Algemeen

Elke buitenlander is onderworpen aan de visumplicht. Dat wil zeggen dat u in het bezit moet zijn van een visum voor je Thailand binnenkomt. Maar zoals het hoort, zijn er ook uitzonderingen.

Zo is er de “Visa Exemption” of de visumvrijstelling. Deze is van toepassing op bepaalde nationaliteiten. Nederlanders en Belgen horen daarbij.

Doel

Van de “Visa Exemption” kan u gebruik maken indien het een verblijf om toeristische redenen betreft.

Duur van de verblijfsperiode

Zowel bij een binnenkomst via een luchthaven als via een grenspost over land, zal u een verblijfsperiode van maximum 30 dagen ononderbroken verblijf bekomen.

Aanvraag

De “Visa Exemption” moet u niet voordien aanvragen. Bij binnenkomst bekomt u deze automatisch van de immigratieofficier. Tenminste, indien je geen ander geldig visum in je paspoort hebt. Is dat wel het geval, dan zal u de verblijfsperiode bekomen die overeenstemt met het visum dat u op dat moment bezit.

De immigratieofficier kan echter altijd vragen of u wel voldoende financiële middelen beschikbaar hebt. Voor een “Visa Exemption” volstaat dan meestal 10 000 Baht, of 20 000 Baht per familie te tonen. Mag in gelijk welke valuta zijn. Het is dus een goed idee om voldoende cash bij u te hebben bij binnenkomst.

Ook kan de immigratieofficier vragen om een ticket (of ander bewijsstuk) te tonen, dat bewijst dat je de intentie hebt om Thailand te verlaten binnen de 30 dagen.

Beide, zowel financieel als het ticket, worden echter zelden gevraagd. Meestal zal er een aanleiding toe zijn, zoals enkele malen op korte tijd Thailand binnengekomen op basis van “Visa Exemption”. Maar het kan natuurlijk ook altijd zomaar gebeuren.

Prijs

De “Visa Exemption” is altijd gratis.

Aantal binnenkomsten

Via een internationale luchthaven is het maximum aantal binnenkomsten nergens bepaald. Bij elke nieuwe binnenkomst kan je een nieuwe “Visa Exemption” bekomen (indien je geen ander geldig visum in je paspoort hebt). Let op, bij herhaald binnenkomen en dit vooral “back tot back” (aaneensluitend) mag u verwachten dat u even apart wordt genomen. Men kan u dan enkele vragen gaan stellen over wat de werkelijke reden van uw verblijf is. U direct terugsturen zal dan wel niet zo snel gebeuren, of men moest een reden hebben om dat wel te doen natuurlijk. Wat meer zal gebeuren in dat geval, is dat u een vermelding of waarschuwing krijgt. Dat zal dan zijn dat u bij een volgende binnenkomst, of bij een binnenkomst binnen een bepaalde periode, u eerst een visum moet aanschaffen.

Via een grenspost over land is het aantal binnenkomsten op basis van “Visa Exemption” wel bepaald. Daar is het beperkt tot 2 binnenkomsten op jaarbasis. De 3de keer wordt u teruggestuurd en moet u ofwel een visum halen, of een binnenkomst via een luchthaven maken. Dat laatste kan dan weer de nodige vragen oproepen.

Verlengen

Een “Visa Exemption” kan u bij een immigratiekantoor éénmalig verlengen met 30 dagen. Dit kost 1900 Baht.

Een week voor afloop van de 30 dagen verblijfsperiode volstaat om uw aanvraag in te dienen. Ga je vroeger loop u de kans dat men u zegt om later terug te komen.

De volgende documenten of bewijzen dient u voor te leggen (meest gevraagde en niet beperkend) :

1. Formulier TM7 – Extension of temporary stay in the Kingdom – Ingevuld en ondertekend.

https://www.immigration.go.th/download/ zie Nr 14

2. Recente pasfoto(s) (4×6)

3. 1900 Baht voor de verlenging (kan niet meer worden teruggevorderd na het indienen)

4. Paspoort

5. Kopie paspoortblz met persoonsgegevens

6. Kopie paspoortblz met de “Arrival stamp” (aankomststempel)

7. Kopie van de TM6 -Departure card

8. Bewijs van adres

9. Kopie van de TM30 – Notification for housemaster, owner or the possessor of the residence where alien has stayed (niet overal)

10. Financiële middelen van tenminste 10.000 Baht, of 20 000 Baht per familie. (niet overal)

11. Een bewijs (bv een vliegticket) dat u Thailand binnen 30 dagen zal verlaten. (niet overal)

Het is best mogelijk dat, indien punt 10 wordt gevraagd, de verlenging wordt berekend op basis van bijvoorbeeld uw vliegticket. Je zal dan niet de volle 30 dagen krijgen, maar slechts tot uw vertrekdatum. Het zal echter zeer zelden gebeuren (ik heb het ooit éénmaal weten gebeuren in Pattaya) en meestal krijg je gewoon de volle 30 dagen, maar ik wil het toch even vermelden.

Verlenging geweigerd

Indien, om welke reden ook, men de gevraagde verlenging weigert, zal men meestal toch nog ter vervanging een verlenging van 7 dagen toestaan.

Op zich is dit natuurlijk ook een verlenging van uw verblijfsperiode. Maar eigenlijk dient deze periode om, na weigering van een verlenging, de reiziger de kans te geven binnen een legale periode Thailand te verlaten.

Opmerkingen

1. Wanneer u vertrekt naar Thailand, om vervolgens Thailand binnen te komen op basis van “Visa Exemption”, is het goed om met het volgende rekening te houden.

Vliegtuigmaatschappijen hebben de verantwoordelijkheid, op gevaar van boete, om te controleren of hun reizigers in het bezit zijn van een geldig paspoort en visum om het land binnen te komen. Indien u Thailand wenst binnen te komen op basis van “Visa Exemption”, dan kunt u natuurlijk geen visum laten zien. Men kan u dan vragen om te bewijzen dat u Thailand gaat verlaten binnen de 30 dagen.

Het eenvoudigste bewijs is natuurlijk uw retourticket, maar u kunt ook met een ander vliegtuigticket bewijzen dat u binnen de 30 dagen verder vliegt naar een ander land. Sommige luchtvaartmaatschappijen aanvaarden ook een verklaring van u die hun ontslaat van alle kosten en gevolgen bij een eventuele weigering. Indien u Thailand over land gaat verlaten, dan is dit bijna niet te bewijzen en kan zo een verklaring soms uitkomst bieden.

Niet alle vliegtuigmaatschappijen eisen of controleren dit nog. Indien u twijfelt, neem dan contact met uw vliegtuigmaatschappij en vraag of u een bewijs moet tonen en welke bewijzen ze eventueel aanvaarden. Vraag dit bij voorkeur via mail zodat u later bij de check-in een bewijs van hun antwoord heeft.

2. Een “Visum Exemption” mag u dan wel met 30 dagen kunnen verlengen in Thailand bij immigratie. De bedoeling ervan echter is en blijft de intentie van een verblijf van maximum 30 dagen bij binnenkomst en dit om toeristische redenen. Indien u bij binnenkomst al de intentie hebt om langer te blijven, dient u normaal voor binnenkomst een toeristenvisum aan te schaffen. Bij immigratie wordt dit echter zelden gecontroleerd, maar hou er toch rekening mee dat bij binnenkomst kan gevraagd worden hoelang je van plan bent om te blijven.

3. Een “Visa Exemption” geeft nooit de mogelijkheid om een werkvergunning aan te vragen. Elke vorm van werken, ook vrijwilligerswerk, is verboden.

Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Infobrief. Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie. Gebruik hiervoor enkel www.thailandblog.nl/contact/. Bedankt voor uw begrip en medewerking”.

No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “TB Immigration Infobrief 012/19 – Het Thaise visum (4) – De “Visa Exemption” (visum vrijstelling)”

 1. RonnyLatYa zegt op

  Nog wat vergeten.
  Als je gehuwd bent met met een Thai, kan je de verblijfsperiode bekomen met een “Visa Exemption” ook verlengen met 60 dagen.

  De volgende documenten of bewijzen dient u voor te leggen (meest gevraagde en niet beperkend) :

  1. Formulier TM7 – Extension of temporary stay in the Kingdom – Ingevuld en ondertekend.
  https://www.immigration.go.th/download/ zie Nr 14
  2. Recente pasfoto(s) (4×6)
  3. 1900 Baht voor de verlenging (Opgelet, kan niet meer worden teruggevorderd na het indienen)
  4. Paspoort
  5. Kopie paspoortblz met persoonsgegevens
  6. Kopie paspoortblz met de “Arrival stamp” (aankomststempel)
  7. Kopie van de TM6 – Departure card
  8. Bewijs van adres van de Thaise partner d.w.z. kopie van de Tabien Baan (adresboekje) ondertekend door de Thaise partner.
  9. Kopie van de Thaise ID kaart van de Thaise partner en ondertekend door de Thaise partner
  10. Kopie van de TM30 – Notification for housemaster, owner or the possessor of the residence where alien has stayed (niet overal)
  11. Financiële middelen van tenminste 10.000 Baht (niet overal)
  12. Een bewijs (bv een vliegticket) dat u Thailand binnen 60 dagen zal verlaten. (niet overal)

  • RonnyLatYa zegt op

   13. Bewijs huwelijk

  • Herwin Buyl zegt op

   Beste Ronny,
   ik lees hier nu juist, dat ik met een “Visa Exemtion” (binnenkomen in Thailand zonder Visa.)
   een verlenging kan aanvragen van 60 dagen, (Gehuwd met een Thaise dame.)
   voor een totaal verblijf van 120 dagen = 3 maand.
   Als ik het goed begrijp, moet ik dan nooit een Visa aanvragen bij het Thaise Consulaat te Antwerpen,
   voor 3 maand bij mijn gezin in Thailand te kunnen verblijven. (Totaal 90 dagen.)
   Ik krijg toch geen toestemming van het FOD. voor langer te verblijven dan 6 maand per kalenderjaar,
   omdat ik anders mijn invaliden uitkering verlies.
   Mijn verblijf in Thailand wordt toegestaan, 2 maal voor 3 maand, = 2 maal 90 dagen
   of 1 maal 180 dagen = 6 maand.)
   De verlenging op gebied van “Visa Exemtion” kost mij dan 1.900 Thb. +- 53 euro. Als ik naar Antwerpen moet gebracht worden + de Visa kosten en het opsturen via aangetekend schrijven,
   kost mij dat 3 maal zoveel.!
   Kan U mij bevestigen dat mijn redenering klopt, aub.
   Met dank bij voorbaat.
   Vriendelijke groeten.
   Herwin.

   • RonnyLatYa zegt op

    Ja, kan je inderdaad verlengen met 60 dagen.
    Indien je gehuwd bent en je vrouw is officieel op een adres geregistreerd in Thailand en je ook op dat adres verblijft..
    Beslissing blijft altijd bij de immigratieofficier natuurlijk maar dat is bij elke verlenging zo.

    Wel opletten natuurlijk bij vertrek. Zie opmerking 1.

 2. Theo Timmermans zegt op

  Ik ben 16 februari op vliegveld Bangkok binnengekomen en kreeg bij de paspoortcontrole de mededeling dat ik maximaal 3x per jaar een verlenging van visa-exemption kan krijgen. De mededeling kwam na het zien van een eerdere stempel voor verlenging. Deze beperking bij binnenkomst via de lucht was me eerder niet bekend.

  • RonnyLatYa zegt op

   Eerste dat ik er ook van hoor.

   • stevenl zegt op

    Ik heb al eerder gehoord dat iets dergelijks aangegeven is. Het is echter geen officiele regel en ook geen gebruik.
    De bedoeling is duidelijk: visumvrije entree is bedoeld voor toerisme, iemand die binnen 1 jaar meer dan 3x visumvij binnenkomt en dit ook verlengd verblijgt zo 180 dagen in Thailand en is dus mogelijk (of waarschijnlijk) gene toerist maar iemand die er woont en/of werkt.

    • RonnyLatYa zegt op

     Dat was wel een regel in het verleden.
     Je mocht toen op een periode van 180 dagen maximum 90 dagen in Thailand verblijven op basis van “Visa Exemption”
     Die regel is dacht ik ergens in 2008 afgeschaft. Misschien dat sommige immigratieofficieren daar nog steeds niet achter zijn 😉

 3. john zegt op

  Had een merkwaardige ervaring met lufthansa. Ticket in /uit geboekt met tussen in en uit 50 dagen. Je kunt 24 uur voor vertrek inchecken via internet. Lukte niet mededeling “neem contact op met servicedesk.”
  Bleek dat men ervan uitging dat ik visaexemption zou gebruiken en dat komt niet overeen met meer dan 30 dagen. Dus vooraf inchecken per internet niet mogelijk.! Op de airport kon ik dus alleen nog stoel kiezen die waren overgebleven! Terzijde: had jaarvisum!!

  Opmerking voor moderator: indien niet passend in de beperkingen van de “nieuwsbrief” dan merk ik het wel.

  • RonnyLatYa zegt op

   Ik ken al de gegevens niet die moeten ingevuld worden bij de incheckprocedure maar ga er vanuit dat er ergens een nummer v
   Al eens geprobeerd om het nr van je “re-entry” dan in te vullen ?

  • RonnyLatYa zegt op

   (Volledige tekst)

   Ik ken al de gegevens niet die moeten ingevuld worden bij de incheckprocedure via internet, maar ga er vanuit dat er ergens een visa nummer moet ingevuld worden indien je dan langer dan 30 dage gaat. Anders zou niemand met een visum kunnen inchecken via internet.
   Indien je een jaarverlenging hebt, dan ook eens geprobeerd om je originele visumnummer te gebruiken ? Of eventueel eventueel het nr van je jaarverlenging of “re-entry”. Is wel een ander combinatie maar wie weet ?

   Misschien lukt het dan zo wel ?

 4. Wim van Beveren zegt op

  Ik heb al 7 jaar een retirement visa in Thailand, en ik vraag me af wat de mogelijkheden zouden zijn als ik half in Thailand en half in Vietnam zou gaan wonen.
  Nu moet ik dus doorlopend 800.000 baht op een bankrekening hebben, daar zou ik anders wel wat leuke dingetjes mee kunnen doen.
  Zijn er mensen die zo half in Thailand wonen en half ergens ?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website