd, en nooit meer omlaag gegaan.
  KLM, EVA en CA berekenen zo’n beetje identieke prijzen, en niet echt verschillend van AIr Berlin, en nu de Vries verdwenen is is er niet echt meer makkelijk een ticket met Mahan te koop.
  Het kantoor in Bangkok is slecht bereikbaar, of eigenlijk helemaal niet, het kantoor in Duitsland is niet veel beter, en per email?
  Ik heb 7 verschillende mailadressen geprobeerd, kwamen allemaal terug……was spam.
  Nee, een redelijk geprijsd ticket naar NL, of andersom, is een hopeloze opgave.
  En wat betreft wat je krijgt voor je geld?
  Ik onthou me van commentaar.
  Eigenlijk was Mahan de beste!

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Je kunt Mahan nog steeds boeken via http://www.greenwoodtravel.nl. Met kantoor in BKK, dus betalen desgewenst in THB.

   • Peter zegt op

    Volgens mij is Mahan Air ook te boeken bij Thailand Travel in Rotterdam
    Ik heb althans in t recente verleden 2 keer daar mijn ticket geboekt
    Groeten , Peter

   • Ja, maar wat als Greenwood omvalt, dan ben je ook je geld kwijt. Net zoals bij De vries Reizen. Ik zou alleen op de website van de vliegmaatschappij zelf boeken.

    • Hans Bos (redactie) zegt op

     Geheel juist, maar ook de airline kan omvallen, zeker in Iran.

     • Ja, klopt ook.
      Dat risico is voor een paar euro te verzekeren bij zowel Unigarant als Mondial Assistance.

 4. Chris zegt op

  Met Air Berlin terug naar Thailand is een arikel dat ik reeds een tijdje geleden heb geschreven.
  Nu is het precies nog niet veel beter geworden lees ik hier,maar het hangt er vanaf wat je verwacht.
  En voor velen is dekwaliteit/prijsverhouding toch een belangrijk uitgangspunt.
  Ik vlieg meer dan 30jaar naar Thailand en de beste service ooit was van het ter ziele gegane Sabena.
  Bookings altijd in orde en bij herbevestigen steeds in het Nederlands te woord gestaan in Bangkok.
  Maar deze service was te duur en dat is 1 van de reden dat ze over kop zijn gegaan.
  Daarna steeds met THAI op en eer gevlogen via Frankfurt.
  Maar AUSTRIAN heeft toch wel een goede indruk nagelaten eind september en vroeg booking benaderd de prijs van AB..
  Voorheen kon ik zonder extra kosten een 1jaar ticket boeken en de datum 1x gratis wijzigen via Austrian/Brussel.
  Qatar vliegt binnenkort vanuit Brussel via het Midden Oosten en tickets zijn reeds te boeken voor volgend jaar heb ik via diverse websites gelezen.

 5. Steve zegt op

  de plek in het vliegtuig bepaalt een deel van het comfort. Achter de vleugels (motoren) betekent ook veel meer lawaai. Net zoals dicht bij toiletten, pantry, enz. Maar zelfs dan kan je nog pech hebben met een jengelend kind naast je of iemand die rug van de stoel aan het trappen is.

 6. Robbie zegt op

  Afgelopen mei voor ongeveer € 550 (weet niet meer precies) naar BKK gevlogen met AB.
  Als ik voor een redelijke prijs, rechtstreeks naar BKK word gebracht, vind ik het best. De benen strekken doe ik wel in Thailand en leker eten ook. Ik woon in Arnhem, dus Dusseldorf is niet veel verder weg als Amsterdam.

  • Same, same. Woon in Apeldoorn, dus zo in Düsseldorf. Laatste keer € 513 betaalt aan Air-krap-Berlin. Ik ga slapen in mijn knusse stoel en wordt wakker in de hemel boven Thailand. Wat wil je nog meer?

 7. lupardi zegt op

  Als je er vroeg genoeg bij bent kun je een retourticket boeken voor euro 518 exclusief de nieuwe duitse tax van euro 45 m.i.v. 1 jan. heb begin oktober geboekt voor 1 juli 2011 heen en 23 augustus terug voor die prijs. ook voor volgend jaar april/mei zijn er nog goedkope vluchten. maar de service is niet geweldig…luie en ongeinteresseerde stewardessen, niet te grote maaltijden, weinig beenruimte maar ja voor mij weegt dat niet op tegen de prijs en de directe verbinding.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website