Beste redactie van Thailandblog,

Wij zijn lange tijd vaste lezer van Thailandblog. We hebben in principe waardering voor de gevarieerde inbreng van de vele mede-bloggers. En wij waarderen vooral de inbreng van enkele van uw deskundigen op deelgebieden waardeer, waaronder die van RonnyLatPhrao op het gebied van visa.

Naar aanleiding van zijn bijdrage van 9 januari zijn wij aan onszelf gaan twijfelen. Ronny zegt in zijn artikel dat een „falang“-echtpaar tweemaal aan de inkomenseis moet voldoen voor het verkrijgen van een visum-verlenging. De vroegere mogelijkheid van er volgvisum voor de echtgenote zou sedert 2013 niet meer bestaan.

Hoe kan het nu, dat wij in de jaren 2013, 2014 en 2015 voor ons beiden een visum-verlenging hebben kunnen krijgen, op basis van een uittreksel uit het huwelijksregister (en de daarop gebaseerde verklaring van de Ambassade) en slechts 1 inkomensverklaring?

Met vriendelijke groet uit Chiang Mai

Jo & Lucie


Beste Jo,

“Hoe kan het nu, dat wij in de jaren 2013, 2014 en 2015 voor ons beiden een visum-verlenging hebben kunnen krijgen, op basis van een uittreksel uit het huwelijksregister (en de daarop gebaseerde verklaring van de Ambassade) en slechts 1 inkomensverklaring?”

Ik kan daar geen antwoord op geven. De kronkels van immigratie zijn niet altijd te volgen. Wat vandaag is, kan morgen niet meer zijn, maar overmorgen weer wel. Elk immigratie past dikwijls zijn eigen regeltjes toe, en dan nog kunnen ze in hetzelfde immigratiebureau verschillend worden toegepast m.a.w. wat de ene immigratieambtenaar aanvaard, weigert de ander. Zo kunnen twee personen hetzelfde aanvragen en toch verschillende bewijsstukken dienen te leveren.

Misschien omdat het voor jullie al jaren zo aanvaard is, dat men dit voor jullie blijft aanvaarden maar dat het voor nieuwkomers niet geldt. Maar het kan best zijn dat men ineens ieder afzonderlijk gaat beoordelen. Kan zomaar allemaal.

In mijn reactie op de vraag van 9 januari geef ik een algemeen antwoord op wat in de meeste immigratiekantoren van toepassing is, of zou moeten zijn. Uitzonderingen zullen er altijd zijn. Eind 2013 is volgend artikel verschenen. (Ik beperk mij tot het belangrijkste uit de tekst):
“The Thai Immigration Bureau has announced that the foreign wives of expats with a one-year retirement visa will in future need their own separate pension income or cash in a Thai bank. In the past, these wives have been able to “join” their husband’s visa by simply showing a marriage certificate and a current non-immigrant visa in their passport. It was not necessary for both partners to show their own income or cash.
Under the revised guidelines, both foreign partners in a marriage will separately need to demonstrate yearly income in the first country of at least 800,000 baht equivalent or maintain separate bank accounts of the same minimum amount, or provide a combination of both. Letters from an embassy are still required as proof of the income whilst the 800,000 baht in a Thai bank must have been there for three months prior to the application and be supported by a letter from that financial institution.”

U kan het ganse artikel lezen via deze link: pattayatoday.net/visa-restrictions-for-married-couples/
Lees ook dit: www.thaivisa.com/retirement-visa-extension-restrictions-for-foreign-married-couples/

Persoonlijk wil ik er nog dit aan toevoegen. Indien voor jullie beide de gezamenlijke rekening wordt toegepast mag je gelukkig zijn.
Hou er echter toch rekening mee dat het misschien op een dag wel eens kan veranderen. Zorg dat je voorbereid bent voor het geval men van elk toch plotseling een financieel bewijs vraagt.

Misschien best de verlenging in 2016 aanvragen zoals de jaren voordien, zonder veel vragen te stellen. Doe of je hier niet van op de hoogte bent en kijk hoe ze reageren. Zeggen ze niks, begin er dan best ook niet over. Vragen ze plotseling toch van elk een bewijs, vraag dan waarom het plotseling veranderd is. Je kan nu ook wel op voorhand vragen gaan stellen in de aard van “Moeten we nu elk een rekening hebben?” maar ik zou dat niet doen. Soms is het beter om geen slapende honden wakker te maken…

Succes en laat eens weten hoe het met jullie verlenging in 2016 verloopt.

Vriendelijke groeten

RonnyLatPhrao

Disclaimer: Het advies is gebaseerd op bestaande regelgeving. De redactie aanvaardt geen verantwoordelijkheid wanneer hiervan in de praktijk wordt afgeweken.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website