Thailand per trein (video)

Door Redactie
Geplaatst in Verkeer en vervoer
Tags: , , , ,
27 maart 2016

Heb je geen haast en wil je goedkoop reizen dan is de trein een prima vervoermiddel in Thailand.

De Thaise spoorwegen doen wat ouderwets aan met de logge dieseltreinen en de oude spoorbanen. En dat klopt. De trein in Thailand (State Railways of Thailand, kortweg SRT) is niet bepaald het snelste vervoermiddel. De aankomsttijden op de dienstregeling moet je zien als verwachte aankomsttijd. Vooral op de langere afstanden zijn het geen garanties. De nachttreinen in Thailand komen gemiddeld drie uur later aan dan staat vermeld. Moet je ergens op tijd zijn? Dan kun je beter per bus of per vliegtuig reizen.

Toch biedt het reizen met de trein in Thailand ook voordelen. Zo kun je gebruikmaken van de nachttrein. Een uitstekende manier om geld te besparen op de kosten van een accommodatie.

Het Thaise spoornet kent vier hoofdroutes:

 1. Nothern line Bangkok – Bang Sue – Ayutthaya – Lop Buri – Phitsanulok – Nakhon Lampang – Chiang Mai.
 2. Southern line Bangkok – Nakhon Pathom – Hua Hin – Chumphon – Hat Yai – Padang Besar.
 3. Eastern line Bangkok – Asoke – Hua Takhe – Chachoengsao – Aranyaprathet.
 4. Northeastern line Bangkok – Ayutthaya – Pak Chong – Surin – Ubon Ratchathani – Khon Kaen – Nong Khai.

Centraal station Hualamphong

Het Centraal Station van Bangkok heet Hualamphong. Je vindt het station nabij het Chinatown district. De snelste manier om er te komen is per metro. Onder het station is een metro halte.

Treinkaartje kopen

Het is voor toeristen vrij eenvoudig om een treinkaartje te kopen in Bangkok. Het personeel op Hualamphong station spreekt Engels en helpt je graag. De dienstregeling is tevens in het Engels. Maak alleen gebruik van officieel treinpersoneel. Er zijn soms oplichters actief die zeggen dat de trein vol is en bieden je een alternatieve rit in een minibusje aan. Koop gewoon een treinkaartje bij één van de vele loketten dan heb je nergens last van.

Treinkaartje voor de nachttrein

Een reguliere treinticket kun je meestal dezelfde dag kopen. Ben je echter van plan met de nachttrein te reizen? Dan is het raadzaam om je tickets een paar dagen van te voren te kopen. Zeker in het toeristische hoogseizoen. Wanneer je van plan bent om te reizen tijdens een Thaise feestdag dan moet je minstens een week van tevoren je kaartje kopen of reserveren.

Slaapcoupés

Wanneer je bijvoorbeeld naar Chiang Mai wilt reizen, dan kan dat prima met de nachttrein. Je hebt de keuze uit een privécoupe met airco (1e klasse) of een 2e klasse coupe met airco of fan.

Wanneer je met kinderen reist kun je het beste de 1e klasse coupe nemen. Twee coupes worden gescheiden door een soort tussendeur die open kan. In dat geval heb je 1 coupe met vier slaapplaatsen. In de tweede klasse deel je de coupe met alle medereizigers en heb je minder privacy.

Video: Thailand per trein

Deze video geeft een impressie van het reizen per trein door Thailand.

[youtube]http://youtu.be/T5cfnkKAsJ8[/youtube]

5 reacties op “Thailand per trein (video)”

 1. Christina zegt op

  We hebben Bangkok HuaHin gedaan en river Kwai per trein ademloos en je ziet veel onderweg maar neem de tijd het is geen Talys trein. Genoeg drinken en eten te koop in de trein. En spot goedkoop.

 2. Erik zegt op

  De North-Eastern line is een verwarrende naam; het zijn 2 lijnen.

  Vanaf Saraburi gaat er een richting Bua Yai, Khon Kaen, Udon Thani en Nongkhai. Twee treinen per dag.

  Vanaf Khorat gaat er een naar het oosten naar Ubon Ratchathani. Meerdere treinen per dag.

  Dan gaat er uit Bangkok via Khorat een lijn ook naar Bua Yai, Khon Kaen, Udon Thani en Nongkhai. En dan is er nog een derde klas boemeltje dat Khorat-Nongkhai-Khorat doet.

  De trein is goedkoop en als je tijd zat hebt een goede manier van verplaatsen.

 3. Robert48 zegt op

  Heerlijk reizen per trein in Thailand kosten khon kaen naar nongkhai 35 baht.
  Enkele jaren terug op station khonkaen vraag ik aan een Thai met een mooi dienstpak met enkele strepen op zijn mouw of dat de trein naar nongkhai is, ja antwoordt die ik die is mooi op tijd dus ga zitten in de trein hij vertrekt kijk naar buiten en ja hoor hij gaat niet richting nongkhai maar korat.
  Ik denk wacht tot de conducteur komt dan stap ik wel de volgende halte uit,ja daar is meneer kijk naar de ticket en zegt No good farang en begint met zijn walki talki to praten en druk te gebaren.
  Tot mijn verbazing stopt de trein op een dubbel spoor de man komt naar me toe en zegt farang you can go dare, stond aan de andere kant de trein die ik moest hebben, dus al die thaise mensen uit het raam kijken wat gebeurt hier en ik uit de trein naar de andere trein die gesopt is.
  KIJK Dat noem ik nou service van de spoorwegen Thailand.

 4. Robert48 zegt op

  Ben ook in 2001 met de trein van Kuala Lumpur naar Bangkok gereist met een slaaptrein geweldige belevenis.jebed wordt opgemaakt eten in de trein.

 5. rene.chiangmai zegt op

  Klopt.
  Ik heb ook uitstekende ervaringen met de service van het treinpersoneel.
  Vorig jaar in een opwelling (vrouwen, altijd weer die vrouwen 😉 ) opeens midden in de nacht besloten om de eerste trein naar Sisaket te nemen.
  Taxi van hotel naar Hualamphong Station. Want de BTS/Metro reed niet meer/reed nog niet.
  Kaartje gekocht voor de eerst mogelijke trein en ingestapt.
  Halverwege bedacht ik me dat dit misschien toch niet zo’n goed idee zou zijn (vrouwen, altijd weer die vrouwen 😉 ) .
  Tegen de conducteur gezegd dat ik terug wilde naar Bangkok. Wat kon ik het beste doen?
  Wait Sir, wait.
  Hij is de opperconducteur er bij gaan halen. Hij had het mooiste uniform en vertelde trots dat hij al zijn leven lang voor de Thaise spoorwegen werkte.
  Hij had een papieren spoorboekje bij zich. (Ik ben wat ouder en heb vroeger ook nog met een spoorboekje mijn reis uitgestippeld. Niks geen app dus. 🙂 )
  Meneer, u kunt het beste na 3 stations uitstappen en dan de trein terug nemen naar Bangkok.
  Ik bedankte hem hartelijk voor de service.
  15 minuten later kwam hij terug: Meneer, als u bij het volgende station uitstapt bent u eerder in Bangkok. Maar dat is dan wel de stoptrein.
  De beste man heeft dus echt zitten zoeken wat voor mij het beste zou zijn.
  Toen ik daar uitstapte stond hij en de onderconducteur klaar om mij met mijn rugzak en mijn tas te helpen uitladen.
  Super, echt super.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website