Beste redactie,

Sinds twee jaar heb ik een Laotiaanse vriendin. We hadden het plan dat ze hier voor 6 weken naar Nederland zou komen en hebben een Schengenvisum aangevraagd in Vientiane. Helaas kregen we vandaag te horen dat het visum is afgewezen. Als reden kreeg ze te horen dat ze niet over voldoende financiële middelen beschikte.

Bij de aanvraag van het visum hebben we een bewijs van garantstelling en particuliere logiesverstrekking bijgevoegd, daarnaast ook 3 salarisstroken, mijn vaste contract en een rekeningoverzicht van mijn spaarrekening. Zelf heeft ze nog geen bankrekening.

Ze heeft een nagelsalon in Kaysone Phomvihane en deze is ook geregistreerd, waardoor vestigingsgevaar geen probleem zou moeten zijn. Hiervan hebben we foto’s toegevoegd plus een aantal foto’s van ons samen.

Verder waren de andere benodigdheden voor een aanvraag ook aanwezig.

Welke mogelijkheden hebben we nog om alsnog een visum te krijgen? Ze zou 18 april komen, dus er zijn nog twee maanden.

Groet,

Chris


Beste Chris,

Dat is spijtig om te horen. Zo te lezen heb je alle nodige bewijzen ingeleverd omtrent jouw inkomen (als garantsteller). Ik ga er vanuit dat het garantformulier jouw handtekening had met een legalisatie door jouw gemeente en dat de salarisstroken de 3 meest recente waren. Je hebt duidelijk een duurzaam inkomen (vastcontract, of een contract dat nog minstens 12 maanden zal lopen op de dag van de aanvraag). Maar is jouw inkomen ook voldoende hoog? Dat wil zeggen minstens 100% minimumloon bruto-inkomen (exclusief vakantiegeld). Op 1 januari 2019 was dit bedrag € 1.615,80 per maand. Is jouw inkomen inderdaad voldoende hoog dan kan ik me alleen maar bedenken dat er óf aan het loket spullen uit het dossier gehaald zijn (is niet de bedoeling) óf dat de beslisambtenaar niet goed gekeken heeft.

Je kunt hier tegen in bezwaar, met name als jouw papieren echt prima in orde waren en jij gewoon aan de inkomenseis voldoet. Instructies daarvoor staan op het papiertje wat jouw vriendin heeft gekregen bij haar schriftelijke afwijzing.

Mocht jouw inkomen onvoldoende zijn dan zou je via bezwaar (duurt langer) of een nieuwe aanvraag (sneller maar kost je wel weer opnieuw leges) kunnen doen. Dan moet je op een andere manier aan tonen dat de reis financieel te verantwoorden is. Laat dan bijvoorbeeld iemand anders in Nederland garant staan of zorg er voor dat jouw vriendin zelf over 34 euro per verblijfsdag beschikt. Ze moet dan dus (6×7= 42 dagen x 34 euro =) 1428 euro in bezit hebben. Bij voorkeur op een bankrekening (die ze dus zal moeten openen). Dat laatste wordt misschien wat lastig want als jij haar bankrekening aanvult kan de beslisambtenaar denken dat het geld niet werkelijk van haar is maar slechts te leen. Het zou beter zijn als dat geld al een tijdje op de bankrekening staat om die kans uit te sluiten. Je zou natuurlijk een begeleidend briefje kunnen schrijven dat het haar geld is en je in overleg hebt besloten dat het slim was nu eindelijk eens een rekening te openen. Mocht je geen voldoende inkomen hebben en niemand in jullie omgeving die garant wil staan dan is haar zelf voldoende middelen aan laten tonen nog altijd beter dan niets. Niet geschoten is altijd mis.

Zo te lezen is de rest van het dossier dik in orde, inclusief het beruchte ‘vestigingsgevaar’. Dus als je het financiële plaatje ook nog dicht kunt timmeren dan moet het dik in orde komen.

Succes!

Rob V.

Bronnen: Schengendossier.

Voor het meest actuele WML normbedrag zie: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/minimumloon/bedragen-minimumloon

NB: Chris liet mij zojuist weten dat hij genoeg salaris ontvangt maar dat hij loonstrookjes van september oktober en november heeft ingeleverd omdat hij zelf vanaf december in Laos was. Nu is met op de RSO Asia in recente jaren een stuk minder coulant geworden met onvolledige bewijsstukken. Strikt genomen heeft Chris niet de drie meest recente strookjes ingeleverd, goede kans dat het daarop spaak gelopen is. Mijn nagezonden advies is dan ook om iemand in Nederland de meest recente strookjes te laten e-mailen, dan voldoet Chris aan alle eisen en zou het goed moeten komen.

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website