Wie vanuit Belgie of  Nederland naar Thailand vliegt komt aan op de internationale luchthaven Suvarnabhumi. Dit is de belangrijkste internationale luchthaven van Thailand, gelegen in de buurt van Bangkok. De luchthaven is een belangrijk knooppunt in Zuidoost-Azië en een van de drukste luchthavens in de regio.

De luchthaven is goed verbonden met de stad Bangkok en biedt verschillende transportopties, zoals treinen, bussen en taxi’s. Het is een belangrijke toegangspoort tot Thailand voor reizigers van over de hele wereld en een belangrijk onderdeel van de Thaise toeristische infrastructuur.

Visum exemption voor Belgen en Nederlanders

Bij aankomst op de Thaise luchthaven moet je als buitenlander een paspoort hebben met minstens zes maanden geldigheid, een geldig Thais visum en bewijs van verdere reis of retour.

Bezoekers uit ASEAN- of westerse landen, inclusief de meeste Europese, Gemenebest en Noord-Amerikaanse burgers, hebben geen Thais visum nodig voor een verblijf van minder dan 30 dagen in Thailand. Zij krijgen bij aankomst een gratis visum van 30 dagen bij de Thaise immigratie (visum exemption). Na deze verblijfsperiode is een Thais visumverlenging bij een immigratiekantoor of een Thais visum van een ambassade of consulaat buiten Thailand vereist.

Het immigratiebeleid kan veranderen, dus controleer de laatste informatie bij een Thaise ambassade of het ministerie van Buitenlandse Zaken (www.mfa.go.th).

Wat sommige toeristen wellicht niet weten is dat de immigratie-ambtenaren op de luchthaven in Bangkok je kunnen vragen of jij kan aantonen dat je voldoende financiële middelen hebt: minimaal 20.000 baht (ongeveer 500 euro) voor een persoon en voor een gezin is dit bedrag zelfs 40.000 baht. Dat mag natuurlijk ook in euro’s. Dit is overigens niet nieuw, deze regel in de immigratiewet bestaat al sinds 1979. Deze regel wordt in de praktijk zelden toegepast of gecontroleerd, dus het is niet iets om je druk over te maken.

Douane en toegestane goederen

Duty Free

Bij de Thaise douane mag je persoonlijke spullen invoeren met een waarde van maximaal 80.000 Baht, zonder invoerrechten te betalen, op voorwaarde dat:

 1. De goederen specifiek voor persoonlijk of professioneel gebruik zijn;
 2. De hoeveelheid goederen redelijk is;
 3. De items niet onderhevig zijn aan beperkingen of verboden.

Er zijn beperkingen voor de hoeveelheden alcohol en tabaksproducten. Alleen de volgende hoeveelheden mogen volgens de belastingvrije voorschriften naar Thailand worden vervoerd:

 • 250 gram sigaren of rooktabak, of 200 sigaretten
 • 1 liter wijn of sterke drank.

Verboden en beperkte goederen

De Thaise douane is verantwoordelijk voor het voorkomen van de illegale transport van verboden goederen, zoals drugs, van en naar Thailand. Daarom vragen Thaise douanebeambten soms om de bagage van passagiers te doorzoeken. Als je niets hebt aan te geven, loop dan gewoon door de groene doorgang, stop alleen als een douanebeambte hierom vraagt.

Als je spullen hebt om aan te geven, dien dan een douaneformulier in bij de douanebeambte bij het rode doorgang met de aanduiding “goederen aan te geven”.

Het moet worden opgemerkt dat planten en dieren, evenals producten die daarvan zijn gemaakt, onderhevig kunnen zijn aan beperkingen en quarantaine.

Beperkingen en quarantaine voor landbouw producten

Als je planten of plantaardige producten wilt invoeren of uitvoeren, is het raadzaam om contact op te nemen met het Plant Quarantine Office voor actuele beperkingen en voorschriften.

 • Invoer van planten of plantaardige producten: 66 (0) 2-134-0716
 • Uitvoer van planten of plantaardige producten: 66 (0) 2-134-0501

Huisdieren

Als je dieren of dierlijke producten wilt invoeren of uitvoeren, is het raadzaam om contact op te nemen met het Animal Quarantine Office voor actuele beperkingen en voorschriften.

 • Invoer van dieren of dierlijke producten: 66 (0) 2-134-0636
 • Uitvoer van dieren of dierlijke producten: 66 (0) 2-134-7031

Vertrekbelasting

Internationale vertrekbelastingen zijn nu inbegrepen in de kosten van vliegtickets wanneer deze worden gekocht bij een luchtvaartmaatschappij of reisagent. Er zijn geen officiële binnenlandse vertrekbelastingen, hoewel privé-eigendom en beheerde luchthavens, zoals de luchthaven van Koh Samui, in het verleden een kleine binnenlandse “vertrekbelasting” hebben geheven en dit afhankelijk van hun huidige beleid nog steeds kunnen doen.

Bron: TAT

9 reacties op “Aankomst in Thailand: visum, douane, invoer van goederen, etc.”

 1. Cornelis zegt op

  Vreemd dat TAT spreekt over een maximale waarde van 80.000 baht, terwijl de Thaise douane stelt dat 20.000 het maximum is. Dat laatste bedrag is ook meer in lijn met de internationale afspraken op dit gebied. Bij binnenkomst in de EU, bijvoorbeeld, is die grens 430 euro.
  https://www.customs.go.th/list_strc_simple_neted.php?ini_content=individual_160503_03_160905_01&lang=en&left_menu=menu_individual_submenu_01_160421_01

 2. Luit van der Linde zegt op

  @cornelus, volgens mij zijn er geen internationale afspraken op dit gebied, en heeft de EU zelfs een erg laag bedrag

  • Cornelis zegt op

   Ja, Luit, je hebt deels gelijk. Internationaal is in ieder geval wel afgesproken een dergelijke vrijstelling voor reizigers te scheppen. Dit is vastgelegd in de zgn. Conventie van Kyoto; de aangesloten landen zijn daarbij ook een minimumbedrag overeengekomen. In euros komt dat bedrag op dit momen op een kleine 95 euro uit.

 3. sander zegt op

  Interessante kwestie die maximaal toegelaten douane-waarde aan persoonlijke spullen. Met een gemiddelde smartphone op zak ga je al over die grens heen.

  • Hugo zegt op

   Dat is wel een heel dure smartphon. Ik heb een Samsung Galaxy A41 en die kostte nog geen 200 euro. En op gedragen kleren kun je geen bedrag opplakken.

   • TheoB zegt op

    Dat ben ook ik niet met je eens Hugo. Een smartphone met een beetje behoorlijk geheugen kost al gauw meer dan €430.
    Zo te zien heb jij die Samsung Galaxy A41 (4GB RAM, 64GB geheugen) in NL? tussen nov. ’20 en mei ’21 gekocht.
    https://tweakers.net/pricewatch/1545114/samsung-galaxy-a41-zwart.html
    Nu is de minimumprijs daarvan in TH ฿5664 (€154).
    https://bit.ly/3xvTY06

    Zelfs als je naast jouw goedkope smartphone een simpele laptop of tablet meeneemt zit je al boven de €430 (NL) en ฿20k (TH). En dan heb ik het nog niet eens over een horloge, een designer kleding/tas(je), ringen en andere sieraden.
    Ik denk dat nagenoeg iedereen boven het vrijgestelde bedrag uitkomt. Dus als de douane zou willen…

  • Luit van der Linde zegt op

   Er is ook in elk land een verschil tussen regels en de handhaving.
   Normaal gesproken zal je in geen enkel land problemen krijgen met de invoer van je smartphone voor eigen gebruik.
   Het wordt anders als deze nog nieuw in doos zit.
   De meeste landen laten persoonlijke bezittingen die overeenkomen met je status ongemoeid omdat dat duidelijk uitsluitend voor persoonlijk gebruik is.
   En als je de EU binnenkomt als EU burger, mag je dus 430 euro aan nieuwe artikelen meenemen zonder daarover BTW te betalen. Meer meenemen is niet verboden, maar dan heb je geen BTW vrijstelling meer, en voor sommige goederen moet je dan ook nog extra invoerbelasting betalen.

 4. Arjen zegt op

  Invoeren van dieren.

  Het bellen van het telefoonnummer moet je erg veel geluk hebben als ze opnemen.
  Als ze opnemen en je kan een goed gedocumenteerde vraag in het Thais stellen, krijg je ook een zeer goed antwoord.

  Beter is ze te mailen, met de vraag (in het Thai!!) en meteen naar het mailen te bellen.

  Over het algemeen zijn ze erg behulpzaam, totdat ze ineens niet behulpzaam meer zijn. Er lopen wat kaboutertjes rond die het je erg moeilijk kunnen maken.

  Met wat ondersteunende brieven van de NVWA kan je soms erg ver komen.

  Ga niet over één nacht ijs. Bereid de hele reis goed voor, en bedenk goed of het zin heeft je hondje voor een paar weken met je mee te nemen.

  Arjen.

 5. Lung addie zegt op

  Wel een reeds redelijk ‘oude’ en niet aangepaste versie van dit topic.
  Vooral wat betreft het binnenkomen op ‘Visum Vrijstelling’ (visa excemption).
  Momenteel is het nog steeds 45 dagen verblijf en geen 30 dagen. Deze regel loopt nog tot 31 maart 2023. Of deze verlengd, of zelfs blijvend, zal zijn is momenteel nog NIET geweten of ergens officieel verschenen..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website